A-Type Geek, All Around Family Man

Month: May 2021

Iraq 0904: Muntah

Beberapa hari lepas buat pertama kalinya saya muntah di sini. Dipercayai berpunca dari angin, puasa lama tak makan dan ketika berbuka tu saya berbuka sambil meeting jadi, agak rushing.

Beberapa jam saya cuba bertahan, berguling namun setelah sapu minyak panas di perut, akhirnya saya muntah jua. Actually selepas muntah tu baru lega sedikit.

Perasaan ketika melawan senak perut tu buat saya teringat Kembali, kenapa pentingnya perlu pastikan kesihatan optimum di sini. Sakit ketika di sini memang amat menyeksakan. Prevention is always better than cure. Diharapkan tidak ada lah sakit lain lagi yang saya alami sepanjang tempoh berkhidmat di sini.

Sehingga hari ini perut saya masih tidak berapa selesa dan saya berjaga-jaga dengan amaun dan apa yang saya makan. Semoga cepatlah ia stabilize sebab saya perlu habiskan puasa enam saya. Plus tak nak ada masalah di dalam perjalanan balik nanti. Insyaallah.

Join Me in My Quest
To live, learn & spread the love in this world.
Will share with you tips, updates & latest books recommendation.

Iraq 0903: Aidilfitri di Perantauan

Hari ini Aidilfitri disambut oleh muslim di seluruh dunia. Walaupun saya telah menyambut dua kali Hari Raya Haji di sini, ini adalah kali pertama saya menyambut Aidilfitri tanpa keluarga di sisi. Satu soalan yang lama saya pendam dalam diri, apa perasaan beraya di perantauan ya.

Bila menyambut AidilAdha di sini, terjawab sedikit soalan tersebut. Namun ia tidaklah memuaskan hati 100% kerana, ialah kan. Hari Raya Haji mana sama dengan Hari Raya Puasa. Kini setelah berpeluang mengalami kedua-duanya, barulah saya rasa “street cred” saya telah lengkap dan boleh lah sembang mengenainya. haha..

Pertama, feeling. Ada beberapa lagu Raya popular yang menceritakan mengenai perantau ataupun musafir yang tidak dapat pulang ke kampung ketika Hari Raya. Ok, more or less they got it right.

Tetapi, personally saya rasa bulu roma lebih meremang jika actually dapat balik raya di kampung dan lagu “Balik Kampung” Sudirman berkumandang ketika dalam perjalanan.

So kesimpulannya, walaupun Raya di kampung tidak meriah ataupun tidak macam dulu, ataupun tidak buat apa, Hari Raya tetapi lebih best di kampung halaman sendiri.

Kita bolehlah mengukir senyum, ketawa di sini ketika menyambutnya di perantauan, tapi itu sekadar untuk mengubat hati sahaja. Jika terpaksa merayakan Aidilfitri lagi di perantauan, saya sedia. Tetapi jauh di benak hati, merayakannya di Malaysia lebih indah. Ialah, benda dah tersurat, takkan kita nak melayan kesedihan tu kan. Kehidupan perlu diteruskan, pengorbanan perlu dilakukan.

Bila hari raya, mestilah post gambar raya kan. Seharian juga saya memilih. Dekat tengah malam baru dapat buat keputusan. Untuk letak “solo shot” walaupun gambar lawa dan ada story, tak tergamak pula saya, nampak macam sedih sangat. Sebab tengok gambar raya orang lain yang melintas di Facebook atau IG, paling tidak pun mesti berdua.

Tahun ini juga ibu dan ayah saya merayakan Aidilfitri tanpa seorang pun anak di Permatang Badak. Tahun lepas, at least ada adik bongsu saya, tetapi tahun ini beliau melalui home-kuarantin di KL. Dan tidak ada seorang pun berada bersama yang lain (tahun lepas, adik ke-3 saya beraya di rumah adik ke 2) sebab daerah yang sama. Saya cuma sedih untuk ibu dan ayah saya sahajalah.

Sebab kami adik beradik boleh lah dikatakan antara yang berjaya di kejiranan kami tu. Alhamdulillah, mereka telah membesarkan kami dengan cemerlang. Namun, ketika orang lain at least berpeluang merayakan Aidilfitri ini dengan sekurang-kurangnya seorang anak mereka, ibu dan ayah saya cuma dapat merayakannya berdua. Jika dari pandangan simplistik, mungkin ada yang menyatakan, apa guna anak belajar pandai-pandai, kononnya berjaya tapi mak dan ayah kesunyian beraya di kampung.

Saya risau, tambahan pula Ummar (adik ketiga saya) seperti biasa suka buat emak risau di ambang raya ni. Tapi Alhamdulillah, emak saya memang seperti karakternya ketika membesarkan kami, adalah iron-lady. Beliau nampak redha, matang dan menerima ketentuan takdir ini dengan kuat. Kekuatan beliau itu menjangkiti kami untuk tabah dan steady di pagi Raya.

Iraq 0902: Good Leader vs Great Leader

Dekat dunia ni, ramai good leader. Tapi tak banyak, great leader.

Memahami kenyataan ini, saya sematkan dalam hati, tak jadi great leader pun takpe, cuma jadi good leader. Yang penting, jangan jadi bad leader.

Namun setelah bertemu dengan lebih banyak orang, leaders with title dan leaders without title, saya modify sedikit pendirian saya. I must be great leader. Tak ada pilihan lain.

Good leader ni, get things done. Banyak orang boleh jadi good leader. Baru-baru ini, a colleague of mine (different department) meeting dengan seorang yang sepatutnya adalah good leader (very senior management). Memanglah meeting tersebut berbeza timezone (Malaysia dan Iraq), namun it’s not an excuse untuk meeting berlarutan sehingga well beyond time berbuka di sini. Seolah-olah tidak ada consideration untuk colleagues yang berada di timezone Iraq. Walaupun ia lewat malam di Malaysia dan attendees yang berada di Malaysia boleh claim mereka “sacrifice” personal time, it’s not an excuse supaya orang lain turut sacrifice personal time mereka. Lagi-lagi di sepuluh malam akhir Ramadhan ni.

Pengorbanan itu penting dan perlu. Tapi ada tempat, masa dan sebabnya. Berkorban masa untuk meeting tu bukan berkorban. Itu mengorbankan dan dikorbankan sebenarnya.

Good leaders get results. But at what cost?

Jika inilah good leader, saya tak nak jadi good leader. I have no choice but to become, great leader. Great leaders get results too.

Saya pernah terbaca satu quote,

Great generals don’t sacrifice their troops. Great generals get the enemy general to sacrifice his own troops.

Ok, mungkin analogi military tak sesuai sangat in corporate world. Tapi kalau setakat timing untuk meeting, in time like this, I am sure a very senior leader can set the expectation and do something about it.

Ini sesuatu yang saya perlu be aware of. Sebab kadang-kadang ini benda yang kita senang overlook, lagi-lagi bila under immense pressure dan berada dalam position of power.

Masalahnya, bukan seorang good leader yang saya jumpa macam ni. Banyak, nampak gayanya.

Sampai di sini, ada satu meme yang popular. #meeapayangpalingpanjang?

Meeting dengan …. (letak lah nama good leader yang malang tersebut).

Ok, enough about that.

I am glad to inform that Misi Memburu Lailatul Qadr is back on track. Saya tidak lah dapat settle 100% dalam routine harian, sebab cycle hidup dalam bulan Ramadhan ni memang lain sikit. It is not easy to get optimum balance.

Cuma aktiviti Ramadhan tu dapat saya kembalikan ke landasan yang betul. Alhamdulillah. Setelah bermula dengan okay di Kerteh, pertengahan Ramadhan ketika saya di Kuantan, di KL dan awal-awal di sini, aktiviti malam menjadi off-track. Alhamdulillah dah recover.

Cuma, ia bukanlah Ramadhan terbaik saya. Cuma, lebih baik dari tahun lepas saya rasa. Dari segi quantity, tahun lepas maybe lebih bagus. Tetapi sebab tak boleh pergi masjid berjemaah disebabkan PKP tu, ia seperti kurang fulfilling. Dua tahun lepas dan tiga tahun lepas rasanya lebih solid, tetapi itu sebab saya berada di tempat yang sama sepanjang bulan Ramadhan tu. Anyway, not bad.

Semoga saya dapat menamatkan Ramadhan ini dengan cemerlang, dan diberi peluang untuk bertemu kembali dengan Ramadhan tahun depan, dan do much better.

Semoga semua doa-doa kita pada Ramadhan ini dimakbulkan, segala dosa diampunkan, kehidupan kita diberkati dan dirahmati dan berpeluang untuk bertemu dengan Lailatul Qadr.

Aminnn.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén