A-Type Geek, All Around Family Man

Category: Memory Lane

Bangunan Itu

Ketika surfing baru-baru ini, saya terjumpa dengan sebuah sajak yang menarik. Teringat ketika zaman-zaman SEMASHUR dulu, waktu giat menulis sajak sebagai “Invisible Man” 🙂

Bangunan Itu

Hati tertanya-tanya,
Gerangan di ufuk sana,
Cahayanya berkerdipan menawan,
Susuknya menarik mata,
Tingginya mencapai kesejukan kalbus,

Bolehkah aku kesana,
Menyelesaikan hati yang tidak puas,
Memandang dan bertanya,
Kedudukan yang kejauhan,
Hanya dapat ku tatap,
Cebisan darinya

Hati meronta,
Naluri insan bernama manusia,
Inginku terbang menyentuhinya,
Memberikan perasaan hiba,
Bangunan konkrit itu,
Di hujung malam.

Kredit: Ainun Nasihah

Join Me in My Quest
To live, learn & spread the love in this world.
Will share with you tips, updates & latest books recommendation.

Enjoying Bali

The picture says it all. 🙂

Kenangan Silam (Yang Manis)

Saya baru balik dari menonton Sirah Junjungan: Tahajud Cinta di Istana Budaya.

Sebenarnya untuk cover kempunan menonton Puteri Gunung Ledang. Saya bercadang untuk menontonnya pada Sabtu lepas, hari terakhir yang agak free. Namun, ketika itu penyanyi jemputannya Jamal Abdillah. Jamal Abdillah memang penyanyi yanga bervokal menarik, namun pull factornya pada saya tak begitu hebat sangat. hehe..

Ingatkan melepas lagi kesempatan ini.

Namun petang tadi di pejabat tiba-tiba terfikir. Eh sempat lagi ni kalau balik awal dan pergi Istana Budaya. Lagi pula, Siti Nurhaliza penyanyi jemputan nih. Walaupun sibuk, tapi kalau Siti berbaloi lagi pergi nih. Dan secara spontannya saya buat keputusan untuk pergi memandangkan malam ini, malam yang paling kurang sibuk di antara malam-malam yang sibuk yang bakal mendatang.

Jadi saya pun pergi. Ngam ngam sampai beli tiket, duduk dan persembahan start.

Kalau nak komen pasal teater ni, saya bukanlah pakar sangat. Namun adalah pengalaman picisan waktu kat sekolah dulu, dan selalu dengar Cikgu Hani (Nurhani) memberi komen mengenai persembahan drama dan teater. Kebetulan pula ketika di SEMASHUR dulu, pernahlah 2 kali ke Istana Budaya.

Kudos kepada pencerita. Sangat bagus dan berjaya membawa tone yang pelbagai dan emosi ke dalam cerita. Tahniah juga kepada jalan cerita yang baik dan digarap dengan bagus. Walaupun audio mungkin ada sedikit cacat cela, terutamanya ketika pelakon menjerit, tapi oklah. Masih boleh “bergegar” juga feel dia.

Tetapi dari segi koreografi tarian mungkin perlu latihan lagi untuk koordinasi dan lakonan mungkin di sesetengah part agak over.

Tapi not badlah.

Experience saya di Istana Budaya still masih enjoy dan belum tercemar. 🙂

Now, back to memory lane.

Kali pertama saya ke Istana Budaya, saya menonton teater muzikal Tanggang. Tiket di beri oleh Cikgu Saipuddin. Saya bersama empat orang lain. Saya masih ingat Faizal dan mungkin Helmi. Saya tak pasti 2 yang lain, mungkin Hood dan Zaid. Mungkin, saya dah lupa.

Kali kedua saya menonton teater Merdeka! Merdeka! Merdeka! Kali ini dengan classmate 5 Amal.

Perbezaan yang saya terasa ketika duduk tadi adalah, “Wah, kecil rupanya Istana Budaya ni”.

Sebab seingat saya ketika saya datang dulu, saya terasa “kebesaran” dan keluasannya. Boleh seram sejuk jugalah kalau kena buat persembahan kot. Namun tadi terasa kecil pula ruangnya. Pentas pun terasa lebih dekat. (hehe… maybe sebelum ini tiket free, jadi seatnya seat belakang)

Walaupun tidak puas mendengar Siti menyanyi (kurang dari 5 lagu rasanya), tetapi 2 lagunya sangat dekat di hati. Pernah saya nyanyikan secara berkumpulan dalam pertandingan nasyid di SEMASHUR. Lagu “Nabi Anak Yatim”, dan lagu “Alangkah Indahnya Hidup Ini”

Waktu itu saya masih ingat memang sumbang sungguh suara kami. Namun suara apeng untuk vokal “Alangkahnya hidup ini, andai dapat, kutatap wajah mu”, syahdu sungguh. Mungkin lebih syahdu dari suara Siti.

Dalam teater ini juga saya rasa keyakinan dan kepercayaan kepada Ayu (codename) itu tinggi. Masanya akan tiba, orangnya akan tiba. Mungkin cuma sekarang saya yang masih belum tahu. Tak apa, kad nama dah di approve dan on the way. Lepas tu saya boleh mengorak langkah lebih panjang.

Saya juga mencongak dalam kepala. Kali terakhir saya berada di panggung sari sebagai seorang pelajar. SPM pun belum ambil. Sudah hampir pasti hala tuju hidup, tetapi keputusan SPM tidak pasti lagi. Kali pertama datang, pening-pening kepala pasal politik lagi. Kali kedua datang, pening-pening kepala pasal cinta lagi.

Kali ini datang, pening-pening itu sudah hilang (dan mungkin sedang kembali).

Tetapi yang pentingnya 7 tahun kemudian saya kembali ke dalam dewan itu, sebagai seorang dewasa. SPM sudah selesai, alhamdulillah lebih baik dari target. Hidup pun secara umumnya lebih baik dari jangkaan saya dan saya bersyukur dengan apa yang dikurniakan dan pengalaman yang dilalui.

Tujuh tahun terasa lama. Dulu hidup saya, survival hari demi hari. Fikiran sedikit terbelenggu. Imaginasi terbatas. Cita-cita pun ada dan tidak sahaja.

Sekarang, memang ada aspek hidup yang saya harap boleh jadi lebih baik, tetapi secara umumnya saya bersyukur dengan jalan yang dilalui dan tidak akan menukarnya dengan lain-lain jalan.

Saya terfikir (ketika masih di dalam dewan), adakah 7 tahun lagi saya akan datang dalam keadaan yang berbeza juga? Ketika itu saya akan berumur lebih kurang 31 tahun. Ya, pasti akan sedikit berbeza. Harapan saya semoga ia juga lebih gemilang dan saya tidak lagi akan datang seorang! 🙂

Tribute To My English Teachers

I am a Malay born in the East Coast of Malaysia. For people who share my background, usually their English are below average. My English is not that excellent, but its okay. Its comprehensible. And I do quite well for English during high school, performing even better than some KL students.

And when I compare myself with my youngest sister (std 6) when I am at her level, I feel very grateful.

A lot of my classmates in school and uni don’t believe this, but I am actually performed very badly in English when I am in std 4. My vocabulary was very limited, I can only read English books that have a lot of pictures and during exam, I will just answer according to my intuition. Ikut sedap mulut as they say it in Malay.

But starting std 5, my English improved tremendously.

From a D student to an A student in a matter of months.

I would like to tribute these 3 most important people:

Ms Yong– my std 5 English teacher. She is very patient and firm. She used to be a class teacher for students in “Kelas Pemulihan”, so she definitely has experience teaching “slow” students. I learned to put up a proper sentence in English during this time. If I am not mistaken, she teach us to create a simple sentence with four words first. And then when I am able to do that she will guide me to construct a sentence with 5 words, and then 6 and so on.  I remember her husband was an avid photographer. I bought a picture of Hale-Bopp comet from him. I misplace the picture soon after that. 🙂

Ms Shamala-my std 6 teacher, she is witty and make English very enjoyable. My grammar improve here and during this time only I truly understand tenses in English and be able to use it correctly.

Last but not least is my dad. Since I am in std 4, he will buy me Star or NST during weekend. Now for some of you this is normal. But hear this. My dad cannot read English. Thus, he bought the paper ONLY so that I could read them. And, I think he knew at that time that I don’t read the papers. Saya hanya tengok gambar.

I am a kampung boy. Even the newspaper was too complicated for me. (remember, when I am in std 4, my English was very bad). But he bought it anyway. Every weeks without fail. And sometimes he did not buy his newspaper so that I can have mine.

Walaupun permulaanya saya cuma tengok gambar (sports),  tapi bila dah masuk darjah 5, saya mula baca sikit-sikit.

Mula-mula baca sukan, lepas tu artikel-artikel menarik di bahagian tengah.

Saya rasa saya mula baca penuh bila masuk sekolah menengah. Itu pun saya skip business section (masuk Uni baru start baca).

When I reflect back, it touched my heart. Well, my dad is certainly not the best dad in the world. Not even for me (a lot of people claim theirs are the best). Not me. I think there are better dad out there.

But he certainly has tried his best. I admire him for that. This is one trait that I hope runs in my blood too.

I am eternally grateful for these people as  they had opened a whole new world for me.

What I think of PPSMI?

Ummairah is the product of it. And I can say that I am not that satisfied with the result. I am all for improving students’ English, but I think there are better ways to do it.

Page 2 of 2

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén