Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: August 2009

Kepuasan Yang Tidak Terhingga

Sebentar tadi, F baru menghubungi saya memberi satu perkhabaran gembira.

Seperti anda sedia maklum, pada hujung minggu lepas kami telah membuka sebuah booth di Kuching. Dan kedudukan booth tersebut terlindung oleh 3 buah kereta pameran Vios. Walaupun kedudukan booth tersebut terlindung, tetapi dengan daya usaha dan pengalaman “street smart” yang ada kami masih berjaya membuat record sales untuk kedua-dua hari tersebut.

Pihak pengurusan shopping complex tersebut membenarkan kami membuka 2 booth memandangkan kedudukan booth kami terlindung (note mereka tidak mengetahui prestasi jualan yang kami lakukan ketika hujung minggu tersebut).

Dalam penerbangan pulang, kami merangka strategi untuk melipatgandakan jualan menjelang Hari Raya yang akan datang. Antara idea yang dikemukakan adalah potensi untuk melakukan integration marketing memandangkan supermarket di shopping complex tersebut menerima pengunjung dan pembeli yang banyak. Tetapi pada fikiran kami (dan secara logiknya), ini adalah agak mustahil untuk dilakukan. Sebuah supermarket yang menerima ribuan (jika tidak belasan ribu) pelanggan sehari tidak mungkin berminat untuk melakukan promosi bersama dengan sebuah gerai pameran.

Di dalam fikiran saya, hmm… Management shopping complex (yang juga pemilik supermarket tersebut) rasa bersalah memandangkan booth kami terlindung. Dan kami telah mengatakan bahawa kami membuka booth tersebut untuk permulaan selama 10 hari dan akan memanjangkannya kepada sebulan jika sambutan pelanggan memuaskan.

Sambutan pelanggan memang memuaskan. Dan kami memang bercadang untuk membuka gerai pameran kami bagi tempoh 10 hari sebelum Raya. Namun, pihak pengurusan Shopping Complex tersebut tidak tahu perkara ini.

Jadi saya membuat keputusan untuk melakukan satu “deal” yang impossible.

Saya telah menghantar “written complaint” kepada pihak pengurusan dengan menyatakan yang saya kecewa dengan lokasi booth kami yang tidak menepati janji mereka. Saya juga mengatakan yang kami kehilangan banyak “potential sales” atas kedudukan yang tidak strategik ini.

Saya hanya menghantar satu “written complaint” sahaja. Gaya bahasa yang saya gunakan juga adalah gaya bahasa “power”.

Saya mulakan dengan;

“I believe that my staff, Mr F & Mr A have briefed you about this…

Dan saya akhiri dengan:

“Please work to resolve this issue with Mr. F. He will inform me of any progress both of you made”

Tujuan gaya bahasa ini adalah untuk “intimidate” account manager kami (eksekutif muda). Tambahan pula sememangnya kami tidak pernah bertemu dan beliau hanya berurusan dengan staff/partner saya. Walaupun saya hanya menulis satu written complaint, tetapi saya juga “guide” partner saya mengenai apa yang perlu dikatakan dan dilakukan.

Di dalam complaint tersebut juga saya address objections atau halangan yang mungkin timbul. Sebagai contoh saya mengatakan, memang benar kami mempunyai 2 weekend dan setelah apa yang terjadi pada weekend pertama apa sahaja yang mereka lakukan termasuk memberi lokasi “premium” untuk weekend kedua pun tidak akan membantu. Kami telah melakukan sales analysis kami sebelum mula membuka booth dan kerana itulah kami menyewa untuk 10 hari dan bukan 7 hari (10 days period have 2 weekends).

The real situation: Kami tidak mahu lokasi premium pada weekend kedua (weekend ini). Kebanyakan stok kami telah habis dijual. Shipment seterusnya dari China hanya akan tiba minggu depan.

Di dalam complaint tersebut juga saya mengutarakan tawaran kami.

Kami hanya boleh menyewa booth tersebut untuk tempoh 10 hari sebelum Hari Raya jika supermarket mereka setuju untuk melakukan integration marketing campaign dengan kami.

Dan sebentar tadi, partner saya tiba di Sarawak dari KL untuk “menyelesaikan” isu ini dan berjumpa dengan akaun manager kami.

Setelah melihat keseriusan kami sehingga manager kami terbang all the way dari KL, management shopping complex tersebut bersetuju! 🙂

Nota:

1. Mungkin kepada mereka yang tidak berjiwa usahawan, akan melihat ini sebagai satu proses ugutan. Tetapi sebenarnya tidak. Ini adalah satu proses negosiasi, tawar menawar untuk mendapatkan deal yang terbaik. Bagi shopping complex tersebut mereka mendapat kontrak sambungan sewaan booth dari kami untuk 10 hari dan bagi kami “kupon untuk diberikan kepada pelanggan mereka yang membuat belian melebihi RM 20”

Mereka mendapat wang tunai. Dan kami mendapat “potential cash”.

Walaupun potential cash dari deal ini untuk kami berkali-kali ganda lebih tinggi dari cash yang diterima oleh supermarket tersebut, tetapi tidak semua orang nampak perkara ini. Itu beza “marketing mind” dengan normal mind.

Tribute to: F who execute his role perfectly.

Tribute juga kepada buku “Trump Style Negotiation” tulisan George H Ross. Dari buku ini saya belajar keperluan kita mengenali the other site, apa yang mereka fikirkan dan cara mereka berfikir dan juga merahsiakan sebanyak mungkin perkara mengenai diri kita dan memberitahu the other site apa yang kita mahu mereka tahu sahaja. Very worth it!

Kenapa kepuasan yang tidak terhingga pula?

Kerana saya berjaya mengaplikasikan apa yang di baca dan menjana ribuan RM dari satu pengetahuan yang di baca!

This Make Me Happy

If I wake up and see unread messages, it sort of make my morning. I don’t know why, but it somehow make me feel I am needed in someone else life.

Handphone Tidak Berbunyi

Jika 2 minggu lepas handphoneku berbunyi tak henti-henti hingga terpaksa diprioritikan siapa mana satu perlu dijawab dulu.

Tapi minggu ini, sunyi sepi. Isy3x. Sunyi pula rasa.

Rajang Renegades

By any standard today was a hectic day. Immediately after the plane touch down, I hit the ground running. Devising strategy, tweaking store layout for maximum efficiency, preparing marketing material, checking inventory and also training staffs.

Never before I felt so grateful for all the learning that I have gone through before and for all the things that I have experienced. It makes these 2 days the most hectic but at the same time immensely gratifying seeing what you built from scratch take off from the ground. It involves a lot of factor and a lot of people.

And the result, it is immensely successful. It is not exactly beyond my dream, but they are exactly the result what I aim for. Actually it is a little bit better because it is decided that F will fly to Kuching again next weekend to built on the momentum we have started.

And for this to be achieved in a disadvantageous situation, it is more unbelievable! 🙂

Due to some logistical and unforeseen issue by the management, our booth are completely hidden by 3 Toyotas which are parked as a demo unit beside our booth.

However with sheer determination, right mix of motivation to the staff and street smart know how by yours truly, we manage to turn things around. Even the Toyota guys must be impressed with us. For a few times they came to our booth wondering why nobody is at their booth while we have more than we can handle.

And for the icing on the cake, we did record sales 2 days in a row!

For Saturday I thought we are lucky and because we worked so hard, I doubt we will be able to pull it off again on Sunday. We are a spent force. But I was wrong. Sunday was even better!

I like to tribute 2 people who contribute to this success:

1) F whose attention to details, smart analytical mind and people management skill that help to bring out the best from the small team that we have.

2) A, our rockstar agent with high conversion ratio of visitor to buyer. I think he is at 40%! Superb.

Full Circle

Before I start, here’s a commercial break. I missed my flight! After multiple near-miss lately I hope this one will serve as an eternal reminder not to be late again. When people say you must be at the airport 2 hours before the flight, you must be there 2 hours before. There is a reason for it and 1 hour before flight even is not good enough!

Now I can start.

Starting about 15 years ago, every Ramadhan I will help my parents tend our stall selling Hari Raya cookies. This is sort of a family tradition. It was started by my grandmother many, many years ago before my dad and a few of my uncles started their own Ramadhan stall.

And this Ramadhan, I can proudly say that I have come full circle and joined the family tradition. Albeit with some differences to suit the modern time.

From helping my dad when I’m in Standard 3, taking full responsibility in Standard 6 and finally now having my own booth at the age of 24, it is definitely a journey that teach me a lot of thing I will never discover on my own. It gives me the opportunity to develop and understand entrepreneural mindset.

Having your kid help you man your booth is definitely not an ideal situation you want to expose your kids to during their childhood. And I don’t intend to do that to my kids unless it is their inclination.

However I must note that my parents never force it on us. Sabriza, my younger sister found that helping out at the stall is not her cup of tea and she rarely do it. Ummar is attracted to the money but did not have real passion for entrepreneurship so he just help out, he did not take full responsibility to run the store. At the end when I enter university and when Sabriza went to UK our family stop the tradition.

Although manning a stall looks easy, actually it is not. Everybody can sit on a stool and read magazine, but it takes talent to move the merchandise.

About my booth.

Actually my booth is not a Ramadhan booth. It just coincide with Ramadhan. And the purpose of the booth is not for some pocket money or to get some duit raya. It is my 1st phase to dominate Borneo for product C. Initially I plan to share with you what the product is, but after revealing my plan here I think better if I postponed it for later. Give me until the end of this year, I will reveal it.

Different from the stall my parents set up, I setup this booth in a shopping complex (The Boulevard) and I did not man the booth myself.

And this booth will be manned by 2 locals we hired on contract basis. I devise the system, do a site visit and monitor the booth from KL. I am proud of the fact that this booth can be considered a step below franchise system in term of organization. I planned it to be systematic and scalable. Honestly, I am watching with glee, I could not wait for this booth to take off because I know if it does the system will take off and we will be in a different league.

Now I want to address H type people.

First of all, I understand that for some people opening a booth is not exactly a thing they will be proud of. It is the last thing they want to do. In their mind, opening a booth is similar to opening a burger stall at the road side. Something that you do when you cannot find gainful employment.

I understand that, but I like to differ.

Opening a booth can be hell and can be the first step to heaven. If you have a strategy and open a stall, it is the latter. If you open a stall as a last resort because you have nothing else to do, then it will be the former.

Maxis, Celcom, Digi also have their booth in a lot of places daily. But their CEO and owner did not sit around the booth attending to customer. Once in a while they did to monitor and get the feel on the ground but they are not there daily. This is strategic. This will be heaven for you if you use the right strategy.

When I mention about my childhood experience, it is not that I think it is the best way to grow up. I just want to express my appreciation of how much that experience shape me and make me a better person. What suit me might not suit others. I perfectly understand.

I am truly excited with the prospect but when I started writing this, I can see how some people will not be able to what is so big about opening a booth, which should not be that hard because mat rempit can also do that.

To these people, here what I have to say:

I am different because I know what I am doing. 😉

Opportunities in Disguise

Sekarang saya berada di dalam LRT untuk pulang ke rumah. Satu perkara yang saya suka mengenai menaiki LRT adalah saya boleh menggunakan masa di dalam perjalanan untuk membaca. Dan saya dapat menjimatkan banyak wang sekadar membiarkan kereta di parking. Ketika di UTP setiap hari kereta saya bergerak. Di KL ia lebih banyak berehat. Sekadar dengan membaca di dalam LRT sebulan saya mampu menghabiskan 3 buah buku. Ia telah menjadi tabiat sejak bulan pertama saya di KL lagi.

Namun petang ini saya tidak berapa ada mood untuk membaca. Banyak perkara yang berlaku hari ini, semestinya salah satu hari yang paling produktif dalam hidup saya.

Esok booth perniagaan kami akan dibuka di Sarawak. Semuanya telah sedia, kecuali produknya. Produk yang dihantar menggunakan kapal baru tiba semalam dan dilepaskan kastam hari ini. Harapnya esok ia boleh tiba ke booth dan tidak perlu menunggu lama di gudang.

Jika anda berada di tempat saya, apakah yang anda akan buat?

Anda bukan sahaja berkemungkinan rugi tidak dapat menjual, tetapi juga rugi terpaksa membayar sewa dan denda oleh pusat membeli-belah kerana tidak beroperasi on time.

Namun, surprisingly saya melalui detik-detik ini dengan tenang. Saya tidak tahu kenapa, tetapi mungkin kerana kami masih mempunyai Plan B yang boleh memberi sedikit “cushion”. Tambahan pula secara tidak sedar apa yang terjadi sebenarnya mempunyai hikmah keuntungan disebaliknya.

Tuhan tidak menguji hambanya dengan sesuatu yang tidak mampu ditanggung oleh hambaNya. Bahkan cabaran-cabaran seperti ini memberi thrill yang mengujakan kepada saya. Ketika inilah kemampuan bernegosiasi untuk menyelesaikan masalah, kemahiran marah-marah secara berhemat untuk memastikan segalanya berjalan lancar dilatih untuk menjadikan kita insan lebih baik.

Sesetengah orang mungkin resah dan mengaku kalah, namun ini yang membezakan darjah kaliber manusia. Saya juga bersyukur yang saya mempunyai partner yang turut mempunyai sikap GTD (get things done) dan tidak mudah menyerah Dan melatah.

Bercakap mengenai cabaran, salah sebuah website Kami juga telah digodam. Sejak semalam saya berusaha menanganinya, akhirnya tengahhari tadi ia berjaya di atasi. Tidak ada sebarang kecederaan kepada data di laman web.

Sukses! Momentum sukses ini yang sebenarnya menjadi pembakar semangat usahawan sejati (ya, Wang juga). Tetapi sebenarnya tanpa cabaran-cabaran seperti ini, hidupku akan bosan.

Don’t sweat the small stuff, challenges are opportunities in disguise. I know it by experience and it was emphasized again to me, today.

Good luck!

Sabri

Darmawisata ke Siem Reap

Saya baru pulang dari percutian pendek ke Siem Reap. Sebuah bandar ringkas dengan saiz lebih kurang 4 kali bandar Endau. Rupanya hampir tidak jauh berbeza kecuali di sini ada tuk-tuk.

Seimbas bandar ini tidak mempunyai daya penarik yang banyak kecuali kompleks Angkor Watt (besar ya, bukan sekadar sebuah kuil sahaja!) namun jika anda berkesempatan, berpeluang dan berkemampuan saya sarankan pergi. Jauh perjalanan, luas pemandangan banyak kebenarannya.

Baiklah, apa yang menarik?

Saya sangat gembira di sana. Gembira sebab apa?

Pertama, saya gembira kerana suasana berbeza.

Kedua, saya gembira kerana di Siem Reap pelancong dilayan seperti raja.

Contohnya, jika anda sedang menaiki tuk-tuk, anda lihat ada seorang penjaja pau sedang menarik troli paunya (ya, mereka masih tarik. Tidak ada basikal, motor ataupun kereta), jika anda memberitahu pemandu tuk-tuk, anda mahu mengambil gambar dengan penjaja pau tersebut, beliau akan berhenti dan meminta penjaja tersebut bergambar dan penjaja tersebut dengan gembiranya akan bergambar dengan anda.

Cuba anda buat macam tu di Malaysia (ataupun Indonesia, ataupun Singapura ataupun Thailand atau mana-mana negara sedikit mahu pun lah), mahu anda ditampar atau di maki hamun. 🙂

Oh ya, gambar-gambar perjalanan saya ada di page “Photos”.

Ketiga, apabila anda dilayan seperti raja, awas! Anda akan dicaj seperti raja juga. 🙂

Siem Reap tidaklah murah buat seorang pelancong. Walaupun penduduk di Siem Reap hidup sangat daif (sangat-sangat daif), namun pelancong yang datang terutama pelancong Eropah cukup banyak. Jika anda membeli sesuatu yang pelancong selalu beli (makanan, minuman, cenderamata, dll) harga yang anda akan bayar adalah sangat mahal.

Sebagai contoh untuk makanan. Sekali makan anda mungkin perlu mengeluarkan belanja US$6 average. Sekitar RM 20. Sekali makan!

Namun, barangan yang jarang pelancong beli (seperti cermin mata), saya dapati sangat murah. Oh ya, saya telah mendapatkan sepasang kaca mata hitam yang diubah suai dengan kanta pada harga cuma US$16 (di Malaysia ia berada dalam lingkungan RM 500!)

Hotel penginapan saya juga ada menganjurkan kelas ukiran buah selama sejam setengah pada harga US$ 9. Saya memang suka mencuba skill-skill baru, lagi-lagi skill-skill yang seperti ini. Harganya saya kira murah memandangkan kita akan diajar oleh chef sendiri (dan chef ini bukan sekadar mengukir bunga, beliau boleh mengukir gambar kuda dan potret selebriti juga! Jadi saya pun mendaftar. Ketika hadir saya dapati saya satu-satunya pelajar pada hari tersebut, nervous ada, gembira pun ada. Ini kerana dengan harga cuma US$9, saya akan mendapat one on one personal coaching dari pakar. Mana ada tempat lain boleh bagi harga macam ini! 🙂

Saya nervous bukan sebab apa, saya nervous sebab takut dimarahi chef tersebut. Jujurnya, tujuan saya bukan sangat untuk belajar mengukir buah, tetapi lebih kepada peluang bergambar dan peluang memberitahu orang yang saya belajar mengukir buah di Cambodia (yang pernah dijajah Perancis! Jadi connection dengan culinary master dari France tu ada… hehe)

Walaupun begitu saya berjaya juga melalui kursus tersebut dengan jayanya. Saya memilih untuk belajar sesuatu yang praktikal. Jadi saya belajar membuat set ros dan bunga-bungaan dari buah-buahan kecil (bukan tembikai). Praktikal bermaksud sesuatu yang saya boleh hadiahkan kepada girlfriend saya (jika saya telah ada gf nanti!)

Bahkan chef tersebut juga menawarkan kepada saya untuk membekukan ukiran saya supaya saya boleh bawa pulang. Memandangkan saya tidak mempunyai seseorang yang istimewa buat masa ini jadi saya menolak. Lagipun saya yakin boleh buat nanti di Malaysia. Tidak susah! 🙂

Tips terakhir untuk post ini, sentiasa tawar menawar! Memandangkan anda di caj dalam US$ dan anda di caj harga pelancong, jangan segan. Setiap penjimatan harga US$1 bersamaan dengan RM 3.50. Jika anda tidak kisah kerana harganya sudah murah pun, tawar juga. Berikan penjimatan tersebut sebagai “tip” kepada driver tuk tuk anda, pemandu, kakitangan hotel atau pelayan restoran. Mereka akan melayan anda dengan lebih baik!

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén