Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: January 2015

Betul ke Escalator di Jepun Laju-Laju?

Kali pertama saya ke Singapura, saya agak terkejut sedikit dengan kelajuan escalatornya yang lebih dari biasa. Pelik dan hairan, tetapi dengan reputasi Singapura yang terkenal sebagai sebuah negara yang efisien, saya tidak terkejut. Dalam fikiran saya, Singapura ini berguru dengan Jepun. Sistem MRT di Singapura memang bagus, coveragenya luas, frekuensinya pun kerap. Hendak ke mana-mana, senang.

Jadi apabila saya ke Jepun, saya menjangkakan yang kelajuan eskalatornya juga akan turut laju seperti Singapura, jika tidak lebih laju lagi. Tetapi suka untuk saya mengumumkan yang kelajuan eskalator di Jepun tidak laju, ia sama sahaja seperti eskalator di Kuala Lumpur. 🙂

Jadi sekarang, cuma di Singapura sahaja lah eskalatornya laju.

Bercakap pasal eskalator, tidak sah jika tidak bercakap pasal rail network pula. Sebelum tu, rail network Singapura memang boleh dipuji. Ia efisien, cekap dan bersambung dengan mudah (seamless). Sebagai contoh bila ada pertukaran stesen (contohnya seperti tukar line antara Putra LRT & STAR LRT di Masjid Jamek kalau di Malaysia), di Singapura pertukaran tersebut biasanya berlaku di antara platform sahaja. Kalau ada bertukar stesen pun, confirm tidak jauh.

Di Jepun pula, ada 2 keadaan. Di Tokyo, kami banyak bergantung dengan Japan Railway (JR) line. Jadi pertukaran stesen/line berlaku masih dalam stesen yang sama. Ada berjalan, tetapi manageable.

Di Osaka honestly saya tak minat sangat dengan railway networknya. Untuk ke tempat-tempat penting, coverage trainnya ada, tetapi line yang berbeza. Kita perlu menukar beberapa stesen untuk sampai ke satu-satu tempat tujuan. Yang lebih buat letih dan sedikit geram tu, setiap stesen untuk satu line tu boleh ada beberapa exit (Contoh stesen yang dekat dengan hotel kami, Sakaisuji Hommachi ini, ada 17 exit). Ok, saya tak kisah ada 17 exit tu, bagus lah. Masalahnya exit 1 dan exit 17 tu, mungkin perbezaan jaraknya dalam 1-2 KM macam tu, dan mungkin berada di sebelah bandar yang berbeza. Bayangkan kita bila merancang perjalanan, kita plan untuk tukar di stesen mana, naik apa, landmark apa dan sebagainya. Ketika di Tokyo, dengan method yang sama kami boleh mencari jalan ke hotel yang jauhnya kira-kira 750m dari stesen.

Tetapi di Osaka ni, bila keluar je dari stesen tengok ada exit yang banyak macam tu, terus lost (kalau ada 4 contohnya North, South, East, West dll tu oklah. Ini 17!). Keluar-keluar (kami pilih exit 1, sebab exit 1 biasanya yang main), tak dapat nak kenal pasti dekat mana kedudukan. Worst, kami tak tahu pun kami berada di sebelah yang betul atau tidak.

Dan perkara ini berlaku di hampir semua tempat yang kami pergi di Osaka. Sungguh rasa tak best sikit. Which is rugilah sikit rasa sebenarnya, sebab antara Osaka dan Tokyo, ramai orang prefer Osaka lagi sebenarnya.

For me, mana-mana pun okay. Cuma Tokyo ada slight edge lah sikit in term of accessibility.

Tonight is our last night dekat Jepun ini. It has been an awesome and enlightening adventures. Thank you to my travelling buddy, my wife yang banyak buat homework pasal Jepun ni.

Kumbawa Jepun.

Sayonara Hait!

 

Sabri

Konichiwa Japan!

Ketika ini saya sedang berada di dalam shinkansen (bullet train) dari Tokyo menuju ke Kyoto. Kami telah berada di Jepun kira-kira 7 hari, 4 hari lagi sebelum pulang ke Malaysia.

Alhamdulillah, semua tempat yang kami plan untuk lawati di Tokyo telah berjaya dilawati. Semua aktiviti yang dirancang telah ter-realisasi. We have experienced our first snow, telah melawat ski resort, telah mencuba sushi yang paling fresh, naik shinkansen, telah melawat Disneyland dan Disneysea, serta macam-macam lagi.

Hiking beb, pemandangan macam naik Gunung Kinabalu.

Hiking beb, pemandangan macam naik Gunung Kinabalu.

Malah saya juga berpeluang untuk melihat banjaran gunung bersalji. Saya tak sangka dan tak terfikir pula mengenai pemandangan seperti itu. Cantik. Bayangkan gunung-ganang hijau di Malaysia, kemudian tukar kehijauan tu jadi putih kapas. Wow.

Cuma mungkin satu sahaja yang belum dapat saya langsaikan. Saya teringin nak makan takoyaki Jepun. Saya bukanlah peminat takoyaki walau di Malaysia, tetapi apabila sudah berada di Jepun, sudah tentulah kita kena merasai macam mana rasa takoyaki yang original kan?

Saya ada berjumpa beberapa kedai yang menjual takoyaki, namun tidak memenuhi threshold meyakinkan untuk dianggap halal. Harap-harap di Kyoto atau Osaka nanti akan jumpa.

Jepun sebuah negara yang lain dari yang biasa kita lihat. Not bad. Semua benda yang ditulis mengenai Jepun tu

Wife sayang memang cute dan comel. Bila beli tiket train, orang jepun pun ingat child. Ketika on the way ke ski resort.

Wife saya memang cute dan comel. Bila beli tiket train, orang jepun pun ingat child. Ketika on the way ke ski resort.

betul lah. Keretapinya on time. Rakyatnya berdisiplin. Jauh berbeza dari apa yang saya bayangkan. Mungkin kerana terpengaruh dengan cerita perang Jepun dan juga jeritan-jeritan bahasa Jepun ketika pergi ke 7-Eleven, saya ingat nada orang Jepun ni nyaring dan keras (seperti jika di China). Rupa-rupanya bahasa dan nada mereka amat lembut. Betullah mereka amat bersopan.

Train pula, memang jangan buat seperti di Malaysia. Dalam lingkungan plus minus limat minit tu okay. Train mereka memang sangat menepati waktu. Kalau 10.03 minit tu, 10.03 minit lah train tu akan bergerak. Bukan 10.03 train sampai.

Kami sampai ke stesen shinkansen tadi dalam 9.57. Ada masa 6 minit saya kira agak selesa lah. Tetapi tidak juga. Terkejar-kejar seperti nak pecah jantung. Maklumlah tren ni ada lebih kurang 18 gerabak! Gerabak kami nombor 13. Ngam-ngam sahaja dapat masuk.

Cuma satu sahaja yang saya baca mengenai Jepun macam tak betul sikit. Boleh melintas jalan tanpa toleh kiri kanan. Mungkin boleh. Tapi, saya still tak berani buat lah. Sebab saya lihat kereta still juga akan jalan walaupun traffic light merah.

Shibuya crossing, exactly as advertised. Beramai-ramai melintas jalan memang sudah jadi satu tourist attraction di sana. 🙂

Saya bersyukur dapat melawat Jepun ni. Dapat buat isteri happy. Lagipun sebagai satu bentuk exposure juga untuk beliau. Jauh berjalan, luas pemandangan. Banyak pengalaman. Dapat melihat perbezaan budaya dan cara hidup.

Signing off...

Signing off…

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén