I changed a little bit.

Sebenarnya, mungkin bukanlah berubah. Tapi more in tune with myself. Dulu pun mungkin dah macam ni. Cuma maybe sekarang lebih memahami diri sendiri. Mungkin.

Dulu saya agak anti dengan orang yang bercakap ada loghat dalam setting “Malaysia”. Setting professional dan setting di mana ada orang “luar”. Pada saya, dalam situasi begitu kita perlu guna bahasa Malaysia sebagai menghormati orang lain. Bahkan saya pernah menegur beberapa orang kawan rapat saya. “Ini Malaysia la, nak cakap (letak nama negeri di sini) buat apa?”

Telinga saya pedih dan panas mendengar loghat kenegerian. Lagi-lagi yang bunyinya ganas dan kolot.

Konon.

Kemudian saya berkahwin dengan seorang gadis Pahang yang pekat loghat Pahangnya. Nasib baik orangnya comel, jadi saya rasa cute.

Kemudian saya berpindah ke Terengganu. Berkawan dan berjumpa dengan orang Terengganu dan orang luar yang gembira tinggal di Terengganu. Terengganu is warm and welcoming. Especially if you made the effort to live like a local.

Watching “Polis Evo” just now made me realize how I have changed. Despite Zizan speaking Terengganu the whole movie, I actually enjoy it. I love the sound, I love the script. (Or is it Nora Danish speaking Terengganu that converts me?)

Bukan movie sahaja. Bila tengok movie tu, saya teringat people in my life now who speaks Terengganu. It’s endearing. Rasa macam diorang ada kat sebelah. Saya dah tak allergik macam dulu.

But seriously, I used to pride myself as a diligent and process-oriented person (there are better words to use, but I don’t want to use it). I don’t want you to think that I am the opposite what I used to be. I am still an effective professional, just that I am more “human” now.

Kalau sebelum ni, asyik nak melompat lebih tinggi atau nak mengejar bintang sahaja, now I like to know the purpose of that. Why is mengejar bintang important? (They are not that important as we made them though).

I pity my old me and people who are still stuck in that world.

In Terengganu I found my freedom. I can walk with my head held high.

Not that people in Terengganu are free from those plague. Dekat Terengganu pun ada orang yang melompat lebih tinggi dan pengejar bintang juga.

But here, I understand that it’s not about what other people do. Tak perlu berlumba-lumba pintas memintas mengejar bintang atau bertanding siapa yang melompat lebih tinggi. It’s about you and what you want.

You can choose what you want to be.

Persetankan syaitan-syaitan yang cuba menyesatkan. Kalau anda pro-life, pro-world anda akan panggil syaitan. Kalau anda pro-world, pro-life yang akan dipanggil syaitan. It’s not important sebab memang biasalah orang lain yang salah. Diri sendiri sahaja yang betul.

It’s not important, because Terengganu is fair. You are given space and opportunity to flourish in whatever role you chose to be.

Mungkin sebab tu sekarang I can say I am in love with Terengganu and with people who stay true to who they actually are.