Post ini ditulis beberapa bulan lepas di tempat lain. Saya cuma letakkan di blog ini setelah selesai majlis perkahwinan saya pada June lepas.

It’s been a while since I last update my own blog, despite my new year resolution to make sure it was updated every Monday and Thursday. Nevertheless I chose to wrote this down here.

Will copy and paste it back to my own blog after my wedding. For now, I would very much like to keep my engagement known to only a small circle of friends.

First and foremost, betul lah orang cakap, persediaan untuk berkahwin dan majlis perkahwinan tu sendiri adalah a big thing. There are too many things to be considered, banyak benda yang perlu diuruskan. I am grateful my fiancee sangat memahami dan sangat baik. Tak banyak karenah, so it’s easy to make decision. We plan a simple wedding but I am mindful that this is a once-in a life time occasion, insya Allah. So definitely I want to make sure I gave it my best effort dan bukan sekadar cincai, asalkan dapat kahwin. This wedding is my gift to my wife-to-be. I know how important a wedding reception to a girl, so I like to dedicate all my effort to her. 🙂

Not too lavish sehingga membazir dan membelakangkan agama, tetapi sederhana, meriah dan sesuatu yang boleh dijadikan kenangan manis untuk seumur hidup dalam batas-batas yang dianjurkan syarak.

Having said that, I am very grateful and I am very excited to share that I manage to get engaged under budget and on-time. :p I’m very satisfied dengan majlis pertunangan saya. Saya rasa hantaran yang diberi selain dari sirih yang simbolik, yang lain semuanya barang-barang yang perlu dan akan digunakan. Jadi tidak ada pembaziran.

Hantaran

Pak Anjang dan Mak Cik Mah saya membantu membuat gubahan hantaran (bunga segar di beli di Pasar Besar Kuantan). Sejak kecil lagi saya memang bercita-cita nak buat hantaran style klasik (origami). Saya rasa saya lihat hantaran kahwin Pok Su waktu umur 6 tahun dulu kot. Jadi permintaan saya pada mereka berdua bila ditanya oleh Pak Anjang tema hantaran saya, saya kata buatlah apa-apa gubahan pun, asalkan ia origami dan bukan bentuk binatang.

Jika boleh memang saya nak buat bentuk binatang, tuala bentuk swan ke dsbnya, tetapi nanti malaikat tak masuk majlis pula.

Pak Anjang komen kata permintaan saya klasik sangat, tetapi sebab itu permintaan saya, beliau akan usahakan. Jadi at the end of the day, hantaran sejadah dan telekung menjadi handbag dan bunga, serta hantaran kain digubah menjadi bunga ros. Sangat well-done. 🙂

Tercapai impian saya sejak dari kecil lagi. Tick.

Untuk majlis kahwin nanti, sebenarnya saya sudah ada list apa untuk dibuat hantaran. Tetapi saya rasa macam nak revise balik. Sebab ada lebihan bajet dari majlis pertunangan tu yang saya rasa boleh di bawa sebagai hantaran untuk majlis perkahwinan.

Dua idea utama yang ada, ketika majlis pertunangan tu saya tak ada bagi makanan yang boleh dikongsi ramai-ramai. Makanan yang dijadikan hantaran ketika itu adalah epal. Berbeza dengan hantaran dan hadiah yang diberi oleh tunang saya, ada coklat, cheese tart dan kek, jadi ketika kami sekeluarga (dengan pakcik, makcik dan sepupu) berkongsi, memang meriah. Jadi saya ingat kali ini untuk hantaran perkahwinan saya akan berikan makanan yang boleh dikongsi ramai-ramai.

Konsep hantaran saya pada kali ini masih konsep klasik lagi. Saya bercadang untuk membuat hantaran masjid yang dibuat daripada coklat Cardbury/coklat keping.

Keduanya, saya bercadang untuk beri Ferrero Roche, buat sehingga jadi piramid macam dalam iklan TV.

Saya tak pasti Pak Anjang/Mak Cik Mah mampu atau tidak mereka cipta hantaran ini, tetapi saya yakin mereka boleh. Cuma saya tengah fikir macam mana saya nak beri mereka coklat-coklat tu. Sebab nak buat hantaran tu sehari dua tak cukup kot. Memang kena hantar pergi Johor supaya mereka dapat siapkan di sana dan bawa ke Kuantan sebelum majlis.

Cuti-HIV Test

Cuti tahunan saya tinggal 23 hari (termasuk 7 hari cuti perkahwinan). Saya bercadang untuk ambil 10 hari untuk majlis perkahwinan. Kemudian 7-8 hari di hujung tahun untuk satu aktiviti yang dirahsiakan dulu. Jadi ada baki 5 hari. Di situlah untuk cuti nak bawa isteri balik Kuantan di bulan Puasa, di situlah cuti Hari Raya Puasa dan di situ jugalah cuti Hari Raya Haji. Macam tak cukup sahaja.

Sudahlah begitu, nampak gaya saya kena ambil satu lagi cuti sebelum kahwin ni untuk buat HIV Test. Tak ada klinik kerajaan yang buka pada hari Sabtu untuk HIV Test. Rugi. Burn satu hari cuti. Tapi mungkin saya bercadang untuk ambil cuti pada 23 haribulan nanti. Cuma takut lewat sangat dan tak dapat tarikh nikah yang kami mahu (2 June 2012) kalau lewat sangat hantar borang.

Goodies Bag

Dah beberapa hari saya survey dan sebenarnya macam dah dapat idea apa yang nak dibuat sebagai door gift untuk majlis saya nanti. Tapi saya masih survey-survey lagi. Tak tau lah apa yang saya cari.

Hasrat hati nak bagi bahulu, nak beli yang dah siap masuk kotak. Preferably kotak tu bukan kotak generik, tapi kotak yang print nama pengantin. At the same time saya nak tampal sticker, advertise my darling punya project after kahwin nanti, tapi I still have not decided pros and cons of each option.

Goodies bag dengan nama mahal 20 sen dari goodies bag generic. Sticker kos dalam 30 sen sekeping. The best of both world adalah pakai goodies bag generic dengan sticker sendiri, tapi macam tak puas hati. Rasa macam nak pakai goodies bag yang mahal sedikit (tambah 20 sen) dan tambah sticker sendiri juga (lagi 30 sen). Total 50 sen extra. 50 sen tak banyak untuk satu kotak, tapi bila buat 600-700 kotak, it adds up.

Khemah Pengantin

Hari tu dah jumpa orangnya dan dah book tarikh. Tapi warna khemah tak decide lagi. Beliau suggest coklat, saya KIV dulu. Seriously saya warna-warna ni, I am not the best guy untuk decide. Saya tak kisah asalkan bukan warna macam biru lembut atau warna lembut yang bila buat dekat outdoor jadi dull.

Coklat pun macam okay, tapi ada orang komen nanti nampak gelap.

Well, maybe. Especially kalau hari mendung, tapi kalau sunny memang warna coklat tu cantik lah.

Still haven’t decided yet. Nanti balik Kuantan, one of this weekend kena betul-betul sit down and finalize colour.

Baju Pengantin

Ini yang lebih parah and urgent. I am very grateful again, my fiancee is an awesome lady. Beliau sangat bagus dan tak cerewet sangat dengan warna. Kami dah agree untuk majlis di rumah perempuan warnanya off-white. Settle.

Masalah dengan warna di rumah lelaki, saya pilih warna krim dan merah maroon sikit. Ok je sebenarnya, tapi saya takut sangat warna tu tak naik. Takut juga sebenarnya. Frankly I have given my best effort and I spared nothing within reason untuk memastikan majlis menyambut menantu (di rumah perempuan keluarga bakal isteri saya yang uruskan) nanti adalah majlis yang terbaik. Jadi saya takut dan tak mahu jika baju saya nanti nampak macam murah atau tenggelam.

Dalam gambar kombinasi warna tu nampak macam okay, tapi tak tahulah. I still have some doubts. Mungkin kena fikir kot sikit lagi.

It’s 12.19 AM already. I think that’s all for now. Banyak lagi loose ends yang perlu diselesaikan sebenarnya. Hopefully in a few weeks time, most of the things that boleh settle.

Sayang, I appreciate you coming into my life so much. 🙂

 

Sabri