Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: October 2009 (Page 1 of 2)

Seorang Lagi Mangsa

Saya baru balik dari acara Terry Fox Charity Run di Lake Garden sebentar tadi. Seronok dan sungguh meriah. Ramai pelari yang berlari untuk kali pertama seperti saya (tengok muka pun dah tahu! hehe…), jadi syoklah. You can take your own sweet time. Pictures coming.

Saya disertai oleh housemate yang termasuk dalam team Petronas dan rakan sekerja saya dari Team MindValley.

Sebelum Larian

Selepas Larian

With partner in crime

Partner in Crime

Dalam perjalanan balik, housemate saya menceritakan perihal rakan sekerjanya. Semalam beliau ke The Curve bersama rakan-rakan menghiburkan hati seorang rakan mereka yang baru didumpkan teman wanitanya.

Teman wanitanya itu bertemu dengan jejaka baru di rig (pelantar minyak) dan setelah berkenalan selama 3 minggu, rakan saya yang telah dikenali selama 5 tahun ini di dump.

Perempuan tersebut lemah lembut orangnya (nama beliau bermula dengan huruf M), rakan saya sendiri tidak sangka perempuan tersebut boleh bertindak sebegitu rupa. Dan lelaki tersebut pun not badlah. Setia dan jika di bawa ke kampung pun mungkin setengah kampung beratur nak buat menantu.

Kata rakan saya, “Entahlah apa yang lelaki baru tu buat dekat perempuan tu. Baru kenal 3 minggu dah boleh dump lelaki yang dia kenal 5 tahun”

Komen saya, “Biasalah tu. Ada tak perempuan tu cakap ini semua bukan salah awak. Ini salah saya. Lelaki tu terlalu baik untuk saya blah blah blah?”

Saya malas nak komen sebab nanti termasuk cerita peribadi pula. Saya sudah bertekad tidak mahu mengulas panjang cerita saya. Cuma di sini saya ingin berkongsi sahaja cerita-cerita seperti ini. Ulasan dan pengajaran darinya, anda tafsirkan lah sendiri.

Yang saya yakin, ini bukanlah cerita terakhir yang saya akan dengar.

Pesanan akhir saya kepada semua pembaca, secara neutral dan objektif, lelaki baik susah nak dicari di dunia ini. Jika anda wanita, dan anda mengenali lelaki baik dan setia seperti ini, hargailah beliau dan nikmatilah tuah yang anda miliki.

Kepada wanita di luar sana seluruhnya, jagalah reputasi anda. Jangan sampai nanti lelaki baik-lelaki baik seperti ini membuat tanggapan bahawa wanita baik-wanita baik di luar sana tidak layak mendapat cinta mereka. Ia mungkin tidak berlaku sekarang, tetapi jika ia berterusan jangan terkejut jika anak ataupun cucu anda nanti yang baik-baik diletakkan label yang tidak sepatutnya pula.

This has to stop and need to be fixed!

Adios!

Sabri
Nice Guy Finish First” Activist

Kemahiran Menyelesaikan Masalah

Tajuk hari ini mungkin tajuk yang paling membosankan yang pernah saya tulis. Tetapi AWAS! Jangan underestimate tahap kekurangan ilmu menyelesaikan masalah di kalangan rakyat Malaysia, lebih-lebih lagi di kalangan muda-mudi seperti kita. Saya lihat terlalu banyak contoh yang menunjukkan kejadian ini dalam hidup saya, jadi saya rasa terpanggil dan terpaksa memberi ceramah percuma di sini. Sesungguhnya dunia saya akan jadi lebih baik jika orang-orang disekeliling saya mempunyai kemahiran menyelesaikan masalah yang tinggi.

Pertamanya, satu disclaimer. Saya bukanlah pakar serba boleh dalam menyelesaikan masalah. Saya juga pernah banyak kali berada dalam situasi bermasalah. Apa yang saya akan kongsi hari ini adalah melalui pengalaman saya dan apa yang saya belajar secara profesional (melalui komunikasi urusan kerja).

Hidup saya lebih mudah dan ringkas serta kurang stress setelah mengamalkan tabiat “mahir menyelesaikan masalah ini“.

Pertama, Never Assume!

Jangan sesekali agak-agak. Sentiasa pastikan. Apa yang kita fahami mungkin berbeza dengan apa yang terjadi. Sebagai contoh, jika seseorang meminta bantuan anda dengan mengatakan “Computer Crash“, kemungkinan komputernya hang dan bukannya “crash“. Kemungkinan juga ia memang betul “crash” (restart).

Kedua-dua kejadian ini memerlukan pertolongan dan nasihat berbeza. Ini penting, salah nasihat mungkin dia akan kehilangan semua data yang sudah disiapkan sejak berjam-jam sebelumnya.

Begitu juga dalam perhubungan peribadi. Jangan kita assume seseorang itu sebagai sesuatu. Jangan menghakimi orang. Ada banyak contoh yang saya kira anda sendiri boleh fikirkan. Namun penjelasannya yang penting dan perlu saya kongsikan.

Kita tidak boleh menghakimi seseorang yang tidak kita kenali, kerana ia meletakkan tanggapan kita (masalah kita) pada orang lain. Cara kita berfikir sememangnya akan mempengaruhi cara kita bertindak. Jika kita anggap seseorang itu serius, kita akan layan mereka seperti mereka benar-benar serius. Jika kita anggap seseorang itu pemalu, kita akan layan mereka seperti mereka benar-benar pemalu. Itu tidak mengapa. Tetapi bayangkan jika kita anggap seseorang itu sebagai susah untuk berurusan, secara tanpa sedar kita juga akan menyusahkan beliau (sebab kita tidak suka padanya dan sebab kita mahu kerjanya susah juga) dan situasi ini selalunya akan menyebabkan orang yang kita anggap menyusahkan tadi betul-betul menjadi seorang penyusah (nuisance).

Ini yang dipanggil our thoughts become our reality.

Jadi, perkara pertama never assume. Bukan kerja kita untuk assume. Itu kerja Tuhan. Kita cuma beri yang terbaik dalam melakukan kerja kita. Orang lain nak bagi terbaik ke tidak, itu kerja orang lain. Apa kesan kerja orang lain pada kita? Itu kerja Tuhan. Fokus pada kerja kita sahaja. No excuses, tiada alasan. Tiada tapi-tapi.

Kalau anda tidak bersetuju dengan point ini anda boleh lihat dalam kehidupan anda. Banyak tak masalah anda? Banyak tak masalah yang anda cipta? Banyak tak masalah yang tak selesai? Mungkin anda perlu terima kenyataan ini untuk menjadikan hidup anda lebih bermakna.

Kedua, Always Be Precise & Keep Information On the Loop (Communicate!)

Sentiasa berkomunikasi. Luahkan apa yang terbuku di hati anda dan juga apa yang terlintas di fikiran anda. Jangan anggap (never assume lagi!) orang tahu apa yang anda sedang fikirkan. Sebab 99% dari masa, orang lain tidak tahu apa yang ada di fikiran anda walaupun pasangan anda! (apa? Pasangan anda tahu apa yang anda sedang fikirkan,-jangan buat lawak! :p )

Anda mungkin ingat yang si A tahu kenapa anda marah, tetapi jangan haraplah.

Anda mungkin ingat bos anda tahu kerja anda sudah banyak, tetapi semestinya jangan haraplah! Beliau tidak akan tahu kalau anda tidak beritahu.

Ini sememangnya betul. Cikgu anda di sekolah dulu (cikgu yang baik lah) seringkali bertanya, ada sesiapa yang tidak faham? Beliau mungkin boleh agak siapa muridnya yang tidak faham, tetapi beliau tanya juga sebab beliau tidak tahu dengan pasti siapa yang betul-betul faham.

Dan jika anda masih ingat, bukankah pelajar-pelajar yang banyak bertanya kerana tidak faham itu biasanya antara mereka yang ok-ok sikit dalam pelajaran? ๐Ÿ™‚

Begitu juga dalam hidup. Orang yang bersuara itu akan cemerlang & at least ok-ok. Orang yang kurang berkomunikasi itu akan ehem, ehem. Entahlah. Saya tak kata, tetapi faham-faham sendiri.

Pendiam, bukan satu alasan untuk tidak berkomunikasi ya. Pendiam kurang bercakap, tetapi kalau isu-isu rasmi, pendiam yang berjaya akan bercakap. Pendiam yang ehem-ehem yang akan diam.

Di MindValley, kami ada satu solution unik untuk menyelesaikan masalah pejabat (office relationship) problem. Di sebelah bilik mesyuarat ada sebatang “Sugar Stick”. Jika anda tidak puas hati kepada sesiapa, berikan beliau Sugar Stick tersebut dan pergi ke bilik mesyuarat.

Di sana, anda luahkan perasaan anda. Jangan berikan sugar stick tersebut kepada seorang lagi sehingga anda yakin beliau benar-benar memahami apa yang anda katakan (dari body language). Setelah itu, giliran orang seorang lagi itu pula. Sugar Stick itu hanya bertukar tangan JIKA orang yang pegang pada ketika itu yakin yang pihak satu lagi itu memahami sudut pandangannya.

Jika tidak, teruskan bercakap.

Begitu juga dalam projek. Keep information on the loop. Jangan anggap orang lain tahu apa yang anda tahu. Berikan mereka update terkini.

Begitu juga dalam perhubungan. Selalukan say “LOVE” (jangan assume orang tahu!) dan pastikan orang yang satu lagi tahu itu betul-betul faham apa yang berlaku. Alasan melepaskan batuk di tangga tidak logik dan tidak diterima. Tolonglah jangan buat. Alasan melepaskan batuk di tangga lebih teruk dari tiada alasan langsung. Ia akan mengundang masalah yang lebih besar seperti salah faham kelak.

Bertanggungjawablah untuk berkomunikasi.

Ketiga, Selesaikan Masalah. Bukan Lari Dari Masalah

Dan definisi lari dari masalah itu luas. Tidak menyelesaikan masalah adalah contoh lari dari masalah.

Inaction IS AN action!

Contoh, jika bateri kereta anda rosak (kerana sudah lama) dan kereta tidak boleh dihidupkan, menukar kereta baru terus bukanlah menyelesaikan masalah! Ia lari dari masalah. Boleh bankrap jadinya!

Hidup anda tidak akan ke mana, masalah anda tidak akan selesai dan anda pasti akan hidup dalam kemurungan dan penyesalan sepanjang hayat jika anda menjadikan lari dari masalah sebagai satu tabiat.

Dalam contoh kereta tadi (dan apa juga masalah lain), pertamanya never assume. Jangan anggap anda tahu itu masalah bateri. Pastikan (dengan cara kalau tolak boleh start, most probably dll kaedah. Anda juga boleh meminta mekanik check).

Keduanya, komunikasi. Jika bateri anda bermasalah, tanya mekanik tersebut. Adakah betul ia bateri atau starter ataupun masalah dengan palam pencucuh. Adakah komponen-komponen lain yang perlu diservis sama untuk memastikan bateri tersebut tidak bermasalah.

Jika kita tidak tanya kita tak akan tahu. Kita mungkin menyelesaikan simptom, tetapi tidak merawat puncanya!

Selepas itu barulah kita selesaikan masalah bateri kita tadi berdasarkan masalah apa yang kereta kita sebenarnya hadapi.

Menukar kereta bukanlah menyelesaikan masalah. Ia mungkin menambahkan masalah dan mungkin juga menangguhkan masalah. Tetapi masalah tersebut tetap tidak selesai.

So, itu 3 tips dari saya.

  1. Never assume
  2. Communicate
  3. Fix the source not change it.

Pegang ketiga-tiga prinsip ini, hidup anda akan lebih bahagia dan berjaya. Jika anda pernah tersalah, it is still not too late to fix it.

Best Regards,

Sabri
Selesaikan Masalah & Bukan Lari Untuk Hidup Lebih Sejahtera Sampai Bila-Bila

It’s Monday, Yeay!

I do not suffer from Monday’s blues. I enjoy my work and well every day is just as great and awesome for me.

However, I am glad this weekend is over. Not that I don’t enjoy it nor I am bored at home, (far from it actually). I don’t know why, but this weekend I over-reminiscence a lot.

And today, I officially achieved a target of mine set around 2 years ago. I thought this will take at least 1 and half years to do, but I manage to get it done in just 3 months ~officially~ with relative ease. Alhamdulillah and I am grateful for that.

What is that target?

Memenuhkan tabung kahwin. I just made the final deposit into that jar. It will be there until the time it is required without anybody touching it.

So, if I decided I want to get married tomorrow, I can. Without a need to haggle for a cheaper dowry (but of course, I will still do). ๐Ÿ˜‰ And if it is required for me to change my car first before the big day, that can also be arranged with ease.

However, how time flies.

What is unpredictable 2 years ago, is predictably easy today. If I know how easy it is, it definitely will save a lot of arguments. What looks like stable 2 years ago, did not exist anymore today.ย  And of course, its not anyone fault (read your email). I have come to realize that.

Now, if and only if I can share this good news with someone…

Best Regards

Sabri
Bridgeroom in Waiting

Weekend Shout

Here, I am supposed to tell you my life is awesome and I am enjoying my weekend. Which is partly true. There are so much good stuff happening in my life right now, and I am grateful for it. However, there is an emptiness in my heart that long to be filled. Isn’t it nice if I can share all the wonderful events in my life with someone that cherish me? Oh. ๐Ÿ™‚

Looking forward.

Next week I will take part in Terry Fox Run. Yes, it is A RUN. I will be joining 35 other MindValley people and 500 from Petronas (my housemate included) and thousand other runners at Lake Garden. To anyone who is shaking their head in disbelief, I am getting fitter okay. I exercise at least 3 days a week, 20 minutes each session.

And, my biggest problem now is not whether I can or cannot finish the run. My biggest concern is how to get there and where to park the car! Significant mind shift ha?ย  ๐Ÿ™‚

Some people noted I lose weight a little bit. And you know what? Its not because of Puasa or diet (well, maybe). I think it is most probably due I have “more” free weekends this one month. When I say “free”, its a weekend with “me” time. I like free weekends in a way, but in another way if not monitored properly it can suck me down. Emotionally. When I am drained emotionally, I tend to eat less. Hmm, on a second thought, I am not sure what I said on the last line is true, but for the past weeks, it certainly is. ๐Ÿ˜‰

And then the exciting month of November beckon. ๐Ÿ™‚

Shh.

There is only one piece of the puzzle left. People said, this piece of puzzle will come faster if its not seek and be left at its own natural course. I am not sure that happened because you are not aware of the time, or if it is really true.

Whatever it is, I hope it happen sooner rather than later.

Sharing is caring. ๐Ÿ™‚

Best Regards

Sabri

Looking Forward

I spent 3 hours talking with an old friend of mine last night. About something. Yeah, about something. ๐Ÿ™‚

It has been enlightening.

Not to say it is the first time I had an enlightening conversation before. I have a lot of that. But this one kind of reinforce what I already *supposed* to know. I am just grateful, although the situation can be more ideal, it can go a lot worse too.

Now is time to look forward. Next month, Miri & Guangzhou again I come! ๐Ÿ™‚

Best Regards

Sabri

Bukan Seorang

Minggu lepas aku sepatutnya ke Melaka seperti yang dirancang. Namun aku menukar rancangan dan pergi ke Ipoh. Di samping bercuti dan lari dari kesibukan kota, aku berkesempatan untuk memberi personal workshop kepada 2 orang apprentices yang aku harapkan menyertai aku mengembangkan empayar bisnes, F & A (bukan MLM atau berline-line aaa, ini department manager aku). Bukan calang-calang orang, mereka telah ditapis dan disaring berkali-kali dan aku percaya, bertiga kami boleh membina sesuatu yang luar biasa.

Di samping itu, kami juga bercerita mengenai cinta. A juga rupanya mengalami situasi yang sama sepertiku. Bahkan mungkin lebih dasyat kerana A telah bersama lebih 4 tahun (aku cuma 3 tahun 8 bulan).

Tadi aku juga ada kesempatan untuk surfing sedikit, dan terjumpa sebuah blog oleh seorang lelaki cool. Nampaknya beliau turut sama mengalami situasi yang sama macam aku. Berikut adalah komen yang beliau tinggal di blog A.

Cinta Yang Pernah Hadir

Cinta Yang Pernah Hadir

Dan seperti biasa, aku terminat pula untuk mengetahui kisah orang yang pernah melalui apa yang aku pernah lalui. Jadi aku pun menyelongkar blognya. Lihat apa yang aku jumpa:

Bila lelaki benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejtkan. Hati lelaki yang dianggap keras selama ini, tiba-tiba secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dengan relanya. Bahkan lelaki yang mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja untuk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. untuk melihat lelaki menangis amatlah payah.

Diantara tanda-tanda lelaki yang jatuh cinta dengan hebat ialah:

1. Dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kekasihnya dengan rela bukan kerana terpaksa.

2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yang kuat bercakap.

3. Dia banyak menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.

4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap.

5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.

6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.

7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dengan kekasihnya.

8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.

9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian kerana dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari orang lain.

10. Dia menjadi orang yang paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.

11. Dia pandai merajuk hati kerana ingin dipujuk oleh kekasihnya.

12. Dia akan mengelabah apabila kekasihnya berjauhan daripadanya terlalu lama.

13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.

14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.

15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana dia merasa kasihnya lebih kuat daripada kekasihnya.

16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.

17. Dia cuba meluangkan lebih banyak masa dengan kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dengan sabar.

18. Dia membanggakan kekasihnya di depan orang lain.

19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.

20. Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.

21. Dia menganggap kekasihnya sebagai orang yang paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.

22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.

23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan. HARGAILAH MEREKA

Kepada semua wanita yang bertuah menerima cinta sebegini dari seorang lelakiโ€ฆ Hargailah mereka seadaanyaโ€ฆ kerna jika seorang lelaki itu menangis ditinggalkan teman wanitanya, lihatlah, bertapa bodohnya wanita ituโ€ฆ

Baca perenggan terakhir. 100% true.

Rupa-rupanya bukan sekadar seorang lelaki menjadi mangsa. Kenapa sesetengah wanita hari ini tidak dapat menilai antara permata dan kaca?

Fikir-fikirkan.

Sabri

Short Note

Seminggu yang lepas ini boleh dikatakan antara seminggu yang paling produktif. One big item get done per day at least.

Seminggu ini juga seminggu yang lean untuk my personal life.

Apapun, this weekend there will be a 90% probability I am going to Malacca for a weekend retreat for myself that is long overdue.

I will be back refreshed!

Page 1 of 2

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén