Bagi meneruskan semangat Hari Raya sebelum ini di mana saya berkongsi dua perkara yang betul yang telah dilakukan kerajaan, hari ini saya ingin berkongsi lagi tiga perkara hebat yang telah dilakukan oleh KFC dan Tabung Haji.

Saya bukan apa, cuma ketika cuti Hari Raya yang lepas ni saya bermuhasabah. Dalam kehidupan kita ni, kita banyak complain sebenarnya. Tapi benda yang betul kita tak banyak cakap mengenainya. Kita kurang bersyukur, tapi banyak komplen.

Complaint tu tak apa, tiada masalah. Cuma ia jadi bermasalah bila terlalu banyak. Jadi negatif sangat hidup kita ni.

1) French Fries Kentucky Fried Chicken

Dulu, fries Mc Donald adalah nombor satu. Fries KFC tak ada nombor pun. Fries McD yang sejuk pun sedap sikit dari fries KFC. Punyalah teruk rasa fries KFC ni kalau pergi KFC kena order potato wedges instead of french fries. Mungkin KFC pun malu dengan fries diorang, wedges adalah potato offering yang lebih dominan ditonjolkan di restoran-restoran mereka.

Namun sejak beberapa bulan lepas, saya notice yang french fries KFC sudah lebih sedap. Keraknya sudah crunchie dan saiznya sudah bertambah besar. Well done KFC, you have nailed this. Kerangupan tu yang penting.

2) KFC Treat Box

Saya tak berapa enthusiastic sangat dengan KFC sebenarnya sebelum ini. Sebab pada saya KFC ni ada masalah birokrasi dan slow. Reason being, dia lambat dan selalu kena tinggal dengan Mc D. Mc D dah introduce breakfast service, baru la KFC terhegeh-hegeh nak buat. Lepas tu Mc D introduce delivery, lama lepas tu baru KFC ada limited delivery service.

Namun sejak kebelakangan ini saya nampak KFC dah start to get it act together. Antaranya dengan tawaran french fries, ayam flavour kari, etc.

Satu perkara lagi yang saya ingin puji KFC adalah penawaran treat boxnya. Ini memang super awesome, dan yang lebih penting menguntungkan untuk KFC (sepatutnya).

Kekuatan KFC adalah pada ayam goreng dan burger ayamnya, Zinger. Jika sebelum ini, pelanggan kena pilih nak makan ayam atau nak makan Zinger, sekarang pelanggan boleh makan kedua-duanya dengan memilih treat box instead. Tak perlu sacrifice salah satu.

For me, this is the winner lah.

Di samping dua perkara di atas ini, saya ada satu perkara lagi yang saya nak berterima kasih kepada KFC. It doesn’t get it’s own bullet point sebab ini just personal benefit berbanding french fries dan treat box yang saya pasti ramai orang benefit.

KFC-Crispy-Tenders-NEW-Meal-Menu-Promotion

Thank you for re-introducing back crispy tenders. Saya sangat suka! Walaupun tak ada dalam bentu ala-carte, kena order melalui variety box tapi boleh lah. First time saya rasa crispy tender ni adalah waktu saya darjah dua atau darjah empat (time tu bulan puasa) -twenty years ago! dan memang saya suka sebab dia super crunchy.

Tapi lepas sebulan macam tu, dia tak ada dah. Jadi bila KFC introduce balik dua bulan lepas, saya memang excitedlah. Setiap kali ke KFC, mesti order crispy tenders. Cuma sekarang ni sebab tak ada ala-carte, kena order melalui variety box. Boleh lah.

3) Contact Center Tabung Haji

Pengalaman saya berurusan melalui telefon samaada untuk syarikat telekomunikasi ataupun bank, semuanya semakan hari semakin teruk. Ada tu yang nak tunggu manusia jawab, punyalah lama. Ada juga yang macam tak nak cakap dengan kita. Bila tekan-tekan, akhirnya tak ada option untuk cakap dengan manusia pun.

Yang saya paling tak suka, kalau benda yang tak boleh settle melalui phone. Kena pergi ke branch juga, etc. Pada saya kita dah ada di zaman IT yang advance. Banyak khidmat pelanggan luar negara bagi empowerment kepada customer service rep mereka untuk membantu pelanggan. Jadi di Malaysia pun, syarikat-syarikat besar perlu kurangkan karenah birokrasi dan bagi lebih authoriti dan support kepada customer service rep masing-masing.

Semalam saya terbaca mengenai keputusan rayuan haji tahun 2016 sudah keluar. Jadi saya pun nak semak keputusan rayuan saya dan juga untuk parents. Call Tabung Haji contact center (outside hours sebab sudah lebih dari pukul 6 petang). Ok, takpelah. Esok saya akan call. (beroperasi setiap hari, tetapi sampai pukul 6 petang je. It’s okay walaupun bukan 24 hours sebab setiap hari ada).

Pagi tadi, ada nombor KL yang tidak dikenali call. Saya pun call lah balik. Rupanya Tabung Haji Call Center.

Ok, ada dua benda. Pertama, semalam saya missed call je. Tak tinggal mesej suruh call balik pun. Pagi esoknya dah ada rep call balik. Excellent.

Kedua, bila dia call saya, saya tak angkat. Saya call lah nombor yang call saya tadi. Call center biasa, dia boleh call kita, tapi jarang sekali kita boleh call nombor yang call kita tu. Biasa line dia one-way je.

Tapi untuk Tabung Haji Call Center ni, ada manusia angkat. WoW. Tak payah susah payah tekan 1, tekan 2 bagai pulak tu. Untuk saya measure sama ada sistem call center tu bagus tak bagus senang je sebenarnya.

Ini hebat. Well done Tabung Haji!

Terima kasih

Sabri

p/s: Pengalaman saya develop sistem dari scratch, kita tengok sistem tu tanya tak benda yang sama dua kali. Kalau sistem tu tanya benda yang sama dua kali, maksudnya tak ada manusia lah yang fikir betul-betul (think through and thoroughly) mengenai sistem tu. Contoh Maybank, dulu used to be 3-4 star. Sekarang rasanya kalau dapat 2 star pun mujur.