Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: September 2010

3 Life Lessons Dari Movie Bisu Perancis

Anda pernah menonton filem bisu dari Perancis? Di mana pelakonnya menggunakan bahasa isyarat untuk berdialog? Berikut adalah 3 ilmu kehidupan yang saya pelajari dan saya bertekad (tangan dalam keadaan ikrar pengakap) untuk menjadikan ia sebagai tabiat hidup.

1. Kurangkan Bercakap, Lebihkan Mendengar

Cliche, saya tahu. Tetapi Ya Allah saya tahu betapa seksanya untuk mengamalkannya. Tekak saya yang sakit tidak baik-baik lagi walaupun tidaklah sakit teruk mana pun. Suara pula sudah serak-serak. Tetapi kalau berborak, tak ingat nak diam.

Saya ada split personaliti (siapa yang kenal saya mungkin maklum). Selalunya saya banyak diam sahaja. Mencelah bila perlu. Sangat best berbual dengan saya.

Tetapi, rakan-rakan yang baik sikit dengan saya mungkin rasa terseksa sedikit (ya, saya tahu perasaan anda). Sebab bila bercakap dengan mereka saya tak reti nak diam. Asyik nak menang sahaja. I know I can be a bit annoying some time (okay, okay… a lot of time). :p

Saya sebenarnya memerhati tabiat saya ini dan saya mendapati bila berbual mengenai sesuatu yang saya setuju, saya banyak diam. Tetapi, bila berbual mengenai sesuatu yang thought provoking, sesuatu yang saya tidak bersetuju, atau orang yang bercakap nampak tidak bersetuju, saya akan bersungguh-sungguh bercakap untuk meyakinkan orang yang mendengar sehingga mungkin menjadi sedikit menjengkelkan dan kelihatan seperti mahu betul sentiasa.

Tambahan pula cara saya berfikir tidak sama seperti orang lain, lagi lah selalu saya berada dalam keadaan seperti itu. (Untuk rekod, saya memang anti average ya. Saya memandang blend in dan menerima pendapat ramai orang kerana ramai orang berfikir seperti itu adalah salah besar. Saya menyokong apa yang betul. Sebagai contoh, jika rakan-rakan level saya mahu beli Toyota Vios sebagai first car kerana ia classy, bergaya dan berpadanan dengan status, saya dengan kerasnya akan membakul sampahkan kenyataan tersebut)

Tetapi jangan bimbang. Walaupun begitu saya polite orangnya. Saya tak “menembak” orang yang tidak dikenali. Orang yang saya tahu boleh tolerate saya sahaja yang saya persistent.

Walaupun begitu, saya kesian dengan rakan-rakan saya ini.

Jadi saya berazam, dengan mereka saya turut mahu mengurangkan bercakap dan membanyakkan mendengar.

2. You Can Make a Difference. Thousand of People are Waiting for You to Unleash Your Potential to Help Them. It is Sinful NOT to Tap in Your Talent.

This is what I strongly belief that lead to issue #1 above. Di dunia ini banyak sangat orang yang mediocre. Dan mediocrity berjangkit. Sebab itu saya selalu cuba memotivasi dan memberi inspirasi kepada rakan-rakan saya. Saya tidak sanggup (yes, tidak sampai hati) melihat orang yang mediocre.

Saya suka membantu orang. Rakan-rakan saya tahu kot. Cuma kadang-kadang bila bantuan itu dalam keadaan verbal, ia di salah anggap. Maklumlah, talk is cheap. hehe… ūüôā

But seriously, any human can have impact on thousands other woman. Even if you have terminal cancer (google Terry Fox), old (google about a father who carry his disabled child in a triathlon to fulfill his child dream) and born with a permanent bone disorder (google Sean Stephenson).

If you my friend, is just sitting on your ass, lamenting how bad is the world onto you, allow me to slap you in your face and kick you in the butt. Wake up!

The same if you are a princess waiting for your white knight to appear in your life. I am very tempted to kick you into the river for being naive and stupid. Wake up!

You know how to impact one thousand people and bring change to the world?

Change one people. Others will follow.

Be true to yourself. Be passionate with your conviction. Have a clear conscience.

Please, please do something great with your life. Don’t waste it.

3. The Difference Between a Chump and a Champ is U! Buat Apa-Apa Sahaja Dengan Sepenuh Hati. Never, ever do Something Seperti Melepaskan Batuk di Tangga

Work hard, play hard. Tunjukkan seperti anda betul-betul suka hidup ini. Your life is enjoyable. Ada orang yang seperti terseksa hidup. Semua tidak suka. Tidak sampai tahap negatif, tetapi suka buat benda sekadar cukup syarat atau sekadarnya. Which is a huge waste.

For every opportunity you are blessed with, there are thousand others who want that opportunity and willing to do their best. If you are not going to give your all, drop the relationship, resign from that job, sell that item, etc.

This is a mantra that I try to live my life with and in the process making me a little bit eccentric to others.

If you are going to wear that special costume (which is very different from what others wore), doesn’t it make sense to wear it in the best way possible and appear confident while wearing it? That way, people will not notice how different it is and instead can feel your aura and personality blend in nicely with the dress.

But really? Why you want it any other way? Live your life fully.

Berbalik kepada cerita filem bisu Perancis tadi. Apa babak yang berkaitan dengan life lesson ini? Saya tak pasti sama ada bahasa isyarat Perancis sama seperti bahasa isyarat Malaysia. Bahkan saya tidak faham kedua-duanya pun. Jadi bagaimana saya boleh tahu mesej filemnya? Saya kata 2 life lesson yang saya pelajari, tetapi saya tak kata saya pelajari dari file bisu Perancis tersebut! hehe…

Ada ke filem bisu Perancis? ūüėČ

Anyway, that’s not my point. My point is, celebrate life and be kind to others! ūüôā

Sabri
I Want to Be a Better Person

Walimatul Urus & Sesi Flashback Bersama Kawan Lama

1. Saya baru pulang dari walimah rakan lama (bukan saya…hehe), kepenatannya masih terasa. Baru jadi pengapit, kalau jadi pengantin macam mana lah ya.

2. Dua perkara utama yang saya dapat dari majlis perkahwinan ini, pertama skill mengikat samping beropol. Terima kasih kepada Cikgu Jaafar Onn di YouTube. hehe… Puas rombongan pengantin lelaki mencari sanak saudara yang boleh bersamping dengan ropol. Mujur ada YouTube. Kedua, dapat mengasah skill bercakap dengan orang tua. Skill ini berguna kalau nak jumpa bapa dan emak mentua nanti.

Ada rapat dengan seorang pakcik yang baik dan peramah. Khabarnya beliau adalah bapa kepada abang ipar pengantin lelaki. Dan dapat jugalah belajar satu dua perkara dari orang yang berpengalaman. Mula-mula rasa canggung juga untuk meringankan mulut berbual dengan orang yang jauh lebih tua, tetapi biasakanlah diri. Tak rugi. ūüôā

Kereta Ku

3. Terima kasih juga kepada pengantin lelaki yang sporting dan unassuming. Sanggup menaiki proton Saga sahaja pergi/balik ke majlis akad nikah, kereta yang paling “klasik” di parking lot. Kalau diikutkan pergi majlis bersanding pun boleh aje naik protonku itu, tetapi tak sampai hati rasanya biarkan pengantin berpeluh di belakang (air cond tak kuat di tengah hari)… hehe

4. Pengantin lelaki truly understand that segala kesenangan material tidak bererti apa-apa. Yang lebih penting adalah dengan siapa kita meluangkan masa dan pengalaman yang kita kecapi. Pengantin perempuan, anda bertuah mendapat suami seperti itu, jagalah dan hargai dia. Saya berharap agar adik perempuan saya turut bertemu dengan lelaki sematang dan sebijaksana itu.

5. True, dalam kereta buruk perjalanan terakhir sebagai seorang bujang dan pertama sebagai seorang suami, we talk a lot. Exchange stories. Awesome lesson learnt for both of us.

6. Untuk menjawab pertanyaan bila saya akan tukar kereta, jawapan yang sama saya akan berikan. Saya akan tukar bila saya nak kahwin nanti. My future wife will choose kereta apa dia nak. Kenapa tak tukar sekarang je? Saya malas buat kerja dua kali, kereta sekarang macam okay lagi (means: boleh gerak).

Oh ya, sebab kecik tambahan: saya tak berapa prefer design Toyota and Honda sekarang. Pada saya design Honda dulu (Civic & City lawa -tirus), tetapi sekarang ni but belakang tinggi sangat. Walaupun saya tak suka design dia, tapi saya percaya brand dia. Maybe nanti waktu saya dah nak kahwin, design dia hopefully akan jadi better (tapi tak nak tunggu lama nak kahwin!).

And my car does not define me. Thank you again pengantin lelaki for that vote of confidence. hehe…

Berjumpa Kawan Lama

7. Tadi mini reunion kawan lama (3 orang sahaja pun). Saya suka kawan-kawan dari Kuantan. Walaupun setelah 10 tahun tidak bertemu, keakraban itu masih terasa. Dalam 10 tahun ini, saya berjumpa dan berkawan dengan ramai teman baru, tetapi kebanyakannya tidak sama level dengan keakraban kawan di Kuantan. Mereka lebih telus dan well meaning.

Siapa lagi kawan yang setelah 10 tahun tidak bertemu boleh memberitahu anda yang, “Wah gila gemuk ko sekarang!” hehe… I like that. That level of frankness and honesty is the building blocks of our friendship. Tidak berselindung dan tidak kata belakang. Candor and openness. Not only honest in giving feedback, but also honest in receiving them.

Explanation: Bukan saya makin gemuk ya. Tetapi dulu saya kurus gila. I have lost a few kgs compared to last few months (just that in these 10 years, I have gained a LOT MORE kgs!). :p

To think of it, saya memang rapat dengan orang yang begitu. Saya rasa lebih open dan selamat. If something is wrong, they will tell me.

Flashback Bersama Kawan Lama

8. Dah tua rupanya kami. This is the first time someone close to me get married (walaupun bukan the last time, tapi tak risau sangat-maybe quite sometime for the next one to follow still. hehe).

9. Tema perbualan rakan-rakan dari Kuantan. Siapa sangka dan siapa percaya kalau 10 tahun dahulu ada orang kata pengantin lelaki akan jadi orang pertama kahwin di antara kami? And yet, the day came. ūüôā

10. Banyak lagi perkara dibualkan dari malam semalam, menjingkit ke pagi dan seterusnya dalam perjalanan. Man to man, heart to heart, let that be a secret between us. Hope both of us learnt something, a mini-reflection of what we used to do during our school days 10 years ago.

To think of it, our banters during those day were what shaped me to be a rockstar debater in high school. Hope our chat today and yesterday will lead to an equally spectacular transformation for both of us.

Again, thank you for both mempelai for the opportunity to be your best man for the day. Its been a pleasure. May you live happily ever after.

Congratulations Fariz & Azura! ūüôā

Best Regards

Sabri,

The Indiana Jones Travel Report: Makati City,Metro Manila, Phillipines

1. For some reason or another, its very hard to get an authoritative information about Manila prior to my visit. I was confused on whether Manila and Metro Manila is the same and whether Makati is in Manila or Manila is in Makati.

2. I know that Manila is big, bigger than Kuala Lumpur, but no information are easily available that allow me to arrive in Manila with confidence on where to go and what to do.

3. Makati is one of the big cities that make up Metro Manila or Manila (its the same). Supaya mudah faham, anda bolehlah imagine Ampang as Makati dan Kuala Lumpur as Manila. Cuma, dari segi saiznya Makati tu seperti 5 kali saiz Ampang. Jadi tak hairanlah memang susah nak cari maklumat yang tepat dan boleh dipakai.

4. However that does not deter me from going through with the plan to explore Manila last weekend. On arrival at Clarke Field, there are a few mode of transporation I could choose to go to Makati or Manila. There are buses, jeepneys (local version of tuk-tuk) and taxis.

5. Dari maklumat terhad yang saya ada, saya tahu yang ada bas yang pergi ke Makati dari lapangan terbang tersebut. Jadi saya membuat keputusan untuk menaiki bas lah (nasib baik). Dan hendak dijadikan cerita, ada 3 syarikat bas yang boleh dipilih. Semuanya mengatakan mereka akan ke Manila.

Tetapi dalam tiga syarikat tersebut, hanya ada satu yang menulis di papan¬†tanda mereka pergi ke Makati. Even, syarikat bas yang mengaku “bas Air Asia”¬†pun tidak pergi ke Makati.

Saya serba salah tidak tahu hendak percaya yang mana. Saya hampir pasti¬†“bas Air Asia” tersebut cuma gimik sahaja dan bukan bas Air Asia (memang¬†bukan pun).

Lebih menimbulkan perasaan was-was, saya tidak tahu di mana stesen bas-bas ini akan berhenti! Dalam kepala saya, saya sedar yang saiz Manila ni mungkin sebesar Jakarta. Jadi walaupun mereka pergi ke bandar tersebut, mungkin hotel kami di hujung lain bandar tersebut. Mati kami disembelih oleh teksi nanti jika jauh.

6. Memandangkan kami telah membuat booking hotel lebih awal di Makati, maka kami pun menaiki syarikat bas yang pergi ke Makati tadi.

7. Overall orang Filipina baik, mesra dan sangat membantu. Walaupun mereka tidaklah sehebat tahap orang Thailand. English mereka memang sangat cemerlang walaupun cuma bekerja sebagai seorang driver.

8. Di Filipina, jurang ekonomi di antara orang miskin dan orang kayanya sangat jauh. Orang kaya, kaya raya manakala orang miskin papa kedana. Bayangkan di celah-celah bangunan cantik dan kawasan perumahan elit wujud penempatan yang lebih daif dari setinggan.

9. Di kawasan bandar juga terdapat ramai “homeless” yang bertebaran dengan aktiviti¬†masing-masing.

10. Kebetulan kawasan hotel yang kami duduki mempunyai banyak restoran Arab. Jadi berbuka puasa dan mencari makanan halal tiada masalah. Kami berbuka setiap hari dengan air zam zam lagi! ūüôā¬† Cuma, untuk bersahur kami terpaksa bungkus dan makan di bilik. Lagipun di bilik kami memang ada microwave.

11. Pada hari kedua, saya mengikuti Manila City “tour” yang saya rasakan¬†sangat berbaloi. Tour yang turut disertai oleh beberapa orang pelancong lain¬†itu memberi saya banyak informasi authoritatif mengenai Manila yang saya cari-cari.

12. Saya berkesempatan untuk melawat Intramurous, kota tertua di Filipina. (ala-ala A. Famosa di Melaka). Namun apa yang berbezanya adalah ia bukan 100% tourist attraction. Orang masih hidup seperti biasa di dalam kota tersebut. Ada banyak sekolah, kedai dan pejabat. Kereta juga masih boleh masuk.

Saya juga buat pertama kalinya memasuki beberapa gereja besar dan tua di dalam kota ini. Gereja-gereja ini juga masih digunakan. Salah sebuah dari gereja ini turut telah digazetkan sebagai World Heritage Site.

13. Di samping itu kami juga melawat Fort Santiago dan makam Jose Rizal. Jose Rizal adalah seorang pejuang rakyat Filipina berbangsa Melayu. Beliau diibaratkan sebagai Gandhi untuk negaranya. Saya masih ingat pertama kali membaca mengenai Jose Rizal ketika darjah 4 dahulu dalam buku Bahasa Melayu. Entah kenapa pertama kali membacanya saya rasa ada sesuatu yang membuatkan saya tertarik kepada perjuangan beliau. Saya cuba mencari material atau buku mengenai beliau untuk saya bawa balik dan baca, tetapi kecewa. Tak banyak yang ada. Saya rasa maklumat di Wikipedia lebih definitif.

14. Fort Santiago pula adalah sebuah kota yang asalnya adalah kota kayu Raja Sulaiman di tepi sungai sebelum ditakluk Sepanyol. Sepanyol juga telah menukarkan kota tersebut kepada kota batu. Ia kemudiannya diserahkan kepada Amerika sebelum ditakluk oleh Japan dan dijadikan pusat pemerintahannya.

Kesan-kesan peluru dan letupan bom masih boleh dilihat di tembok kubu ini.

15. Saya juga berpeluang ke memorial perang dunia kedua. Dengan kata lainnya, ia sebenarnya adalah tanah perkuburan tentera yang terkorban ketika perang tersebut. Kerana ia dibiayai oleh Amerika Syarikat, sejarah yang tercatat di dinding-dinding memorial tersebut bias kepada Amerika. Dan ia adalah satu dari beberapa memorial perang di seluruh dunia yang dibiayai oleh Amerika.

Oleh sebab ia dibiayai oleh Amerika, rupa setiap memorial ini adalah sama. Sama seperti yang sering anda lihat di dalam filem-filem Amerika. Tour guide kami memberitahu, even rumputnya di bawa dari Amerika (rumput karpet).

Jadi memang ada ketikanya rasa macam di Amerika lah ketika di memorial tersebut. hehe… ūüôā

16. All in all, it is quite an enjoyable trip. Kalau ada 2-3 hari lagi mungkin saya mahu spend masa melawat Gunung Pinatubo dan pergi ke puncaknya (ada tour) dan mendalami lebih lanjut sejarah World War 2.

Pictures as usual di bahagian About Me > Photos ¬†! ūüôā

Sabri

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén