Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: October 2018

Life After Kerteh | Life Outside of P in KL

Orang cakap zaman sekarang, bukan zaman kerja satu company dari muda sampai tua. Ada kebenarannya, sebab saya pun dulu mula karier dekat company lain. I am okay with it.

Cuma P ni company besar, reputable dan stabil. Kalau nak pindah company, definitely it need to be to an equal or better company. Memandangkan P adalah Fortune100 company, susah nak cari company yang equal or better tu. Anyhow, this is not much a concern for me. I have an open mind regarding this.

Perkara kedua kita kena tengok adalah facts and numbers. Biasanya kalau kita pindah company ni, you can expect the new company to pay 25%-30%  better than the current company. Kalau less than that, it might not be worth it because you will leave behind your network, good will and need to start all over again. Ini normal case lah.

However for me, an increase of 30% pun will be quite meaningless because it will be just on paper. 30% salary increase for a job in KL will only give me an equivalent lifestyle that I enjoy in Kerteh. 30% increase will go towards much higher rental, higher transportation cost, higher entertainment cost and higher groceries.

So for this option to work, I need to get myself a job with significantly higher responsibility in a moderately established company with an increase of at least 60% or better in pay. 

Which I am not sure a real option atau tak. Ada ke company macam ni?

Writing To Get Clarity | Life After Kerteh

Sedar tak sedar, tahun ini jarang saya menulis di blog ini.

Sibuk memanglah sibuk, tapi saya rasa tidaklah lebih sibuk seperti tahun-tahun sebelum ini. Ya, tanggungjawab memang semakin bertambah, tapi saya rasa it’s a personal choice sebenarnya. Hasrat hati memang nak menulis, tetapi hasrat je tak jadi. Jari kena turut menaip. 

Saya terfikir untuk menulis sedikit di blog ini sebagai satu cara untuk mendapatkan clarity dalam perjalanan hidup ini. So far life is good. Cuma beberapa perkara sedang bermain di fikiran saya.

Sebenarnya saya sedang consider/berusaha acah-acah untuk keluar dari Kerteh.

Masalahnya, saya tidak pasti if this is a good move for me, ataupun even ke mana tempat tujuan selepas ini. Destinasi tujuan pun tak ada lagi, cuma I feel berterusan dalam status quo bukan satu pilihan yang baik.

Kerteh | A Good Place

Kerteh has been kind to me. Kerteh is awesome. Boleh kata life di Kerteh personally is better than what I have experienced in KL. Professionally pun not bad, boleh kata almost equal. 

Cuma, going forward I am not sure.

Dia jadi dilema ataupun masalah dalam kepala sebab I am contemplating of leaving a sinking ship. I can see the problem coming, I can see the solution, but I am not the captain and I can’t make decision for the whole ship.

I can only change what I can control, which is what I gonna do with myself. The captain might not see my solution as an option, so I have to make a decision.

Leave the comfort of Kerteh for an unknown promising place and leave with a good memory of Kerteh. Or stay the course and ride through the storm.

What are the options that I have?

Option pertama yang paling mudah to be made kalau ada option ni. Transfer within P for a new  role outside GP. This usually will lead me back to KL. Which is fine. But the chances are slim, given how GP operate.

Option kedua, transfer within GP and within P. Maybe I will end up Bintulu, Miri, KL or KK. Saya sendiri tak pasti sama ada pilihan ini lebih baik ataupun tidak dari life in Kerteh. Jadi saya tak berani buat apa-apa, walaupun sebenarnya kalau saya angkat tangan cakap “Saya nak pindah region lain” peluang untuk terjadi lebih tinggi. Tapi saya tak berani. Takut keluar mulut buaya, masuk mulut harimau.

Option ketiga, life outside of P in KL. It’s scary. Tak tau nak cakap apa.

Option keempat, life outside of P overseas. Rasanya ini pilihan kedua paling mudah untuk dibuat. Tetapi it’s not easy jugak. 

Perhaps I will write more on each options after this.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén