1. Secara rasminya, I am a student again! (Walaupun on part time basis sahaja). It’s like a dream come true (actually come true kalau dah grad, kira sekarang ni setengah mimpi je lah)

2. Niat dan cita-cita tu memang dah lama ada, tapi it’s never been considered seriously before dan I don’t expect it to be this early. However, ruang dan peluang yang ada sementara komitmen masih tak banyak saya gunakan sepenuhnya.

3. Saya buat MBA by Coursework. Saya ingat by Coursework ni means kita belajar dalam kelas dan jawab periksa. You score, you score, you fail, you fail. Apabila berbual-bual dengan rakan-rakan saya baik yang ada pengalaman sambung belajar mahupun yang baru habis belajar, they seems to agree with this understanding. Tetapi bila saya cerita pengalaman semester pertama saya ni, betapa banyak assignment yang perlu jurnal reading (lebih dari 10 untuk satu assignment), tiba-tiba semuanya cakap, Coursework memang macam tu. Adoi!

Saya sangat dihambat masa. Expectation pensyarah pun tinggi. Kerja di office pun kena maintain di tahap saya bujang dulu.

Ada orang akan memberi pendapat, kerja di office boleh minta untuk slow down dulu sementara tengah study. Which I don’t agree at all.

Saya perlu buktikan dengan belajar dan berkahwin, prestasi kerja tak terjejas. Bahkan tidak ramai orang di pejabat yang tahu saya sambung belajar, sebab saya tidak mahu treatment lain. Saya nak buktikan saya boleh cemerlang dalam lebih dari satu bidang pada satu-satu masa. Tidak adil untuk office mates saya yang lain jika saya tidak contribute my share di pejabat.

Di rumah pun begitu juga. Saya beberapakali memberitahu wife saya yang saya belajar ke tak belajar ke tak ada beza sangat. Cuma time saya pergi kelas sahaja saya tak ada. Assignments dan kerja-kerja lain saya akan buat in my own personal time, saya akan bangun awal.

Sekarang ni tiba-tiba saya jadi morning person to accomodate this changes. Saya tak nak isteri saya rasa kurang perhatian, so my life is as normal kecuali saya bangun jauh lebih awal sekarang. Tak susah rupanya nak tukar habit. Walaupun masih tak produktif sangat di waktu pagi lagi, tapi setakat nak bangun tu memang tak ada masalah. Sekarang cuma tinggal nak lipatgandakan hasil menaip dan membaca di waktu pagi sahaja pula.

 

Sabri
Students for Life