Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: December 2010

Some Small Amendments to My 2011 Goal

New year celebration was a low key event for me last night. Two years ago I watched the fireworks from a restaurant near KLCC, last year I watched the fireworks in front of Singapore’s City Hall. This year I don’t watch any fireworks. I just landed from Alor Setar as during the day I drove my sister to Jitra from Kuantan in her car.

During the long drive I spent some time reviewing the past year and what 2011 will be for me.

Then I realize that my goals for 2011 are pretty “soft”. It is very contingent upon something happening in my life. If that thing didn’t happened, I guess that the goals are not exciting enough for me as I believe I can achieve more. 2011 will still be a year where I focus on health and fitness, that still stand just maybe I will intensify the effort.

And although I said 2011 will be the year I focus on health and fitness, it seems that my plan does not reflect that. I wrote just a paragraph on it. This is something I need to fix. I will write more about it later.

Solving Problems & Overcoming Issues

I think I am a pretty good problem solver. I can recall many times last year where I am faced with very challenging situations, some of it I can only control part of it but I still manage to navigate through them successfully. I think the key is understanding the situation, assessing your strengths & weaknesses, have game plans and stick through it.

However when I am faced with a situation where I am blind, and don’t know where I am, with no clues to help me and feeling quite helpless, its a little bit depressing (a lot actually). Lucky for me its not something that happened often, but still when it happened it gave me headaches. Imagine what you feel when you are in a middle of a crossroad in a place you don’t know, and everything look foreign to you. And you know you still have hundred of kilometres to go in the journey. Which way will you take? 🙂

I am not in a position where I can say much, hopefully I make this through though! 🙂

Happy 2011 Nonetheless! 🙂

Sabri

Addendum:

One thing I could say to myself so that I feel better is (beware-wishful thinking mode), anything can happen in a year. It is a pretty long time. I certainly didn’t expect 2010 to be such an eventful year with so much opportunities. So who knows, 2011 might be a better one! 😉

Do Come Back This Monday (3 Jan)! ;)

Yes, Malaysia has finally won the AFF Cup! In the process the team manage to capture hearts of Malaysian uniting people from all walks of life and races.

~Received! Haa, kan senang camtu. Way to go girl! 😉

Yours Truly,

Sabri

Pesanan Untuk Adik: Common Sense About Life

Seorang pelajar yang cemerlang (ataupun berjaya), tidak pernah sekali-kali akan masuk dewan peperiksaan tanpa belajar, mengulangkaji ataupun at least membaca sedikit mengenai subjek ujian.

Dia mungkin berjaya atau tidak. Itu terpulang kepada cukup atau tidak usahanya.

Namun dia mesti belajar. Dia mesti paling kurang pun membaca sedikit mengenai subjek tersebut.

Dan hasilnya dia paling kurang akan menjadi “orang”. Pelajar yang malas membaca, tidak pernah belajar akan hanyut. Kebanyakannya akan merosakkan masa depan sendiri. Bakinya pula akan dirosakkan masa depan oleh orang lain.

Sedar atau tidak sedar…

Life Is a Continuous Exam. One after another.

Tetapi tak ramai yang belajar mengenai life, kehidupan dan subjek-subjek dalam pelajaran kehidupan ini.

Read up, learn, think and apply.

There is no guarantee you will have success even after you read.

But I guarantee you, you will never be a failure.

Read up on life! 🙂

Sabri
Reader, Learner on Life

From Lepar to Leeds

Opportunities Come When You Least Expect It, So make the most when you get the chance.

This is a tribute to a friend of mine (now its 2 of them) who got married today.

First of all congratulations to Asanah and Hazim. May you be blessed eternally and live happily ever after (there is such thing!).

Let me start with Asanah. She was raised from a very humble background, but she make use what little opportunities presented to her and is currently doing her Ph.D in Leeds(she is from Maran, but I purposely put Lepar to make it rhyme. Lepar is another “Felda” near her home). Drama is important ok. :p

I have known her for almost 10 years, thank you for all your help before and for tolerating my sometime childish behaviour. We can laugh at it 40-50 years from now, but as of now I did what I believe is the best. You are frank and honest and will always call a spade a spade (but it doesn’t mean you are right!) hehe…

You are persistent and never fail to keep your cool. And congratulations, you are now married to the man you desire and love. I am sure there is a bright future for you both and you will have one big happy family.

Hazim, we never met but hearing about you from Asanah I think I can relate. And when we met I felt that instant connection and warmth. I know that you have had your vision and someone that people can depend on. Congratulations, you got someone whom I believe complement you.

Wish both of you a life of love and contentment. 🙂

Congratulations!

Sabri

p/s: Special mention to Sofiatul and Shairah whom I met during Asanah’s reception. Sorry for the initial awkwardness! I did recognize you BUT dah vogue gitu ok. Muka dah matang and educated, takut salah tegur orang malu plak. Sebab As kaki gelakkan orang. So, kalau kantoi salah orang nanti mesti sampai bertahun-tahun jadi modal dia. But I believe after that we got on fine. May your turn come soon. 🙂

Annual Review Azam Tahun 2011 (Bahagian 2)

Let’s continue with our Annual Audit Lift Off Series for 2011. As promised, let’s talk about Travel dan Karier & Perniagaan. Jika anda berminat untuk membaca bahagian pertama, anda boleh lakukannya di sini (Bahagian 1)

Travel

I have confirmed bookings to travel to 2 new countries next year, Myanmar and India. With the visit to Myanmar I will complete my South East Asian tour (minus Brunei-sorry Brunei, I know SEA is not complete without you, but you are so similar to Malaysia plus I know very well that I will definitely visit you some day later). India is not too high on my “must visit” list, but Taj Mahal is exciting enough to lure me to India.

I am also itching to experience snow in Beijing and climb the Great Wall, but that can only happen towards the end of the year (winter in Beijing). It is also highly possible for me to sneak a visit or two to Phuket as well, at least to replenish my wardrobe. Their tailors are superb and very affordable. I can’t get myself to buy office shirts and slacks in the department store nor from the tailors here anymore after I compared the quality that I can get for the same amount of money (or even less) there.

I am excited to visit these foreign countries, tapi secara jujurnya saya tak kisah kalau for some reason or another I didn’t (even with confirmed bookings if something more important crops up next year). Saya menjangkakan 2011 akan menjadi tahun yang menyeronokkan dan stabil, maybe more domestic travel, jadi urgency untuk solo adventure tu tak sebanyak tahun ni.

As a conclusion, the target is 2, with optional 1.

Karier & Perniagaan

My target for next year is to have a leaner operation for my current business. Trim the excess operational cost and maximize profitability. Saya sudah bermula sekarang pun sebenarnya. Kalau saya dapat mengurangkan kos sehingga 30-50% setahun saya akan amat gembira. Towards the 2nd half of the year, I hope I will get an opportunity to expand, setelah hampir setahun cuma dalam maintenance mode.

Berdasarkan momentum sekarang saya tidak meletakkan sasaran untuk membuka restoran lagi atau apa-apa perniagaan baru tahun hadapan, tetapi saya berharap akan dapat menyelesaikan a thorough due diligence dan mempunyai satu rancangan yang solid untuk 2012.

Dari segi wealth accumulation pula, saya target untuk mencapainya dalam tempoh 1 tahun apa yang saya telah capai dalam 2 tahun yang lepas ini.

Health

Saya target untuk jogging sekurang-kurangnya sebanyak 24 kali sepanjang tahun depan. Sekali at least equivalent to 4 kali round Tasik Titiwangsa. Maybe not enough, tapi at least I start somewhere.

Saya juga bercadang untuk strictly enforce my 3 times a month red meat only diet dan menambahkan oat dalam diet harian.

And target stretch untuk diri saya adalah untuk kembali ke BMI ideal (wow!) Kalau berjaya ni memang I am in for a huge reward nih… hehe (kenapa bila sebut reward, in my mind ice cream Baskin Robbins keluar?) :p

Discussion

Kadang-kadang saya terfikir jugak, why have an annual audit or annual plan if I am not sure what my target is for that year?

Saya banyak berfikir dan lihat contoh-contoh yang dilakukan oleh mentor-mentor saya untuk menentukan sama ada plan saya ini boleh dianggap specific, measurable and timely ataupun sekadar untuk menyedapkan hati yang saya mempunyai plan.

Dan saya memutuskan, its better this way.

Kalau nak ayat cliché, kita boleh merancang, tetapi Tuhan menentukan.

Kalau nak contoh saintifik dan spesifik, kita boleh lihat syarikat penerbangan. Sebagai contoh, Air Asia membeli berpuluh-puluh kapal terbang 2-3 tahun lepas dengan option untuk membeli tambahan beberapa puluh lagi.

Persoalannya, kenapa Air Asia meletakkan “option” tersebut? Adakah syarikat public listed seperti Air Asia tidak mampu merancang perkembangan operasi mereka.

Jawapannya adalah kerana mereka perlu fleksible. Air Asia adalah syarikat muda dan kunci kejayaan utamanya adalah kebolehannya beroperasi dengan efisien berdasarkan sumber yang mereka ada.

Begitu juga saya. Saya tak pasti bagaimana orang muda lain hidup, tetapi hidup saya agak dinamik. Saya rasa itu lumrah hidup orang muda. Everything changes, changes everything if you got what I mean. Dan saya rasa the best strategi untuk memaksimumkan potensi dan mendapat yang terbaik dalam hidup ini adalah dengan be fleksible.

You can take examples from big corporate companies like IBM, Microsoft and even Apple 20 years ago falter because they are not flexible enough, I realize the importance to stay nimble and adapt to changes and opportunities that present itself. (wow, this could be another post just by itself! To talk about changes in life)

Tapi bila mereka (in case of Microsoft & Apple) changes and become more flexible they regain their lost ground and even more.

Anda boleh melihat manusia yang tidak fleksible dalam hidup mereka. Sebagai contoh orang yang dulunya menggunakan mesin taip tetapi tidak mahu belajar menggunakan komputer (wujud dalam pejabat-pejabat kerajaan mostly), itu yang mudah dilihat. Cuba tengok yang “static” dari segi attitude pula. Dinosours, people would like to call them.

Saya semestinya tidak mahu jadi seperti mereka (saya harap anda juga).

Jadi dalam review dan audit tahunan ini, saya cuba juga memberi matlamat spesifik, di samping berkongsi sedikit mengenai item-item optional yang memberi fleksibiliti kepada saya untuk memanfaatkan ruang-ruang yang ada untuk menjadi lebih baik.

Saya rasa itu sahaja rasanya Annual Audit dan Review Tahunan saya, a few more items compared to last year.

Sabri
Strategic Planner

Don’t Live Life on Auto Pilot -Pakej Pinjaman Perumahan di Malaysia

Let’s take a break from my 2011 Lift Off series. I have an important message.

Semalam saya menonton “The Social Network”. Satu bahagian yang saya rasa mempunyai pengajaran paling besar yang kita boleh contohi adalah ketika saham Eduardo Saverin (cofounder Facebook) di dalam Facebook sebanyak 30% dicairkan sehingga menjadi cuma 0.03%! Sedangkan saham orang lain tidak.

Ini terjadi kerana ketika beliau menandatangani perjanjian pembiayaan untuk Facebook, beliau tidak meneliti betul-betul perjanjian yang ditandatanganinya. Eduardo adalah seorang yang bijak dan mahir dalam terma-terma kewangan, and it still happened to him.

Saya agak concern dalam hal ini kerana sebelum ini saya ada bertanya kepada rakan-rakan saya yang membuat transaksi kewangan yang besar. Hampir kesemuanya menandatangani dokumen yang disediakan penjual, peguam atau bank begitu sahaja tanpa betul-betul memahami apa yang mereka tandatangan.

Ada juga yang membuat pinjaman bank yang besar tanpa membandingkan tawaran-tawaran bank yang ada. Asalkan ia pinjaman berasaskan islam, boleh sign sahaja. Satu falasi yang ramai orang tidak tahu adalah mereka menganggap pinjaman yang mereka ambil dan perjanjian yang mereka tandatangani adalah “standard”, seperti jika mereka membeli coklat di pasaraya. Semua orang mendapat benda yang sama.

Tidak semestinya.

Setiap pakej pinjaman yang di tawarkan adalah berbeza. Untuk berkongsi dengan anda menggunakan contoh transaksi pinjaman perumahan yang saya buat, perbezaan faedah sebanyak 0.01% di antara bank boleh menyebabkan saya membayar RM 3600 lebih dan perbezaan sebanyak 1% boleh menyebabkan saya membayar lebih sebanyak RM 36000! (pinjaman perbankan islam turut mengenakan “kadar faedah”)

Dan jika tidak berhati-hati memilih pakej pinjaman perumahan, anda mungkin kena bayar lebih!

Apa Yang Perlu Anda Cari Dalam Sesebuah Pakej Pinjaman Perumahan.

Pertama, anda perlu tahu yang sekarang ini tidak banyak beza di antara pakej pinjaman perumahan konvensional dan pakej perumahan berasaskan Islam. Kesemua berasaskan BLR (bank Islam memanggilnya BFR), atau lebih mudah kita kenali sebagai kadar interest semasa (ketika artikel ini ditulis, kadar yang ditetapkan Kerajaan Malaysia adalah 6.3%).

Ada bank yang menawarkan BLR-1.7% sehingga BLR-2.3% (BLR tolak -N peratus) sebagai kadar faedah yang dikenakan.

Beza antara pinjaman Islamik dan konvensional dalam hal ini adalah untuk pinjaman Islamik, kadarnya di “cap” pada 10% (atau lebih sedikit di sesetengah bank).

Ini bermaksud, jika BLR naik (mengikut arahan kerajaan), interest maksimum yang boleh dikenakan kepada anda adalah 10% itu sahaja. Jika anda menggunakan pinjaman perumahan konvensional, tiada limit. Interest rate yang dikenakan kepada anda boleh jadi berapa-berapa sahaja (ramai orang muflis disebabkan kenaikan kadar interest rate sehingga mereka tidak mampu membayar pinjaman mereka ketika zaman kegawatan ekonomi 1997 dulu).

Jadi first step first, sentiasa pilih pinjaman Islamik. At least akan ada siling kepada jumlah maksimum sebulan yang anda perlu bayar kepada bank.

Supaya anda lebih jelas, dalam rate sekarang katakan anda membayar RM 910 kepada bank setiap bulan. Jika kerajaan menaikkan BLR dan anda mencecah siling 10% untuk interest anda, anda perlu membayar RM 1501 kepada bank setiap bulan! (extra RM 600)

Dan extra RM 600 ini tidak akan mempercepatkan tempoh habis bayar dan tidak memberikan anda apa-apa faedah pun. Anda cuma membayar lebih RM 600 kepada bank setiap bulan. Itu sahaja!

Dan sedikit note lagi, BLR ini pasti akan meningkat. Ekonomi negara kita sedang bertatih untuk kembali maju seperti dulu. Dalam proses untuk memulihkan ekonomi negara, kerajaan telah merendahkan BLR untuk menggalakkan rakyat membuat pinjaman dan meningkatkan jumlah wang dalam negara (circulation).

Jadi kadar BLR beberapa tahun lepas adalah di tahap antara yang paling rendah dalam sejarah. Apabila ia sudah rendah, it has nowhere to go but up.

Bahkan dalam tahun lepas sahaja kerajaan telah menaikkan BLR sebanyak 0.5% (nampak sedikit, tetapi cuma anda lihat di awal artikel di mana saya menunjukkan perbezaan 0.01% pun boleh menyebabkan anda kerugian ribuan ringgit).

Itu dalam satu tahun. Bayangkan pula berapa kenaikan dalam 4-5 tahun akan datang?

Dan apabila anda membuat pinjaman perumahan, biasanya ia akan mengambil puluhan tahun.

Jadi tahukah anda berapakah peratus BLR ketika itu?

Sebagai panduan am, anda harus selesa membayar kadar faedah dalam 8% setahun. Anda boleh membuat unjuran berapa bayaran bulanan anda pada tahap kadar faedah BLR berbeza dengan menggunakan mana-mana kalkulator mortgage (gadai janji) seperti oleh Maybank di sini.

Namun, anda juga perlu tahu yang tidak semua pakej pinjaman Islamik serupa. Ada yang significantly different dari yang lain.

Hot tips 1: Anda boleh “nego” interest rate yang dikenakan kepada anda. Bergantung kepada jumlah pinjaman anda, ini adalah satu cara pasti untuk menjimatkan ribuan ringgit wang anda. Benda yang pertama, anda boleh lihat brochure. Biasanya mereka akan ada beberapa “pakej” dengan kadar interest berbeza. Sentiasa minta kadar interest terendah (jika BLR-N, *N paling tinggi) WALAUPUN anda tidak layak untuk pakej tersebut.

a) Bank boleh bagi rate tersebut kepada pelanggan lain. Walau apa pun situasi anda, bank pasti boleh memberi rate tersebut kepada anda. Salesman (atau pegawai bank) akan memberi beberapa alasan, tetapi jika anda persistent beliau akan mengalah.

