Saya baru tiba di Iraq kelmarin dan seperti biasa, proses menyesuaikan diri itu mengambil masa.

Pertama, dari segi masa. Sekarang, boleh dikira spring (musim bunga). Walaupun di sini tak de lah bunga sangat, tapi boleh dilihat lebih hijau sedikit. Kawasan yang air bertakung atau kelabu atau kuning sahaja ketika winter dulu, kini menghijau sedikit (tak boleh compare dengan kehijauan di Malaysia).

Subuh dalam pukul 3.40 macam tu. Spring dan summer ni, masih musim kegemaran saya berbanding winter. Sebab boleh tidur lepas subuh. Cuma bila tambah Ramadhan ni, saya masih mencari rentak.

Kalau tidur lewat, nanti susah nak bangun sebelum Subuh untuk sahur dan tahajud. Nak tidur awal, kena siapkan terawih, bersosial sedikit dan selesaikan perkara-perkara berbangkit dahulu.

Puasa di siang hari pun lebih mencabar sedikit. Saya notice di Malaysia saya cuba untuk minum 2 liter air sehari, tapi struggle jugak kadang-kadang tu. Struggle dari segi rasa terlalu banyak.

Di sini nak minum 2 liter tu senang sahaja. Contohnya, sepanjang malam semalam sahaja saya dapat sudahkan effortlessly. Tapi di waktu siang, saya tetap rasa ada ciri-ciri kurang air tu.

Ditambah pula musim covid ni. Saya cuba sedaya upaya untuk menjaga kekuatan badan supaya antibodi berada pada tahap optimum. Tapi dengan tidur yang kurang, dan jadual makan supplement yang belum teratur lagi, saya belum dapat mencapainya.

Diharapkan 2-3 hari lagi saya akan mendapat rentak dengan cepat supaya dapat menghadapi 10 malam terakhir Ramadhan dengan cemerlang. Doakan saya.

Join Me in My Quest
To live, learn & spread the love in this world.
Will share with you tips, updates & latest books recommendation.