1) Apparently an octopus is better than me in making predictions. Weird, very weird. Apparently pasukan-pasukan yang saya sokong/jangka akan menang Piala Dunia ini, kalah awal. Dalam kes England, oklah. To be expected, mereka memang ada penyakit keturunan. Tetapi Germany yang main dengan penuh bergaya ketika mengalahkan England dan Argentina boleh tumbang di tangan Spain. Apabila saya menonton Germany mengalahkan Argentina, saya tidak syak lagi yang Germany bakal menang World Cup. Mereka bermain dengan kemas, sistematik dan efisien. Terkejut saya bila tau mereka kalah. Malam ni saya tak tahu nak sokong siapa.

Maybe, bak kata Dr M, “I have a habit of choosing the wrong people”.(dalam tu ayat) :p  Hopefully tak lah kan. hehe…

Wish List

2) On another note, my wishlist now has just became significantly shorter. 🙂

I am grateful for the opportunity and abundance in this world that I have been blessed with. Thank You Allah!

Teater Uda & Dara

3) Sudah beberapa bulan saya tidak ke Istana Budaya. Tiba-tiba terasa teringin nak pergi menonton teater, jadi semalam saya ke sana semula. Teater Uda & Dara ini arahan Dato Rahim Razali. Kali pertama saya menonton teater di mana persembahannya dihentikan selama 15 minit kerana masalah teknikal (bukan break biasa).

Teater Uda & Dara ini jalan ceritanya tidaklah sedramatik teater Natrah, tetapi saya kagum dengan attention to detail dalam lenggok bahasanya. Saya enjoy bahasa-bahasa puitis (does not mean jiwang okay!), ia mempamerkan keindahan bahasa kita. Saya rasa ia adalah style Rahim Razali.

Dan endingnya pula saya rasa, boleh sangat diperbaiki. Ceritanya tidak ditutup dengan kemas.

Bagi orang lain, mereka mungkin memberi markah rendah kepada teater ini (di tambah pula dengan masalah teknikal di tengah-tengah). Tetapi saya, saya akan berikan low A, atau strong B kepada Uda & Dara. Mungkin dalam 75 markah macam tu.

Satu dialog yang saya ingat adalah;

Biarlah malam menjadi saksi.

Biarlah alam menjadi wali.

Sweet. :p

Positive Thinking is Hokey

Buat mereka yang baru mengenali saya, mereka mungkin notice yang saya lain sikit. Saya lebih sabar sedikit dalam menghadapi situasi atau orang yang bermasalah.

Ada yang bertanya, apa rahsia saya. Bila saya memberitahu I try to find the good things in people, orang akan bercakap, “Oh, positive thinking yer”.

Saya tidak suka persepsi itu.

Its not positive thinking. Positive thinking ada konotasi that you are living in denial. Kejadian yang buruk dan negatif yang terjadi adalah tetap negatif. No matter how we try to comfort ourselves by saying it is not.

For me, apa yang terjadi is a blessing. Saya tidak membezakan yang mana satu adalah kejadian positif dan yang mana adalah kejadian negatif. To keep it simple, this is my mantra. Nothing has meaning, except the meaning that we attach to it.

Its different from positive thinking.

Events are events. Its neither positive nor negative.

How we react to events determines the results that we get. I plan to write more on this, but suddenly I remember there are a few stuff I need to get done and I need to sleep early today because last night I sleep very late. Just in case there are sleep debt I need to pay.

But I promise I will write more on this soon! 🙂

Sabri