Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: March 2010

Menakhoda Zaman Menyelesaikan Masalah

Saya meminjam tajuk buku Perdana Menteri sahaja sebab tajuknya best dan relate. Tetapi saya tidak akan membicarakan mengenai buku tersebut dalam post ini.

Ramai orang memandang kepada idola mereka, atau kepada sesiapa yang lebih berjaya sebagai orang yang sentiasa tahu apa yang perlu dibuat dalam sebarang situasi. Steady hand, orang putih kata. Anggapan ini ada betul dan ada salah. Yang betulnya adalah setiap orang mempunyai “Genius Zone” masing-masing. Di dalam ruang kepintaran ini, ya betul. Seseorang itu tahu apa yang perlu dilakukannya. Sebagai contoh seorang nelayan yang pakar dengan bertahun-tahun pengalaman, beliau tidak risau lagi apabila ada masalah kepada pukatnya di tengah laut. Beliau tahu apa yang hendak dilakukan.

Contoh yang lebih dekat pula adalah saya dan emak saya. Emak saya risau jika komputer rosak. Ini kerana beliau tidak tahu hendak buat apa. Tetapi saya tidak kisah. Kalau boleh saya mahu kata kepada komputer tersebut, “Oh, rosak ya. Haa… Rosaklah puas-puas. Nanti Sabtu nanti aku baiki yang mana rosak tu aku buang. Better baik cepat”. Saya tidaklah pakar sangat mengenai komputer tetapi pada saya masalah komputer ini senanglah untuk difahami.

Namun lumrah, manusia tidak ada yang sempurna. Kita masing-masing mempunyai bidang-bidang yang kita lemah. Baik Perdana Menteri, Sultan, Angkawasan atau sesiapa sahajalah mempunyai blind spot ini. Kita akan gabra juga bila dihinggapi masalah-masalah dalam bidang yang kita tidak dapat kawal sepenuhnya ini. Dan memang kita tidak akan dapat kawal pun.

Cuma yang membezakan kita dan manusia yang lain adalah bagaimana kita mengawal tahap kerisauan kita dan bagaimana kita berfikir untuk menyelesaikan masalah tersebut. Bagi orang yang cemerlang, mereka cool sahaja dan mereka tidak cepat melatah. Mereka berusaha menyelesaikan masalah mereka tanpa meresahkan orang lain disekeliling mereka. Jadi kerisauan mereka kita tidak nampak. Mereka inilah biasanya yang dianggap sebagai “steady hand” ketika orang-orang disekeliling mereka sudah panik.

Apa mesej saya dalam post ini?

Ya, ada kalanya saya sendiri berperasaan seperti bot di atas. Keseorangan di dalam lautan yang luas.

Pilihan Dalam Hidup

Jika saya ingin memilih untuk rasa selamat dan hidup seperti orang lain (menghadapi masalah yang orang lain turut akan hadapi), saya tidak perlu pergi jauh. Cuma menyusur pantai hidup dalam zon selamat. Saya tidak akan rasa kesunyian.

Tetapi saya selalu berfikir, apakah saya ini? Apakah saya akan puas ataupun adakah misi saya hidup di dunia ini akan tercapai dengan hanya bermain-main di pesisiran pantai? Apakah ertinya hidup bermain-main seperti kayak di kawasan hampir dengan pantai sahaja, hidup bergembira dan bersenang-senang sedikit dan kembali ke darat apabila ombak sudah tenang?

Adakah saya ini kapal pelayar besar ataupun sampan?

Berbaloikah pengorbanan dan pilihan yang saya buat ini untuk meredah lautan luas di hadapan?

Ya, saya yakin berbaloi. Saya yakin I have what it takes. Namun dalam perjalanan bukan sentiasa ombak itu tenang. Dasar pengembara merentas benua memang perlu sedia dilambung ombak besar (berpuluh-puluh meter, bukan 1 meter seperti di pantai). Dalam waktu-waktu seperti inilah gundah gulana akan timbul menanam rasa sangsi dalam diri.

Hidup saya akan senang jika saya sekadar memilih untuk bermain di tepian pantai. Bahkan, banyak perkara yang saya tidak akan hilang jika saya memilih hidup seperti itu.

Inilah sesi refleksi diri kita.

Apakah pilihan anda? Lautan yang luas yang tidak menjamin keselamatan anda ataupun bermain-main ditepi pantai sahaja seperti yang menjadi pilihan banyak orang?

Bila saya fikirkan masak-masak, saya memilih biarlah saya mengembara ke lautan luas. Mungkin saya akan terlepas banyak perkara yang seronok-seronok di tepi pantai, tetapi saya percaya hidup ini masa untuk seronok tidak panjang mana. Bila kita sudah berusia, keseronokan tersebut akan semakin pudar. Apa yang membuatkan kita seronok ketika usia 20-30 tahun belum tentu menyeronokkan kita ketika kita berusia 40, 50 tahun. Saya berharap saya dapat enjoy pengambaraan ini ketika muda dan enjoy hasilnya pula ketika tua.

Tiada jaminan saya akan kembali, tetapi setakat hidup saya hari ini saya rasa tak menyusahkan orang sangat jika saya tidak kembali pun kan. 🙂 Saya tidak mahu hidup sekadar untuk diri sendiri, iltizam saya biarlah saya hidup dengan sumbangan yang bermakna kepada masyarakat dan berjaya menggerakkan masa dan meninggalkan kesan yang berpanjangan. Semoga urusan saya dipermudahkan Tuhan dan diberi petunjuk sepanjang jalan.

Sabri,
Lone Navigator

Perasaan Yang Mengujakan

Pada satu pagi Sabtu yang hening, telefon saya berbunyi. Satu nombor yang tidak dikenali memanggil. Saya pun menerima panggilan tersebut. Suara dihujung sana macam pernah saya dengar, tetapi saya tidak ingat.

Sabri, ini cikgu Zarul ni. Nak tanya sikit … (dan seterusnya)

Cikgu Zarul adalah salah seorang guru pembimbing bahas ketika saya di SEMASHUR bersama dengan Cikgu Aisyah, Puan Zubaidah dan Cikgu Hani (dan Cikgu Yusuf). Cikgu Zarul adalah guru lelaki yang sempoi. Perkara yang saya paling ingat mengenai Cikgu Zarul adalah amanat “Empat Benda Yang Saya Dapat di Universiti” beliau. Maaf cikgu, saya tak dapat lawan cikgu, saya hanya dapat dua sahaja. Nyaris-nyaris nak dapat tiga, tetapi satu tercicir di hujung jalan. 😉

Kali terakhir saya bertemu dengan beliau saya rasa adalah pada tahun 2006.

Untuk menerima panggilan dari beliau setelah 4 tahun tidak bertemu dan 8 tahun meninggalkan sekolah adalah perasaan yang mengujakan. Sebenarnya perasaan masih diingati guru setelah 8 tahun meninggalkan sekolah adalah sangat mengujakan. (macam terbalik pula ayat ni, sepatutnya murid lah kena ingat guru kan? isy3x)

Menyebut tentang zaman persekolahan, saya teringat juga kepada guru-guru saya di Sekolah Kebangsaan Galing;

1) Cikgu Atan – Apabila cikgu Atan mengajar di satu kelas, kelas sebelah menyebelah akan automatik menjadi senyap sekali. Apabila cikgu Atan tiba di tapak perhimpunan, satu sekolah menjadi senyap. Cikgu Atan mengajar Matematik. Kepada sesiapa yang tidak menghafal sifir, mereka akan menerima pelbagai bentuk hukuman. Gertakan dari cikgu Atan (belum sentuh pun lagi) sudah cukup untuk membuatkan pelajar menangis atau terkucil (betul ni!). Namun hukuman beliau yang paling famous dan masih diingati turun-temurun di SKG adalah mencium jadual sifir di dinding tandas guru.

2) Cikgu Omar – Cikgu Omar adalah Cikgu Atan versi petang. Beliaulah yang menyebabkan saya hafal sifir dengan cepatnya ketika darjah 3 (tidak macam Ummairah, darjah 6 pun masih tergagap-gagap lagi sifir). Bila tahu Cikgu Omar akan mengajar kami Matematik pun dah cukup buat kami sekelas menggeletar. Kenapalah beliau tidak ajar PJ sahaja. Cikgu Omar juga mengajar matematik. Popular dengan penampar dan rotan kontotnya, cikgu Omar juga boleh membuatkan mana-mana pelajar kecut perut. Taraf hukumannya kurang sedikit tahap ganas dibandingkan dengan Cikgu Atan. Hukuman yang beliau suka kenakan (selain dari dirotan oleh rotan kontot), adalah berdiri sampai habis masa, berdiri sambil junjung kerusi, berdiri atas kerusi, berdiri di luar kelas.

Sayang guru-guru Matematik ini tidak mengajar saya pembezaan dan pengamiran. Jika mereka turut mengajar saya dua bab penting ini satu dari dua kemungkinan akan terjadi; 1) Saya akan menjadi seorang yang terror matematik, 2) Muka saya menjadi kebas (terlalu banyak di tampar sebab tak faham-faham) hehe…

Berbeza dengan guru-guru lelaki yang saya suka jika mereka lebih “ganas” dan sempoi (lagi cepat belajar), guru-guru wanita yang bersifat keibuan lebih berkesan. Hukuman yang paling ganas pun adalah cubit (tetapi cikgu-cikgu zaman dulu ada skill mencubit yang tinggi. Boleh lebam perut kena cubit).

1) Pn Nurul Huda – Satu salah congak atau satu salah dalam spelling (English) atau ejaan (BM) akan mendapat 5 kali pukulan dengan pembaris kayu (6 bulan pertama di tapak tangan, 6 bulan seterusnya di belakang tapak tangan)

2) Pn Zalikha – terror mencubit. Saya suka mendengar beliau bercerita. Saya masih menanti sambungan episod dua Cerita Batu Belah Batu Bertangkup beliau. Ia berjaya membuatkan saya tidur malam semula setelah ditakutkan oleh filem P. Ramlee. Ketika itu pada waktu BM, Pn Zalikha akan duduk di atas kerusi dan kami semua akan duduk mengelilingi beliau ketika beliau bercerita.

3) Pn Yong & Pn Shamala – saya combinekan kedua-dua guru ini kerana mereka hampir sama dan memberikan impak yang sama kepada saya. Pn Shamala meneruskan apa yang Pn Yong sumbangkan dalam hidup saya. Pada satu zaman dahulu kala, saya sangat-sangat teruk dalam English. Ketika peperiksaan saya akan menjawab mengikut apa yang saya rasa bunyi macam sedap/betul. Pn Yong dan Pn Shamala lah yang mengajar saya membuat ayat yang betul perlahan-lahan. Dari ayat dengan 3 perkataan kepada ayat 4 perkataan dan seterusnya. Dari hanya ayat present and past tense kepada ayat yang lebih complex. English saya pada hari ini masih belum sempurna, tetapi bolehlah. Kalau tidak ada mereka berdua, mungkin saya seorang nelayan di Beserah pada hari ini. hehe…

4) Pn Aidil – Pn Aidil adalah guru kelas saya ketika darjah empat dan darjah lima. Beliau banyak mengajar dan menjadi contoh kepada saya maksud sabar, rajin, bekerja keras dan buat lebih dari apa yang orang expect. Beliau mengajar saya menjadi cemerlang. Walaupun saya bukanlah tergolong dalam pelajar paling favouritenya (saya tidak comel dan tidak petah berkata-kata), tetapi saya dapat jugalah sedikit kelebihan dengan menjadi Pengawas Perpustakaan (beliau guru perpustakaan).

Kami mendapat lesen besar untuk skip perhimpunan (tidak perlu jumpa Cikgu Atan, cikgu Omar dan kemungkinan di rotan atau di denda di khalayak ramai ~ketika perhimpunan ada sesi congak, baca sifir dan spelling mengejut kepada pelajar bertuah. Siapa yang salah akan didenda dan pelajar lain akan dipanggil sehingga soalan tersebut terjawab) dengan alasan mengemop lantai perpustakaan. Pengawas Perpustakaan di dalam kelas Cikgu Aidil juga boleh dikira sebagai lebih bertuah dan lebih berkuasa dari Pengawas (yang beliau gelar Mawas), tak percaya tanya Emirin. haha…

Waktu yang paling best pada saya adalah apabila Cikgu Aidil meminta kami datang pada hari Sabtu (4-5 orang pengawas perpustakaan terpilih) untuk mengecop buku. (Cop selang 7 muka surat). Beliau akan memberi upah RM 1 dan menghantar kami pulang (yang paling best sebab selain upah beliau, parents saya juga akan memberi duit belanja juga) Yay!

Oh ya, satu perkara lagi yang buat saya sayang cikgu Aidil adalah kerana beliau melantik saya sebagai Ketua Tugas hari Jumaat di perpustakaan. Yang lebih best lagi, beliau turut meletakkan nama “crush” saya yang pertama dalam hari tersebut… haha.. Kecil-kecil dah gatal. Jadi tiap-tiap minggu saya dapat bercakap dengan crush saya itu. Susah tau, saya sekelas dengan crush saya tu waktu darjah 3 aje. Jadi dalam kelas tak dapat jumpa. Jumpa di perpustakaan aje lah. hehe

(Oh ya, saya rasa saya patut berterima kasih kepada cikgu Omar juga). Sebab ketika darjah 3, kerana takutkan cikgu Omar saya sering memberi rakan-rakan sekumpulan saya (termasuk crush saya itu) tiru supaya mereka tidak didenda. (waktu itu saya star…hehe). Saya rasa ini punca saya ketagih menolong orang ni dan lembut hati ni, especially perempuan. Waktu zaman itu, jika anda tidak comel, satu-satunya cara lain untuk mendapatkan admirer adalah anda kena pandai. Sebab itulah saya pandai ketika itu (dan semakin tua semakin kurang sebab sumber motivasi dah tak ada) . To think of it, saya rasa bersalah juga. Kerana ahli-ahli kumpulan (rakan sekelas yang duduk berhampiran meja saya) ketika itu tidak begitu cemerlang dalam pelajaran. Mungkin kerana saya sering memberi mereka tiru, jadi mereka tidak dapat belajar. Isy3x. Betullah cikgu kata, kalau kita bagi kawan tiru kita sebenarnya memusnahkan kawan tersebut. :p

Kesimpulan post ini, saya sayang cikgu-cikgu saya dan saya suka menerima panggilan dari orang yang mempunyai nombor telefon saya. Jangan segan-segan untuk call atas apa sahaja sebab. 🙂 (bilangan orang yang mempunyai nombor telefon saya tidak banyak… Jadi kalau anda ada nombor saya, atau masih ada, memang anda adalah orang terpilih. hehe…)

Sabri
Anak Murid Cemerlang

p/s: Ada orang tanya, saya ni anak emas cikgu ya? Suka bodek cikgu ya? Sumpah tak. Saya ni bukan comel pun. Budak comel-comel je yang suka bodek cikgu. Saya sedar diri. hehe… Cuma saya ni budak baik je. Apa yang cikgu suruh saya akan buat. Boleh diharap sikitlah. Sebab itu cikgu-cikgu saya sayang saya. ahaxz… :p

p/p/s: Nanti dalam post lain saya ceritakan mengenai guru-guru di SEMASHUR dan di SABS pula. 🙂

My (Very) Wet Dreams

What are you thinking about? Naughty! :p

After spending a few days thinking about what to write, and coming out with a list of possible ideas but none too expansive to be written as an article on its own, I decided to get personal today.

Ini adalah tandas/bilik mandi idaman saya;

Dengan sedikit penambahan; shower tersebut ada jet shower dari 2 sudut lagi (di kiri & kanan). Fuh bahagianya lah rasa, lebih-lebih lagi di hari-hari panas seperti hari ini.

Dulu waktu-waktu kecil saya mahu bilik mandi dengan bath tub. Tetapi setelah sekian kali melawat bilik-bilik hotel, saya merumuskan bath tub berbahaya untuk orang tua kerana kadang-kadang lantainya licin. (ya, saya realistik. Saya akan tua juga satu hari nanti). Jadi shower di atas adalah kombinasi yang sesuai untuk dinikmati ketika tua dan muda.

Jacuzzi digunakan ketika malas dan ketika kaki masih ada grip, jet shower digunakan untuk memandikan anak, dan ketika hari-hari panas. Oh bahagianya. 🙂

Saya dan wife akan membahagikan tugas. Beliau mencuci hasil buang air besar dan kecil anak dan saya mandikan sahaja. Hendak mandikan anak pun senang. Suruh sahaja dia berdiri di tengah shower tu dan on-kan selama 5 minit. Bersih dan berkilat mcm dishwasher. hehe.. 🙂

Sabri

Pesanan Untuk Adik – Before You Jump Into Business

Apabila ditanya kepada Ummar beliau mahu melanjutkan pelajaran dalam bidang apa dan apa cita-citanya, beliau mengatakan beliau ingin menjadi ahli perniagaan (tengoklah, inspirasi dari siapa tu? hehe.. See, I gave good examples to my siblings kan). Apabila beliau berkata demikian, ada beberapa nasihat yang ingin saya berikan kepada sesiapa yang ingin menjadi ahli perniagaan. Bukan sahaja untuk Ummar, tetapi untuk sesiapa sahaja yang mempunyai matlamat yang sama.

Tujuan Menjadi Usahawan

Jika anda ingin menjadi usahawan semata-mata kerana anda ingin cepat kaya, atau kerana anda sukakan wang, saya nasihatkan lebih baik anda jangan jadi usahawan lagi. Anda belum layak kerana anda tidak matang. Tidak kiralah umur anda berapa, saya lihat terlalu banyak contoh usahawan tua yang gagal dan masih belum menyedari hakikat ini.

Biar saya kongsi kepada anda tujuan yang akan membantu anda menjadi usahawan yang berjaya:

Biasanya usahawan yang berjaya mempunyai misi yang tersendiri. Wang dan keuntungan adalah fokus penting, tetapi bukan fokus utama yang paling penting. Sebagai contoh, Bill Gates memulakan Microsoft bukanlah semata-mata kerana beliau mahu kaya, tetapi kerana beliau “asyik” dan passionate dalam bidang pembangunan perisian untuk software. Begitu juga Michael Dell, Jeff Bezos dan Tony Fernandez, sekadar menyebut beberapa nama.

Mereka mempunyai satu passion yang amat kuat dalam satu bidang yang mendorong mereka untuk menjadi yang terbaik dalam satu-satu bidang itu. Apabila mereka menjadi yang terbaik dalam satu-satu bidang itu, wang akan datang dengan sendirinya. Bagi anda yang masih belum menjumpai passion anda, bagaimana untuk anda tahu anda sesuai untuk jadi usahawan atau tidak?

Lihat begini. Adakah anda passionate menjual? Adakah anda seronok berurus niaga? Adakah anda seronok melihat produk anda menjual? Adakah anda gembira apabila anda dapat peluang menjual sesuatu kepada orang ramai?

Jika anda ada passion dalam bidang jualan, anda layak untuk menjadi usahawan. Anda cuma tinggal perlu cari passion yang satu lagi sahaja untuk menentukan anda perlu jadi usahawan dalam bidang apa.

Jika anda belum ada passion untuk menjual? Jauhilah keusahawanan. Anda hanya akan menyusahkan diri anda sendiri. Jika anda masih kepingin untuk menjadi usahawan, pupuk dulu minat dan passion anda. Mulakan kecil-kecilan. Tanamkan sifat suka menjual. Tawarkan diri secara sukarela membantu rakan anda yang berniaga untuk menjual.

Bidang Yang Perlu Ambil di Universiti

Jangan ambil Pengurusan Perniagaan. Anda akan didedahkan dengan terlalu banyak teori yang akan membahayakan fikiran dan pemahaman anda terhadap perniagaan. Pengurusan perniagaan boleh dipelajari secara sampingan. Nasihat saya ambil bidang yang akan memberi anda satu “skill” dan kemahiran berfikir secara analitis. Cadangan saya, Teknologi Maklumat, Kejuruteraan (jika mampu), Undang-undang, Kewangan atau Perakaunan (pilihan terakhir~sebab sekarang ambil ACCA pun dah mencukupi).

Di samping subjek-subjek ini, pastikan anda turut mengambil beberapa subjek pengurusan dan kewangan sebagai minor jika boleh. Jika tidak boleh ambil dua atau tiga subjek berkaitan pemasaran, kewangan atau pengurusan sebagai sampingan. Ini biasanya sudah mencukupi.

Perniagaan adalah skill. Anda tidak akan mendapatnya di dalam dewan kuliah. Jadi tak perlu bazirkan 3-4 tahun anda di sana. Tetapi anda perlu mendapatkan ijazah yang dihormati. Itu passport yang akan memudahkan kerja anda di kemudian hari.

Belajar Menjual Seawal Mungkin

Belajarlah menjual. Saya mula menjual sejak saya darjah 2 dan mula menguruskan gerai saya sendiri ketika saya di Tingkatan 1. Saya juga bekerja sementara menunggu keputusan SPM selama sebulan setengah sebagai salesman hardcore. Hidup saya memang terdedah dalam suasana jualan.

Untuk adik saya, Ummar pendedahan beliau kepada suasana menjual amat kurang. Jual minyak (mengorat) bolehlah dia tu. Jadi saya bercadang ketika beliau menunggu keputusan SPMnya nanti saya akan hantar beliau ke Miri untuk menjaga booth saya di sana. Walaupun sekejap tetapi setiap pengalaman menjual itu adalah berharga.

Lebih berharga lagi jika pengalaman menjual itu datang dalam situasi yang tidak selesa. Ini akan memaksa mereka untuk keluar dari zon selesa (comfort zone) mereka.

Bagi anda yang lain, cuba cari pengalaman menjual. Jika anda telah bekerja, tidak ada pengalaman menjual, jadilah penjual sukarela menjual di kedai-kedai milik rakan anda pada hujung minggu.

Jika anda ingin memulakan perniagaan tanpa pernah menjual, hmm… Anda cuba dulu. 2 tahun dari sekarang beritahu saya semula sama ada anda menyesal atau tidak, tidak mahu dengar nasihat saya.

MLM (Multi Level Marketing)

Haa… Satu tajuk yang menarik. Sesiapa yang ingin kaya, atau mahu menjadi usahawan tidak dapat tidak pada satu peringkat hidup akan terbabit dengan MLM. Nasib saya baik sedikit, sebab sejak kecil saya didedahkan dengan perniagaan milik sendiri jadi bila MLM datang saya tak nampak kepentingan menyertainya. Jadi saya tidak menyertainya. Nasihat saya, carilah perniagaan lain. Tidak perlulah sertai MLM. Cari pengalaman menjual dengan cara lain.

Having said that, biasanya MLM merupakan pengalaman pertama seseorang itu belajar menjual. Disebabkan biasanya kita diajak oleh rakan-rakan kita, kita selalu terperangkap. Ini nasihat saya kepada Ummar;

  1. Jika boleh elakkan dari menyertai MLM ataupun apa-apa yang sejenis dengannya
  2. Tetapi kalau degil juga tak nak dengar cakap abang, nak masuk-masuklah. Tetapi gunakan duit sendiri dan jangan gunakan duit emak atau duit kawan. Wajib. Pastikan juga duit tu tak kisah “hangus”. Sebab duit tu pasti akan hangus. Memang confirm. Kalau abang tahu Ummar minta duit dengan emak, kakak atau sesiapa pun sebab untuk masuk MLM, abang akan pastikan Ummar jadi hamba seumur hidup kat ruma tu. Mark my word. Kalau tak ada duit, jangan menggatal nak join.
  3. Tak perlu nak promote kepada emak atau kakak atau Ummairah atau Cho. Kalau nak promote kepada kawan, pastikan yuran nak join tu tak lebih dari RM 100. Kalau lebih dari tu, pergi cari orang yang tak dikenali. Percayalah, Ummar akan berterima kasih nanti kat abang. (kalau Ummar hasut sesiapa dari family kita untuk join MLM, abang memang pasti akan hempuk Ummar dan pastikan setiap sen dipulangkan. Try lah)
  4. Satu-satunya tujuan untuk join MLM adalah untuk belajar menjual (ada cara lain, tapi nak sangat join tadi siapa suruh)
  5. Tujuan utama masuk universiti adalah untuk mendapatkan ijazah. Bukan untuk mendapat wang. Jadi prioriti untuk MLM jatuh tahap keseribu. (jumpa abang personally untuk bincang kalau Ummar dah termasuk MLM waktu di universiti. Kita akan lihat macam mana Ummar boleh minimize loss. Rugi tetap rugi, just macam mana nak kurangkan)
  6. Bila dah stop buat MLM tu, belajar dari kesilapan. Jangan join lagi.

Rasanya itu sahaja dari saya. Ini sebelum seseorang tu menjadi usahawan. Nanti saya akan tuliskan pula bagaimana untuk memulakan langkah pertama sebagai usahawan.

Sabri
Passionate Entrepreneur

Pesanan Untuk Adik – Dalam Hidup Ini

Hari ini hari yang agak memenatkan untuk saya actually. Ada beberapa perkara yang perlu disiapkan. Tetapi saya kira saya perlu menulis mengenai topik ini hari ini. Saya letakkan tajuk untuk artikel ini, Pesanan Untuk Adik, tetapi sebenarnya ia umum. Ia adalah pesanan untuk sesiapa sahaja yang merasakan mereka boleh mendapat manfaat daripadanya.

Jika anda mengenali saya, saya adalah seorang yang suka berterus-terang. Kepada orang yang saya tidak kenali, saya tidak akan bercakap banyak. Tetapi setelah mengenali seseorang, saya akan menjadi ramah dan kadang-kadang saya akan bercakap mengenai sesuatu yang tidak perlu. Saya akan memberi nasihat tanpa di minta. Sehingga kadang-kadang menyinggung perasaan orang. Namun, itulah saya.

Saya tidak akan membiarkan perkara yang saya lihat tidak betul berlaku. Lebih-lebih lagi jika saya lihat orang tidak kisah mengenai perkara tersebut walaupun penting. Jika orang selalu memberi nasihat secara “berlapik”, tetapi saya aka terus-terang cakap, “That’s Bullshit.”

Dan acapkali apabila saya berkata demikian, saya bukanlah mengambil tindakan menjauhkan diri dari orang tersebut. Saya cuma bercakap dan mengingatkan sahaja supaya tindakan di ambil. Jika mereka mahu berubah, saya sentiasa bersedia untuk membantu.

Dalam Hidup Ini,

Kita pasti akan menghadapi cabaran demi cabaran. Setiap dari kita akan diuji. Dan Allah telah berjanji, Dia tidak akan menguji kita dengan sesuatu yang kita tidak mampu.

Sebelum kita pergi lebih jauh, ada satu mantra dalam hidup ini yang saya ingin kongsi bersama.

How you do one thing is how you do everything.

Dalam hidup ini, saya telah melihat ayat ini ter-realisasi berkali-kali. Baik dalam diri saya sendiri, adik-adik saya, rakan-rakan saya, pelanggan-pelanggan saya dan juga orang yang saya uruskan. Seringkali kita memberi alasan kepada diri kita, sebagai contoh sekarang keadaan adalah X bukan Y, jadi kita tidak dapat memberi yang terbaik.

Sebenarnya, ini cuma “cerita” yang kita beritahu diri kita sendiri.

Apabila situasi berubah dan menjadi Y, kita akan ada alasan lain pula mengapa kita tidak dapat memberikan yang terbaik. Kadang-kadang kita akan dapat berikan yang terbaik, tetapi itulah. Kadang-kadang. Nasib baik bukan jarang-jarang. 🙂

Dalam Hidup Ini,

Kita tidak boleh mengharapkan orang untuk membahagiakan kita. Orang disekeliling kita berubah. Rakan-rakan kita berubah. Satu hari nanti kita akan menyedarinya jika kita belum. Satu perkara yang kita perlu tahu, walau apa pun yang terjadi, kita tetap punya diri kita sendiri.

Kita perlu boleh hidup sendiri. Kita perlu boleh memotivasikan sendiri. Kita perlu tahu bawa diri sendiri.

Rakan-rakan kita boleh membantu, tetapi apabila mereka menawarkan diri dan kita perlu ingat kita tidak boleh sampai tahap jika tidak ada orang yang berada disekeliling kita, kita tidak boleh gembira. Berpendapat sebaliknya adalah satu lagi “cerita” yang tidak berapa tepat yang kita cerita pada diri kita sendiri.

Rakan-rakan kita biasanya berniat baik. Apabila kita dirundung masalah, mereka biasanya akan menawarkan kata-kata yang akan menyedapkan hati kita. Amat jarang (ada, tetapi jarang) jika ada rakan-rakan kita yang berterus-terang. Pada mereka, melihatkan keadaan kita sekarang, biarlah pendamkan dulu apa yang ingin dikatakan. Bila kita sudah pulih nanti, barulah disampaikan mesej yang pahit tetapi benar itu.

Apabila ini berlaku sebenarnya kita menyuntik “dadah” kepada diri kita sendiri.

Kita akan terbiasa dengan senario seperti itu. Bila hadapi masalah, kita jadi lemah, dan kita mengharapkan kawan-kawan kita menceriakan kita kembali dan esoknya lemah kembali dan seterusnya kitaran ini terjadi. Jika anda pernah mendengar eksperimen yang dilakukan oleh Pavlov, maka konsepnya sama-sama.

Lama-lama badan kita terlupa bagaimana untuk menyelesaikan masalah, lantaran selalu dimomokkan dengan “dadah” berbahaya ini.

Contoh yang paling mudah anda boleh lihat adalah kepada Pak Lah. Ya, bekas Perdana Menteri Malaysia. Beliau adalah seorang yang hebat. Jika tidak hebat, mana mungkin beliau mampu menjadi Perdana Menteri. Mana mungkin beliau mampu meyakinkan Dr. Mahathir untuk dijadikan penggantinya.

Namun, apabila beliau menjadi Perdana Menteri, orang-orang disekelilingnya memberitahu beliau apa yang beliau suka dengar. Dan bukan apa yang beliau perlu dengar. Lantaran itu, beliau menjadi Perdana Menteri yang paling singkat tempoh pemerintahannya.

Anda juga boleh bayangkan dashboard kereta atau kapal terbang. Fungsi-fungsi indikator di dashboard tersebut adalah untuk membantu pemanduan anda. Mereka akan memberitahu anda bahawa minyak tidak cukup. Anda terlalu laju, atau terkurang laju. Mereka tidak beritahu anda hanya perkara yang anda ingin dengar.

Walaupun saya amat suka jika minyak kereta saya tidak berkurang supaya saya tidak perlu mengisinya (jimat duit), tetapi saya perlu realistik. Indikator di dashboard kereta saya tidak pernah menipu. Lantaran feedback yang telus ini, saya tahu bila saya perlu mengisi minyak.

Jika indikator tersebut menipu saya dan hanya memberitahu saya apa yang saya ingin tahu, akhirnya saya akan tersadai di tepi jalan dengan tangki minyak yang kosong.

Indikator-indikator inilah fungsi yang perlu dimainkan oleh rakan-rakan dan orang yang berada disekeliling kita.

Mereka bukanlah dadah ataupun ubat-ubatan untuk menyembuhkan sakit kita. Mereka adalah indikator yang memberitahu kita bahawa kita hebat, atau kita dalam masalah.

Siapa yang perlu menjadi ubat atau dadah dan menyelesaikan masalah atau penyakit yang kita hadapi?

Diri kita sendiri.

Remember this, find “stories” that you keep telling yourself. This stories I often call, self limiting belief. Break through this limiting belief and you will be realizing your true potential. And your friends will enjoy your friendship more as well. 🙂

Good luck!

Sabri
Your Speedometer

Ke Mana Selepas SPM?

Banyak sebenarnya yang boleh saya kongsi berkenaan perkara ini berdasarkan pengalaman perjalanan saya dan rakan-rakan saya. Saya terpanggil juga untuk menulis mengenai hal ini kerana pada tahun ini Ummar akan menduduki SPM. Dan biasanya remaja tak suka membaca panjang-panjang, jadi saya pendekkan sahaja.

Pilihan Kursus Selepas SPM?

Jangan dengar cakap-cakap orang tua (termasuklah tips penulis ini). Fikir dengan rasional apa yang kami katakan dan buat keputusan sendiri. Terutamanya jika ada orang tua yang bersungguh-sungguh bercerita kepada anda mengenai pekerjaan mana yang ada permintaan atau tidak. Setiap kursus itu pasti akan ada pekerjaan sesuai yang ditawarkan, jika anda pelajar yang terbaik dalam bidang tersebut. Buat sesuatu yang anda minat dan mampu. Pastikan juga minat anda bukan minat hangat-hangat tahi ayam. Pastikan minat anda tersebut, minat sebagai seorang dewasa.

Satu tips tambahan, untuk tahu minat anda, cuba anda bayangkan diri anda buat apa yang anda minat tu tanpa dibayar apa-apa bila anda dah dewasa nanti. Tanpa gaji. Jika anda sanggup, maka itu adalah minat anda. Jika tidak ada apa yang anda tidak sanggup buat tanpa gaji, sila ikut sahaja arahan IBU BAPA anda. Anda belum dewasa dan belum layak buat keputusan sendiri lagi.

Tips tambahan untuk adik-adik saya yang belum habis belajar. Kalau nak pilih kursus, sila pilih kursus yang betul-betul. Jadi hero jangan sekadar pelakon tambahan. (tips sensitif akan disampaikan secara personal. Tetapi ingat ni sampai bila-bila). Orang lain tak ikut tak apa, tetapi adik saya wajib ikut.

Tips Interview Biasiswa JPA, MARA, PETRONAS DLL

Be smart. Pertamanya jika anda mahu menyambung pelajaran ke luar negara atau dengan tajaan, anda perlu mengubahsuai kursus yang anda ingin pohon supaya bersesuaian dengan kehendak penaja.  Walaupun saya sendiri menulis di perenggan di atas supaya memilih kursus yang anda minat, di sini anda kena buat trade-off sendiri jika kursus yang anda mahu tidak bersesuaian dengan kursus yang anda ditawarkan.

Biasanya temuduga akan dijalankan secara berkumpulan. Ingat tips ini, dari 5 orang dalam satu kumpulan temuduga, secara puratanya hanya satu yang akan dipilih. Macam mana untuk jadi satu yang terpilih? Gunakan kepandaian anda. Satu tips tambahan, orang tak akan ambik “Pak Sanggup”. Mereka juga tak akan ambil orang yang kuat bertengkar. Mereka mahu ambil “pemimpin”. Jadi, jadilah pemimpin.

Oh ya, apabila anda sudah sampai ke peringkat temuduga, biasanya keputusan peperiksaan anda tidak bermakna lagi. Anda dianggap sama sahaja dengan yang dapat 10A1 di sebelah anda. Anda cuma perlu membuktikan yang anda lebih hebat dari 10A1 student di sebelah anda tadi. You do that, the scholarship is yours.

Kepada semua sekali, yang berjaya, yang tidak berjaya, straight A student, yang tak berapa straight A student;

Life has just begun (well kalau anda memilih untuk ke matrikulasi, tangguh dulu setahun. Tak mula lagi). Life is exciting, life can be harsh to you. Life that you will live, is the result of the decisions you made. It doesn’t matter where you start, just make sure you are after the right finish line. Jadi, be smart, use your brain and the world is your oyster. Trust me, I am living my life. 🙂

Sabri

Bagaimana Untuk Membina Keyakinan Diri

Saya ingin meletakkan tajuk kepada post ini “Dari Mana Datangnya Keyakinan”, tetapi tajuk-tajuk yang mempunyai soalan di dalamnya lebih komersial, jadi sudah semestinya saya memilih tajuk komersil. 🙂

Ada yang bertanya saya, saya kelihatan yakin dan suka buat benda-benda yang orang yang tidak yakin dengan diri sendiri tidak akan buat. Tetapi, kenapa ada benda-benda mudah yang memerlukan hanya sedikit keyakinan, saya tidak boleh buat?

Saya mengolah semula perbualan kami (bukan contoh sebenar, tetapi membawa kepada perumpamaan yang sama) dan saya berikan contohnya di sini:

Saya boleh pergi ke luar negara seorang diri, pertama kali tanpa tahu apa-apa mengenai tempat tersebut, dan kena tipu pun.Bukan semua orang boleh buat dan silap hari bulan boleh kena culik atau kena rompak.

Tetapi saya takut untuk approach girl. Cuba untuk berkenalan dengan girls tidak akan membuatkan saya diculik atau dibunuh. Tetapi kenapa saya takut? (ya, saya manusia biasa juga. Ada kelemahan dan kekurangan. Ada benda yang saya takut nak buat) 😉

Pendek kata secara anologinya, saya berani naik kereta Formula Satu, tapi takut naik kereta Proton Saga. Kenapa?

Dan untuk anda pula, apa yang kita semua boleh pelajari bagaimana untuk mengatasi ketakutan dan membina keyakinan.

Pertama, keyakinan datang dengan pengetahuan. Sebelum saya melawat ke sesuatu tempat yang saya tidak pernah pergi (ataupun tidak tahu berbahasa tempatan), saya akan membuat kajian melalui internet dahulu.

Kajian ini tidaklah menyeluruh. Tetapi secara asasnya saya telah mempunyai beberapa pelan “darurat”, apa yang perlu dilakukan jika sesuatu yang tidak diigini terjadi.

Begitu juga dalam berucap kepada awam. Biasanya, saya hanya bercakap mengenai perkara yang saya tahu dalam bahasa yang saya tahu. Jika anda meminta saya bercakap mengenai sesuatu yang saya tidak tahu, saya tidak akan yakin juga.

Dalam perkara-perkara yang saya tidak yakin pula, biasanya apabila saya merasakan pengetahuan saya tidak cukup. Saya tidak tahu apa yang hendak dilakukan apabila senario-senario yang saya tidak ingini terjadi. Bila saya tidak tahu, keyakinan pun tidak akan hadir.

Kedua, keyakinan datang dengan persediaan. Sebelum saya melakukan sesuatu yang membuatkan saya gentar atau gemuruh, saya bersedia terlebih dahulu dengan lengkap. Saya ada plan A, B, C sekurang-kurangnya. Saya tahu dengan tepat apa yang perlu saya lakukan tidak kira apa yang terjadi.

Dan saya berulang-ulang kali membayangkan senario-senario ini di dalam kepala supaya jika ia benar-benar terjadi, saya tidak panik. Sebagai contoh, sebelum saya memberikan seminar/ucapan awam, malam sebelumnya saya biasanya tidak tidur nyenyak (itu antara sebab saya tidak suka buat seminar). Sebelum tidur saya akan membayangkan situasi-situasi yang saya berkemungkinan lalui esoknya.

Untuk pengetahuan anda, banyak ahli-ahli sukan terkemuka dunia menggunakan teknik visualisasi seperti ini. Tiger Woods membayangkan berkali-kali beliau memukul sesuatu bola itu sebelum beliau memukulnya. Sebelum beliau bermain di satu-satu lapangan golf, beliau terlebih dahulu bermain secara “maya”.

Ketiga, keyakinan datang dengan pengalaman. Satu perkara yang bagus mengenai pengalaman. Semakin berpengalaman kita dalam sesuatu perkara, semakin kurang persediaan yang anda boleh lakukan. (tetapi sudah tentu ini akan memberi kesan kepada keputusan akhir)

Sebagai contoh, apabila saya pergi ke negara asing yang saya tidak kenal sesiapa di sana, saya tidak terus pergi ke China atau Vietnam atau lain-lain negara pelik. Solo adventure saya yang pertama adalah ke Singapura. Dari situ saya mendapat “momentum”. Seterusnya saya ke Kemboja yang saya tahu penduduknya boleh berbahasa Inggeris.

Jadi, bila saya pergi ke negara-negara yang betul-betul asing, keyakinan yang saya pernah melakukannya itu ada dalam diri saya. Cara saya berjalan lain.

Tips: Bila anda berjalan dengan yakin, lebih kurang sedikit masalah anda. Jumlah orang yang cuba untuk mengambil kesempatan (menipu) tidak seramai jumlahnya jika anda berjalan dengan rasa gundah gulana dan takut-takut.

Keempat dan tips akhir hari ini, keyakinan datang dengan kuasa. Kuasa ini boleh didapati dari beberapa sumber. Sumber yang paling mudah adalah kenalan ataupun wang. Bila kita berjalan dengan poket kita berisi, kita tahu kita “bersedia”. (lebih kurang sama dengan point pertama)

Kuasa juga memberitahu kita secara tidak langsung yang kita boleh melakukan apa sahaja jika terpaksa untuk mengeluarkan diri kita dari masalah. Sebagai contoh, jika di negara asing kita dikejar orang jahat, kita ada duit dalam poket kita, kita boleh tahan mana-mana teksi untuk membawa kita lari. Ataupun membayar orang jahat tersebut untuk berhenti dari mengejar kita. Ada macam-macam kemungkinan boleh dilakukan. 🙂

Jadi itu empat tips dari saya untuk membina keyakinan di tempat-tempat yang tidak sepatutnya anda tidak yakin. 🙂

Dan untuk menjawab soalan kenapa ada perkara yang saya yakin dan ada perkara yang tidak, itulah puncanya. Ada perkara dan situasi yang berada diluar kawalan saya sehingga saya tidak dapat membuat apa-apa yang patut seperti yang saya tuliskan di atas, jadi saya tidaklah yakin.

Untuk tempat-tempat di mana keempat-empat perkara ini sukar dilakukan, seperti mendapatkan keyakinan untuk berkenalan, jangan tanya saya. Saya pun masih mencari formulanya. hehe.. 🙂 Namun apabila saya sudah dapat, saya pasti akan berkongsi di sini.

Stay Tune! 🙂

Sabri

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén