Bagaimana Untuk Mengatasi Rasa Sedih

Setelah lama tidak menulis sesuatu yang bermanfaat, biar hari ini saya berkongsi sesuatu. Bagaimana untuk mengatasi rasa sedih?

Dalam hidup ini kita tidak dapat elak dari perasaan sedih. Lebih muda kita, lebih banyak “peluang” untuk kita bersedih. :) Kita boleh sedih kerana macam-macam punca. Kecewa, putus cinta, gagal dalam peperiksaan dan banyak lagi.

Sebelum kita pergi lebih jauh lagi, first thing first. Saya tahu kemungkinan besar anda ada perkara yang anda sedang sedihkan sekarang dan anda hendak tahu tips-tips baru yang boleh menghilangkan kesedihan anda sekarang juga.

Jadi, ini dia.

Hidup Kita Adalah Satu Pattern

Dan kesedihan adalah “akibat” dari pattern ini. Kita tidak akan sedih secara tiba-tiba. Kita biasanya akan sedih apabila:

  1. Kita berfikir mengenai sesuatu atau
  2. Kita mungkin sedih apabila kita melakukan sesuatu atau
  3. Kita juga boleh sedih jika kita pergi ke suatu tempat tertentu atau
  4. Apabila kita memenuhi “pattern” kesedihan kita, baru kita sedih.

Jadi perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah elakkan dari melakukan perkara-perkara yang akan melengkapkan “pattern” kesedihan anda ini.

Kita perlu “aware” dan sedar mengenai apa yang kita fikirkan untuk dapat mengawal dan mengelak dari melakukan pattern-pattern yang akan membuat kita sedih ini.

Sekarang, setelah kita mengelak dari melakukan perkara yang membuat kita sedih, ada satu lagi perkara yang kita perlu tahu.

Kenapa Kita Suka Mengundang Kesedihan Kepada Diri Sendiri?

Kerana ia membuatkan kita rasa bagus mengenai diri sendiri. Menangisi nasib diri kita, merasakan orang lain telah menganiaya kita memang seronok. Saya turut tidak terlepas dari melakukannya (dan ya, memang saya teraniaya!) :)

Percayalah, saya turut merasai apa yang anda rasakan.

Memang benar orang yang menganiayai kita itu zalim. Tetapi tidak bermaksud kita turut kena menzalimi diri kita sendiri. Orang yang menzalimi kita sedang bersenang-lenang, takkan lah kita nak menyeksa diri kita kan?

Dengan menjadi manusia yang lebih baik, kita memberitahu orang yang membuat kita bersedih itu, “I don’t care, you are a loser because I am better.” Nampak memang macam over statement macam itu, tetapi it helps us overcome kesedihan
yang kita alami tu.

Know this, sadness is not just an emotion. It is a disease.

Kita perlu sembuhkan penyakit sedih ini.

Untuk menyembuhkan penyakit sedih ini, ada beberapa perkara yang kita boleh buat:

1) Learn New Skills
Belajar skill baru buat kita rasa berguna. Ia menambahkan self esteem kita. Tidak kisahlah sama ada kita belajar membaiki kereta, menunggang kuda, mencuci baju ataupun membajak sawah. Skill yang paling bagus adalah skill yang melibatkan pergerakan (as opposed to computer skills).

Contoh bagi saya: Saya ke Penang belajar membuat ais krim, ke Phuket belajar memasak makanan Thai, ke Kemboja mengukir buah-buahan, memasak Kek dari emak dan adik saya. Do all you can to learn new skills, walaupun mungkin kena pergi jauh sedikit.

Jika bajet anda menghalang, belajarlah skill-skill ini dari ahli keluarga terdekat anda.

2) Shopping
Hehe… Bukan girls sahaja yang buat. Seriously, shopping is a good therapy. Tetapi memang saya cuba sangat-sangat elakkan. Actually memang sangat tidak bagus kita melepaskan kesedihan dengan cara ini.

Cuma sekali sekala, kita terasa teringin tu, tak apalah. I leave it to your good judgement untuk determine bila appropriate, bila tak. Sekali-sekala maksud saya, beberapa kali setahun je ya. Bukan sekali sebulan! :)

Tetapi, ingat. Alang-alang berbelanja, pastikan anda membeli sesuatu yang anda memang perlukan, memberi faedah jangka panjang dan masih dalam kemampuan anda (jangan berhutang atau membayar ansuran!).

Saya juga mendapati, shopping sebagai terapi ini, kuantiti turut membantu. Sebagai contoh, jika anda membeli “banyak” benda, anda akan cool lebih cepat. :)

Jika saya rasa perlu sangat untuk shopping untuk release stress ni, biasanya saya akan pergi ke kedai buku. Dalam Rm 300, saya boleh dapat banyak buku yang bagus-bagus.

3) Exercise
Yup! Dulu saya sering buat. Tetapi tidak lagi sekarang. :)

Waktu exercise dulu, memang saya dapat rasakan yang stress tu pergi, seperti peluh-peluh yang tersejat tu.

4) Travel
Jauh berjalan luas pemandangan. Pergilah melancong. Melancong ke tempat asing sebenarnya membuat semua deria kita lebih alert (itu antara sebab saya suka solo adventure). Yalah, di tempat yang signboardnya pun kita tak tahu baca, memang mata kita terpaksa bukak luas-luas. Tangan pula sentiasa bersedia untuk bertindak. Kalau jalan di tempat yang kita tidak biasa, buat muka macam rusa masuk kampung, nanti kena kidnap pula kan.

Bila kita membuka semua deria kita untuk memerhatikan alam sekitar, kita sebenarnya membuka pintu hati kita. Membuka minda kita untuk menerima sebarang kemungkinan. Sesuatu yang bagus untuk membantu sebagai terapi.

Satu lagi perkara yang baik, apabila kita lebih “alert”, kita sebenarnya menggunakan lebih banyak bahagian dalam otak kita dan kita tidak memberi peluang langsung kepada otak kita untuk membuat atau berfikir mengenai perkara yang menyedihkan.

5) Buat aktiviti-aktiviti Extreme
Aktiviti-aktiviti extreme seperti Flying Fox, Bungee Jumping, White Water Rafting even Paintball pun boleh. Aktiviti extreme ini berfungsi sebagai “farmasi” sementara untuk badan kita. Ini kerana ketika melakukan aktiviti-aktiviti ini, hormon-hormon seperti adrenalin akan diberikan kepada saraf kita. Hormon-hormon ini akan melawan hormon kesedihan yang anda dan membantu membuang perasaan-perasaan sedih yang ada.

Di samping itu, aktiviti-aktiviti ini akan membantu kita menggunakan masa dan mengelakkan kita dari melakukan perkara-perkara yang akan membuatkan kita sedih.

Apakah Sedih Sebenarnya?

Kita telah pun membaca mengenai punca sedih dan apa yang kita boleh lakukan untuk mengatasi rasa sedih. Sekarang tibalah masanya untuk kita belajar ilmu makam yang lebih tinggi pula supaya kita dapat lebih mengenali diri kita.

Pernah tak kita tanya diri kita, apa sedih tu sebenarnya?

Sebenarnya kesedihan itu adalah perasaan takut. Itu sahaja.

Kita sedih sebab kita takut sesuatu. Kita takut sesuatu terjadi. Sesuatu yang kita fikirkan. Sesuatu yang kita tidak pasti penghujungnya. Sesuatu yang kita tidak tahu kesannya kelak. Sebab itu kita sedih.

Ketahuilah bahawa ia cuma perasaan takut kita sahaja.

Acknowledge this and move on.

Satu perkara yang kita perlu tahu, kadang-kadang tanpa kita sedar kita ketagih untuk sedih. Ya, betul. Such thing exist. Secara kita tidak sedar, kadang-kadang kita akan masuk dalam mode meyedihkan diri sendiri. Be aware of such thing and avoid doing that. Ini kerana selalu berada dalam mode sedih ini akan memakan diri kita sendiri. Lama kelamaan, perasaan gembira dan lapang dada akan hilang dari diri kita jika kita selalu sangat bersedih.

Cheer On! :)

Sabri

6 Comments

  1. Salam en Sabri,

    thanks untuk tips tersebut….tapi en.sabri…sy masih tak dapat memujuk diri saya sendiri dari kesedihan yg sangat mengecewakan saya ni….

    mcm2 cara sy cuba…sampai satu tahap sy sentiasa pikir tentang mati….sy terlalu kecewa…..terlalu kecewa di khianati cinta yg mana sy terlalu setia sehingga 10 tahun lamanya…lagi sy kecewa dan sedih apabila org yang mengkhianati sy tu langsung tak rasa bersalah…langsung takda balasan atau pengajaran….kenapa mesti sy….knp mesti sy yg merana..tapi dia tgh happy n bahagia…

    sy dah terasa hidup sy dah lama musnah dan terpadam…..

  2. Assalammualaikum En.Sabri,
    Betul mode menyedihkan diri sendiri tu memang wujud. Saya memang penah mengalaminya.Saya kerap ketagihan untuk merasa sedih.tapi kadang kala saya sendiri tak tahu tentang apa yang saya sedihkan..ini memang sangat kronik..lebih-lebih lagi bila saya sendirian..saya boleh menangis dengan tiba-tiba.

  3. Sedih kena maki kena caci, hati yang luka dicaci org tersyg. Tanpa rasa bersalah dan memohon kemaafan.

  4. thanks 4 the tip…mmg betul sedih itu prsaan takut sebenarnya..dan skang sy sdg mghadapinya..terlalu sedih sehingga rsa sebak dan tiba2 jatuh air mata..berlaku suatu prkara dlm hdup sy, tetiba org membongkar kn prkara itu (wpun bukn utk menganiaya sy), sy jd sedih..sbb itu adalah rahsia trbesar sy..skng sy TAKUT mghadapi penerimaan dan pndangan org trhadap sy …sy xtahu di mna penghujung @ titik noktah nya..dan sy sndri xmampu utk xplain situasi yg sy hadapi kpd org lain..sy sgt2 sedih.. :(

Leave a Comment.