Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: December 2012

Lift Off 2013: Annual Audit (Part 1)

Lift Off adalah siri muhasabah tahunan yang saya lakukan di blog ini. Berbeza dengan catatan-catatan tahunan saya sebelum ini, bermula tahun ini saya juga mempunyai “external” auditor yang saya harap dapat bekerjasama dengan saya memastikan azam dan target saya untuk tahun 2013 tercapai.

Sayang, Love Me When I Least Deserve It, Because That’s When I need It The Most.

So far isteri saya sangat banyak membantu saya dalam aktiviti di mana saya dapat meyakinkan beliau yang saya komited untuk melaksanakannya (seperti study dan minum oat), tetapi beliau skeptikal dalam aktiviti di mana saya sendiri tidak dapat menunjukkan kepada beliau yang saya komited (seperti exercise).

Sayang, love me when I least deserve it, because that’s when I need it the most. To rephrase for my beloved wife;

Sayang, support me when/where I least deserve it, because that’s when I need it the most.

Anda boleh merujuk kepada Lift Off 2012 di sini: 2012

Saya berharap dengan adanya “external auditor” dalam hidup saya ini, beliau dapat memastikan target-target 2013 ini on-track dan berjaya mencapai matlamatnya.

2012: A Year That Was

2012 adalah tahun “execution” untuk saya. Tahun di mana saya fokus memastikan “big items” dalam hidup saya tercapai. Alhamdulillah, saya telah menjadi seorang suami pada tanggal 2 June 2012 dan telah memulakan pengajian Masters saya sejak September lepas secara part-time. Saya bakal menamatkan semester pertama saya dalam masa beberapa minggu lagi.

Apa yang telah saya capai pada 2012:

  1. Melangsungkan Perkahwinan
  2. Melanjutkan Pelajaran Peringkat Pasca-Siswazah
  3. Saya telah melawat 2 negara
  4. Saya telah membaca 23 buah buku*
  5. Saya telah merakamkan 1 Video Inspirasi*
  6. Saya menerima recognition untuk kualiti dan produktiviti di tempat kerja- unplanned
  7. Saya telah “mengangkat” seekor kucing-unplanned

*-kurang dari yang sepatutnya, tetapi dengan overall fokus kepada “big rocks”, ia tetap satu pencapaian yang perlu direkodkan.

2013: Enriching Lives

Tema saya untuk 2013 adalah untuk “Enriching Lives” atau secara kasarnya boleh diterjemah sebagai menambahkan nilai dalam hidup. Bukan sahaja hidup saya, tetapi hidup orang lain juga terutamanya mereka yang hampir dengan saya. Sejak saya mula terasa yang masanya sudah tiba untuk saya berkahwin, ketika itu saya sebenarnya rasakan all the leverage that I control,saya dah gunakan to develop myself up till that optimum point. Any further development after that, I will need synergy with others who can further propel my personal growth.

Jadi untuk 2013 and beyond, jika saya ingin personally “grow”, saya perlu menambahkan nilai dalam hidup orang lain juga.

Travel

Bertepatan dengan tema “Enriching Lives” pada tahun ini, tidak seperti tahun-tahun lepas di mana saya menetapkan target untuk melawat X negara baru, kali ini target saya adalah untuk membawa isteri saya melawat sekurang-kurangnya 3 tempat baru yang tidak pernah dilawati beliau.

Travelling is fun. I still enjoy travelling. However, melihat isteri saya tersenyum dan matanya yang bercahaya apabila berada di tempat baru adalah lebih seronok. Menyeronokkan orang adalah lebih seronok. Insya Allah hampir pasti juga saya akan membawa Kak Ana dan Ummairah (bersama isteri saya) ke China pada tahun ini sebagai hadiah Ummairah mendapat 9 A dalam PMR tahun lepas.

Emak saya juga bercadang untuk mengerjakan umrah. Dan saya juga memang berazam untuk sementara menunggu giliran emak saya untuk dipanggil untuk mengerjakan haji untuk menghantar beliau mengerjakan umrah. Insya-Allah, jika semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan Allah, ia akan ter-realisasi.

Pelan-pelan ini secara tidak langsung memenuhi tahun saya dalam aspek travel.

Bahagian 2 bersambung kemudian…

Pernah Jatuh Cinta Pandang Pertama?

maru-maru norwegian cat

Kali pertama saya melihat gambar Maru-Maru, saya telah “jatuh” cinta. Saya masih ingat, gambarnya sedang memanjat sofa. Maru-Maru kelihatan lincah dan sangat aktif. Dia ada beberapa ekor adik-beradik lain, tetapi dia yang paling menawan hati. Saya terus bertanya kepada isteri saya, yang mana satu beliau suka, beliau mengatakan antara dua ekor, Maru-Maru atau adiknya yang berwarna putih dan bermata hijau.

Ketika di rumah penjaga asal beliau, saya bertanya isteri lagi sambil berdoa yang beliau juga tertarik dengan Maru-Maru. Alhamdulillah, kami sependapat. En Sham menawarkan seorang lagi adik-beradik Maru-Maru (satu bapa, lain ibu) yang agak comel juga, tetapi saya menolak kerana kami tidak bersedia lagi. Tambahan pula kami agak culture shock. Di rumah beliau ada satu bilik penuh dengan kucing! (tidak termasuk separuh lagi di dalam bilik air).

Di Kuantan emak dan ayah ada lebih kurang 13 ekor kucing. Ibu dan bapa mertua saya pun ada banyak kucing. Lebih kurang 5 ekor kalau tak salah. Jadi memelihara kucing bukanlah perkara baru untuk kami. Saya sebenarnya bukanlah penggemar kucing sangat. Terutama sekali setelah melihat kucing-kucing di kampung Kuantan yang suka membuang najis merata-rata.

Tetapi setelah melihat Jinggo, kucing kak Ana yang agak berdisiplin, saya agak teruja untuk memiliki kucing sendiri.

Satu pagi dalam minggu lepas, terlintas di hati saya (atau di telinga saya, saya sudah lupa) yang memberi makan haiwan, memurahkan rezeki kita. Saya dah biasa dengar, cuma bila terlintas kali ini tiba-tiba saya terasa bagus juga jika bela kucing ni. Boleh dia doakan.

Isteri saya pun memang sebenarnya ada hasrat nak bela kucing di KL sebagai teman. Jadi saya pun bertindaklah. Kalau dah confirm nak buat sesuatu tu, saya tak suka bertangguh-tangguh.

Fakta Mengenai Maru-Maru

1) Maru-Maru adalah dari jenis Norwegian Forest Cat. Lebih kurang macam kucing parsi tapi dia ada leher dan lebih comel.

2) Maru-Maru pandai pergi toilet sendiri. Kami guna Smart Sift, dari first day Maru-Maru dah di train. Jadi kami hanya perlu uruskan hasil Maru-Maru 3-4 hari sekali.

3) Dulu saya bela banyak kucing. Tapi kucing kampunglah. Ini first time bela kucing ada pedigree. Jadi sibuklah Google mengenai cara penjagaan kucing. Banyak rupanya benda tak tahu. In sha Allah, saya beritahu isteri saya, “I want the best for Maru-Maru”. Bila tengok Maru-Maru je, terus cair. Favourite dia sekarang adalah main bola kertas A4 (Gumpal-gumpal kertas jadi bola, dan lontar. Maru-Maru akan kejar. Satu rumah dia bawak bola tu).

4) Maru-Maru adalah kucing paling comel, genius dan lincah saya pernah tengok so far! 🙂

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén