Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Gula dan Garam Secukup Rasa

There are so many things I want to write about. Lately, saya tidak dapat menulis mengenai apa-apa perkara yang signifikan. Which I feel quite a disappointment because there are so many things happening around me. Tapi sebab begitu banyak perkara yang terjadi, semuanya penting bila saya mula nak menulis jadi serba salah. Apabila nak tulis pasal satu topik, rasanya topik satu lagi lebih penting. Bila tukar topik kepada topik kedua, rasa topik ketiga pula lebih penting and so on.

Jadi bila dah jadi serba salah macam tu, terus tak tulis apa-apa jawabnya. Teruk.

So, to break this unproductive momentum, I will do a simulation of a press conference “simulation” for myself. Meliputi banyak topik.

So, I present to you, the president of Sabrination.

Q: Why do you blog? Kenapa anda menulis? Kadang-kadang anda menulis mengenai benda-benda yang “soft”. Feely-touchy. What do you get by telling strangers what you feel?

A: Saya suka menulis. Menulis adalah salah satu cara untuk saya meluahkan apa yang terbuku di hati. Kalau saya pendamkan, nanti menyusahkan saya. Stress. Di samping itu, secara tidak langsung saya dapat menyumbangkan something kepada pembaca blog saya (pengalaman).

Dan yang lebih penting sebenarnya, menulis membolehkan saya kenal diri saya sendiri. As much as saya write untuk orang baca, sebenarnya saya sendiri baca post saya berkali-kali. Sejurus selepas saya menulis dan juga beberapa ketika selepas itu (boleh jadi berbulan2). Ia buat saya lebih mengenali diri saya dan memahami cara saya berfikir.

Membaca dan memahami diri sendiri membuatkan saya lebih matang, aware dengan kekuatan dan kelemahan diri saya sendiri dan memberi “clarity” dalam hidup saya.

Q: Apa komen tuan mengenai isu Palestin dan Israel sekarang?

A: Saya sering berfikir tak sama macam orang lain. I am a contrarian especially dalam hal-hal politik. To say something might offend some people.

Cukuplah saya kata no comment dalam hal ini. Dan sesungguhnya dalam satu-satu konflik biasanya semua orang menjadi mangsa dan setiap orang ada cerita sendiri. Kedua-dua pihak perlu resolve isu ini untuk selesai. Kalau satu pihak degil, sampai bila pun konflik tidak akan selesai.

Lagipun isu ini dah banyak dikupas oleh orang lain. People who are knowledgeable about the topic and people who are not. Memandangkan saya tidak follow issue ini dan tidak ada background info yang solid lebih baik saya tidak menambahkan kekeliruan yang dah memang ada. Next question please!

Q: Kenapa tuan suka sangat tulis pasal cinta?

A: Because I am very fascinated by love. Love is complex but exciting. Plus, love masih dianggap taboo untuk dijadikan topik berbual. Jadi masyarakat kita agak naif. Saya nak meninggikan kesedaran cinta dalam masyarakat.

Isu Israel Palestin adalah sesuatu yang di luar kawalan saya. Isu cinta adalah satu isu yang saya rasa saya dapat mainkan peranan dalam masyarakat in a meaningful way. Saya percaya cinta dapat menyelesaikan banyak konflik. Which will help agama, bangsa dan negara.

Saya prefer to dabble in something that I know and something that I can contribute to dari berbincang mengenai retorik tanpa dapat berbuat sesuatu yang signifikan mengenainya.

Q: Tuan cakap macam tuan best, tapi tuan masih single jugak.

A: I am still looking for the one. I have experienced an amazing relationship before, unfortunately despite trying my level best, it was not meant to be. I believe one of the reason adalah kerana rendahnya tahap celik cinta dalam masyarakat juga. Cinta kadang-kadang dianggap jalan sehala. Sedangkan sebenarnya it takes two to tango. Dalam setiap aspek. Termasuklah memberi dan menerima penghargaan and what to do to make things work.

Q: Ready to fall in love again?

A: Of course.

Q: Have some one in mind already?

A: Tough question. hehe… Next one please. :p

Q: How do you envision the next relationship will start? Apa ciri-ciri wanita idaman tuan?

A: I am open and flexible actually. Ciri-ciri wanita idaman tu terlalu subjektif. Pendek kata, I know it when I see her. Yang lain-lain tu depends on her personality. I prefer yang outgoing and know how to balance thing. Ideally she can take the initiative and lead the way until mid-point which I can take over after that.

I am a little bit shy around people. Especially part-part yang sentimental ni. I need A LOT OF VERY OBVIOUS hints from the girl to gather enough courage. Hopefully I can find someone who understand this and don’t mind that.

Memang susah nak jumpa kan, but hey. Tak salah kan nak berharap. :p

Previous

Seeing Is Believing: Exclusive Pics

Next

Sikit Lagi Garam dan Gula

2 Comments

  1. an idealist indeed!

  2. Thank you. Right choice of word. Exactly what I am looking for. Ahaxz!

    Finally you are saying the right thing at the right time. Hopefully there are more where this come from. :p

    Btw, Ummar cakap kakak tak macam orang umur 23 (OMG!! U r 23 already? Mak dah ada 2 org anak dah waktu umur 23 tau!!!!) :p

    Sabri

Leave a Reply

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén