Let’s continue with our Annual Audit Lift Off Series for 2011. As promised, let’s talk about Travel dan Karier & Perniagaan. Jika anda berminat untuk membaca bahagian pertama, anda boleh lakukannya di sini (Bahagian 1)

Travel

I have confirmed bookings to travel to 2 new countries next year, Myanmar and India. With the visit to Myanmar I will complete my South East Asian tour (minus Brunei-sorry Brunei, I know SEA is not complete without you, but you are so similar to Malaysia plus I know very well that I will definitely visit you some day later). India is not too high on my “must visit” list, but Taj Mahal is exciting enough to lure me to India.

I am also itching to experience snow in Beijing and climb the Great Wall, but that can only happen towards the end of the year (winter in Beijing). It is also highly possible for me to sneak a visit or two to Phuket as well, at least to replenish my wardrobe. Their tailors are superb and very affordable. I can’t get myself to buy office shirts and slacks in the department store nor from the tailors here anymore after I compared the quality that I can get for the same amount of money (or even less) there.

I am excited to visit these foreign countries, tapi secara jujurnya saya tak kisah kalau for some reason or another I didn’t (even with confirmed bookings if something more important crops up next year). Saya menjangkakan 2011 akan menjadi tahun yang menyeronokkan dan stabil, maybe more domestic travel, jadi urgency untuk solo adventure tu tak sebanyak tahun ni.

As a conclusion, the target is 2, with optional 1.

Karier & Perniagaan

My target for next year is to have a leaner operation for my current business. Trim the excess operational cost and maximize profitability. Saya sudah bermula sekarang pun sebenarnya. Kalau saya dapat mengurangkan kos sehingga 30-50% setahun saya akan amat gembira. Towards the 2nd half of the year, I hope I will get an opportunity to expand, setelah hampir setahun cuma dalam maintenance mode.

Berdasarkan momentum sekarang saya tidak meletakkan sasaran untuk membuka restoran lagi atau apa-apa perniagaan baru tahun hadapan, tetapi saya berharap akan dapat menyelesaikan a thorough due diligence dan mempunyai satu rancangan yang solid untuk 2012.

Dari segi wealth accumulation pula, saya target untuk mencapainya dalam tempoh 1 tahun apa yang saya telah capai dalam 2 tahun yang lepas ini.

Health

Saya target untuk jogging sekurang-kurangnya sebanyak 24 kali sepanjang tahun depan. Sekali at least equivalent to 4 kali round Tasik Titiwangsa. Maybe not enough, tapi at least I start somewhere.

Saya juga bercadang untuk strictly enforce my 3 times a month red meat only diet dan menambahkan oat dalam diet harian.

And target stretch untuk diri saya adalah untuk kembali ke BMI ideal (wow!) Kalau berjaya ni memang I am in for a huge reward nih… hehe (kenapa bila sebut reward, in my mind ice cream Baskin Robbins keluar?) :p

Discussion

Kadang-kadang saya terfikir jugak, why have an annual audit or annual plan if I am not sure what my target is for that year?

Saya banyak berfikir dan lihat contoh-contoh yang dilakukan oleh mentor-mentor saya untuk menentukan sama ada plan saya ini boleh dianggap specific, measurable and timely ataupun sekadar untuk menyedapkan hati yang saya mempunyai plan.

Dan saya memutuskan, its better this way.

Kalau nak ayat cliché, kita boleh merancang, tetapi Tuhan menentukan.

Kalau nak contoh saintifik dan spesifik, kita boleh lihat syarikat penerbangan. Sebagai contoh, Air Asia membeli berpuluh-puluh kapal terbang 2-3 tahun lepas dengan option untuk membeli tambahan beberapa puluh lagi.

Persoalannya, kenapa Air Asia meletakkan “option” tersebut? Adakah syarikat public listed seperti Air Asia tidak mampu merancang perkembangan operasi mereka.

Jawapannya adalah kerana mereka perlu fleksible. Air Asia adalah syarikat muda dan kunci kejayaan utamanya adalah kebolehannya beroperasi dengan efisien berdasarkan sumber yang mereka ada.

Begitu juga saya. Saya tak pasti bagaimana orang muda lain hidup, tetapi hidup saya agak dinamik. Saya rasa itu lumrah hidup orang muda. Everything changes, changes everything if you got what I mean. Dan saya rasa the best strategi untuk memaksimumkan potensi dan mendapat yang terbaik dalam hidup ini adalah dengan be fleksible.

You can take examples from big corporate companies like IBM, Microsoft and even Apple 20 years ago falter because they are not flexible enough, I realize the importance to stay nimble and adapt to changes and opportunities that present itself. (wow, this could be another post just by itself! To talk about changes in life)

Tapi bila mereka (in case of Microsoft & Apple) changes and become more flexible they regain their lost ground and even more.

Anda boleh melihat manusia yang tidak fleksible dalam hidup mereka. Sebagai contoh orang yang dulunya menggunakan mesin taip tetapi tidak mahu belajar menggunakan komputer (wujud dalam pejabat-pejabat kerajaan mostly), itu yang mudah dilihat. Cuba tengok yang “static” dari segi attitude pula. Dinosours, people would like to call them.

Saya semestinya tidak mahu jadi seperti mereka (saya harap anda juga).

Jadi dalam review dan audit tahunan ini, saya cuba juga memberi matlamat spesifik, di samping berkongsi sedikit mengenai item-item optional yang memberi fleksibiliti kepada saya untuk memanfaatkan ruang-ruang yang ada untuk menjadi lebih baik.

Saya rasa itu sahaja rasanya Annual Audit dan Review Tahunan saya, a few more items compared to last year.

Sabri
Strategic Planner