Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: May 2011

Nikmat Makan Nugget Ayam

Zaman sekarang nugget ayam sudah jadi sesuatu yang biasa. Ada nugget ayam biasa, nugget tempura dan baru-baru ini ketika saya pulang ke kampung sudah ada nugget ayam keju!

Begitu cepat evolusinya. Sekurang-kurangnya untuk saya.

Saya masih ingat, kali pertama saya makan nugget adalah ketika darjah empat. Nugget tersebut emak akan beli dalam perjalanan balik menuju ke rumah kami dari rumah Chik di Tunas Manja Indera Mahkota 2.

Berbeza dengan zaman sekarang yang bungkusannya satu kilogram setiap satu, ketika itu ada dijual pek-pek yang mengandungi 11 biji nugget sahaja. Emak beli yang itu. Setiap kali emak berhenti di Tunas Manja, kami gembira kerana kami tahu emak pasti akan membeli nugget ayam.

Saya ingat dengan jelas kuantitinya kerana selepas digoreng, saya akan dapat tiga, Sabriza akan dapat tiga, Ummar dapat tiga (walaupun kecil lagi, so no wonder la kan badan dia lebih besar dari kami) dan emak dan ayah akan kongsi dua.

Nugget ayam itu adalah satu kemewahan untuk kami.Makan nugget tersebut adalah satu nikmat yang tak dapat nak digambarkan.

Jadi saya akan makan dengan cara yang paling optimum untuk memaksimakan nikmat tersebut. Jika orang sekarang makan nugget seperti makan kuih, tetapi saya biasanya akan makan nugget dengan menggigit tepi-tepinya dulu. Setelah perlahan-lahan saya menghabiskan kulitnya, barulah saya gigit dagingya.

Tabiat itu kekal sehingga tua. Sebab itulah walaupun kini ada macam-macam jenis nugget (Sabriza tidak makan nugget lain selain nugget Ramly dan dalam peti rumah kami kini sentiasa ada nugget, tidak lagi dianggap sesuatu yang istimewa), saya masih prefer nugget kulit roti yang murah itu. Lebih mudah untuk dimakan kulitnya dan sambil memakannya saya terasa seperti berada di zaman kanak-kanak kembali.  🙂

Dan lebih daripada itu, saya bersyukur dengan segala nikmatNya yang terus menerus diberikan kepada saya dengan mencurah-curah, walaupun saya sering lupa meminta kepadaNya. Semoga saya dapat dikekalkan dalam landasan yang betul dan bertambah iman dari hari ke hari.

 

Sabri

Hijrah| Doaku Kepada Yang Maha Mendengar

Satu perkara yang saya paling suka mengenai diri saya dan bersyukur dikurniakannya adalah sikap tidak cepat mengalah. I am not a quitter if I really want it. I am more than willing to fight if I believe in the cause.

I see the traits proven again and again, all throughout my life. Even when a lot of people have written me off, I manage to even surprise myself with what I manage to achieve despite all the odds that were stacked againts me.

True, I might not win all the fights I am involved, but in majority of them I prevailed. I believe that Allah will not disappoint you. Jadi bila ada orang meminta saya mengubah impian dan target saya kerana berasakan impian saya itu terlalu tinggi untuk saya capai, saya tidak akan mengubahnya.

Biarpun masa semakin suntuk. Biarpun pilihan saya semakin kurang.

Saya tidak pernah mengukur impian saya dengan menggunakan ukuran orang lain. Jika orang lain tidak mampu melakukannya, dan tidak ada seorang pun di dunia ini mampu melakukannya, dan jika ada hanya seorang sahaja yang mampu melakukannya di dunia ini, saya rasa saya adalah orang itu.

Jika saya benar-benar mahu.

Dalam merealitikan impian saya, prinsip saya mudah. Saya buat yang terbaik, ambil tindakan yang bijak, dan lakukan dengan bertubi-tubi sehingga berjaya.

Jika telah mencuba segala-galanya dengan konsisten, bijak, tanpa jemu dan putus asa, tetapi hasilnya tetap tidak berpihak pada saya, maka saya akan move-on.

Tetapi cuma setelah saya cuba dan melakukan SEMUA yang terdaya saya lakukan.

Setelah itu saya serahkannya kepada Tuhan.

Untuk saya mengalah dan merendahkan target ataupun impian saya, samalah seperti saya meragui kepada kuasa Tuhan saya yang Maha Pemurah lagi Penyayang.

Tuhan saya telah berjanji, berdoalah dan akan Aku kabulkan.

Maka saya berdoa.

Jika sekalipun I don’t measure up, dan dengan kebolehan saya itu ditakdirkan saya tidak layak, saya percaya Allah akan top-up untuk saya yang selebihnya untuk merealisasikan impian saya itu.

Bukankah kita dikatakan tidak akan masuk syurga dengan amal ibadat yang kita lakukan? Kerana ia tidak mencukupi untuk kita layak. Sebaliknya kita hanya akan masuk syurga dengan rahmat dan belas Allah?

Ya Allah, aku tidak ada Tuhan lain selain Engkau. Dan aku tidak berharap kepada yang lain selain Engkau.

Jika ada belas dan rahmat Mu kepada ku, jika dengan tulisan aku ini dapat menyampaikan pesananmu kepada hambaMu yang lain supaya berusaha untuk menjadi yang terbaik dan jangan berputus asa dengan rahmatMu, maka Kau berikanlah aku kebaikan seperti yang telah Kau janjikan.

Kau realitikanlah permohonanku saban waktu.

Bukankah Kau hanya perlu berfirman “Jadilah Engkau”,maka ia akan terus terjadi.

Kau kabulkanlah permintaan aku ini Ya Allah. Sesungguhnya kaulah yang Maha Pemurah kepada makhlukmu dan Maha Penyayang kepada yang beriman di antara mereka.

KepadaMu jua aku mempertaruhkan kepercayaanku Ya Allah.

Forget About It, I Don’t Want to Talk About It

A tip for you; When someone said;

“Forget about it, I don’t want to talk about it anymore.”

What they actually mean is;

“I am not interested in talking about it until you wise-up (change your opinion about that topic)”

 

Sabri

Selamat Hari Guru?

Hari ini hari guru. Saya berbelah bahagi untuk menulis post ini. Tetapi saya rasa whatever I felt towards any “teacher” at this moment, I should not let that hinder me from recording my utmost appreciation and sincere gratefulness for these awesome teachers in life. Teachers whom I will remember for all my life for their huge contribution. Saya bermula dari darjah satu sehingga tingkatan lima ya dan merakamkan perkara yang paling saya ingat mengenai cikgu tersebut.

Darjah Satu:

1) Cikgu Nurul Huda- Satu salah spelling (BI) atau congak (Math), 5 kali rotan di tangan. Bila kami dah kebal, rotan belakang tapak tangan pula.

2) Ustazah Fatimah- A family friend, pergi ke sekolah naik kereta ustazah Fatimah sehingga orang ingat saya anak ustazah.

Darjah Dua:

1) Cikgu Zalikha- First time dapat nombor satu. hehe… :p  Waktu saya darjah satu, emak bawak saya jumpa Cikgu Zalikha tepi van cikgu sambil cubit sebab dapat 85 dalam English, bukan 100% (waktu tu Cikgu Zalikha tak mengajar saya lagi).

2) Miss Kok- Satu-satunya cikgu garang yang masuk dalam list cikgu yang saya paling ingat. hehe… Phrase kegemaran beliau adalah, “Stupid Boy!”. Satu hari, beliau memanggil saya “Silly Boy”. Dalam hati saya, saya sangat gembira sangat3x. Itu kali pertama beliau tidak menggunakan perkataan “Stupid Boy” apabila marah. Saya tersenyum sepanjang hari, saya ingat sebab dia tahu saya pandai sebab itu tidak panggil saya “Stupid Boy”. Saya kata kepada kawan sebelah, “nasib baik dia tidak panggil Stupid Boy”.

Ketika saya darjah empat, saya masih teringat kejadian tersebut dengan jelas. Ketika itu kali pertama saya ada kamus Inggeris-Inggeris. Jadi saya tengok balik kamus tu, apa maksud “Silly”.

Adoiii! Terasa bodohnya saya ketika itu! Silly=Stupid. :p

Mungkin memang saya deserve gelaran tersebut kot, darjah dua kena marah darjah empat baru tahu maksud apa yang cikgu cakap! :p haha… slow betul.

Darjah Tiga:

Cikgu Nooraini- Selalu puji saya baik. Selalu puji saya depan kelas. Dapat hadiah coklat Van Hauten sebab saya baik. Kali pertama saya jadi “Teacher’s Pet”. :p

Cikgu Omar- Siapa yang tidak hafal sifir kena cium dinding toilet. Kerana itu saya berjaya hafal sifir sebelum bulan 4 darjah tiga. (Ummairah belum lancar hafal sifir sehingga darjah 6). Saya rasa kalau Cikgu Omar yang ajar saya pengamiran dan pembezaan, sudah pasti saya akan jadi Pakar Matematik. Apabila cikgu Omar mengajar, kelas-kelas sebelah pun automatik akan diam. Cikgu Omar ada “aura” cikgu-cikgu zaman dulu.

Darjah Empat:

Cikgu Aida- Cikgu pertama yang introduce saya dengan kerajinan. Kalau ada perkataan Cikgu Cemerlang atau Cikgu Hebat sepanjang zaman, gambar Cikgu Aida pasti ada di sana. Beliau mengatakan kepada ibu saya yang saya pasif. Beliau menjadikan saya Pengawas Perpustakaan. Saya selalu tolong mengecop buku perpustakaan pada hari Sabtu. Menjadi antara sekumpulan pelajar elit Cikgu Aida-semuanya pengawas perpustakaan (tetapi tidak cukup comel untuk jadi Teacher’s Pet). Hanya kami yang boleh ponteng perhimpunan dengan alasan mahu mengemop perpustakaan (tetapi sebenarnya main kejar-kejar dengan mop).

Beliau terlalu banyak memberikan saya keyakinan yang saya boleh bersaing secara kompetitif.

Darjah Lima:

Cikgu Yong- Cikgu yang sangat penyabar dan berdedikasi. Beliau mengajar saya membuat ayat Bahasa Inggeris bermula dengan ayat 3 perkataan, 4 perkataan, 5 perkataan dan seterusnya. Kalau tidak kerana Cikgu Yong, memang saya akan berterusan ambil masa 2 tahun untuk tahu maksud satu-satu perkataan Inggeris.

Darjah Enam:

Cikgu Shamala-Cikgu yang bertanggungjawab meneruskan asas yang Cikgu Yong mulakan. Beliau memperkenalkan semula kepada saya Present Tense, Past Tense, beza verb dan noun dan lain-lain.

to be continued dengan Cikgu Sekolah Menengah pula (sudah tidak tenteram untuk menulis).

Bachelor Pad: Baitul Jannati

Hujung minggu lepas salah satu cita-cita saya sejak sekian lama telah tertunai. Saya telah berpindah ke “bachelor pad” (rumah bujang) mengikut spesifikasi saya sendiri. Jadi sepanjang 3 hari cuti hujung minggu saya dibantu Ummar berpindah dan menyusun bachelor pad ini.

Lokasi:

Berdekatan dengan LRT, Jusco dan juga masjid (5 minit jika berjalan perlahan).

Kemudahan:

2 unit penghawa dingin, microwave oven dan mesin basuh. Divan dan tilam gred hotel. Di lengkapi dengan kabinet dinding. Jadi saya ada satu almari untuk seluar sahaja, satu almari untuk baju berjalan-jalan sahaja dan satu almari untuk baju kemeja office sahaja. Rasa macam dalam movie! :p Saya tak sangka saya ada banyak baju sebab selama ini selalu rotate baju yang sama sahaja. Bila dah asingkan baru saya tahu. 🙂

Berlantai marmar putih, mengingatkan saya pada Masjidil Haram.

Saya juga mempunya bilik bacaan sendiri sekarang. Satu rak buku non-fiction BM, satu rak buku non-fiction BI, satu rak buku non-fiction BI-marketing, satu rak buku “Malaysia” +fiction BI dan satu rak modul-modul kursus+fiksyen BM.

Conclusion:

Alhamdulillah! This is my dream comes true! 🙂

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén