Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Author: Sabri (Page 1 of 40)

Navigating Office Politics

Bunyi office politics ini jijik. Orang nak bekerja, buat apa nak berpolitik pula. Politik menghalang kerja sebenar di buat. 

Saya setuju 100% dengan kenyataan di atas. Tetapi office politics ini wujud. Not handling it well, will reduce our effectiveness untuk buat kerja. To believe otherwise, or you can thrive without properly handling it, is naive.

Tak ada orang nak mengaku dia terlibat dalam office politik. Tetapi kalau dia kerja di pejabat yang lebih dari 10 orang, dia terlibat sebenarnya. Cuma dia tak sedar. 

Symptoms atau tanda-tanda kita mengalami masalah di pejabat adalah apabila kita mula bermasalah dengan rakan sekerja. Boleh jadi bos, rakan-rakan mahupun staf-staf kita.

I am not an expert, tapi with 8 years experience dalam culture check and balance dan birokrasi, ada satu prinsip yang saya rasa stood the test of time dan boleh dipegang. “Prinsip Jangan Cari/Buat Musuh”.

Prinsip ini mudah. Semua orang boleh pegang dan mahu percaya. Tetapi mahu praktiknya susah. Semua orang tak nak bermusuh, terutamanya dengan orang baik. Masalahnya adalah apabila kita nak praktikkan benda ni dengan orang yang kita tak suka.

Kadang-kadang kita terlepas pandang, kita rasa kita di pihak yang benar. Jadi kita rasa musuh yang create diri sendiri sebagai musuh. Bukan kita. Ini crack pertama dalam antibodi kita. 

Kedua, ia akan diikuti dengan perasaan, aku tak perlu pun orang yang xxx (orang yang kita tak suka). Secara perlahan-lahan, kita meniti jalan gelap.

Sebab di pejabat ni, kita perlukan teamwork. Kita mungkin rasa yang, sekian-sekian bukan team kita, tak related dengan kita, so it doesn’t matter. Nope. It doesn’t work that way. Kita tak boleh kerja dengan efisien seorang diri. Kerja boleh, tapi akan ada banyak aral melintang di tengah jalan. Dan jiwa kita akan terseksa. We can’t please everyone, but we MUST be nice to everyone.

Biarlah orang balik najis pada kita, kita mesti balas dengan bunga.

Orang cakap, senang lah cakap. Saya akan cakap balik, gila apa? Ingat senang. Boleh jadi gila kot. 

Kita perlu tahu yang manusia ni bukan robot. Robot kita dah boleh set nak jadi baik atau jahat. Hidup ini pun bukan filem. Watak jahat dan watak baik dah clearly identified.

Ingat orang baik dekat dunia ni macam malaikat? Tidak. Orang baik berusaha untuk jadi baik. Orang baik pun buat salah dan tersalah cakap. Tapi dia ikhtiar, steadfast untuk jadi baik. Ada buat salah, course correct. Make 98% correct choice, correct decision. Orang baik ni bukan orang perfect, tapi orang yang sentiasa berusaha untuk jadi baik.

Okay, bila manusia ni bukan robot dan hidup bukan macam dalam filem, kita perlu tahu yang sempadan baik dan jahat ni dekat dan kadang-kadang tak jelas.

Orang yang dianggap baik hari ni, boleh jadi jahat esok. Orang jahat semalam, boleh jadi baik hari ini.

Dia akan berubah status bila dia buat keputusan-keputusan nak jadi baik atau jahat dalam hidup dia.

Contoh kita benci seseorang itu sebab dia jahat, dan kita jadi mangsa. Ok, justified lah, kita baik dan dia jahat hari ni.

Tapi esok, kalau kita benci dia lagi sebab kejahatan dia semalam, dan hari ni dia dah buat keputusan untuk jadi baik (walaupun tak permanent), kita mesti treat dia sebagai orang baik (walaupun dia akan betray kita pada masa akan datang). Sebab at that moment, dia baik. Kalau kita benci dia hari ini, kita yang jahat. 

Jadi, prinsip “Jangan Buat Musuh” tu kita kena pegang kemas-kemas. Untuk orang baik atau jahat, ia terpakai. Itulah ujian yang sebenarnya.

Ada satu sisi gelap prinsip ini. Rebel akan anggap kita macam lalang. Takde pendirian. Ada benarnya.

Sebab prinsip kita adalah, jangan create musuh. Itu je yang kita pegang. 

Kalau musuh kita hulurkan salam perdamaian, kita kena sambut. Kalau tak, kita dah create musuh dan dah berlawanan dengan prinsip kita tak nak create musuh tu.

Lalang walaupun meliuk lintuk ditiup angin, tapi akarnya mencengkam bumi. Susah nak dicabut. Walaupun lalang ni tak berguna, walaupun dia nampak lembik, tapi kalau diredah dia gatal. Dia tak mencederakan orang, tapi dia annoying kalau di lawan.

Cukup lah kot sekadar annoying. Takkan kita nak bunuh orang pasal kerja pejabat. It’s not a shame jadi lalang.

Jadi pokok yang berakar tunjang, di tiup angin sepoi-sepoi ok lah. Tapi kalau ribut taufan melanda, boleh tercabut pokok. 

Harus diingat, lalang hidup berjemaah. Tapi pokok tunjang bila dah besar, pokok lain susah nak tumpang. Sebab kawasan sekeliling dia kena bagi “space” untuk dia. Tak berapa subur kawasan dekat-dekat dia. It’s lonely.

10 years ago, it didn’t sound right to write this. Jadilah lalang. Office politics is okay. Jijik bunyinya.

Tetapi pengalaman mendewasakan. Ada benda yang kita boleh ubah, ubahlah. Ada benda yang kita tak boleh ubah, kita buat yang terbaik supaya hidup kita boleh provide the greater good.

Allah, The Most Powerful of All

Sekali lagi saya ditunjukkan kehebatanNya melakukan/mengubah apa-apa yang dikehendakiNya bila-bila masa dengan cara yang tidak disangka-sangka manusia.

Alhamdulillah.

Jadi Baik Tanpa Syarat

Kadangkala kita sering mendengar kata-kata diungkapkan, “mulut aku macam celaka, tapi niat aku baik” dan macam-macam lagi yang senada dengannya.

Seringkali kata kata seperti ini dijadikan dalil untuk menghalalkan kata-kata kesat ataupun buli.

Bila bercakap pasal niat di hati ni payah sikit. Sebab tak de siapa tahu niat di hati kita yang sebenarnya.

Cuma cukuplah dalil di bawah sebagai nota dariNya.

Lensa Kehidupan : Pilihan

Kali pertama saya menjejakkan kaki ke Phnom Penh, saya tidaklah terlalu teruja. Berbeza dengan beberapa negara ASEAN lain, Cambodia tidaklah terlalu istimewa.

Namun, itu boleh jadi post yang lain.

Cuma, saya nak katakan yang gambar ini menceritakan mengenai impression saya terhadap Phnom Penh.

Lensa Biasa

Boring. Tidak ada apa-apa yang menarik. Tetapi sambil saya berehat-rehat pagi tadi, saya terlihat satu gambar Phnom Penh yang buat saya curious. 

Lensa Positif

Gambar yang sama, tetapi dengan sudut pandang yang lebih vibrant dan dinamik bukan?

Menarik bagaimana kita boleh melihat benda yang sama, tetapi kita dapat hasil yang berbeza.

Gambar kedua nampak lebih menarik dan buat kita tertarik untuk explore lebih lagi bandarnya. Hasilnya, 2 jam saya berjalan kaki tanpa tujuan petang tadi, just to soak in the city’s atmosphere.

My Own User Guide

Minggu lepas saya terbaca mengenai praktis menghasilkan “User Manual” untuk diri sendiri. Pertamanya, ia bagus untuk kita lebih mengenali diri sendiri (bila kita berfikir mengenai bagaimana diri kita berfungsi), keduanya, selepas itu orang pun akan lebih mengenali kita dan tahu the dos and don’ts bila deal dengan kita.

Here’s mine:

Sabri Professional User Manual.

 

Permudahkan Kerja Orang, Allah Akan Permudahkan Kerja Kita

I always remember my mom pesan, 

“Kalau kita permudahkan kerja orang, Allah akan permudahkan kerja kita”

And so far, it is true for me. Walaupun banyak juga attempts dari orang yang habit dia bikin susah orang lain, tapi in a lot of occasions I am saved by divine intervention.

Saya menulis coretan ini sebenarnya to crystallize my doa.

“Ya Allah, Kau tahu aku sedaya upaya ku akan cuba untuk memudahkan kerja orang lain supaya nanti bila tiba masa aku memerlukan bantuan, Kau akan datang memberi kemudahan.

Kau tolonglah permudahkan urusanku di dunia dan akhirat. Dan kau tolonglah uruskan orang yang jenis suka tambah susah orang disekelilingku ini jika ada. Sebab aku tak tahu apa lagi nak buat dengan mereka.

Permudahkan urusanku ya Allah. Kaulah yang maha berkuasa, pengurus segala urusan, pemilik alam ini Ya Allah.”

Aminnn.

Lift Off 2017: Annual Audit

Lift Off adalah siri muhasabah tahunan yang saya lakukan di blog ini. Anda boleh melihat Lift Off 2016Lift Off 2015Lift Off 2014Lift Off 2013 (tak lengkap) , Lift Off 2012 , 2011 dan 2010 yang saya pernah saya catatkan di blog ini.

Berbeza dengan tahun-tahun sebelum ini di mana saya memperuntukkan sedikit masa walaupun sedikit untuk membuat Annual Review, tahun ini saya tidak memperuntukkan secara spesifik untuk berfikir mengenai apa yang saya ingin lakukan pada tahun 2017.

Perkara-perkara yang saya ingin lakukan itu sentiasa ada berlegar dalam fikiran saya, tetapi tidak ada satu sesi tuntas, ataupun sesi akhir di mana saya finalizekan apa yang ingin saya buat pada tahun 2017.

Disember tahun ini, Disember yang agak melelahkan untuk saya. Bermula dengan majlis pertunangan Sabriza di mana saya menjadi jurucakapnya, sehinggalah kepada 31 Disember di mana saya dan beberapa orang rakan mengumpulkan sumbangan persekolahan kepada sebuah rumah jagaan anak yatim di Kemaman.

Mungkin hujung minggu ini, minggu pertama January 2017 saya akan spend sedikit masa untuk finalize betul-betul target saya untuk 2017.

But before that, what have I achieved in 2016?

Personal Growth

Saya telah berjaya membaca 28 buah buku. Kurang satu dari tahun 2015, dan kurang dua dari sasaran 30 buah buku. Tahun ini ada bulan-bulan yang saya tandus, tiada buku berjaya di baca dan ada bulan-bulan seperti Januari dan Disember yang saya berjaya menghabiskan banyak buku. 

Susah untuk saya analisa kenapa ini terjadi, tetapi saya syak, keributan di tempat kerja banyak menyerap masa dan tenaga saya sehingga tidak berkesempatan untuk membaca. Ini cuma hipotesis. Jika saya perhalusi, mungkin tidak tepat dan tidak benar pun (saya pun berharap ia tidak benar).

Travel

Pada tahun ini saya telah berjaya membawa wife saya bercuti di empat negara, tiga daripadanya tempat yang belum pernah wife saya lawati. Kami telah melawat Oman, Mesir (Egypt), Indonesia (Bandung & Jakarta) serta tempat kegemaran kami di Thailand, Krabi.

Jika pada tahun 2015 kami ke Jepun, Mesir tidak kurang menariknya. Ia pengalaman sekali seumpamanya seumur hidup. Pengalaman melihat dan menyentuh piramid, menaiki keretapi trans-Egypt (hampir seharian di dalam keretapi), melawat Cairo Book Fair, pesta buku terbesar di benua Afrika dan juga pengalaman memandu di Kaherah, semuanya menambah rencah dan warna-warni kehidupan. Sangat mengujakan.

Secara keseluruhannya, untuk agenda travel saya berjaya melepasi sasaran tiga kali percutian di mana-mana yang telah saya tetapkan.

Wealth

Tahun lepas saya menetapkan sasaran untuk membeli 2 buah rumah. Sukacita untuk saya maklumkan, yang matlamat ini turut berjaya saya penuhi. Ia tidak mudah, penuh cabaran tetapi alhamdulillah dengan izinnya, ia berjaya dilakukan. Saya menantikan transaksi dan pemilikan kunci lengkap sepenuhnya pada tahun ini.

Pada masa yang sama, Hello Dobi meneruskan nafas semputnya. Cuma saya tidak nampak potensinya dapat dikembangkan lagi. I will let it die a natural death.

Saya juga telah berkesempatan untuk explore kembali Facebook advertising mempromosi beberapa produk-produk percubaan. Ada potensi tetapi saya masih mencari “killer” product yang sesuai.
 
Spiritual

Tahun lepas saya menetapkan sasaran untuk Subuh berjemaah sekurang-kurangnya 50% dari pada masa di masjid. Ia ternyata sesuatu yang sangat sukar walaupun peluang itu sangat terbuka luas.

Namun, sebagai hadiah saguhatinya saya berjaya meneruskan tabiat al-Kahfi dan solat Isya berjemaah di masjid dengan sangat konsisten dan berjaya menambah tabiat baru, iaitu konsisten membaca Al-Quran setiap hari, sekurang-kurangnya untuk sepotong ayat. Melalui tabiat baru ini, benarlah saya dapat merasakan yang membaca Al-Quran itu seolah-olah membaca surat cinta Allah kepada kita (baca dengan maksud). Dapat saya rasakan yang seolah-olah ayat-ayat tersebut memang ditujukan kepada saya. Walaupun begitu, kualiti komunikasi saya kepada Allah pula perlu diperbaiki sebab saya rasa belum cukup kusyuk ketika solat.

 
Apa Yang Saya Gagal Buat Pada 2016?
 
Secara keseluruhannya;
  1. Saya gagal membaca sekurang-kurangnya 30 buah buku (saya cuma berjaya membaca 28 buah buku).
  2. Saya gagal menulis sebuah buku.
  3. Saya gagal berjemaah Subuh di masjid lebih dari 50%
  4. Saya gagal beriadah sekurang-kurangnya 2 kali seminggu
  5. Saya tidak berjaya kurangkan pengambilan gula
  6. Saya tidak berjaya tingkatkan kuantiti air yang berjaya di minum setiap hari 

Keseluruhan 2016

Keseluruhannya untuk 2016, kehidupan saya mungkin dari satu aspek untuk memenuhi target-target besar yang saya mahu capai, boleh dikira sebagai satu tahun yang berjaya.
 
Namun jauh di sudut hati, jika ditimbang dengan motto “Live with Passion”, saya tidak rasa begitu. Perkara paling bobrok adalah mengenai kerja. Saya suka kerja saya, ia menarik, mencabar dan to some extent memuaskan. Namun bila kita bekerja dengan manusia, itu yang jadi rumit dan payah. Perkara kecil boleh jadi leceh.
 
Entahlah. Cuma jika saya ingin mencari makna positif kepada ujian ini, mungkin ini salah satu cara Allah mahu buat saya dekat kepadaNya. Manusia (beberapa kerat sahaja) memang susah hendak dihandle. Saban hari saya merayu kepadaNya untuk membantu saya menghadapi dan melindungi saya dari golongan ini. Dan alhamdulillah, memang saya dapat rasakan bantuanNya dan itulah yang buat saya takut kepadaNya. Saya risau kalau saya buat sesuatu yang Allah murka, Dia tidak lagi melindungi saya. I need Him so very much.
 
Kalau bagi grade, tahun 2016 saya dapat grade A- lah. A, sebab meet some target and shown some improvement, but not really satisfying macam A+ will give.
 
2017: Tahun Kesyukuran dan Tindakan
 
Untuk 2017, saya bermula dengan satu soalan. Apa yang tak best dalam hidup saya sekarang? Apa yang saya perlu/boleh buat sekarang supaya 5-10 tahun lagi, benda yang tak best tu dah tak ada, dan apa yang saya boleh buat sekarang supaya I can live with real passion 5-10 years down the line.
 
At this point of time, I have to acknowledge that I need to work hard like 2-3 years ago. Jadi, alang-alang begitu I want to make sure the work that I do today is an investment that I can reap 5-10 years down the line.
 
By asking the questions that I share above, hopefully 5-10 years down the line, I can ask another questions, “what I don’t want/need to do this year?”
 
And I must remember this quote, share by a friend of mine in his FB. This is our true north. The rest are just noise.
 
 
So, what I must do in 2017?
 
1. Able to converse in Arabic
Not just start learning, but I must be able to converse in Arabic by June.
 
2. Start that Ph.D
I must register and submit my Ph.D proposal this year. I know that Ph.D won’t be an easy journey, but I know for sure 5 years from now, my future self will be thanking me for doing this now.
 
I understand that to commit myself to two intellectual challenges in a year will be hard. S0 that’s why I put a target that I need to speak Arabic by June so that for the second half of the year, I can start on my Ph.D journey. InsyaAllah.
 
3. Read 31 books
In order to achieve goal no. 1 & 2, I foresee the need to alter my morning routine. Hence I may not be able to read 30 books this year. However, considering that my morning routine this year only help me finish 2-3 additional books, I am sticking to a target of 31 books.
 
There are months that I didn’t finish even one book. So there are room for improvement there despite the major academic undertaking I planned to take in 2017.
 
4. Simpan at least 50g emas
I have invested in gold before, but I liquidate it in 2011/2012 because the return are not that spectacular. Investing in ASB nett far better returns.
 
Tetapi perbualan saya dengan sepupu end of this year opened another perspective for me. Emas is a defensive item. Kita simpan emas bukan untuk kaya, tetapi supaya tak miskin. Lagi-lagi waktu ekonomi negara dan dunia tak berapa menentu seperti sekarang. Target saya untuk simpan berdikit-dikit dan menjelang 1 January 2017, saya mesti ada sekurang-kurangnya 50g.
 
5. Tidak sentuh dividen saham sepanjang tahun
Paper loss saya dalam pelaburan saham saya agak besar. Hampir 50%. Kemerosotan ekonomi yang dialami menambahkan kelam kepada masa depan pelaburan ini. Namun saya ada stok-stok syarikat yang bagus seperti Bonia dan Teo Seng yang memberi dividen konsisten. Sebelum ini setiap kali ada dividen, saya akan belanjakan sahaja. Sudahlah capital gain tak ada, dividen pula tak nampak. Jadi untuk saya cut loss tu susah.
 
Jadi tahun ini target saya adalah untuk tidak menyentuh dividen saham-saham saya. Saya nak lihat, setahun berapa sebenarnya jumlah dividen yang saya dapat dari saham-saham ini.
 
6. Travel Goal
Saya tidak ada sasaran travel tahun ini seperti tahun-tahun lepas. Pertamanya kebanyakan negara low hanging fruits telah saya dan isteri jelajahi. Dan kami telah berbincang, tahun ini kami akan cuba “berehat” setiap bulan untuk destress. Cuma definisi berehat itu bukan semestinya bercuti di tempat yang jauh-jauh.
 
Tidur di hotel yang selesa, hatta di Awana Kijal pun dikira sebagai berehat dan tidak semestinya di destinasi-destinasi percutian tertentu sahaja baru dikira sebagai berehat.
 
7. Spiritual Goal
Saya target untuk meneruskan semua tabiat baik yang konsisten tahun 2016 kepada tahun 2017 setiap hari. Sebelum ini beberapa aktiviti sunat saya buat ketika hari kerja sahaja (kerana ketika hari-hari tersebut saya memerlukan lebih kekuatan), manakala weekend saya gunakan untuk berehat. 
 
Tahun ini saya target untuk buat aktiviti-aktiviti tersebut pada hujung minggu juga. Sebab saya memerlukan Dia setiap hari, bukan sahaja ketika waktu kerja.
 
Ya Allah, peliharalah aku. Lindungi lah aku. Tutupkan lah keaiban, kelemahan dan kesilapan ku dari makhluk-makhlukMu. Permudahkan lah urusan ku. Murahkanlah rezekiku. Bantulah aku menjadikan 2017 tahun paling gemilang dan terbaik setakat ini dalam hidupku Ya Allah, Ya Rabbal alamin. 
 

Page 1 of 40

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén