Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: September 2019

Iraq 0201

Alhamdulillah.

Ketika dalam rotation pertama saya cuba untuk menerapkan habit untuk membuat sedikit catatan pada hari Jumaat. Namun saya terlepas untuk minggu pertama rotation kedua ini kerana sedikit occupied. Pleasantly occupied.

So far minggu ini full tetapi ada kepuasan bekerja. Sesuatu yang honestly sudah lama tidak dirasai.

Subuh masuk pada jam 4.40 pagi, just nice untuk memberikan saya sedikit masa untuk kembali melakukan morning walk dan ada extra 30 minit lebih untuk membaca.

Isyak pula masuk awal, jam 7.10 jadi pada waktu malam saya juga mengubah sedikit jadual malam dari menghadap gajet/komputer kepada lebih waktu untuk membaca. Saya perlu tidur sebelum jam 10 kerana esoknya perlu bangun sekitar jam 4 dan tidak tidur lagi selepas Subuh. (jika dalam rotation pertama, solat Subuh masuk pada pukul 3 pagi lebih, jadi ada masa untuk tidur kembali sebelum saya memulakan morning ritual saya pada sekitar 5.30 pagi).

Semoga suasana ini berterusan. Aminnn.

Iraq: Prolog 02

It’s time.

Personally saya suka dan prefer cara bekerja dalam rotation begini. Masa yang berkualiti untuk bekerja dan masa yang berkualiti untuk keluarga.

Ada perkara yang perlu di fine tune sudah tentunya, tetapi untuk kesihatan mental, ia sangat baik (saya tidak berani kata terbaik lagi kerana perlu melalui beberapa cycle sebelum boleh membuat konklusi demikian).

Saya akan bertolak sebentar lagi ke lembah Sungai Furat. Antara tempat yang bertuah (ataupun tidak bertuah) yang namanya telah disebut sejak ratusan tahun dahulu.

Perjalanan hari ini sudah tentunya berbeza dari perjalanan kali pertama tempoh hari. Kali ini saya lebih bersedia, dan saya sudah nampak secara kasar apa yang akan dialami. Dan lebih yakin.

Juga lebih jelas apa yang penting, seronok dan menyeronokkan (KFC & Pappa Rich lebih best dari lounge Emirates).

Tempoh R&R ini selain dipenuhi dengan masa bersama keluarga, turut saya gunakan untuk catch up dengan rakan-rakan lama.

Saya harap dan saya doakan mereka bertabah dan berjaya mengharungi hari-hari mendatang dengan cemerlang dan menguruskan isu-isu yang timbul sebaiknya, ibarat menarik rambut di dalam tepung, rambut tak putus dan tepung tidak berserakan.

Untuk saya pula, saya berdoa supaya dipermudahkan urusan, tidak dibebani dengan isu-isu berat yang merunsingkan fikiran dan dapat menyelesaikan tugasan-tugasan yang ada dengan tuntas dan pantas. Cemerlang dari mata manusia dan cemerlang juga dari pandangan Ya Rabbi.

Semoga keluarga saya juga dilindungi Allah sentiasa, semasa saya ada di sisi dan semasa saya di perantauan.

Alhamdulillah atas nikmat ketenangan fikiran, kecukupan masa dan keberkatan rezeki ini Ya Allah. Aku doakan supaya saudara-saudari ku yang lain juga dapat menikmati nikmat ini.

Quality Time & Umrah 2019

Wow. Tempoh R&R saya di Malaysia kali ini sangat berkualiti. Walaupun tidak dapat buat semua benda yang saya plan hendak buat, tetapi apa yang saya perlu buat, dapat di buat. Tidak rushing. Contohnya, hantar adik saya balik kampus beliau. Jika sebelum ini, petang tu akan kena balik ke Kerteh terus dari Nilai, kini kami boleh bermalam di Cyberjaya secara unplanned setelah melihat highway menghala ke Kuala Lumpur jam teruk.

I wish for everyone can experience this serenity in life. Kenapa lah kita kena stress2 dalam life ni kan? (haha… siapa punca stressor ni? Ya Allah, ko berilah hidayah kepada manusia punca stress orang lain ni)

In another note, insya-Allah bulan November nanti saya akan mengerjakan umrah akhirnya. Sesuatu yang telah saya plan dari tahun lepas. Cuma dengan uncertainty mengenai halatuju saya ketika itu membuatkan rancangan tersebut ditangguhkan sementara.

Saya sebenarnya berniat kali ini mahu mengerjakan umrah secara DIY. Namun kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan. Saya akhirnya mendaftar untuk mengerjakan umrah dengan Al Quds Travel.

Visa untuk musim umrah kali ini agak complicated dan saya rasa cukuplah dan tidak perlulah saya runsing2 dengan ketidak pastian visa, tarikh dan urusan perancangan perjalanan. Serahkan sahaja kepada yang pakar untuk menguruskan. Saya boleh fokus kepada ibadat umrah dan apa yang saya mahu hasil dari umrah tersebut sahaja. Mungkin saya kan share lagi nanti, travelog umrah musim kedua. 🙂

Clock is ticking, countdown untuk kembali ke Iraq sudah bermula.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén