Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: November 2012

Video Inspirasi | Tips Penulisan Novel (Crash Course)

Isteri saya bercita-cita mahu menulis novel. Saya tahu jika saya bercerita direct kepada beliau, atau menulis tips menulis novel beliau susah hendak dengar. So, I created an instructional video dedicated to her. Crash Course Penulisan Novel. Di harap anda mendapat manfaat dari video ringkas ini! 🙂

 


 

Untuk lebih banyak video-video seperti ini, let me know what other topics you want to learn about! 🙂

You Can Do Better Mc Donalds

Israel serang Palestin. Memang tradisi Israel lah tu.

Angin-angin untuk memboikot Mc Donald, Starbucks dan adik beradiknya atas tuduhan menyokong Israel bertiup kembali. Memang biasalah tu.

Pagi tadi, Mc Donalds menawarkan Egg Mc Muffin secara percuma. Whattt?

Mc Donalds adalah satu syariakt multi-national yang ada di seluruh dunia. Saya percaya mereka juga ada banyak business minds, business thinkers yang sharp lagi hebat. But why oh why you offer a free burger NOW? It is an unforgiveable over-reaction by Mc Donalds.

Chain of smses, orang siap call radio sampai menangis-nangis cakap Mc Donalds asked us to choose between Egg Mc Muffin dengan nyawa orang Palestin, this is bad PR for Mc Donalds.

Saya sendiri yang selama ini berpendapat tindakan memboikot bukanlah tindakan paling baik dan paling bijak untuk dibuat pun, terasa yang dengan menawarkan Egg Mc Muffin, Mc Donalds seolah-olah sedang cuba merasuah saya.

Pilih di antara Egg Mc Muffin dan nyawa orang Palestin?

Man, you gantung diri sendiri lah! You over react!

Gerakan memboikot barangan jenama-jenama yang dikatakan menyalurkan sumbangan kepada Israel ini bukanlah perkara baru. I reserve my comment. Mula-mulanya saya rasa saya perlu tulis mengenai gerakan boikot ini dahulu, tetapi memandangkan gerakan ini bukanlah terdiri daripada business executives and consultants yang berbayar dan professional, saya rasa keutamaan perlu diberikan untuk mengkritik Mc Donalds.

Jika saya adalah eksekutif Mc Donalds, berikut adalah apa yang saya akan buat:

1. Operasi memboikot Mc Donalds ini bukanlah perkara baru. You have survived bird flu and damaging You Tube videos, you definitely have the clout to survive this as well!

So chill. Don’t over react.

2. If you check further, orang yang memboikot Mc Donalds ini is not your primary (frequent) customers pun. I can elaborate, but any self-respecting Mc Donalds executives should know what I am talking about. If you don’t have a clue, interview a few undergraduates in our unis. You should get what I mean.

3. Okay, orang nak boikot Mc Donald. Let them.
You are not the bad guy (neither are them who wanted to boycott you). However, as they are the one who accused you, they are the one who need to provide the evidences. The burden of proof is on them. The bad guy is Israel. Not you. Gerakan-gerakan memboikot ini will find it hard to find any proofs to back their claims and the call for boycotts will slowly dies. You have been through this, I don’t have to remind you.

4. Give it another one or two months, when everyone has “calm” down, now offer your free Egg Mc Muffin.

For every one free Egg Mc Muffin offer to donate RM1 (or 10 cents, even 1 cents is okay) to the Palestinian causes.

You can distance yourself from the so-called “Israel” connection by doing this.

You give your brand and reputation a positive boost! This is PR master-stroke.

But what you did now:

Even if it’s something you have planned long before, you can always postpone it. By offering the free Egg Mc Muffin now, it’s like you are bribing us you know. It is similar to an admission of guilt.

 

Sabri

Workaholic Diary | Withdrawal Syndrome

I am not a work-a-holic.

But after many intense and hectic weeks, I suddenly find too much time in my hands (not that I am complaining though). 🙂

And mind you, I said this after spending 10 hours in the weekend to attend my MBA class. We are now in the OB module where everything is 100 times slower than in the HRM module. At work, it is nearing December. We have completed the submission of our annual performance review, most tasks for the year have been completed so I can breathe easier at least for another month.

Sebenarnya minggu ini adalah minggu yang pack juga untuk saya. Pagi Sabtu picnic office di Sg Tekala, pukul 12 berkejar ke Shah Alam untuk kelas, malam dating dengan Pn Wifey di Citta Mall. Ahad pagi, kelas lagi. Ahad petang dan malam spend time dengan wifey di rumah.

Tengok jam, baru pukul 8.15. Fikir-fikir apa nak buat, surf internet tak tentu hala, tengok jam sekali lagi baru pukul 8.30.

Saya sangat bersyukur dengan nikmat masa lapang yang diberikan olehNya. Sesungguhnya memang tiada penjelasan lain. Kalendar yang penuh tidak bermaksud sibuk. Masa kosong tak berbuat apa-apa tidak bermaksud lapang.

I am just grateful! 🙂

Kenapa saya pilih untuk buat MBA dengan weekend mode?

  • Biasanya MBA weekend ini adalah untuk professional dewasa yang bekerjaya.
  • Selain dari degree, minimum requirement adalah tiga tahun pengalaman kerja, jadi opportunity untuk networking itu luas.
  • Saya berpeluang untuk berjumpa eksekutif dari pelbagai latar belakang industri dan cara analisis yang berbeza. Selain dari belajar dari pensyarah, banyak benda yang saya belajar dari peers.
  • Generally professional yang further study ni adalah dari jenis orang yang smart dan ada bright future jugak. So, interesting bergaul dan bertukar-tukar fikiran dengan diorang ni.
  • Picture di atas adalah ketika kami sedang buat discussion untuk subjek OB. One thing I note, discussion time undergrad dengan time post grad memang lain. Terasalah discussion post-grad ni macam discussion orang tua.

 

Sabri
Student

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén