2014 setakat ini adalah satu tahun yang agak baik untuk saya.

Walaupun kekangan masa masih menghambat, jalan keluar semakin sistematik terbina. Saya mencuba yang terbaik, yang lain saya serahkan kepada ketentuanNya.

Sebagai reward kepada kejayaan menamatkan MBA saya on-time dan yang lebih penting, kejayaan menjual hartanah pertama saya dengan pulangan yang agak baik (seperti yang saya targetkan dalam annual audit 2014 saya di sini), saya bercadang untuk membawa isteri saya bercuti panjang ke destinasi impian beliau hujung tahun ini.

Saya berikan 2 pilihan, Eurotrip atau Jepun. Beliau kata, tak kisah asalkan ada salji. Senang isteri saya ni. 🙂

Setelah mendapat feedback dari adik-adik dan kawan-kawan sepejabat, kami memutuskan untuk ke Jepun. Insya-Allah.

Memandangkan ini kali pertama saya akan keluar negara lebih kurang 2 minggu tanpa menggunakan travel agent (Umrah tempoh hari ada travel agent untuk uruskan itinerary), dan saya maklum yang Jepun merupakan negara yang kos hidupnya mahal dan Bahasa Inggeris tidak digunakan dengan meluas, saya perlu rancang betul-betul agenda ketika di sana.

Supaya anda dapat idea bagaimana kompleksnya Jepun, ini adalah map sistem keretapinya.

44463421.tokyotrain

Tetapi tak mengapa, banyak guide di Internet. Saya juga telah delegatekan tugas untuk research lebih lanjut cara kami akan bergerak di sana kepada isteri saya. Saya agak nervous juga, tetapi sedikit excited. Sehingga sekarang saya masih tersesat dan keliru dengan cara menukar stesen Putra LRT kepada Start LRT (vice-versa) di stesen Masjid Jamek. Macam mana lah nak tukar stesen yang lebih berselirat di Jepun ni.

Dan saya bertambah nervous dan excited sebab ini kali pertama saya akan bawa isteri saya untuk ekspedisi tanpa rencana ni. Dan untuk memaksimumkan keseronokan trip ini, saya akan cuba satu idea sedikit gila di mana kami akan tiba dan balik dari airport berbeza (jadi kami tidak akan beli tiket return, sebaliknya cuma one-way).

Kisahnya begini. Kami tidak dapat buat keputusan, untuk pergi Tokyo (Disneyland) atau Osaka (Universal Studio). Banyak cadangan supaya kami ke Osaka sahaja, kerana dari Osaka lebih dekat untuk ke bandar-bandar lain seperti Kyoto. Tiba -tiba saya teringat yang Jepun mempunyai bullet train. Dan ini semestinya kena cuba.

Jadi saya buat keputusan, kenapa kena pilih sedangkan kita boleh pergi kedua-dua tempat.

Jadi berikut adalah itinerary cadangan kami:

Hari Tempat Bandar
Khamis Namba, Dotonburi, Trip with Miyuki Osaka
Jumaat Universal Studio Osaka
Sabtu Arashiyama, Fushimi Inari, Geisha Street Kyoto
Ahad  Akibahara,Shinjuku, Harajuku ,Meiji Shrine,Shibuya Tokyo
Isnin Gala Yuzawa, Tokyo
Selasa Disney Sea Tokyo
Rabu Disneyland Tokyo
Khamis More of Disney Tokyo
Jumaat Tokyo Sky Tree, Asakusa Tokyo
Sabtu Tsukiji Market, Ueno, Tokyo National Museum, Gibli Museum Tokyo
Ahad Free & Easy Tokyo

Ada tempat yang wife saya nak pergi, ada tempat yang saya nak pergi. Hari Ahad, last day tu tak terfikir lagi apa. Rasa macam yang penting dah cover.

Next step, kena mahirkan diri dengan penggunaan train. Ini saya bagi tugasan dekat wife. Sebab saya blur terus dengan perkataan-perkataan Jepun ni. Dengar semua macam lebih kurang. At least wife selalu tengok drama. hehe… adalah perkataan-perkataan dan bunyi yang dia familiar. 🙂

jepun