Paling kurang jika anda tidak dapat the best rate pun, anda akan dapat mengurangkan paling kurang 0.01% di sini.

b) Seterusnya, tanya adakah anda layak mendapat diskaun tambahan jika syarikat anda membayar gaji ke akaun di bank tersebut? Kebanyakan bank ada memberi diskaun lagi jika anda bersedia menukarkan akaun penerimaan gaji anda ke bank mereka. Paling kurang anda akan dapat diskaun 0.01% lagi di sini (this is the easiest).

c) Ketiga, tanya adakah anda layak untuk apa-apa diskaun tambahan jika anda ada degree, kakitangan kerajaan, kakitangan badan berkanun, kakitangan syarikat senaraian awam (public listed companies), mempunyai kredit kad dengan bank tersebut~dengan rekod bayaran balik yang bagus, mempunyai pinjaman lain dengan bank tersebut. Anda berpeluang untuk dapat kurang 0.01% lagi di sini.

Total dari teknik-teknik negotiation di atas anda boleh menjimatkan paling kurang 0.03%, in my case ~RM 10K.

Dan saya mendapat teknik-teknik ini kerana saya berunding dengan 8 bank. Kesemuanya menawarkan untuk memberi pinjaman kepada saya, tetapi saya pilih satu yang saya rasakan paling menepati ciri-ciri yang saya mahu.

Cara saya mudah sahaja. Bila kita bercakap dengan pegawai bank tadi, bagitau isi penting sahaja. Kemudian diam. Angguk-angguk sahaja dan biarkan dia memberikan tawaran terbaik beliau. Dihujungnya tanya, ini ke tawaran paling baik yang bank *** boleh tawarkan? Apa beza dengan bank lain?

Dia akan explain. Dalam proses tersebut beliau akan menyentuh yang anda istimewa jadi anda layak untuk beberapa diskaun. Take note of that. Ucapkan terima kasih dan kata anda akan survey dulu. Ambil business card pegawai bank tersebut.

Pergi ke bank seterusnya. Ulangi perkara yang sama.

Cuma setelah pegawai bank tersebut memberi tawaran “terbaik” mereka, lihat senarai diskaun yang diberikan oleh bank sebelum ini. Tanya adakah disebabkan anda … (baca point a, b & c di atas)  , anda layak mendapat diskaun tambahan?

Discuss one point by one point. Move on ke point berikutnya hanya apabila beliau kata boleh atau tidak. Kalau anda discuss “lump sum”, diskaun yang anda dapat tidak sebanyak diskaun jika anda discuss line by line.

Adakah Pembayaran Lebih Akan Mengurangkan Prinsipal? (Flexi Loan untuk memendekkan tempoh bayaran balik)

Katakan anda perlu membayar RM 900 sebulan kepada bank. Tetapi sebab anda ada lebihan wang, anda bayar RM 1000 sebulan kepada bank tersebut. Dengan kata lain anda membayar lebih sebanyak RM 100 sebulan kepada bank.

Sepatutnya, pembayaran lebih ini boleh memendekkan tempoh bayaran balik anda selama beberapa tahun (katakan paling busuk pun setahun. Sebulan anda patut bayar RM 900, darab 12 =RM 10,800 yang anda berpeluang jimatkan).

Tetapi tidak begitu.

(jika anda belajar kewangan “Finance”, ada jadual khas untuk pembayaran prinsipal dan interest setiap bulan. Tetapi ia terlalu panjang dan rumit untuk saya jelaskan dalam satu blog post)

Banyak bank yang tidak berbuat apa-apa dengan lebihan wang tersebut. Mereka tidak “recognize” bayaran lebihan tersebut. Mereka cuma letakkan dalam akaun anda dan akan hanya mengambil wang tersebut jika anda terlupa membuat bayaran pada masa akan datang.

Memandangkan anda dikenakan interest ke atas baki yang belum anda bayar, anda tidak mahu ini terjadi. Lebih banyak anda bayar, lebih sedikit interest yang akan dikenakan kepada anda. Jadi, anda mahu pembayaran lebih anda “diiktiraf” oleh bank.

Ada juga bank yang membenarkan anda membuat pembayaran lebih dengan syarat anda perlu menulis surat kepada mereka dahulu (this is a hassle). Ada juga yang hanya akan melayan pembayaran lebih dengan syarat ia dalam multiple of 1000.

Berapa Lamakah Lock In Period Anda?

Ada bank 3 tahun, ada bank 5 tahun.

Jika anda cuba untuk menyelesaikan pinjaman tersebut dalam tempoh lock in period, anda akan dikenakan penalti oleh bank. Ketahui berapakah penalti tersebut dan berapakah ratenya. Saya rasa ini minor point, jadi saya tidak akan elaborate. Tetapi fahamkan perenggan ini sebab ia akan membantu anda faham perenggan di bawah.

Bolehkah Anda Settle Early atau Selesaikan Lebih Awal Pinjaman Tersebut

Ini paling relevan jika pinjaman rumah ini adalah untuk rumah yang anda duduki sendiri. Kita semestinya tidak mahu berhutang lama-lama dengan bank kan?

10-20 tahun akan datang anda mungkin akan mendapat sejumlah wang yang besar (atau berpeluang withdraw KWSP). Bolehkah anda menyelesaikan pinjaman tersebut sebelum cukup tempoh matang? (tetapi bukan dalam lock in period, sebab jika tidak anda akan kena penalti)

Jika tidak boleh, jangan ambil pinjaman tersebut.

Jika boleh, tanya adakah anda akan mendapat sebarang rebate atau diskaun? (puluh-puluh ribu atau ratus ribu) ataupun anda kena bayar full amount baki + interest seperti biasa-cuma dibayar secara lump sum.

Fixed Interest Rate or Variable Interest Rate (Berdasarkan BLR)

Kebanyakan bank tidak lagi menawarkan pakej dengan Fixed Interest Rate. Jika ada sekali pun mereka menawarkan rate untuk 3,5, 10 tahun dengan kadar interest yang mahal sedikit dari biasa.

Jika anda tidak mahu pening kepala seperti saya, ambil yang “fixed” walaupun ia mahal sedikit dari biasa.

Jangan Terpengaruh Dengan Hadiah Percuma, Baik Ia Plasma TV ataupun Pakej Pelancongan Ke Eropah

Ada bank yang menawarkan hadiah lumayan “di jamin!” jika anda ambil loan dengan mereka. Jangan terpengaruh hello! 🙂

Ambil pakej yang terbaik dan sesuai dengan kehendak anda, tawar ataupun “nego” interest rate yang dikenakan dan anda akan dapat menjimatkan berpuluh ribu ringgit (at least berbelas ribu). Dengan penjimatan tersebut anda boleh beli beberapa biji plasma tv ataupun melancong ke Eropah berulang kali. Jadi jangan terpesona. Ada sebab mereka tawarkan hadiah yang “pasti” seperti itu. Anda sebenarnya membayar untuk hadiah tersebut dengan duit anda sendiri! Mereka sudah masukkan harganya dalam keuntungan mereka. :p

Saya rasa tidak lengkap jika saya tidak berkongsi kriteria yang saya tetapkan ketika mencari bank dengan pakej pinjaman terbaik tempoh hari (ada point yang saya tidak explainkan di atas-personal preference).

Pinjaman tersebut mestilah:

1) Fixed Interest Rate (dengan kadar paling kompetitif)

2) Islamik

3) Boleh selesaikan awal tanpa penalti (selepas lock in period)

4) Recognize pembayaran lebihan untuk mengurangkan prinsipal

5) Period MRTA fleksible

Untuk pengetahuan anda, tidak ada bank yang dapat menawarkan kesemua perkara di atas (setahu saya lah setelah menghubungi 8 bank dan berbual dengan pegawai-pegawainya). Jadi apa yang saya buat adalah saya senaraikan yang mana kriteria yang paling penting dan yang mana secondary. Dari situ saya buat keputusan.

Semoga artikel ini membantu. 🙂

*Penulis bergraduasi dengan minor dalam Pengurusan Kewangan (Financial Management) dari UTP. Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat kewangan. Sila rujuk ahli kewangan profesional (tetapi bukan salesman on commission dari bank!)

Playing Full OUT – Annual Audit (1) -Lift Off

Lift Off adalah siri muhasabah tahunan yang akan saya lakukan di blog ini. Berbeza dengan artikel-artikel “a year in review” yang lain saya juga akan berkongsi perancangan saya pada tahun hadapan berdasarkan apa yang telah dicapai tahun ini. Lift Off akan mengandungi banyak siri. Sesungguhnya terlalu banyak aspek yang ingin saya kupas, ulas dan kongsi. Oleh sebab itu saya membahagikannya kepada beberapa siri.

Anda boleh merujuk kepada Lift Off 2010 di sini: Bahagian 1, 2 & 3.

Introduction & Discussion

Sabtu, jam 7.56 pagi. Dah beberapa kali saya cuba berpusing-pusing atas katil. Bangun Subuh tadi dah tak boleh tidur semula. Biasanya kalau di hujung minggu saya akan cuba dapatkan sejam dua lagi paling kurang waktu tidur. Tetapi mata saya tak nak tutup. Badan saya rasa seperti memerlukan tidur tu (lagi-lagi sebab tidur lewat sikit semalam), tetapi mata saya tak nak bekerjasama.

I guess ada sesuatu yang sedang saya fikirkan ni sehingga buat saya tak boleh shut down my brain to relax. Tahu sahajalah, saya ni selak sedikit. Secretly I wish saya ada remote control yang boleh fast forwardkan masa.

To think of it, how different my life is compared to 12 years ago.

Dulu waktu saya kecil-kecil, saya nak remote untuk “pause” kan masa sebab tak nak exam cepat-cepat (UPSR), tetapi bila dah tua ni saya nak remote yang nak cepatkan masa plak.

How ironic.

To think of it, semenjak saya tua ni saya rasa saya berfikir dengan cara berbeza. I am not sure its a good or bad thing. Kalau saya sudah decide mengenai something tu, I want to make it happen fast. Along the way,if I figure I might need to do some course correction, I will do it. Dilly-dallying will not make things better.

I believe that if we really want something and committed to it, we can make it work. No matter how tough it seems to be initially. We miss 100% shot that we didn’t take.

No point in delaying something that we know we want or we know is inevitable.

Be quick, do it fast and you will have more time enjoying the experience (or stuff).

But of course, there are steps to do it in a smart way. Sebagai contoh kalau cita-cita kita hendak menjejakkan kaki ke Bulan dan kita memang hendak sangat dan memang tahu kita akan pergi juga by hook or by crook, dengan duit kerajaan atau duit sendiri, masih tidak wajar jika anda decide nak pergi esok.

Hari ini anda mungkin boleh plan for your fitness training dulu. Next month boleh register for astronout training dulu. So on and so forth.

But, I like to do something, to take the first step NOW.

Enough of pre-amble, So I guess its time to write this Lift Off series for 2011.

Let See, What Have Been Achieved in 2010?

1) I have visited 4 new countries.

2) I got all three items in my wish list.

3) I bought my first property (yay!) ~Thought it wont be happening this year already. Luckily found suitable one in November

4) Hit my savings target + a little bit more with still a few months to go.

5) I am able to carry forward and maintain the business from the previous year.

6) I manage to read 55 books (plus one or two for December) this year. Although I didn’t put it as a target last year, knowing that I am able to read about a book a week is awesome. It is a 61% increase from the previous year when I manage to read 34 books.

What I didn’t manage to complete in 2010?

1) I haven’t complete writing that 2 books yet.

2) I haven’t opened my first restaurant yet.

Overall, 2010 is a pretty good year for me. It is a year where I mature a little bit more, my social life is expanding a little bit further (got to know quite a few more people) and I improved myself a little bit in things that I take for granted before (I am more thorough and are more attentive to detail now).

Now I know where I stand, lets talk about what I plan for next year.

My Personal Life

I missed writing about this last year. Initially saya takut jugak nak tulis pasal my personal life (since when?) :p

But as I have been transparent all this while about my life, why should I stop now? Plus, I believe some of the readers understand what I mean with my personal life. Right? 🙂

As of now I think everything is going well in this front. I believe that the latest by February I will no longer be single. 🙂 However, I didn’t see marriage come soon after that yet. Depending on what we decide, if it gonna happen next year it will be late next year or maybe 2012 or 2013 altogether. That’s fluid. The most important thing I guess is to get the right people on the bus first. We can always decide later where we want to go. 🙂

Last year I focus more on wealth accumulation. This year I think I will give more attention to my health & physical fitness. Not to lose weight per se, but I want to start with eating healthy and exercise more frequently. I decided to strictly enforce my only thrice red meat in a month policy and I want to add 3 spoonful of oat daily to my diet. Plus I want to significantly reduce the amount of sugar I take in my drinks (or sweet drinks that I consume).

I have started the oat diet and I no longer drinks tea and coffee with sugar during meetings (but I want to be more aggressive here), and we will see how it goes.

… akan bersambung di bahagian 2 di mana saya akan bercerita mengenai aspek K&P & Travel pula.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén