A-Type Geek, All Around Family Man

Month: December 2020

Iraq #0702: Equilibrium

Alhamdulillah. Setelah tiga empat hari, saya telah berjumpa rhytm yang sesuai dan telah acclimatize successfully. Bukan sekadar selesa dengan cuaca (tahu bila nak on heater, bila nak tutup, berapa kekuatan termostat hendak di set, pakaian apa nak di pakai dan bila, etc) bahkan saya juga dapat slot in session untuk jogging dan morning routine.

Actually dengan routine-routine ini, boleh dikatakan ia lebih baik dari winter lepas. I am happy and contented. Alhamdulillah.

Cuma rutin ini mungkin applicable untuk musim new norm ini sahaja. Winter tahun depan, jika situasi kembali pulih kena fikir rutin lain pula.

Join Me in My Quest
To live, learn & spread the love in this world.
Will share with you tips, updates & latest books recommendation.

Iraq 0701: Meeting Winter

Sejuk! Sejuk Giler!

This is not my first tour of duty during Winter. I was in Iraq on this date too last year.

Tapi setelah beberapa tour of duty dalam suasana ekstrim panas, pengalaman winter lepas telah dilupakan. Ia buat saya teringat yang tahun lepas saya meminta bantuan rakan saya yang tiba kemudian untuk membawakan saya tambahan “long john” sebagai bekalan kerana saya cuma membawa satu helai.

Saya dah lupa semua itu. Dan badan saya memang terkejut. Winter in Iraq. Bukannya minus zero pun. Dan ini bukan my first experience dengan winter and all. I have done this multiple times. I thoughtI can handle it. Tapi rupanya tidak.

Kali ini tidak akan ada additional supplies (kerana kami semua inbound dan akan balik pada Tarikh yang sama-part of new norm).

Saya terlalu letih malam semalam (it’s an extra long inbound travel-just another thing to remember, nothing is routine in this country. Don’t take things for granted), jadi saya cuma unpack dan tidak dapat plan betul-betul fikir dan plan ketika unpack.

Jadi ketika saya tidur, heater ter-off (plug longgar), dan untuk tidur pun saya tidak fikir betul-betul how to keep warm throughout my sleep dan especially time subuh. Jadi walaupun sejuk, I suffer through it. Bila tidur dan terbangun, baru saya terfikir untuk pakai stoking bulu (normal stoking tak cukup).

Baru saya tahu kenapa dalam coretan sebelum ini, in term of time subuh saya prefer time summer. Ideally, saya suka bangun awal sedikit sebelum Subuh, so that I can do the necessary. Lepas Subuh nak tidur balik, ok no problem. Tapi time winter ni, nak bangun buat preparation untuk Subuh tu takes longer dan nak tidur balik lepas tu pun takes longer. Dan nak bangun prepare untuk pergi kerja tu pun will take longer, jadi kena bangun awal lagi sikit. In the end, lebih baik jangan tidur lepas Subuh time winter.

Saya cuma bersyukur yang saya buat juga something yang saya buat “Just in Case” di Malaysia, dan memang I need that “Just in Case”,
-Beli satu lagi long john
-Beli additional 30 day supplies of quick release vitamin C waktu saya dah di KL.
-Bawa extension cord (totally unnecessary time sangat helpful utk fix masalah Heater ter off sebab connection longgar ni)

Tekak menunjukkan tanda yang saya perlu berhati-hati. Suhu badan fluctuating, saya masih sedang acclimatize. Hopefully I can get this under control soon. Time-time COVID ni, dan tambahan lagi dekat sini, kami kena betul-betul jaga kesihatan. Bukan sahaja tidak demam/sakit, tapi antibody dan kekuatan badan kena jaga.

Saya rasa ini adalah catatan TOD paling negatif saya pernah tulis. Well, I try not to. Saya tak suka jadi negatif. Jut that I am writing in this tone so that my future self, bila baca this note will take this seriously. This cold is not something that positive thinking alone can handle.

Plus, just in case I am in a leadership position in the future, I need to really remember, don’t just expect people to manage it. I must give them space and time to acclimatize before expecting them to start performing. (it’s unrelated to my situation, but this is one lesson I need to learn)

Hopefully things get better.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén