A-Type Geek, All Around Family Man

Month: June 2021 Page 1 of 2

Adieu Kerteh

Malam ini boleh saya katakan sebagai malam terakhir saya bermukim di Kerteh. Malam esok saya akan kembali menjadi pemastautin Kuantan.

Ia sesuatu yang saya tidak jangka. Ketika saya pertama kali meninggalkan Kuantan ketika tingkatan empat, saya tidak merancang atau jangka akan kembali menetap semula di Kuantan kecuali jika selepas bersara. Itupun dalam setahun dua ini nampak samar kerana saingan hebat Kerteh.

Jika ingin disimpulkan Kerteh dalam tiga patah perkataan: Saya suka Kerteh.

Bahkan dalam tempoh 3-4 tahun kebelakangan ini, saya telah entertain the idea yang saya akan kembali ke Kerteh semula nanti selepas bersara.

Kerteh adalah satu bandar kecil dalam daerah Kemaman, Terengganu. Ia adalah bandar minyak dan gas Malaysia. Banyak penduduknya terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam industri ini. Pada masa yang sama, ada juga sebahagian penduduknya yang merupakan petani, nelayan, pesara dan peniaga.

Berbeza dengan bandar-bandar lain di Pantai Timur, demografi Kerteh boleh dianggap kelas dominan menengah Melayu (Shah Alam yang lebih laidback). Jadi ia ada berada di perfect point di antara kemajuan dan ketenangan tu.

Ini juga menjadikan ia bandar yang sesuai to raise a family. Pilihan sekolahnya (sekolah kebangsaaan dan sekolah agama swasta) setanding dengan pilihan yang ada di Kuala Lumpur.

Pusat bandarnya boleh dikatakan berada di sekitar jalan Kemaman-Dungun sahaja, jadi reachable dengan mudah dan cepat. Memandu di sepanjang jalan ini sering membuatkan saya terasa yang saya sedang berada di sebuah bandar peranginan untuk bercuti.

Ia tidak besar, kecil tetapi ada benda-benda penting untuk sebuah bandar moden yang buat kita tidak rasa left out. Ada pusat bowling, panggung wayang dan shopping mall (walaupun setingkat, tapi okaylah). Ada Coffee Bean, Baskin Robbins, Mc D dan KFC (jauh sikit di Paka). Ada Grab Food dan Food Panda.

Shopping atau membeli keperluan rumah di Kerteh sangat cepat dan mudah. Jika di KL dulu, setiap kali keluar paling kurang pun mesti saya habiskan satu jam setengah. Itu paling cepat dan paling sikitlah barang nak dibeli. Di Kerteh dalam masa satu jam setengah tu, saya dah boleh beli barang+makan luar+isi minyak kereta.

Kerteh ni seolah-olah guna cheat code untuk menang dalam game. Secara naturalnya, bandar dengan saiz seperti Kerteh tidak akan ada benda-benda yang cuma boleh bertahan ada di bandar besar. Tetapi Kerteh berjaya pick and choose brand-brand ini untuk berada di Kerteh.

Pada masa yang sama, ia ada beberapa pilihan pantai yang best dan cantik. Ada yang popular, ada yang masih terpelihara untuk penduduk local. Pilihan makanannya, terbaik. Roti canai terbaik yang pernah saya rasa dalam hidup ini, top 3 nya adalah di Kerteh. (dekat Kuantan cuma ada satu). Laksa kuah putih, nasi minyak untuk sarapan, nasi lemak ikan, lemang kijal, satar, keropok lekor, ini adalah cuma contoh dari banyak lagi yang Kerteh tawarkan.

Maybe pilihan makanan luar seperti makanan korea, jepun dan Arab yang decent masih belum ada di sini, tetapi itu semua reachable di Kuantan, cuma sejam perjalanan dengan LPT.

Even jika tinggal di Kuantan pun, ada penduduk Kuantan yang ambil masa sejam juga untuk sampai ke bandar Kuantan itu sendiri.

Jadi ini antara sebab yang menjadikan saya rasa Kerteh lebih best dari Kuantan. Ia ada apa yang Kuantan anda, tetapi tidak ada apa yang tidak best di Kuantan (traffic jam ketika peak hours).

Join Me in My Quest
To live, learn & spread the love in this world.
Will share with you tips, updates & latest books recommendation.

Kayangan 0510: End in Mind

Saya amat menghargai dan treasure peluang untuk bertugas di luar negara ini. Ia membuka perspektif saya dengan lebih luas.

Ia juga banyak memberi saya masa untuk muhasabah dan berfikir mengenai kehidupan. Ia mendedahkan saya kepada lebih banyak sisi-sisi diri yang saya tak pernah explore sebelum ini.

New norm, growing old, semuanya memberi lebih kejelasan kepada ke arah mana saya nak bawa hidup saya ini.

Jika dulu saya bercita-cita untuk meninggalkan satu legasi sebagai satu tanda yang saya pernah hidup, sekarang saya dapati yang itu adalah satu cita-cita yang narsistik dan boleh memakan diri.

Don’t get me wrong. Jika ditakdirkan hidup meninggalkan legasi. Bagus, alhamdulillah.

Tetapi sekarang pada saya, kita hiduplah jadi manusia yang bermanfaat kepada orang lain. Kita tidak perlu ada tugu peringatan, nama tercatat dalam buku sejarah dan sebagainya sebagai tanda kita menyumbang kepada tamadun manusia.

Cukuplah ada beberapa orang manusia yang menyebut mengenai kebaikan kita dan mendoakan kita selepas kita tiada, itu sudah cukup bagus.

Nampak macam target rendah, tapi tak sebenarnya. Ia liberating. Kita membantu sesiapa saja yang memerlukan. Tak perlu jadi berkira.

Untuk nama tersenarai nama terpahat di mana-mana, itu jalan yang penuh persaingan dan cabaran. Yang membuatkan kita kadang-kadang sentiasa rasa tak cukup, dan terlepas pandang mereka yang dengan kita. Kita jadi terlupa untuk membantu mereka, kerana kita fixate mengejar yang jauh.

Saya juga memandang baki hidup saya dengan lebih realistik. Apa yang saya mahu lakukan dengan baki usia yang tersisa. I want to have the cake, and eat it too.

Dan saya dapati, saya boleh melakukannya. Cuma saya jangan tamak, jangan letak syarat nak ice cream cake atau cheese cake sahaja, nanti sampai bila-bila pun saya dalam keadaan mengejar dan tidak dapat menikmati apa yang dah ada di tangan. Kalau kek buah ataupun kek span pun apa salahnya, jika itu bermakna saya dapat makan kek tersebut!

_____________

Breakfast: Egg Benedict, Cream Spinach, Chicken Ham & Bread

Fancy! Chef yang design menu hari ni mahu mencuba sesuatu yang baru. I applaud that. Combination yang fancy. Gabungan menu ni mengingatkan saya kepada breakfast di lounge Qatar Airways (Egg Benedict & Cream spinach combo). Ini first time saya cuba cream spinach di Malaysia. Actually cream spinach sort of dah jadi favourite saya selepas pertama kali cuba dalam flight Emirates. Jika saya nampak dalam menu, pasti saya akan order. Cuma di Malaysia, susah sikit nak jumpa. Spinach tak dianggap breakfast ingredient di sini. Namun having said that, cream spinach tadi tak berapa ngam sangat. Mungkin telerbih butter.

Egg benedict pun agak overdone. 85% jadi telur rebus (measured dari egg yolk). Tapi overall saya respect keberanian chef buat menu ni. Saya boleh cuba lagi, practice makes perfect.

Lunch: Rice, Chicken fillet, prawn dumplings, sauted vegetables

Dinner: Chicken chop & roasted potatoes

Kayangan 0509: Of Life

Hari ini saya mendapat perkhabaran yang adik ipar saya dimasukkan ke ICU kerana jangkitan paru-paru (bukan Covid). Beliau masih boleh bercakap dan relatively okay, cuma menanti waktu untuk pembedahan.

Terkejut juga kami mendengarnya.

Saya doakan beliau segera sembuh seperti sediakala.

Saya juga menelefon adik saya bertanyakan keadaan beliau dan anak-anak saudara saya, nampak macam she is holding up. Cuma saya tak pasti lah sama ada beliau cuba cover kebimbangan beliau atau apa.

Saya call juga adik bongsu saya, supaya dapat menemani adik saya yang kedua, just in case. Sebagai sokongan moral. At least sementara saya masih belum boleh keluar dari kuarantin ni.

Kanak-kanak ada masalah. Remaja ada masalah. Dewasa pun ada masalah. Semoga semuanya dipermudahkan dan berakhir dengan kegembiraan.


Breakfast: French toast, omellete dan sausage
Lunch: Nasi, ikan goreng mamak, kari kacang kuda, yogurt
Dinner: Nasi, Butter Chicken, satar ikan berbijan (chinese style)

Kayangan 0508: Contentment

Ada orang yang menganggap tempoh kuarantin ini satu tempoh panjang yang membosankan.

Bahkan ada yang lebih teruk, mereka membuat andaian bahawa semua orang merasakan tempoh kuarantin ini adalah tempoh panjang yang membosankan dan berusaha untuk menyumbang aktiviti untuk orang lain lakukan dalam tempoh kuarantin tersebut.

If your life is sad, not every one life is sad. Please. Some people can be contented being alone. They are equally as comfortable with themselves and when there are others around them.

Jangan salah faham.

14 hari adalah satu tempoh kuarantin yang lama.

Ia adalah satu proses yg mendera mental.

Namun ia bukanlah satu tempoh yang membosankan untuk saya. I know how to make myself busy. I have a lot of things to do. Learning, relaxing and recuperating (and if necessary working). I don’t need to fill in this 14 days with more unnecessary works just to keep me busy.

Semua orang wajar belajar untuk berasa cukup dan enjoy being in the presence of themselves. Find something to do, read good books, watch good documentaries, learn about histories, understand current issues from all available perspectives, watch good movies or sitcoms, get clarity on your thoughts, do reflections, there are so much that you can do.

Ok, berbalik kepada proses kuarantin yang mendera mental tu.

You can do all the things that I have mentioned above, but still the experience is not ideal. Sebagai contoh, you can’t choose what to eat. The laundry situation also is not convenient (baldi tak ada, kena guna sink hotel, kena sidai guna iron board, limited options to exercise etc).

Tapi penderaan mental tu tak sama dengan boring.

Ada benda dalam kawalan kita, kita boleh adapt, manage dan handle.

Ada benda yang bukan dalam kawalan kita (seperti polisi kerajaan).

Jadi pick apa yang conducive for you to work on. Dan jangan memandai make decision on behalf of others.

(is this a rant? Ha.. entahlah. Mungkin ini satu nota untuk orang yang dua kali dalam tempoh hari dua hari memberitahu saya “boringkan kuarantin”. Mula-mula saya pelik, eh dia tengah kuarantin ke? Rasa macam bukan dalam krew kitorang ataupun krew satu lagi yang tengah kuarantin). Dia tak baca pun, tapi good to take this out from my chest.

_____________________

Breakfast: Kue Tiaw Goreng and karipap

Finally, karipap! Nikmat manakah yang kamu dustakan. Selain nasi lemak dan roti canai, a good karipap adalah Malaysian food yang saya miss.

Lunch: Fish & Chip

Dinner: Nasi beriyani, ayam dan telur masak kurma

Kayangan 0507: Ketupat

It is just half way. Seperti dijangka, 14 hari memang lama. Selama 7 hari ni, saya telah berjaya shopping luggage, siap research mengenai tayar kereta, menyiapkan satu siri surat to my younger self, lebih memahami isu geopolitik Myanmar, habis menonton satu season “Kim’s Conveniences”, beberapa filem, menghadiri beberapa mesyuarat, menyelesaikan beberapa issue berbangkit di tempat kerja dan macam-macam lagi.

Dan saya ada 7 hari lagi. Honestly saya harap the next 7 days are not as packed. Especially dengan benda-benda yang berkaitan kerja.

Hari ini saya akan break sekejap dengan catatan yang serius (jika ada). Just beberapa nota mengenai kuarantin ini.

Pertama, hari ini hari Grab, jadi saya telah membuat tempahan set raya dari sebuah restoran daging yang popular. Set tersebut mengandungi “Ketupat Nasi, Ketupat Daun Palas, Rendang Tok dan Sambal Kelapa”. (btw, Sambal Tok dan daging yang digunakan sangat sedap. Lembut! Cuma Ketupat Daun Palas, walaupun ketupat betul, tak dapat di makan. Keras. Macam digoreng kemudian di microwavekan.)

Mula-mula ketika penghantaran makanan, saya agak terkejut apabila mendapati yang saya terima adalah Ketupat Nasi, Lemang (segera), Rendang Ayam & Rendang Daging (bukan Rendang Tok).

Dalam hati, saya sedikit kecewa sebab saya memang looking forward kepada Rendang Tok tu. Dan saya terkejut restoran yang ternama boleh buat misleading marketing seperti itu.

Tiba-tiba loceng berbunyi sekali lagi. Bila dibuka, ada satu lagi penghantaran makanan yang diterima. Kali ini betul, inilah sebenarnya makanan yang saya tempah!

Rupa-rupanya, set yang pertama tu dihadiahkan oleh rakan saya untuk semua krew kami. Cepat-cepat saya padam komplen di IG kepada restoran terbabit. haha..

Ok, tujuan saya menulis mengenai hal ini adalah untuk highlightkan pattern manusia. Bila saya memesan set raya tu, saya bertindak sendirian, tidak diinfluencekan oleh kawan-kawan dan tidak ada sebarang perbincangan mengenai apa yang kami hendak makan ataupun tempah pun.

Tapi kami berkongsi latar yang sama. Baru habis tour of duty, sedang dalam tempoh kuarantin yang sama, sama-sama tidak dapat berhari raya di Malaysia.

Dan kami mengidam benda yang sama. Lagi-lagi memandangkan esok hari terakhir dalam bulan Syawal.

Saya percaya ramai dari krew kami sebenarnya pleasantly surprised bila mendapat hadiah set rendang tadi (saya kurang sikit sebab saya dah order sendiri berasingan!).

Jadi kepada mereka yang terpaksa bertugas di hari raya di perantauan, pelajar, expatriate, perajurit di perbatasan, kiriman juadah hari raya anda baik biskut mahupun juadah raya sangat bermakna kepada mereka.

Kedua, bila dah semakin berusia ni, saya slowly belajar satu perkara dan saya rasa dah start perlu buat benda yang saya jarang buat waktu muda. Iaitu, tidak menghabiskan makanan.

Waktu muda-muda, saya sentiasa diajar untuk menghabiskan makanan dan saya akan sentiasa cuba untuk menghabiskan makanan yang terhidang (kecuali kalau tak sedap sangat).

Tapi macam hari ni, tiba-tiba ada 2 set Raya, saya tidak dapat menghabiskan kesemuanya. Well, saya boleh kalau saya cuba, tapi saya rasa itu bukanlah perkara yang sihat.

Sebenarnya ini dah start dari sesi kuarantin yang lepas lagi, di mana saya hanya akan makan separuh portion nasi yang diberi. Sukar juga untuk melakukannya sebab dari kecil diajar membazir tu amalan syaitan. Tetapi saya terpaksa counter programming tersebut dengan “kita dilarang membahayakan diri sendiri”.

Well saya bukanlah kurus sangat nak bajet-bajet tak habiskan makanan ataupun diet. But we must start somewhere. Plus, kalau saya tak buat macam ni, I will be in much worse position. Ini pun dah control makan tau.

______________

Breakfast: Omelette dan sausage

Lunch: Sandwich Tuna dan potato salad

Dinner: Nasi putih, Udang Chinese style, Stir fried vegetables

Kayangan 0506: Surat Untuk Sabri 36 Tahun

Salam Tuan,

Satu perkara yang konsisten dan saya rasa dipersetujui ramai yang pernah berinteraksi dengan tuan, tuan adalah seorang yang positif. Beberapa kali saya pernah mendengar yang tuan dianggap a good motivator and generally a positive person to be around. Ada orang menganggapnya sebagai kelemahan, kuat sugarcoat jika orang itu negatif dan ada yang menganggapnya sebagai satu kekuatan. Pleasant to be around.

Tuan tidak kisah. Kita memang lagi suka positivity all around.

Saya baru menonton satu episod Garasi TV baru-baru ini, moderator menyatakan sesuatu yang saya rasa ada benarnya. Untuk orang yang positif ni, kita ada satu kelemahan. Satu issue.

Kita mudah, cenderung mengalami masalah anxiety. Banyak sebab diberikan, tapi saya rasa tuan sedia maklum dan tuan sendiri tahu mengenai situasi kita.

Anxiety yang sedikit tidak ada masalah, tetapi anxiety yang tidak dikawal akan menyebabkan masalah kesihatan yang lebih besar.

Satu perkara yang konsisten, dari dulu sampai sekarang sentiasa akan ada isu yang menganggu fikiran kita. Walaupun saya rasa tuan setuju yang masalah ketika remaja rasanya lebih besar ketika itu dari masalah yang kita hadapi waktu tua ini (walaupun in the grand scheme of thing, masalah ketika itu sebenarnya kecil).

Pada pandangan saya, persekitaran kita mempengaruhi tekanan dan kerisauan yang kita alami. Saya nampak jika kita berada di persekitaran yang kondusif, tekanan dan kerisauan itu lebih kurang.

Saya cadangkan, going forward kita pastikan yang persekitaran kita positif. Saya tahu, ini agak sukar untuk dilakukan sebab ada perkara di luar kawalan kita, tapi hopefully tuan dapat cuba apa-apa yang tuan dapat influence untuk memastikan persekitaran yang positif.

Satu perkara lagi, semakin dewasa ini saya dapati keperluan untuk kita comform kepada expectation society itu semakin berkurang. Ia sesuatu yang bagus when you have nothing to prove to anyone anymore.

Saya harap tuan boleh keep this spirit up dan dapat teruskan. Explore more on this untuk memastikan kita tidak terjerumus kembali ke dalam benda-benda yang cuma menyumbangkan kepada keserabutan otak.

Membaca surat-surat tuan to your younger self, dan juga berdasarkan pemerhatian saya sepanjang bersama tuan saya dapat simpulkan satu perkara, tuan seorang yang bertuah.

Setiap kesukaran dan cabaran yang terjadi, akan membuka jalan untuk pintu yang lebih baik. Saya percaya, dan tuan juga sudah tentu lebih tahu, ini tidak akan terjadi tanpa rahmat dan belas ihsan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang yang melimpahkan rahmatnya dan melindungi tuan sentiasa.

Ia tidak mudah, ia sukar dan saya amat risau jika kita terleka.

Jadi saya ingin mengingatkan tuan, agar sentiasa bersyukur, tidak lalai, tidak melupakanNya dan sentiasa menjaga hubungan denganNya. Semoga kita semua dapat sentiasa hidup dalam belas ihsan dan rahmatNya.

Semoga kita semua sentiasa berada dalam panduanNya.

Sabri
Yourself

_____________

Breakfast: Croissant, Scrambled Egg, Baked Beans

Lunch: Nasi Goreng, Ayam Goreng dan Tauhu Sumbat

Dinner: Aglio Olio, Fish fillet, sourdough bread

Kayangan 0505: Surat Untuk Sabri 23 Tahun

Salam Saudara,

Tahniah. It is a difficult year and a difficult period in our life. Namun pengalaman UPSR & di asrama menyediakan saudara secukupnya untuk menghadapi cabaran dari segi akademik. You pick your battle, yang mana perlu drop, harness your strength dan graduate respectably. You also did well in both of your interview, dapat join Mindvalley for the startup experience and miraculously manage to defer your report duty date for P, to be able to join P 2 years later.

Tapi dalam surat ini saya ingin menulis mengenai satu lagi challenge yang saudara sedang hadapi dalam tempoh ini. Cabaran yang saudara tidak pernah hadapi dan tidak bersedia untuk melaluinya. Challenge that gave you many sleepless nights. Walaupun lukanya telah sembuh, perit parutnya masih ada dan mungkin di bawa mati.

Ramai orang bercakap mengenai sukarnya melupakan cinta pertama. Saudara mungkin tidak tahu mengenai perkara ini lagi ketika ini, tetapi saudara akan mengambil masa lebih 3 tahun untuk heal yourself and move on.

Saya tidak ada ubat ataupun cadangan yang saya boleh tawarkan kepada saudara untuk membuat kesakitan yang saudara rasai, kurang sedikit. Sebab cinta ni bukanlah satu bidang yang saya expert pun (sebab itu I wish Sabri yang dekat form 2 tu lebih player sikit, at least Sabri yang 20-an ni tak suffer and hurt so much). Tapi biarkan saya recap everything for you, sebab mungkin ada sesuatu yang kita sama-sama boleh belajar dari episod ini.

Pertamanya, semuanya bermula bila saudara dah penat jadi “nice guy” dan sekadar berada dalam friend zone. Bila saudara perhatikan, banyak betul kaki-kaki provoke (bad boys la konon) time sekolah dulu, yang bajet alim/anti perempuan tapi cari girlfriend dari golongan sama yang mereka kutuk dulu di sekolah. Saudara menyedari yang, tak boleh salahkan kawan-kawan perempuan saudara juga, sebab you didn’t put yourself out there, you didn’t give them option to accept you in their life, nice guys usya dari jauh je, malu nak cakap, kemudian the girls have no choice, kena accept siapa je lah yang berani confess, kalau bad boys pun bad boys lah.

Jadi saudara buat keputusan, sama macam keputusan saudara untuk jadi Sabri yang baru waktu di sekolah baru, untuk put yourself out there jugak. Lagipun, saudara memang dah lama dah mencari cinta ni. Tapi siapa?

Seperti biasa bila mencuba benda-benda baru ni, saudara kadang-kadang idealis sedikit. Saudara meletakkan beberapa rules kepada diri sendiri:

  1. Jika ditakdirkan jatuh cinta kelak, mesti tak ada penyesalan. Maksudnya takde, “I wish”, “if only” etc. Jika saudara tahu saudara tak akan gagal, siapakah yang saudara akan approach? Ya, you like to think big dan selalu benda ni mengundang masalah kepada kita dikemudian hari saudara. Waktu nak mula, saudara memang ambitious. Dalam macam-macam hal.
  2. Dan dalam execute plan ni, dan juga ter-melankolik entah macam mana, saya masih ingat saudara punya plan “Berani Gagal” time tu. It is better to have love and lost, than never to have loved at all. Saudara bagi tahu diri saudara sendiri time tu, untuk memberanikan diri. Entah hantu Shakespeare mana yang merasuk saudara ketika itu. To be honest saudara, sehingga hari ini pun saya tak pasti sama ada ayat tu ada kebenaran atau tak. Betul cinta itu manis, tapi perpisahan itu sangat pahit. Jika diberi peluang untuk repeat, saya tak pasti I will take that chance again ataupun tidak. Seriously.

Berbalik kepada cerita kita tadi. Berdasarkan rules yang saudara set tadi, kita telah identify calon pertama dalam pencarian cinta kita. Dan to your suprise as well, saudara berjaya!

Wow. Mula-mula tu memang saudara sendiri tak percaya, you have hit jackpot! Bila saudara tanya diri sendiri, siapa yang saudara akan approach kalau saudara tahu yang saudara tidak akan gagal, maksudnya memang definitely not a safe choice lah. You go for the girl of your dream at that time. Waktu tu bukan macam sekarang. Line telefon kena duduk dekat parking lot, jalan pusing-pusing hostel tengah malam nak cari tempat reception bagus. Dan despite all that hurdles, you manage to score.

Cuma time tu saya masih ingat yang saudara memang berani. You are willing to walk away, “Jadi macam mana, yes or no? Saya tak nak awak terima saya sebab kesian. Saya boleh terima mana-mana jawapan, don’t worry.”

Dan the rest is history. Saudara rasa yang saudaralah lelaki paling bertuah di dunia ketika itu. Dan selepas itu pun. You punch above your weight. You know that.

Betul lah orang cakap yang cinta pertama tu amat sukar dilupakan. Lagi-lagi bila perpisahan tu bukan pilihan kita. Cuma perspektif selepas lebih 13 tahun ni lebih mematangkan.

Truth be told, saudara pun turut menyumbang kepada gagalnya hubungan tersebut. It’s partly your fault.

Bila dah tiga tahun, you are not trying to be your best self. Cuma saudara naif. Saudara complacent. Saudara tak tefikir. You sort of take things for granted.

Of course kalau masa diundurkan semula, dan jalan ini dilalui semula, kita akan buat lebih baik.

Cuma, saya sendiri tak pasti. Jika kita buat lebih baik sama ada, the ending will be different ataupun we are just delaying the inevitable.

Lebih kurang 6 bulan, saya tidak dapat menerima kenyataan. Dan lebih 3 tahun sebelum saya dapat sedikit kekuatan untuk move on.

Secara jujurnya, saya cuma dapat closure yang tuntas setelah Euro Trip pada 2018, 10 tahun kemudian dan berjaya membawa wife saya ke Paris sebelum kami kerepot. Itu janji saya pada diri saya sendiri. Saya rasa terbebas dari belenggu lama setelah berjaya mencapai milestone ini. I have nothing to prove anymore.

Berjaya membawa wife ke Paris sebelum kerepot

Cinta pertama memang manis, dan pahit dan perit ketika ia tamat. Tetapi kegagalan cinta pertama itu penting, sebab ia akan membuatkan kita lebih menghargai cinta kedua, ketiga dan seterusnya.

Seperti yang saya katakan mula-mula tadi, sehingga hari ini, knowing what I know today, saya tidak tahu sama ada saya mahu melalui jalan ini semula atau tidak.

Orang cakap, bila kita dah tua nanti, biasanya kita akan menyesal dengan benda yang kita tidak buat, vs menyesal buat sesuatu benda. Itu juga antara kata-kata yang push saya untuk bertindak (selain dari kata-kata Shakespeare kat atas tu). Tapi, entahlah.

Cinta tu memang manis. Truth be told, cinta zaman muda and cinta waktu dah dewasa ni memang lain.

Saya akan jadi lebih baik, dan cuba buat lebih baik jika sejarah berulang, itu sudah pasti. Tetapi saya tidak pasti, mahu ataupun sanggup jika sejarah berulang.

Cuma all said and done, saya bersyukur ditemukan dengan wife saya hari ini. Ada benarnya setiap kali perpisahan itu terjadi, kita akan ditakdirkan untuk bertemu dengan orang yang lebih baik. Berpisah lagi, lebih baik lagi dan seterusnya.

Hari ini saya sangat bertuah. Jalan yang saya lalui hari ini mungkin tidak akan saya lalui jika kegagalan lama tidak berlaku. Segala kenikmatan hari ini adalah dari kepahitan di masa lampau. I have a great family, yang supportive dan saya ada support system yang robust dan strong. I don’t have to keep looking over my shoulder dengan perasaan inadequate ataupun ada feeling insecure anymore.

I can reach for the stars.

Untuk saudara, saya tidak ada apa-apa kata-kata yang boleh menenangkan hati saudara ketika ini. Ketika ini, saudara sangat benci dengan kata-kata cliche. Time heals all wound la. Kita akan bertemu orang yang salah sebab nak jumpa orang yang lebih baik lah. Saudara tak dapat terima semua kata-kata ini. Walaupun saya ingin beritahu saudara, ada benarnya itu semua.

Namun saudara, ini sahaja pesanan saya. Kesat airmatamu.

Saya bangga kerana saudara berani. Saya bangga kerana saudara tabah. Saya bangga kerana saudara sentiasa berfikiran logik dan praktikal ketika mencari cinta pertama, dan juga ketika memilih calon isteri.

Dengan sikap ini, saudara akan buat keputusan yang betul dan bijak and you will have a great marriage and family life in the future.

Hang in there saudara. Smile and the world smiles with you. Saudara mungkin tak nampak dan tak terfikir mengenainya sekarang, tetapi cerita drama cinta hidup saudara ni, akan ada happy ending.

Percayalah saudara.

Sabri
Your 36 year old self

_________________

Breakfast: Bubur, Pau kacang merah, char siew chicken

Lunch: Bee hoon goreng, five spice fried chicken, sayur goreng air

Dinner: Nasi putih, Saba fish goreng, takoyaki

Page 1 of 2

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén