Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: February 2010

Solo Adventure to Vietnam – Ho Chi Min City

Hari Pertama

Sebelum bertolak saya teringin nak buat sesuatu yang dah lama saya nak cuba tapi tak berkesempatan sebab asyik sampai airpot cukup-cukup masa saja. Hari ini saya try masuk ke Premium Lounge di LCCT-KLIA. Well, okay. Saya sebenarnya nak tengok facility showernya. Sebab nanti bila plan for travel in the future, the knowledge will come handy. Sebab kebanyak travel blog yang saya baca banyak menggunakan fungsi premium lounge untuk memudah dan membantu mereka travel dengan lebih efisien. Saya ingat mereka akan sediakan towel seperti hotel, tapi rupanya tidak. Apapun, a worthwhile experience.

Saya akan berkongsi sahaja catatan nota-nota saya dan perbezaan yang dapat saya lihat di antara suasana di Ho Chi Min City (Saigon) dan juga di Kuala Lumpur:

  1. Dari pesawat, Bandar Ho Chi Minh ni besar juga rupanya. Boleh kata KL tanpa Twin Tower lah. Cuma bangunan tingginya tidak sebanyak seperti di Guangzhou ataupun Singapura. Saya kira bangunannya secara purata tinggi dalam 7-10 tingkat kebanyakannya.
  2. Pemandu teksi (setakat ini yang saya jumpa), jenis yang tak pulangkan baki. Tambang 12500 VND, berikan 20000 VND, baki tak nak bagi. Perlu di minta. Jadi hint, sediakan duit kecil. Isy3x. Saya Google di internet, sah memang tabiat diorang.
  3. Malam ini saya tidur dalam keadaan kelaparan. Ketika makan malam tadi saya memesan “Crispy rice with shrimp”, saya ingatkan nak try makanan tradisional (mee-mee Vietnam ada dijual di KL, jadi saya try nasinya). Rupanya, ia adalah bepang tanpa gula makan dengan sambal udang. Isy3x. Saya paksalah diri makan juga. Tapi tak dapat habiskan. Macam makan biskut cecah sambal sahaja rasanya. ๐Ÿ™‚
  4. Saya tiba bila hari dah gelap. (pukul 7 di sini seperti pukul 8 di Malaysia), jadi agak sedikit resah. Sebab agak lost juga. Tak sempat explore untuk dapatkan orientasi kedudukan ketika waktu siang, dan tulisan papan tanda pula dalam bahasa Vietnam tak dapat difahami, orang biasa pula tak faham Bahasa Inggeris, haru.
  5. Orang di sini rajin. Tengah malam masih ada orang berjualan dan kedai-kedai kecil buka. Saya diberitahu kedai-kedai di sini akan dibuka pada pukul 5 pagi. Hebat.
  6. Esok belum pasti lagi ke mana. Tetapi saya tak jangkakan akan menjelajah besar-besaran.
  7. Plug di sini menggunakan plug US. Rugi pula rasanya tak bawa universal plug di rumah. Tadi dah terfikir nak bawa. Tapi entah kenapa tidak di bawa sekali.

Hari Kedua

  1. WoW. Jika di kampung kita dikejutkan dengan bunyi ayam berkokok, namun di sini anda akan dikejutkan dengan bunyi hon kereta
  2. Saya dapati penjual di sini bagus-bagus. Mereka pulangkan baki walaupun 5000 VND. Bahkan di satu kedai di Ben Thanh Market saya bila penjual tersebut minta RM 1 dari saya sebagai souvenir beliau beri saya lagi extra baki 5000 VND.
  3. Penjual di sini pula macam penjual di China. Mereka akan jual asalkan untung sikit. Jadi saya praktikkan apa yang dilakukan translator saya ketika di China. Saya keluar dari kedai dan mereka panggil balik dan berikan harga yang saya mahu.
  4. Harga di sini okaylah. Boleh dapat harga borong di KL. Dengan syarat kena pandai tawar.
  5. Suasana di sini? Hmm… Kalau saya duduk di sini boleh pening kepala. Nasib baik datang sebagai pelancong sahaja.
  6. Mahu datang lagi? Hmmm… :p
  7. Saya juga ke War Museum tadi. Tak terkata saya. Bila melihat gambar-gambar Dan pameran barang penyeksaan baru saya faham kenapa orang anti dengan Vietnam War. Mungkin lebih brutal dari penjara Abu Gharib di Iraq tu.
  8. Oh saya pun masih belum makan lagi. Sarapan roti sahaja pagi tadi. Di sini lebih sukar dari di China untuk mencari makanan yang boleh dimakan. Siem Reap pun tak susah macam ni. (punca: Saya mencari makanan Vietnam halal. Kalau sekadar mahu makan makanan Malaysia atau makanan mamak, ada tempatnya di sini. Kalau boleh saya prefer tempat yang jarang orang Malaysia pergi)
  9. Satu tips yang anda boleh apply jika bertandang ke negara asing yang tidak menggunakan bahasa Inggeris, sebelum bertanya arah atau apa sahaja kepada sesiapa test dahulu “boleh pakai” atau tidak. Saya suka gunakan restoran sebagai “benchmark”. Mula-mula pastikan kedudukan restoran paling dekat dengan anda. Kemudian tanya orang yang ingin anda tanya tu, “Do you speak English?”. Jika mereka kata, “Yes” atau apa-apa yang bunyi macam “sedikit-sedikit” tanya mereka di mana restoran terdekat. Jika mereka bagi tunjuk arah yang betul barulah anda bertanya soalan sebenar yang mahu anda tanya. Jika arah restoran tadi pun salah, larilah jauh-jauh. Tidak mungkin mereka dapat membantu anda. Bukan apa, orang Asia ni baik-baik. Kita sukar mengatakan tidak tau. Seboleh-bolehnya kita “agak-agak” juga jawapan untuk ditunjukkan. ๐Ÿ™‚
  10. Petang tadi saya ke Ben Thanh market lagi. Saya ingin mencari kedai cermin mata. Cermin mata di sini dan di Kemboja murah berbanding di Malaysia. Hajat saya untuk membuat cermin mata hitam dengan power. Namun akibat salah komunikasi terbuat pula cermin mata biasa. Hmm.. Nak buat macam mana, terpaksa ambil sajalah. Tetapi saya ke kedai lain pula. Di kedai tersebut ada pegawai optimetri bertauliah (pandai cakap Inggeris dan test mata pun saintifik jugalah-ada ukur-ukur lagi). Saya buat lagi satu. Ambil esok. Harap-harap jadilah cermin mata hitam. Janganlah cermin mata biasa lagi.
  11. Satu lagi yang saya sedar dari dua trip saya ke Ben Tanh market ini, untuk shopping sakan lebih baik pergi pagi-pagi. Ini kerana orang Vietnam ni percaya kalau jual murah kepada pelanggan pertama (atau pelanggan pertama masuk dan beli), rezeki mereka hari itu akan murah. Jadi lebih senang tawar-menawar. Tetapi awas! Bersedia untuk membeli. Jangan masuk saja-saja. Mereka sampai tarik-tarik tangan untuk “paksa” anda beli. ๐Ÿ™‚ Cadangan saya untuk kembali kali ketiga untuk beli beg laptop. Saya dah ada beberapa kedai saya perhatikan, walaupun harga yang diberi murah tetapi saya pasti boleh murah lagi.

Hari Ketiga

  1. Seperti yang telah dijangka, saya mendapat harga beg laptop yang saya “aim” kan dengan pergi ke kedai tersebut di waktu pagi.
  2. Saya juga berjumpa dengan seorang pengayuh beca bekas askar Vietnam. Jadi beliau boleh bercakap bahasa Inggeris dengan baik. Beliau membawa saya pusing-pusing bandar Ho Chi Minh.
  3. Pengalaman saya semalam menaiki beca sangat teruk. Pengayuh beca memberhentikan saya di tengah jalan meminta wang tambahan walaupun dipersetujui untuk tour 1 jam. Tetapi tak apa. Saya “cut loses” dan berhenti. Salah orang lah untuk dia ugut. Ingat saya takut. Selepas ditinggalkan pengayuh beca tersebut, saya menaiki motor pula.
  4. Tetapi penarik beca pada hari kedua ini berbeza. Beliau melihat beg yang saya beli dan bertanya harga (dengan English yang baik). Saya memberitahunya dan beliau berkata di ABC DEF Market (saya lupa nama pasar tersebut), boleh dapat harga lagi murah. Tempat orang tempatan membeli belah dan bukan pelancong.
  5. Saya tertarik dan saya ikut. Memandangkan English beliau okay dan kelihatan berpengetahuan saya membiarkan diri saya di bawa berpusing-pusing bandar Ho Chi Minh. Not bad. 4 jam tour. Beliau juga membawa saya pergi ke tempat tukaran wang (lebih murah dari tukar di Malaysia, hebat! Biasanya di negara destinasi nilainya tidak sebaik nilai di Malaysia). Saya bercadangan memberikan lebihan rate tersebut (55K VND ~RM 10) sebagai tips kepada pengayuh beca tersebut.
  6. Tiba-tiba setelah pulang ke hotel beliau meminta 900,000 VND (RM 180)! Saya ingat kami bersetuju 50K per hour (~200K VND). 5 minit bertekak. Saya malas nak bertekak lagi. Saya belum lunch dan penat jadi saya pun bayar sahaja. Nasib baik duit ada dalam poket.

(bersambung…)

You Did Not Become a Loser When You Lose But When You Lose Trust on Yourself (and People You Love~d)

This will be a rant post. To some people it might be inspiring, to some (or one), it might pissed them off. Either way, I am still writing it. ๐Ÿ™‚ And if you want some interview tips, it will be in here too.

Just now I received a call.

When people asked me what my plan is after graduation, I dilly dally a bit. Its hard for me to give a specific answer that will be true. One part because I am bonded with P*t****s, second was because working for a salary was not a priority for me. This has been my response for years. I don’t want to sound arrogant but at the same time I don’t want to sound hopeless, so I will always say, “I am not sure, let’s wait and see”.

Even, when people who deserve to know asked. That’s my answer.

But deep inside, I am confident of myself. Whatever happened, happened because I choose to not because I have to.

Some people might consider me a loser at that time (actually, maybe not some. Maybe only one. But still it does not matter). Why I am loser? Because given the circumstances, it is HIGHLY UNLIKELY P*t****s will call me to serve the bond. And because that person thought I am one inch away of becoming a loser, I was ditched.

That person has the point. Although I am capable of providing at that time (I just don’t have VIOS~a major thing it turned out) and stable, it does not matter because loser will have no future.

However, I have a trump card in my pocket. I know what I am doing, and I believe in myself and the value I am providing. Never a moment, ever I doubted myself. Never.

What’s the phone call about? I was called to serve up the bond.

So much so for people who have write-off me. I don’t blame it on them though. Because, to prove how worthy I am, I will show you how even after I put myself in a more disadvantageous situation, but I still finish first.

Hence the interview tip.

How to Still Be Hired Even If You Left Your Resume at Home, Come Late for the Interview & Have Committed a Few Other “Sins” That Make You Un-Hire-Able*

*if there is such word.

Yes. Despite doing all that (you can partly say I purposely tanked the interview), I still was hired.

Everything seems going as planned. Even the interviewer has less than favorable first impression on me. First because I filled my form wrongly (this sin is unplanned, I admit) and because there is something on my file that put me at a disadvantage compared to other candidates.

However, the plan went awry when the interviewer asked me the first question.

That question smack right at the core of my belief. The question challenges me.

And I be myself. I don’t seek to impress the panel interviewer, I am completely honest, truthful, open, transparent and to a point brutal. I even admit of owning a company (they indeed say it is a conflict of interest).

But I am grateful that the panel interviewer did impressed with me and recommended me. They might see the hunger and the potential in this young man a particular person did not. Although initially this is not what I planned for, but as this call up showed in my life at this point of time, I believe it is for some reason. So I will take it.

Later, I read in someone else blog (we share the same trait & almost the same story), to ace in the interview you must;

a) Make the interviewer sip a glass of water a few time
b) Make him/her nod
c) Make the interviewer loosen his tie
d) Make the interviewer remove his spectacles

I don’t know it at that time. But all the above happened.

So, here’s my tip during the interview (Ummar, this is for job interview only. Jangan buat waktu interview scholarship nanti!)

1) Be yourself
2) Feel like you don’t need the job

A lot of candidates (which I will not elaborate what they do) always appear so desperate for a job at an interview. They sweat, they said “all the right stuff”, and give generic and vague scripted answers. When you do this, you did not let the true you, the worthy you, the passionate you inside out. The interviewer is looking for that quality. Unleash that passion out to land your dream job.

That’s my tip and that’s how I accidentally land other people’s dream job. To others reading this, I am sorry, I don’t want to be arrogant but I am having a little “I TOLD YOU SO” moment. ๐Ÿ™‚

To everyone, I present to you IF, by Rudyard Kipling. The most important part in bold.

If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you,

If you can trust yourself when all men doubt you
But make allowance for their doubting too,

If you can wait and not be tired by waiting,
Or being lied about, donโ€™t deal in lies,
Or being hated, donโ€™t give way to hating,

And yet donโ€™t look too good, nor talk too wise:

If you can dreamโ€“and not make dreams your master,
If you can thinkโ€“and not make thoughts your aim;
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;

If you can bear to hear the truth youโ€™ve spoken
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build โ€˜em up with worn-out tools:

If neither foes nor loving friends can hurt you;
Yours is the Earth and everything thatโ€™s in it,
Andโ€“which is moreโ€“youโ€™ll be a Man, my son!

My last word. If you are going for an interview, be yourself. Don’t be your desperate self. For that person who ever doubt me, path of forgiveness is still open. You know what you should do. To all others reading this, that poem I dedicate to you, hope it can be your inspiration! ๐Ÿ™‚

Sabri
Never a Doubter

Permintaan Saya Pada Thomas Edison Jr

Thomas Edison dikatakan sebagai antara inventor paling prolifik di dunia. Antara kredit yang beliau terima untuk ciptaannya yang paling popular, adalah mentol. Namun, iika kita ingin bersoal jawab mengenai pencapaian beliau, banyak boleh diperkatakan. Ada pendapat yang mengatakan beliau bukanlah inventor sebenar sebaliknya hanya meniru idea-idea inventor original. Apapun, tak kisahlah. Saya hanya mahu masalah saya selesai. Jadi kepada sesiapa yang berbakat mereka cipta tu, silalah cipta mesin-mesin yang seperti berikut ya:

1) Mesin Seterika Baju

Saya suka mencuci baju (dengan mesin). Baju-baju saya melalui proses pemeringkatan dua kali. Pertama kali di cuci dengan serbuk pencuci dan kali kedua dengan Softlan. Cuma, saya dapati baju yang dicuci sendiri dan yang di hantar ke kedai dobi berbeza dari tahap kekedutannya.

Baju yang dicuci sendiri perlu digosok supaya pemakainya kelihatan lebih tegap.

Saya dah lupa bila kali terakhir saya gosok baju. Mungkin 8 tahun yang lepas (just kidding!). Dulu waktu zaman remaja, memanglah saya particular dengan baju. Tak mahu emak gosokkan sebab emak gosok tak straight. Saya mahu gosok sendiri, lebih berkualiti. ๐Ÿ™‚

Ketika di universiti mungkin keyakinan diri tu lebih tinggi. Baju gosok ke, baju tak gosok ke, orang hensem tetap hensem. Jadi saya amat jarang menggosok baju. Kecuali jika ada acara formal sahaja. Lagipun biasanya pakai T-Shirt sahaja.

Di KL, baju walaupun T-Shirt perlu digosok juga sedikit at least, supaya tidak kelihatan serabai sangat. Lagi-lagi pula status “bujang”, manalah tahu terserempak dengan bakal-bakal mak mertua di mana-mana. Jadi penampilan kenalah jaga kan? Sebelum ini makcik dobi menjadi penggosok baju, namun disebabkan oleh masalah peribadi makcik dobi tersebut telah menutup bisnesnya.

Dan kami pun terpaksa membeli mesin basuh dan mencuci baju sendiri. Hence, keperluan mesin menggosok baju.

Idea: Saya tak dapat menggambarkan bagaimana rupa mesin gosok baju tersebut, ada conveyor belt ke tidak, macam mana mekanisma gosok dan sebagainya. Tetapi saya ada satu idea supaya mana-mana Thomas Edison Jr di luar sana boleh mula projek ini somewhere.

Instead of guna seterika seperti biasa, why not guna bahan kimia untuk straightkan baju?

Kita campur chemical solution tersebut dalam mesin basuh macam kita masukkan Softlan dan kemudian apabila kita sidaikan baju diampaian, baju-baju tersebut akan jadi lurus seperti di ampaian.

Kalau rambut pun boleh diluruskan, takkan baju tak boleh. Brilliant kan? hehe… ๐Ÿ™‚

2) Mesin Memasak

Saya terfikir idea ini semalam. Sewaktu pergi ke gerai membeli lauk sebelum balik ke rumah memasak nasi. Taklah sukar sangat, tetapi 30 minit terbuang macam tu je.

Idea: Jika anda perhatikan dalam proses memasak, bahan mentah biasanya sama. Daging, ayam, bawang, garam, kunyit, gula dan sebagainya. Kalau mamak yang masak mee di kedai tu, beliau tak payah fikir-fikir pun, tangannya dah jadi macam robot. Ceduk dari bekas ini sikit, ceduk dari bekas ini sikit, ceduk dari bekas itu sikit, tumis, masukkan mee dan siap.

Kenapa tak ada satu mesin yang ada compartment-compartment untuk diletakkan bahan-bahan ini. Di samping itu ia juga ada tangki minyak dan ruangan penyimpan daging. Ia juga mestilah dilengkapi dengan microprocessor dan memori supaya kita boleh menyimpan resipi dan cara-cara memasak. Cara-cara memasak ini kita boleh simpan seperti kita menyimpan macro dalam Microsoft Excel (mula-mula ambil dari sini, gerakkan ke sini, ambil itu, campurkan, etc).

Mungkin kali pertama kita menggunakan mesin itu, kita kena programkan dulu resipi tersebut dan beritahu mesin tersebut di mana bawang, kunyit, garam , berapa kuantiti yang diperlukan dan cara masakan (grill, goreng atau rebus). Tetapi selepas itu mesin tersebut boleh ikut program yang telah disetkan kali pertama.

Sebagai pelengkap yang wajib, mesin tersebut juga mestilah boleh mencuci diri sendiri (kuali atau periuk yang digunakan).

Cara menumis? Alah, ini mudah. Kita gunakanlah style mesin basuh, pusing aje. Ketika menumis apa yang penting adalah haba dapat sampai ke setiap pelusuk bahan yang ditumis kan?

Untuk lebih clear, bayangkan mesin basuh, microwave, mixer dalam satu.

Ketika saya kecil dahulu ada iklan untuk susu Sustagen. Dalam iklan tersebut seorang budak kecil bangun pagi apabila jam locengnya berbunyi. Sambil beliau mandi dan pakai baju, jam loceng tersebut telah memulakan satu proses membancuh susu Sustagen yang siap dihantar (dengan keretapi mainan) ke depan pintu sebelum kanak-kanak tersebut pergi ke sekolah. Sejak saya melihat iklan tersebut, hari-hari saya berfantasi mengenai kewujudan mesin seperti itu.

Bayangkan, balik rumah je, klik dua-tiga butang, bila siap mandi, makanan dah siap. Bila bangun tidur je, klik dua tiga butang lagi, mandi-mandi, sarapan dah siap. Best tak?

Oh, manalah sustageniuses-sustageniuses ni. Takkan semua orang minum Dumex kot.

Jika ada sesiapa yang telah mencipta mana-mana mesin di atas, sila hubungi saya ya. Saya nak beli. ๐Ÿ™‚

Have an Awesome Weekend!

Sabri

Tambahan kemudian: p/s: Ada pembaca menghubungi saya setelah membaca artikel di atas. Beliau kata, beliau tahu bagaimana saya boleh mendapatkan kedua-dua mesin di atas. Beliau kata, deposit atau down paymentnya memang mahal, tetapi maintenance bulan-bulan murah aje. Bil elektrik pun tak payah bayar. Mesra alam.

Saya pun reply. Saya berminat. Macam mana? Kat mana nak dapat?

Beliau kata, senang je. Cari isteri, kahwin! Kuang, kuang, kuang.

Rasanya macam nak ketuk je orang buat lawak time orang serius-serius ni. Apapun, betul juga. Kahwin, food for thought. hak3x. ๐Ÿ™‚

Pembahas Menangis

Hari ini saya akan berkongsi satu rahsia.

Ummar menghubungi saya sehari dua ini kerana beliau terpilih untuk mewakili sekolahnya dalam pertandingan bahas. Jadi beliau meminta beberapa tips dan strategi yang boleh digunakan. Dan saya pun memberikannya. Dan memang strategi-strategi saya mujarab. hehe… Oh ya, jangan kagum sangat dengan Ummar, beliau adalah pemain ragbi bukan pembahas profesional. Jadi dia tak se”polished” abangnya lagi.:)

Apapun, strategi-strategi tersebut menjadi. Jadi semalam saya memberikannya strategi yang lebih advance lagi dan juga pesanan tambahan, “Pastikan tak ada debater perempuan yang menangis atau berhenti bercakap sebelum loceng berbunyi. Kalau ada yang menangis, memang sah akan kalah.”

Dan hari ini terbukti kata-kata tersebut menjadi kenyataan.

Salah seorang ahli pasukannya menangis dan kalahlah Ummar di peringkat separuh akhir.

Macam mana saya tahu akan ada debater perempuan yang menangis?

Inilah rahsia yang ingin saya kongsikan. Saya tidak tahu mengapa, cuma sekadar pemerhatian.

Pengalaman saya ketika berbahas dahulu, sehinggalah kepada membantu junior-junior saya berbahas, saya dapati pembahas wanita ada kecenderungan untuk crumble emotionally, terutama setelah dekat-dekat ataupun ketika perlawanan akhir. Ini bukan diskriminasi ya.

Mereka sebenarnya cemerlang sahaja, bahkan kadang-kadang lebih talented dari ahli pasukan lain. Dan ahli pasukan lain menaruh kepercayaan kepada mereka. Namun secara tiba-tiba, harapan dan tekanan ini memuncak. Lagi dekat dengan final, lagi tinggi tekanan yang diletakkan kepada mereka.

Perasaan self doubt tu muncul tiba-tiba. Mereka tiba-tiba merasakan pembahas simpanan lebih baik dari mereka dan mereka mahu bertukar tempat.

Saya ingat ia terjadi ketika zaman saya sahaja, tetapi selepas saya membantu junior-junior saya dan saya lihat ia berlaku di zaman-zaman mereka juga dan kini di zaman Ummar juga. ๐Ÿ™‚

Ya jadi rahsianya, jangan ingat debater wanita yang petah berbicara itu mempunyai hati batu. Selagi namanya wanita, pasti beliau akan menangis juga. Jadi kalau nak menang bahas, pastikan ahli pasukan bahas wanita anda tidak menangis! ๐Ÿ™‚

Sabri
Pembahas Pencen

My Private Corner

I am used to something bigger and more spacious. But that’s during my undergraduate years in Tronoh. As we all might be aware already, in KL a densely populated city, space is luxury. Hence the smaller space. But I am proud of it as its my first year. After a year using a kiddie desk (a real kiddie desk) :p

I am sure in the coming years this space will be bigger, but for what it is now, I am proud of it. Especially for the chair. Even in Tronoh I don’t get a chair like this.

Day View (Sofa Bed in Sofa position)

Night View (Sofa Bed in Bed position)

Sweet Dreams~! ๐Ÿ™‚

Sabri

Patience is Virtue

And only God knows how little I have left in me right now.

I couldn’t wait to show off my small workspace of my own in my rented house in KL. Finally I will have a proper chair to sit on while doing my work. All this while I am using a kiddie chair & kiddie table (implied meaning: I am not that fat! I can still use kid’s chair okay~yeah, I know although I broke 2 of them in the process).

My house will also finally have a proper shoe rack. I think it can fit like 50+ pairs of shoes. Why we need that much space I don’t know. Only 3 of us (all guys) live in the house if you are curious.

The shop promise to deliver everything on Sunday 6-8PM (we bought them Saturday noon). And even after waiting until 11PM+, not all items are delivered. Earlier at 6PM the delivery guy called me telling that they will be a little bit late because they are still in Balakong and they will take dinner first (for about an hour) before sending the item to us.

I am okay with they guys having their dinner first, but for one hour? And when he knows he is already running late? Heck, I don’t use one hour for lunch when working although I can. I am in no mood to argue so I just say to him, please be here by 10 PM or I am afraid we will be asleep after that. We go to bed early (although that’s not the case).

They know they can’t play ball with me so after that they call my friends. If they call me I will refuse to pick up saying I am already asleep and the next day call their boss complaining that they didn’t deliver on time and threaten to cancel the order. No, I am not a pain in the ass customer. I know and understand well that some customers are impossible to please, this is my field. But I can and will be a pain in the ass if the seller/contractor are not professional.

When they arrive, they deliver the sofa bed and my chair. But they say they just realized that the console table which we order have a missing drawer (after opening the box in front of us) and the shoe rack have a bad back (without opening it up in front of us)

Well, I work in this industry. And I am a businessman myself. I can smell bullshit 10 kilometres away.

They blame the missing drawer on the warehouse personnel for not checking first whether all items are there or not. But I don’t believe them. From the way they open the sealed box I know already that there are something going on already. And while discussing the missing drawer, they mention that the shoe rack has a bad back.

In my head, hey guys. How come you know that the shoe rack have a bad back without taking it out of the box first but missed the missing drawer for the table? After all, both of them are in their box? A BIQ question mark.

At first, I refuse to say anything to them. I said, I don’t know. They are the expert in furniture. Not me. I just know how to buy them. Call and discuss with your boss to see what she have to say. Easy.

Judging from their behavior I know they are hiding something from their boss. But they said no need to call the boss. This is a very simple matter to solve. We can solve it among ourselves. To add to the insult, they said this.

The shoe rack has a bad back. If it is **** client, they will put it up and just tape the broken part to hide it. But because we are brothers (of the same race), we don’t want to give you a broken products.

Awww! Now it seems that they are doing me a favor. Oh please. You can’t play racial card on me. I know people don’t use the racist card if they have nothing to hide. I hate racist people. They give us all a bad name. A Malay who do a sloppy work will tarnish other Malay’s name. People will generalize that we are unprofessional. When people say something like that (or something along that line), this is what I will hear.

We don’t give this bullshit excuse to the **** because we cannot bullshit the **** . They don’t tolerate shoddy job. But we brothers, we are born to be sloppy and lazy. So I know you will understand. That’s why I give you this bullshit excuse.

I don’t tolerate double standard. If you say one thing to one person, and the other to one person, that’s mean you have something wrong with you and you are not proud of what you do. If it is up to me, I will definitely decline everything and call their boss tomorrow. But then my friend said, its okay.

So we accept the sofa bed and the chair.

This morning I tried to create a scene. Aha. I call their office phone but unfortunately it went to the fax machine. I then Google and list down all their branches. I also found the hp number of one of the staff at the branch. Nobody is picking up the phone still. I google their HQ contact information and tried to call them. To no avail.

Then I found an hp number belong to someone who work in the HQ. He picked up the phone. I asked him if he has the number that I can use to call the Setapak branch. He politely said he did not have them as he is not in the office right now. He add that they are having an annual dinner tonight so it is a holiday for them. He also gave me a few alternatives on what to do.

Because that guy is professional with his answer I am not that furious anymore. He is frank and give me a few options that I can choose to take. That’s what is professional customer service in this modern age guys.

Be transparent, courteous with your reply and give your customer a few options for them to choose from. You don’t lie to them and forced them to choose the only option you want them to take. Its not right. Plus, don’t use racial card to hide your incompetence. It tarnish the reputation of the whole race. Not all people from that race are as incompetent.

As a conclusion, I was just disappointed not to get my toys yet. Ahaxz. :p

But really I need to shake off this feeling. I am usually have a higher level of tolerance toward unfavorable stuff that happened to me. I don’t want to be bitter like this, but the feeling that you get after being lied to was not great. I could not help not to feel cheated. Maybe I have become a cheater-phobic now. ๐Ÿ˜‰

On a happier note; Wait for pics (my sofa bed was awesome)! Its something I wish I have as a kid. ๐Ÿ™‚

Sabri

Rancangan Hujung Minggu

Cadangan saya dalam tempoh terdekat saya ingin belajar masak Nasi Ayam Penyet. Namun setelah difikir-fikirkan, belajar buat ais krim nampak lebih menarik. Jadi saya telah mendaftarkan diri untuk kursus masakan bagaimana untuk membuat aiskrim sendiri.

Jadi hujung minggu ini saya akan ke Pulau Pinang untuk belajar membuat ais krim.

Bukan ais krim Malaysia ya, tetapi ais krim sebenar seperti gambar di atas. ๐Ÿ™‚ (dengan sedikit pengubahsuaian kepada menu). ๐Ÿ™‚

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén