A-Type Geek, All Around Family Man

Author: Sabri Page 1 of 48

Iraq 1003: Mengaji

Dalam siri #Kayangan lepas, saya telah menulis hampir semuanya mengenai hidup saya, termasuklah beberapa bahagian yang belum pernah saya tuliskan di sini sebelum ini. Plugging the hole menutup buku untuk period 20-an hidup saya.

Setelah meluahkan semuanya, saya rasa lebih relax dan tenang. Ada perkara yang terbuku setelah sekian lama, akhirnya tertulis. Ia memberi saya clarity.

Namun, tidak saya sangka baru sahaja saya menutup period 20-an hidup saya, tiba-tiba datang ujian seolah-olah saya ter-“advance” pula. Hingga seperti terlebih tutup pula.

It’s a story for another day or another year, perhaps.

Sekarang setiap hari saya ada aktiviti baru untuk dilakukan. Sesi mengaji secara video-call dengan emak saya.

Aktiviti biasa seorang pesara adalah menghadiri kelas mengaji. Emak saya pula, bila beliau suka buat sesuatu tu, beliau memang passionate. Jadi, beliau ada 2-3 group mengaji (sebelum PKP face to face, lepas PKP, online).

Pada waktu malam sebelum ini, beliau ada group mengaji dengan makcik dan pakcik saya. Selepas itu timbul idea beliau untuk buat kelas mengaji untuk anak-anak beliau pula.

Idea tu telah disuarakan beberapa bulan lepas sebenarnya. Tapi kami masing-masing buat tak nampak, dan tukar topik. Haha.. Pengalaman belajar membaca waktu kecik dulu, masing-masing tak lupa kot.

Emak seorang guru yang garang. Masing-masing ada rasa berat sikit nak memulakan kelas tersebut.

Namun, seperti biasa. Mak always wins. Ada cara beliau untuk memastikan kami menyertai kelas beliau. haha…

Jadi sekarang, hampir setiap hari kami akan online untuk mengaji dengan mak.

But it is not as bad as I think it will be. Actually seronok jugak kelas mengaji dengan mak ni. Mula-mula memang rasa terpaksa, tetapi sekarang I am looking forward for it. Adik beradik saya yang lain biasa mereka mengaji di antara Maghrib dan Isyak, atau selepas Isyak jika emak pergi masjid. Saya pula depends. Jika di Iraq, masa yang paling sesuai sebelum 7 pagi Iraq (tengah hari Malaysia) ataupun mungkin pukul 4 ptg (lepas isyak) macam tu jika tidak sibuk.

Emak masih tidak sabar macam dulu untuk membetulkan bacaan kami, tapi saya dah faham dah style mak. Jadi fokus dengan bacaan kita je. Siapa sangka, kelas mengaji boleh jadi relaxing dan seronok.

I look forward to do this for the rest of my life actually. Diharapkan emak dan kami semua terus diberi kesihatan yang baik dan umur yang panjang so that we can do this for many more years to come.

Join Me in My Quest
To live, learn & spread the love in this world.
Will share with you tips, updates & latest books recommendation.

Iraq 1002: Plan B

Sekarang adalah satu tempoh yang mencabar. Tidak cukup dengan cabaran yang sedia ada, phone saya tiba-tiba mengalami masalah tidak masuk charge. Bila di charge, charging portnya akan berasap. Terjadi ketika minggu pertama saya berada di sini pula. Namun, saya ada phone backup. Sebab saya tahu kalau sekadar bawa satu phone/cermin mata ke sini, memang problem kalau jadi apa-apa. Cuma phone backup saya tu, backup lah. Tidak boleh guna double sim dan skrinnya retak. Terpaksalah bertahan.

Nak dijadikan cerita di zaman teknologi ni banyak pula benda yang aksesnya di set kepada phone tersebut. Sebagai contoh akaun bank utama saya. Bila phone tersebut tidak dapat di akses, saya juga turut tidak dapat akses phone banking (Bank yang saya gunakan ni bila login/transfer kena approve dkt phone). Lebih malang lagi, sebab saya berada di negara yang berisiko, bila akses dari browser pun, kena block juga. Kena call customer support pula untuk aktifkan. Masalahnya sekarang waktu roaming. Cuma alhamdulillah saya turut menyediakan backup. Saya ada secondary akaun yang saya memang dah simpan nombor-nombor akaun tanggungan di Malaysia. Mujur loan pula dalam tempoh moratorium.

Akaun Team Drive pula tiba-tiba dipadamkan. Ha, yang ni takde backup. Jadi semua file arkib YouTube video yang belum dipublish, hilang.

Tapi tak apalah, itu termasuk dari ujian hidup. Bersyukur juga saya digerakkan hati untuk ada Plan B. Hidup di perantauan ni, lagi-lagi di tempat yang mencabar seperti di sini perlu sentiasa ada Plan B. Tak boleh jadi naif, expect segalanya berjalan lancar. Pening kepala bila masalah timbul bertimpa-timpa nanti.

Dalam topik lain, minggu ini Malaysia menerima seorang Perdana Menteri baru. Ia memberi saya satu dejavu juga sebenarnya. Sebab saya masih ingat dengan jelas di mana saya berada ketika Langkah Sheraton berlaku dan Muhyiddin dilantik sebagai Perdana Menteri. Ketika itu saya berada di Dubai, secara spesifiknya di Food Court, Dubai Mall. Itu adalah Tour of Duty normal saya yang terakhir. Rasa macam baru sahaja.

Sedar-sedar sekarang Malaysia akan menerima Perdana Menteri baru pula.

Semoga kita semua dipermudahkan urusan, dibuka jalan penyelesaian dan terangkat segala cabaran yang dihadapi dalam hidup.

Iraq 1001: Tidak Sangka

Dalam banyak-banyak TOD, ini kali pertama saya rasa agak berat hati sebelum bertolak. Kebetulan pula tarikh inbound saya beberapa kali ditangguhkan akibat kelewatan mendapat approval visa.

Alhamdulillah, isu visa telah selesai. Pada masa yang sama, saya juga disedarkan kembali dengan hakikat bahawa perancangan Allah itu yang terbaik. Dengan penangguhan tarikh berlepas tersebut, saya berpeluang menguruskan hal-hal luar jangka yang timbul di Malaysia.

Di sini saya lihat ada satu fenomena yang mulanya saya sukar faham. Menjelang tahun kedua dan ketiga, biasanya staf mula mencari-cari jalan untuk balik.

Memandangkan saya enjoy bertugas di sini, fenomena ini agak pelik untuk saya. Namun sekarang setelah bertugas buat beberapa ketika dan berpeluang untuk merasai cabaran bertugas di sini, saya memahaminya.

Jangan salah sangka, saya masih suka dan seronok bertugas di sini. I will not trade this opportunity for any other opportunity that I have in Malaysia (so far), tapi saya terpaksa akur, yang cabaran itu wujud.

Di samping itu, saya juga tidak kebal dengan tekanan akibat polisi MCO kerajaan. MCO 1, superb time for family. Time to recharge and reconnect. MCO 2, tak terasa sangat. Tetapi MCO 3 memang mencabar. Dengan tak boleh merentas daerah/negeri, aktiviti luar yang terhad, ia menyumbang kepada banyak jenis tekanan.

Saya ingin menulis lebih banyak mengenai apa yang sedang terjadi, tetapi maybe ia lebih baik di tulis pada masa depan, with more perspektif.

Semoga akan ada penyelesaian yang terbaik untuk semua selepas ini.

Kuantan Okay Je

Ketika kuarantin lepas dan beberapa post sebelum ini, dengan tercurahnya gaps dalam catatan mengenai kehidupan saya yang lepas, dan dengan kembalinya saya ke Kuantan, rasa macam complete satu cycle hidup saya.

Well, tidak dan ya.

Tidak kerana hidup terus berjalan, tidak ada beza dengan sebelum ini, tetapi ya kerana ia rasa begitu.

Catatan ini macam sedikit unfair untuk Kuantan, tempat tumpah darah saya, my hometown. Tetapi saya tak pasti lah sama ada Kuantan yang salah, ataupun I am just in the wrong place at the wrong time.

Catatan ini juga tidak banyak details. Tetapi cukup sekadar satu coretan dalam arkib saya, supaya ia boleh menjadi lesson learnt pada masa hadapan.

Dah lama juga saya tak rasa lembik lutut dan tak bermaya ni. Mujur pernah mengalaminya sekali dulu, haha.. betullah. Allah Maha Kuasa. Dia bagi kita “vaksin” awal-awal dulu, supaya bila kita melalui ujian yang lebih besar, kita bersedia dan tak mudah koyak.

Ya Allah, janganlah uji aku dengan sesuatu yang aku tidak mampu tanggung. Jangan lah uji aku dengan benda-benda yang berat juga.

Rasa nak menangis, but I must be strong. Ya Allah, bantulah hamba mu ini.

Adieu Kerteh

Malam ini boleh saya katakan sebagai malam terakhir saya bermukim di Kerteh. Malam esok saya akan kembali menjadi pemastautin Kuantan.

Ia sesuatu yang saya tidak jangka. Ketika saya pertama kali meninggalkan Kuantan ketika tingkatan empat, saya tidak merancang atau jangka akan kembali menetap semula di Kuantan kecuali jika selepas bersara. Itupun dalam setahun dua ini nampak samar kerana saingan hebat Kerteh.

Jika ingin disimpulkan Kerteh dalam tiga patah perkataan: Saya suka Kerteh.

Bahkan dalam tempoh 3-4 tahun kebelakangan ini, saya telah entertain the idea yang saya akan kembali ke Kerteh semula nanti selepas bersara.

Kerteh adalah satu bandar kecil dalam daerah Kemaman, Terengganu. Ia adalah bandar minyak dan gas Malaysia. Banyak penduduknya terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam industri ini. Pada masa yang sama, ada juga sebahagian penduduknya yang merupakan petani, nelayan, pesara dan peniaga.

Berbeza dengan bandar-bandar lain di Pantai Timur, demografi Kerteh boleh dianggap kelas dominan menengah Melayu (Shah Alam yang lebih laidback). Jadi ia ada berada di perfect point di antara kemajuan dan ketenangan tu.

Ini juga menjadikan ia bandar yang sesuai to raise a family. Pilihan sekolahnya (sekolah kebangsaaan dan sekolah agama swasta) setanding dengan pilihan yang ada di Kuala Lumpur.

Pusat bandarnya boleh dikatakan berada di sekitar jalan Kemaman-Dungun sahaja, jadi reachable dengan mudah dan cepat. Memandu di sepanjang jalan ini sering membuatkan saya terasa yang saya sedang berada di sebuah bandar peranginan untuk bercuti.

Ia tidak besar, kecil tetapi ada benda-benda penting untuk sebuah bandar moden yang buat kita tidak rasa left out. Ada pusat bowling, panggung wayang dan shopping mall (walaupun setingkat, tapi okaylah). Ada Coffee Bean, Baskin Robbins, Mc D dan KFC (jauh sikit di Paka). Ada Grab Food dan Food Panda.

Shopping atau membeli keperluan rumah di Kerteh sangat cepat dan mudah. Jika di KL dulu, setiap kali keluar paling kurang pun mesti saya habiskan satu jam setengah. Itu paling cepat dan paling sikitlah barang nak dibeli. Di Kerteh dalam masa satu jam setengah tu, saya dah boleh beli barang+makan luar+isi minyak kereta.

Kerteh ni seolah-olah guna cheat code untuk menang dalam game. Secara naturalnya, bandar dengan saiz seperti Kerteh tidak akan ada benda-benda yang cuma boleh bertahan ada di bandar besar. Tetapi Kerteh berjaya pick and choose brand-brand ini untuk berada di Kerteh.

Pada masa yang sama, ia ada beberapa pilihan pantai yang best dan cantik. Ada yang popular, ada yang masih terpelihara untuk penduduk local. Pilihan makanannya, terbaik. Roti canai terbaik yang pernah saya rasa dalam hidup ini, top 3 nya adalah di Kerteh. (dekat Kuantan cuma ada satu). Laksa kuah putih, nasi minyak untuk sarapan, nasi lemak ikan, lemang kijal, satar, keropok lekor, ini adalah cuma contoh dari banyak lagi yang Kerteh tawarkan.

Maybe pilihan makanan luar seperti makanan korea, jepun dan Arab yang decent masih belum ada di sini, tetapi itu semua reachable di Kuantan, cuma sejam perjalanan dengan LPT.

Even jika tinggal di Kuantan pun, ada penduduk Kuantan yang ambil masa sejam juga untuk sampai ke bandar Kuantan itu sendiri.

Jadi ini antara sebab yang menjadikan saya rasa Kerteh lebih best dari Kuantan. Ia ada apa yang Kuantan anda, tetapi tidak ada apa yang tidak best di Kuantan (traffic jam ketika peak hours).

Kayangan 0510: End in Mind

Saya amat menghargai dan treasure peluang untuk bertugas di luar negara ini. Ia membuka perspektif saya dengan lebih luas.

Ia juga banyak memberi saya masa untuk muhasabah dan berfikir mengenai kehidupan. Ia mendedahkan saya kepada lebih banyak sisi-sisi diri yang saya tak pernah explore sebelum ini.

New norm, growing old, semuanya memberi lebih kejelasan kepada ke arah mana saya nak bawa hidup saya ini.

Jika dulu saya bercita-cita untuk meninggalkan satu legasi sebagai satu tanda yang saya pernah hidup, sekarang saya dapati yang itu adalah satu cita-cita yang narsistik dan boleh memakan diri.

Don’t get me wrong. Jika ditakdirkan hidup meninggalkan legasi. Bagus, alhamdulillah.

Tetapi sekarang pada saya, kita hiduplah jadi manusia yang bermanfaat kepada orang lain. Kita tidak perlu ada tugu peringatan, nama tercatat dalam buku sejarah dan sebagainya sebagai tanda kita menyumbang kepada tamadun manusia.

Cukuplah ada beberapa orang manusia yang menyebut mengenai kebaikan kita dan mendoakan kita selepas kita tiada, itu sudah cukup bagus.

Nampak macam target rendah, tapi tak sebenarnya. Ia liberating. Kita membantu sesiapa saja yang memerlukan. Tak perlu jadi berkira.

Untuk nama tersenarai nama terpahat di mana-mana, itu jalan yang penuh persaingan dan cabaran. Yang membuatkan kita kadang-kadang sentiasa rasa tak cukup, dan terlepas pandang mereka yang dengan kita. Kita jadi terlupa untuk membantu mereka, kerana kita fixate mengejar yang jauh.

Saya juga memandang baki hidup saya dengan lebih realistik. Apa yang saya mahu lakukan dengan baki usia yang tersisa. I want to have the cake, and eat it too.

Dan saya dapati, saya boleh melakukannya. Cuma saya jangan tamak, jangan letak syarat nak ice cream cake atau cheese cake sahaja, nanti sampai bila-bila pun saya dalam keadaan mengejar dan tidak dapat menikmati apa yang dah ada di tangan. Kalau kek buah ataupun kek span pun apa salahnya, jika itu bermakna saya dapat makan kek tersebut!

_____________

Breakfast: Egg Benedict, Cream Spinach, Chicken Ham & Bread

Fancy! Chef yang design menu hari ni mahu mencuba sesuatu yang baru. I applaud that. Combination yang fancy. Gabungan menu ni mengingatkan saya kepada breakfast di lounge Qatar Airways (Egg Benedict & Cream spinach combo). Ini first time saya cuba cream spinach di Malaysia. Actually cream spinach sort of dah jadi favourite saya selepas pertama kali cuba dalam flight Emirates. Jika saya nampak dalam menu, pasti saya akan order. Cuma di Malaysia, susah sikit nak jumpa. Spinach tak dianggap breakfast ingredient di sini. Namun having said that, cream spinach tadi tak berapa ngam sangat. Mungkin telerbih butter.

Egg benedict pun agak overdone. 85% jadi telur rebus (measured dari egg yolk). Tapi overall saya respect keberanian chef buat menu ni. Saya boleh cuba lagi, practice makes perfect.

Lunch: Rice, Chicken fillet, prawn dumplings, sauted vegetables

Dinner: Chicken chop & roasted potatoes

Kayangan 0509: Of Life

Hari ini saya mendapat perkhabaran yang adik ipar saya dimasukkan ke ICU kerana jangkitan paru-paru (bukan Covid). Beliau masih boleh bercakap dan relatively okay, cuma menanti waktu untuk pembedahan.

Terkejut juga kami mendengarnya.

Saya doakan beliau segera sembuh seperti sediakala.

Saya juga menelefon adik saya bertanyakan keadaan beliau dan anak-anak saudara saya, nampak macam she is holding up. Cuma saya tak pasti lah sama ada beliau cuba cover kebimbangan beliau atau apa.

Saya call juga adik bongsu saya, supaya dapat menemani adik saya yang kedua, just in case. Sebagai sokongan moral. At least sementara saya masih belum boleh keluar dari kuarantin ni.

Kanak-kanak ada masalah. Remaja ada masalah. Dewasa pun ada masalah. Semoga semuanya dipermudahkan dan berakhir dengan kegembiraan.


Breakfast: French toast, omellete dan sausage
Lunch: Nasi, ikan goreng mamak, kari kacang kuda, yogurt
Dinner: Nasi, Butter Chicken, satar ikan berbijan (chinese style)

Page 1 of 48

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén