Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: May 2009

Are You Suffering From This? Are You Sure You Are Not?

I don’t want to talk about love again in this post. If it looks like I am talking about love, please read between the lines, please see the context which I say it. I sacrifice 2 hours of sleep for this post. I definitely will not write something self serving for that (or maybe…tell me. hehe).

My sis said I have a high taste. But I am really not. What I am looking for is a woman who can break free from her self limiting belief.

What is that suppose to mean? Let me explain.

Have you watch Musang Berjanggut?

To sum the movie up, P. Ramlee (the hero) travel far and wide looking for wife. He want to marry an intelligent lady. He did something to differentiate between normal, average ladies and the one who is suitable to become his wife. He mixed rices, herbs and spices into one sack and he gave it to the ladies, asking them to cook it.

All of the ladies upon seeing the content of the sack will return it back to him and say that they will use ingredients available in the house instead. Except one smart lady, who carefully separate the ingredients and cook it. She knows that P. Ramlee is a smart man and he did mix the content of the sack for a purpose.

This show the heroin at least has three important qualities, she is dependable, attentive and trust her husband.

Let’s fast forward today:

My mom will definitely freak out if I did what P. Ramlee did in Musang Berjanggut. But I see today our society has the same limiting belief.

In Musang Berjanggut movie, the self limiting belief is:

1) You can’t find smart woman
2) You will waste a lot of time segregating the herbs, spices and rice. It just can’t be done.

In my case, I am looking for woman who can break through her self limiting belief.

Why? And how we know that person has breakthrough his or her limiting belief?

When he or she takes full responsibility with his or her action.

The most popular items :
1) Orang lain kerja kilang pun hantaran RM xxxxx
2) Dah macam tu… Nak buat camner…
3) Belilah kereta, malulah kat orang
4) Dah kerja macam tu. Kerja kita ngan awak lain. Awak tak faham.
5) Awak rasa macam tu, saya lain…
6) I don’t like to read
7) I feel sleepy when I read
8) I don’t have time to read
9) I don’t know what to read
10) I only read Al-Quran (can be forgiven if he/she read it a lot of times consistently AND understand the meaning and the context as well)

Quote-quote di atas menunjukkan yang sentiasa ada pihak satu lagi yang bersalah atau yang menentukan sesuatu. Betul dan saya setuju, kita yang merancang dan Tuhan yang menentukan. Namun acapkali alasan-alasan di atas digunakan untuk menutup hakikat bahawa kita tidak mencuba yang terbaik. Acap sangat.

Semua lain, orang tak faham, atau semua orang lain faham macam lain.

Takut untuk berbeza dan mungkin kematangan tu belum ada.

Kefahaman saya adalah, apa juga yang terjadi adalah pilihan kita.

Termasuklah kalau pasangan itu memilih untuk curang atau berpisah.

Jangan salahkan jodoh. Sendiri pilih untuk berpisah, sendiri pilih untuk curang. Accept full responsibility.

Disclaimer: Ada self limiting belief yang bagus dan tidak wajar untuk kita break free. Do not engage in sex before marriage is an example of a self limiting belief yang bagus. I am referring to the other.

Sebagai contoh, ramai wanita yang berpendapat lumrah bahawa memang susah nak get along dengan mak mertua (even before diorang kenal pun). Ini self limiting belief! Belum jumpa lagi dah letak impression macam tu, nanti kalau jumpa perasaan kekok, janggal, kayu tu akan ada. Bila ada perasaan macam tu, memang susahlah nak get along well.

Itu satu contoh yang mudah.

Dan satu lagi self limiting belief yang orang biasa ada, tak kira lelaki dan perempuan, dia hebat. Dia lain. Dia bolehlah.

No, takdenya benda camtu. Anda yang meletakkan halangan kepada diri anda sendiri sebab itu anda tidak boleh. Sebab itu anda terasa kecil. Sebab Jiwa Anda Kecil!

Kalau anda sibuk, ramai lagi orang lebih sibuk dari anda. Kalau anda under qualified, ramai lagi orang yang under qualified dari anda. Kalau anda lemah, ramai lagi orang yang lebih lemah dari anda.

Tapi anda tidak tahu mengenai kekurangan mereka, sebab mereka berjiwa besar. They focus on what they do, and be grateful with what they have. Never they mention their limiting belief.

Dr Sheikh Muzaphar, hate him or love him, he is a pretty decent man.

Maybe some say he is born in a well to do family, sponsored to become an astraunout, blessed with a good look, etc.

But not many highlight that initially he is juggling his work as a doctor (and a lot of doctors say they don’t have time, on call 48 hours etc), part time career as a model (even before he become an astronaut), and still in the selection exercise he manage to complete the physically exhausting challenge to become an astronaut!

These is not a small feat.

If he can, definitely you can! Because you are human too. Jiwa kena besar!

Jangan bila tengok pencapaian orang lain rasa jealous, cemburu, iri hati ataupun KERDIL (lama-lama akan membawa kepada perasaan mazmumah juga). Tetapi cuba rasa termotivasi, rasa nak jadi macam tu juga. JIWA KENA BESAR.

Kenapa saya nak cari wanita yang boleh free from her self limiting belief?

Because then only I will get a woman who can support me, encourage me, inspire me AND at the same time love me for who I am.

If you think you are not worthy of this or you are not this type of woman (or man) ,

KNOW THAT YOU ARE SUFFERING FROM THIS DISEASE.

You might think its okay. Its liveable. Its not bad. But be aware, its your self limiting belief mode.

You are basically telling yourself, “My Shit Smells Nice. I don’t mind smelling it all day. After all, it’s My Shit.” Over and over again. Full Stop.

Oh, just in case you want to know how to break free from this self limiting belief:

1) Always ask yourself, “Can I do better?”
2) Always ask yourself, “Why Not?”

We may not get it right all the time. If you get it 75% of the time, its good enough.

So, as a conclusion: “Does Your Shit Smell Nice?”

Nasi Ayam Penyet & Milo Dinosour

This weekend, I embark on a spontaneous journey.

I don’t plan anything, my knowledge about the place I am going is near zero. I even purchase the ticket on the same day.

Nasi Ayam Penyet

I want to say this journey meant to heal a broken heart. To rest and reflect on what had happened. It makes a nice and a touching story. But its not. I have concluded that chapter of my life. I am not thinking of it anymore. I have decided weeks ago that my heart can only be opened only by Miss Perfect Right. I am committed being single forever if no perfect Ms Right is found.

I don’t believe in getting married because the time has come, because of peer pressure and such. Saya juga tidak percaya yang its hard to find Miss Perfect if you are not perfect yourself. I know this argument is my sis’s favourite argument. This, for me is a limiting belief.

Jika seseorang itu suka hanya kepada orang yang perfect, dia bukanlah perfect. I admit I am not perfect. And I have a lot of flaws. Tapi siapa kata orang yang tak sempurna tak boleh mengimpikan orang yang sempurna?

Semua orang boleh suka seseorang yang sempurna. Tidak ada masalah. Haiwan pun suka dengan manusia yang sempurna, semestinya. Tetapi, hanya orang yang sempurna yang boleh menerima orang yang tidak sempurna. Dan orang yang sempurna inilah yang saya cari. If you get what I meant.

Ada orang akan menggunakan salah suatu dari dua quotes ini sebagai respons:

Pertama, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.

Kedua, jangan impikan isteri setabah Khadijah jika diri tidak sesempurna Muhammad S.A.W.

My sis got an earful from me when she brought up this quote. I explained it differently with my sis and my mum, which I wont repeat here because it is too controversial. Suffice to say, they see my point of argument.

For you my readers I will let you arrive at the conclusion yourself, if you believe in the above quotes.

– Apa definisi baik?
– Siapa yang bagi definisi tu?
– Match kan sama ada berdasarkan definisi tersebut, quotes tersebut apply.

I have a different set of belief. I don’t want my life being limited by what other people perceive as true, nor being subjected to other people opinions.

I know my brother and sisters will have a lot of kids, so I wont be that lonely if I could not find my Miss Perfect Right (not just Miss Right, she must be perfect as well).

This journey is to prove to myself that anyone can make something happen, although to majority of people it seems crazy and impossible. If you believe in yourself and stay committed to your goals, did not lose focus, you can.

If you stop finding excuses to explain why you can’t and instead focusing on to make it happened, it will happen even sooner.

Stop rationalizing your failure, stop telling lies to yourself, get rid of that limiting belief.

Sabri

p/s: More pictures coming…

Hari Ini Aku Menutup Lembaran Lama

Hari ini secara rasminya aku menutup satu lembaran dalam hidup aku. (penggunaan aku sebab sedang bermonolog)

Buat beberapa ketika buku ini adalah buku kegemaranku yang ditatang dan dijaga dengan penuh kasih sayang, penghormatan dan penghargaan. Namun buat beberapa bulan kebelakangan ini, krisis ibarat krisis perlembagaan Perak berlaku.

Biarlah sejarah tahu yang aku tidak pernah cuba untuk menutup lembaran ini. Biarlah sejarah merakamkan bahawa aku telah mencuba sedaya upaya aku untuk meletakkan buku ini di satu tempat mulia dalam hidupku. Biarlah juga sejarah merekodkan, betapa pihak yang benar tidak semestinya menang. Seperti dalam krisis perlembagaan Perak (walau siapa pun yang dikatakan benar, satu akan kalah di mahkamah dunia dan satu telah kalah di mahkamah rakyat).

Bak kata Azizi Ali, the moment you go to court, you already lose.

Kedua-dua pihak telah kalah. Aku kalah kerana aku tidak dapat mempertahankan lembaran itu.

Di akhirnya, aku boleh katakan aku telah mencuba yang terbaik. I have give my all.

Setelah tiga tahun, dan tambahan beberapa bulan aku telah cuba memberikan khidmat yang terbaik untuk menjaga lembaran ini namun semuanya itu tidak diambil kira. Semua rekod pencapaian cemerlangku tidak bermakna, tidak bermakna langsung walaupun aku merayu supaya kontrak ku disambung setahun. Dan juga tidak bermakna, tidak cukup untuk supaya diadakan pertemuan akhir meraikan lembaran yang akan ditutup dalam keadaan terhormat.

Maka oleh itu, memandangkan apa yang telah kulakukan tiga tahun lapan bulan dianggap tidak mencukupi, biarlah kubakar rekod lama tersebut. Sebab aku melakukannya bukan untuk diriku, tetapi untuk lembaran tersebut semata-mata. Jika rekod tersebut tidak bermakna untuk lembaran itu, maka ia tiada makna disisiku.

Hari ini aku menutup lembaran lamaku dengan tuntas. Bukan sikap aku untuk hipokrit. Biarlah sejarah mengetahui yang aku menutupnya tanpa rasa sesal. Benarlah kata pujangga, masa menyembuh segala.

Esok lusa, aku mungkin akan membuka lembaran baru. Semoga pengalamanku dengan lembaran baru lebih bahagia.

Bahana Kanak-Kanak Menonton Drama Indonesia

Ini Kisah Benar dalam Ujian Pertengahan Tahun baru-baru ini. Nama tidak dirahsiakan.

1. Harga satu _________________ beras adalah RM 2.50

A. gantang
B. sudu
C. guni
D. butir

UMMAIRAH: Hmm… Sebutir beras takkan mahal sangat, pangkah. Sesudu beras mungkin. Seguni beras puluh-puluh ringgit, pangkah. Gantang? Haha, cikgu salah eja ni. Patut eja ganteng macam dalam tv, ada ke gantang, pangkah. Jawapan Ummairah: B.

Ya Allah Ya Tuhanku. Selamatkanlah Adikku ini dan juga orang-orang lain yang tidak tahu gantang tu macam mana. 🙂

Untuk pengetahuan mereka yang tidak tahu, gantang dan ganteng adalah dua perkara berbeza dan bukan salah eja.

Ganteng adalah seperti berikut:

Jejaka Ganteng

Jejaka Ganteng

Gantang macam mana pulak?

Google sendiri! 🙂

Lelaki Ganteng,

Sabri

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén