Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: November 2009

Women Leadership

Petang tadi saya meluangkan masa hampir 2 jam untuk “Brain Exchange” dengan salah seorang bekas colleague saya. Visa profesional beliau sudah hampir tamat, dan beliau akan kembali ke Estonia esok malam. Untuk sesi kali ini kami berbincang mengenai perancangan masa depan masing-masing dan juga lesson learnt dari pengalaman kami di syarikat kami bekerja. (sesi-sesi seumpama ini yang membuatkan saya berat hati untuk meninggalkan syarikat ini. Ilmu yang diperolehi dari sesi-sesi seperti ini dengan mana-mana rakan sekerja biasanya tidak ternilai harganya. Bukan sekadar gosip-gosip pejabat)

Beliau berpendapat yang syarikat kami agak “maskulin” baik dari segi pemasaran atau pengurusan. Walaupun pekerja wanita lebih sedikit berbanding lelaki, tetapi aura maskulin itu tetap tidak dapat dikikis. Beliau berpendapat, kami akan lebih baik jika sedikit aura feminism dapat dimasukkan ke dalam syarikat (mana-mana syarikat for that matter).

Setelah mendengar hujah-hujah beliau dan membandingkan dengan pengalaman saya sendiri, saya cenderung untuk bersetuju. Bekerja dengan lelaki mudah. Saya tidak perlu berfikir panjang dan tidak perlu micro-manage. Saya hanya perlu guide sedikit dan biasanya mereka boleh lakukan sendiri. Mereka tidak suka jika saya kerap monitor dan bertanya banyak. Mereka rimas.

Dan jika mereka melakukan kerja yang baik, pujian-pujian ringkas secara berkala sudah mencukupi. Lebih-lebih mereka akan rimas juga. Itu beberapa bulan yang lepas.

Sejak 2 bulan yang lepas, project team saya telah menerima tambahan beberapa lagi anggota wanita. Cara mereka bekerja sangat berbeza. Mereka mahukan feedback, sama ada mereka melakukan perkara yang betul atau tidak. Mereka lebih suka berkomunikasi, lebih kerap meminta pandangan dan jika mereka melakukan sesuatu yang bagus, mereka tidak kisah untuk dipuji (cuma jangan over! Tetapi frekuensinya tetap lebih kerap dari frekuensi lelaki perlu dipuji).

Saya juga mendapati wanita lebih peka terhadap perkara-perkara kecil dan mengambil berat. Sebagai contoh, bagi lelaki (termasuk bos-bos saya), mereka ada kriteria-kriteria tertentu sebelum sesuatu masalah itu dianggap besar, jika masalah itu tidak besar mereka tidak kisah sangat. Namun bagi rakan pekerja wanita masalah kecil adalah besar kepada mereka. Mereka tidak faham kenapa masalah kecil tersebut tidak boleh diperbaiki (disebabkan oleh resource allocation)

Ia memberikan saya ‘aha’ moment untuk hari ini. Dalam perniagaan saya sendiri, saya tersedar yang saya juga melakukan kesilapan ini. Saya terlalu maskulin dalam pengurusan. Kadang-kala kita perlu memahami keperluan mereka yang bekerja dengan kita supaya kita boleh menyediakan suasana yang berprestasi tinggi.

Maksud women leadership dalam post saya hari ini, bukanlah wanita sebagai pemimpin. Tetapi kepentingan seseorang pemimpin (baik politik, bisnes atau mana-mana organisasi) mempunyai ciri-ciri feminin (di samping maskulinnya!). Ciri-ciri yang saya maksudkan adalah mahir mendengar, mahir berkomunikasi, dapat bersifat empatik dan peka terhadap perkara-perkara kecil yang boleh membawa impak besar.

Maskulin atau feminin bukan pokok sebenarnya. Tetapi keperluan kita sedar, “topi” apa yang kita pakai pada sesuatu waktu itu dan kenapa kita memakainya.

Bangunan Itu

Ketika surfing baru-baru ini, saya terjumpa dengan sebuah sajak yang menarik. Teringat ketika zaman-zaman SEMASHUR dulu, waktu giat menulis sajak sebagai “Invisible Man” 🙂

Bangunan Itu

Hati tertanya-tanya,
Gerangan di ufuk sana,
Cahayanya berkerdipan menawan,
Susuknya menarik mata,
Tingginya mencapai kesejukan kalbus,

Bolehkah aku kesana,
Menyelesaikan hati yang tidak puas,
Memandang dan bertanya,
Kedudukan yang kejauhan,
Hanya dapat ku tatap,
Cebisan darinya

Hati meronta,
Naluri insan bernama manusia,
Inginku terbang menyentuhinya,
Memberikan perasaan hiba,
Bangunan konkrit itu,
Di hujung malam.

Kredit: Ainun Nasihah

Tahniah Ummairah! :)

Ummairah bertanggungjawab membuatkan emak bangun sangat awal pada hari pertama UPSR.

Ummairah bertanggungjawab membuatkan emak tidak selera makan dan tidur awal pada malam hari pertama UPSR setelah memberitahu emak beliau ada 8 salah dalam kertas pemahaman UPSR.

Ummairah juga menyebabkan abang dan kakaknya bersekongkol menipunya dengan mengatakan beliau ada 8 salah, sedangkan sebenarnya 9 (supaya motivasi dia tak down)

Ummairah juga telah terselamat dari pergi ke sekolah di Permatang Badak dengan bas Bee Huat (ancaman ayah kalau tak dapat 5A)

Mujur abangnya tidak berada di Malaysia ketika ini, jika tidak pasti dihujani dengan panggilan-panggilan telefon meminta hadiah. Hmm, hadiah apa yang mahu diberi kepada Ummairah ini ya? (Bagus 2 kali sebab hadiah kat sini murah! hehe..)

Hadiah apa ya untuk Ummairah?

  1. Anak patung? (Ummairah dah besar)
  2. Buku (buku lagi! Ummairah dah bosan. Faham2, sudah selalu beli buku, Ummairah mesti mahukan sesuatu yang lebih up lagi untuk ini. ~Dia high taste!)
  3. Helikopter control (hehe… ini hadiah supaya abang dia boleh tumpang ni)
  4. Ah, nantilah fikirkan waktu jalan-jalan di Beijing Lu.

Apapun, congratz Ummairah yang selalu kena ejek dengan adik-beradiknya. You have overcome all the odds, you prove you are no longer the ugly ducklings but has transformed into a beautiful swan (yang hitam sikit) :p

Ummairah

p/s”: Orang di China ini bekerja sangat awal. Pukul 8 jalan sudah bising (weekend) dan kurier sudah mengetuk pintu bilik. Housekeeping pun datang pukul 8. Mereka sangat rajin.

First Flight Out of LCCT-KLIA

Have been planning to update this blog for a while now. In fact a post is ready to be published just waiting for the final touch from me.

I am leaving for Guangzhou this morning. I am typing this in LCCT. Flight to Guangzhou is the 1st flight out of LCCT at 5.50 and the flight will take 4 hours. I think that all for now.

So long! 🙂

Sabri

How I Get a Better Deal and How You Can Too (in 7 minutes flat!)

This weekend I am going to Miri. We are opening a booth there.

On Monday, H tell me that the B (name of a shopping complex in Miri) in Miri is charging us 50% more than what B in Kuching is charging us. Plus the rate is super expensive. It is on par with what the more famous hypermarket in Semenanjung is charging. Although they claim the booth is bigger.

I offered to help H in negotiating a better deal. So I called the officer in charge.

First, background story. We have asked for H’s father to contact the management to get us a better deal. From what the officer in charge, D said the rate is even higher and the 50% more than we get is already a “special” price. H’s father knows the manager. So what I am doing is basically try to get an “even more special not available although using cable” price. Pretty impossible, considering I am an outsider (Semenanjung and I never been to Miri and never met D in person)

H tell me, if I can get a 10% discount its good enough.

And I call D.

After introducing myself, D asked me whether I have seen the quotation she sent and how it is.

Here, D made a mistake already. When she asked me how is her quotation, I straight away understand that she can actually quote us a better price. If she is confident with her price or she has done all she can to give us the better price, she would not ask that question (true for all type of negotiations).

So, never ever reveal your position early in negotiation.

After I spot this, I immediately put her in the defensive mode. I said, “Yes I have. And your price are not good enough”

And I put more pressure by adding social proof and demonstrating to her, I know my stuff and I have done my homework. I say “What you charge is ridiculous! Even Jusco Taman Maluri a high traffic Jusco does not charge as much as you do. Even Tesco in Johor. Even KB Mall, And this is a super high traffic supermarket”

To be fair, what B charge are on par with the more famous supermarket in KL. But I simply choose the one who charge less (pick data that is beneficial for you).

In this negotiation, I have one weakness. I must open my booth there and B has no real competitor for my business (nobody can offer traffic tha B has). But B does not know this although they can guess it.

So, D said to me; “But we are different. We are in Miri. Encik Sabri, has you been to Miri?”

I know they want to expose my weakness. So confidently I say;

“No, I have not. BUT, I have did my homework. We have done research. We have solid data (I use “We” here to give an impressions that we are a big company with our own research department). I have my numbers. F my manager is a Sarawakian. I know your price is excessive.”

All in one breath. D has no more points to argue (actually she has, but maybe she doesn’t know). So, she make an offer;

“So Encik Sabri, if we offer you RM xxx per day okay or not? (20% off).

Here, I know I already won. Our target is to get 10% but she already offer 20%. Mission accomplished. BUT!

She made another mistake. By asking okay or not, I know that she can give us a better price.

However, I don’t want to get greedy and drive her to the wall. I got what I want already. I am afraid she changed her mind. But I want to make sure we can score a better deal in the future. So I reply;

“That’s not good enough also. Can you give me RM xxx per day? (35% off)”

She said, “Difficultlah. If that much I need to talk to my boss first”

So I conclude, “Okaylah that way. But tell your boss I will take this more expensive price (with 20% off though), but in the future when we come to B again, I want RM xxx (35% off). We will renegotiate. Let’s do a long term business. Not a one shot one.”

“Okay Encik Sabri, I will fax you the details.”

Done.

All in 7 minutes flat.

And do not make a mistake. We are not negotiating to buy everyday item here, 20% saving here means a lot. It can buy a lot of thing. So it really mean a lot for us.

As a tribute, I would like to recommend you to read, “Trump Style Negotiation” by George Ross (Donald Trump’s lawyer). It taught me a lot which I practice in the above negotiation. Also F & A who are arranging and seeing that everything are attended to well in Miri.

Sabri,
Master Hustler

p/s: Read another post about my negotiating triumps here: Kepuasan Tidak Terhingga

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén