Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: September 2015

What You Need to Become World Class?

Saya bukanlah authority untuk bercakap mengenai menjadi world-class.

I can only speak based on experience, and our experience may differ. Feel free to take what you want and ignore the rest.

For me, to become the best in class you need to spend time learning. Untuk menjadi antara yang terbaik dalam sesuatu bidang, kita perlu belajar. Belajar ni boleh jadi, attend class, seminar dan sebagainya.

Tapi untuk menjadi best in class, kita perlu aware mengenai kelemahan dan kekuatan kita. Dan mempunyai pelan spesifik untuk menghadapi kelemahan dan kekuatan tersebut. Di sini perlunya spesifik feedback dan mentor/coach.

Kesilapan yang ramai orang buat adalah mereka ingat mereka boleh handle it on their own. Sama macam having a personal trainer dekat gym. Yes, kita boleh buat sendiri. But having personal trainer will sort of accelerate the improvement, because there is someone monitoring your progress and there is 3rd party feedback.

Ada orang yang memang mempunyai figure mentor ataupun coach yang boleh membimbing mereka. Ada orang tidak.

Saya tidak.

Jadi, untuk orang seperti saya, hire a coach. Cari apa yang kita nak perbaiki/improvekan, cari pakar/profesional dalam bidang tersebut, beli masa mereka untuk pick their brain. Ini adalah professional short cut that you can take advantage of.

Minggu ini saya berpeluang untuk mendapatkan “Executive Coach” saya sendiri. I have a feel that this will be an awesome investment on myself with unbeatable ROI. Alhamdulillah for being able to afford this opportunity.

Kisah Dua Kanak-Kanak Mengenai Berkhatan

Sehari sebelum cuti sekolah bermula, Ali dan Abu berbual mengenai rancangan mereka ketika cuti sekolah nanti.

Ali: Aku kena sunat cuti sekolah nanti. Ayah aku cakap tak sunat, tak boleh kahwin. Aku dah besar.

Abu: Sebenarnya, aku pun sama. Dalam kelas kita (6 Arif) ni, kita 2 je yang belum sunat lagi. Tapi boring la cuti ni. Azman cakap lepas sunat kena baring je sepanjang cuti. Kalau tak nanti bentan, bengkak. Boleh putus!

Ali: Tu aku takut tu. Tahun lepas ayah aku dah bawak pergi sunat ramai2, tapi sebelum turn aku, budak depan aku tu lari, dia cakap pisau tok mudim besar macam gergaji, lepas tu ada banyak darah dekat baju tok mudim. Aku pun larilah sama, lepas tu sembunyi dekat tepi sawah. Petang baru balik rumah.

Abu: haha.. Abang aku cakap, time paling sakit bukan time sunat, tapi time lepas sunat. Waktu bius habis. Waktu kalau bengkak, pergh. Tak yah cerita. Kawan abang aku siap kena masuk wad!

Ali: Ye ke? Kawan sepupu aku, ayah dia, pakcik dia & abang dia kena pegang dia time sunat takut dia lari. Time sunat tu sebab sakit sangat dia jerit sampai hilang suara. Lepas tu dia pengsan.

Ok, you got the gist. Ali dan Abu saling menakutkan diri masing-masing mengenai sakit dan deritanya bersunat ni.

Sedar tak sedar, manusia selalu buat benda ni dalam kehidupan sehari. Bila dengar apa-apa cerita, ada jenis orang yang gelabah dan akan menambahkan gelabah orang lain. Itu tak apa, bayangkan ada beberapa orang lagi dalam kumpulan tu yang cepat melompat, jadilah saling gelabah menggelabahkan.

Bila saya dengan sekumpulan kawan saya yang tenang, saya dikenali sebagai seorang yang cepat nervous dan gelabah.

Tapi bila bersama dengan sekumpulan kawan saya yang gelabah dan cepat melompat, saya jadi sebaliknya pula.

Saya tak rasa saya buat sesuatu yang lain sangat. Cuma kadang-kadang memang kita ada jenis kawan-kawan yang lain sifatnya.

Cuma saya notice, memang ada orang ada penyakit nervousitis dan melompatitis. Penyakit nervous dan melompat yang berjangkit. Bila kumpulan anda terkena wabak ini, keep a calm and steady head. Sebab kalau asyik saling takut menakutkan, satu kerja pun tak akan jalan. Tak boleh jalan. Sebab semua akan nampak susah. Kenapa susah? Sebab minda kita dah terfokus on the problem. Sebagai jalan keluar, focus back on the solution. Biarlah masalah tu besar macam mana sekali pun, bila kita fokus pada solution, barulah ada progress. Barulah sikit demi sedikit selesai problem tu.

Step up and be counted. Itu ubat dia.

Duduk di meja saling psiko menyaiko and passing-passing blame tak jadi.

The nearer the deadline, the more focused on the deliverable team should be. Don’t focus on the negativity.

Macam kes budak bersunat kat atas tu. Kalau berterusan 1up each other nak berkongsi dialah paling tahu pasal sakit bersunat, mau lari dari rumah malam tu jugak diorang sebab tak nak kena sunat.

Fikir-fikirkan. ­čÖé

Falling In Love With Terengganu

I changed a little bit.

Sebenarnya, mungkin bukanlah berubah. Tapi more in tune with myself. Dulu pun mungkin dah macam ni. Cuma maybe sekarang lebih memahami diri sendiri. Mungkin.

Dulu saya agak anti dengan orang yang bercakap ada loghat dalam setting “Malaysia”. Setting professional dan setting di mana ada orang “luar”. Pada saya, dalam situasi begitu kita perlu guna bahasa Malaysia sebagai menghormati orang lain. Bahkan saya pernah menegur beberapa orang kawan rapat saya. “Ini Malaysia la, nak cakap (letak nama negeri di sini) buat apa?”

Telinga saya pedih dan panas mendengar loghat kenegerian. Lagi-lagi yang bunyinya ganas dan kolot.

Konon.

Kemudian saya berkahwin dengan seorang gadis Pahang yang pekat loghat Pahangnya. Nasib baik orangnya comel, jadi saya rasa cute.

Kemudian saya berpindah ke Terengganu. Berkawan dan berjumpa dengan orang Terengganu dan orang luar yang gembira tinggal di Terengganu. Terengganu is warm and welcoming. Especially if you made the effort to live like a local.

Watching “Polis Evo” just now made me realize how I have changed. Despite Zizan speaking Terengganu the whole movie, I actually enjoy it. I love the sound, I love the script. (Or is it Nora Danish speaking Terengganu that converts me?)

Bukan movie sahaja. Bila tengok movie tu, saya teringat people in my life now who speaks Terengganu. It’s endearing. Rasa macam diorang ada kat sebelah. Saya dah tak allergik macam dulu.

But seriously, I used to pride myself as a diligent and process-oriented person (there are better words to use, but I don’t want to use it). I don’t want you to think that I am the opposite what I used to be. I am still an effective professional, just that I am more “human” now.

Kalau sebelum ni, asyik nak melompat lebih tinggi atau nak mengejar bintang sahaja, now I like to know the purpose of that. Why is mengejar bintang important? (They are not that important as we made them though).

I pity my old me and people who are still stuck in that world.

In Terengganu I found my freedom. I can walk with my head held high.

Not that people in Terengganu are free from those plague. Dekat Terengganu pun ada orang yang melompat lebih tinggi dan pengejar bintang juga.

But here, I understand that it’s not about what other people do. Tak perlu berlumba-lumba pintas memintas mengejar bintang atau bertanding siapa yang melompat lebih tinggi. It’s about you and what you want.

You can choose what you want to be.

Persetankan syaitan-syaitan yang cuba menyesatkan. Kalau anda pro-life, pro-world anda akan panggil syaitan. Kalau anda pro-world, pro-life yang akan dipanggil syaitan. It’s not important sebab memang biasalah orang lain yang salah. Diri sendiri sahaja yang betul.

It’s not important, because Terengganu is fair. You are given space and opportunity to flourish in whatever role you chose to be.

Mungkin sebab tu sekarang I can say I am in love with Terengganu and with people who stay true to who they actually are.

Motivasi Kejayaan Di Pejabat | Cara Hadapi Tekanan dan Masalah

Anda tertekan di pejabat? Ada masalah? Mahu tahu cara atasi tekanan dan masalah tersebut?

malaysia-uae

Pertama sebagai seorang professional, masalah dan tekanan di tempat kerja adalah perkara biasa dan lumrah. Hampir semua orang mengalaminya. Anda harus lega, masalah tersebut tidak sebesar masalah yang dihadapi Dollah Salleh selepas Malaysia dibelasah UAE 10-0. Sudahlah dibelasah di atas padang, di media sosial pun dibelasah juga oleh jutaan rakyat Malaysia.

Kedua, kita harus tahu dan akur. Masalah dan tekanan ini tetap akan datang walaupun perkara yang betul telah dilakukan (apatah lagi jika ada elemen kesilapan dan kesalahan). Jika anda bukan “bos” ataupun tidak berada di kedudukan tertinggi dalam rantai makanan di pejabat anda, bersedia sahajalah. Tekanan dan masalah pasti timbul, walaupun anda tidak buat salah. It’s just a matter of time and it can be due to any reason.

Apa yang anda boleh lakukan untuk melegakan hati adalah untuk mengetahui yang setiap benda ada pasang surutnya. Sungai yang surut sahaja, kemungkinan besar akan kontang, dan jika pasang sahaja boleh banjir jadinya nanti.

Begitulah juga bos anda. Ada hari yang bahagia, ada hari yang sengsara dan ada hari yang derita. Kalau tiap-tiap hari bahagia, nanti bos anda akan ditukar, bos lain pula yang akan datang membawa sengsara.

Selagi anda senyum, jangan patah semangat, bersabar dan buat yang terbaik, berdoalah supaya sumbangan anda dihargai.

Cuma satu perkara yang selalu saya saksikan dan perlu kita ingat. Di kala masalah bermaharaja lela ini, keep calm dan jangan emosional ataupun patah hati. Kerana jika anda tiada situational awareness, malang bertimpa-timpa akan terjadi. Itu tak kena, ini tak kena, semua benda yang anda sentuh jadi masalah. Bila itu terjadi, masa yang di ambil untuk pulih pun lagi lama. Dan kepedihan dan reputasi yang tercalar itu pun akan jadi lagi teruk.

Satu lagi tips tambahan dari saya, kadang-kadang pedih yang kita rasa tu bertambah pedih kalau kita ada ego. Ego ni bukan tak bagus, setiap orang ada harga diri masing-masing. Ada sense of self worth. Ada orang memang egonya tinggi. Saya tidak bercakap pasal itu. Saya bercakap pasal ego yang rendah. Ego rendah, hati pedih sikit. Ego tinggi, hati pedih amat sangat, silap-silap boleh jadi tidak rasional. Jadi satu cara untuk meminimakan kepedihan hati akibat tekanan dan masalah adalah dengan meninggalkan ego di rumah. Biar takde terus.

Orang tak boleh berkasar dan lukakan hati kita dengan benda yang kita tak kisah.

Contoh kalau orang kata, “kawan pada jiran emak kau kolot”.

Kita akan cakap, “oh, ye ke?”. Sebab kita tak kisah pun mengenai kawan pada jiran emak kita yang dikatakan kolot tu. Tak berbekas di hati langsung. Berbeza kalau orang kata, kita yang kolot. Kita mula terasa hati kan? Sebab kita ada ego sikit.

Cuba tidak ada ego langsung. So, I am kolot, bodoh, lembab, etc. So what? Walaupun aku bodoh, kolot, lembab dan sebagainya, aku berjaya juga buat a, b dan c. Imagine kalau aku pandai, moden dan laju? Aku jadi bos tau. Nasib baik aku ni kolot, bodoh dan lembab.

See, dalam kerjaya orang boleh kata kita macam-macam, but satisfaction in getting the job done is truly ours. Walaupun orang tak appreciate, goal post keep changing, etc. We know what we did. Dan kita pegang sahaja apa yang kita dah ada tu. Ego, personal preference dan lain-lain, tinggal dekat rumah.

Dan jangan cari gaduh. Sebab timun lawan durian, durian akan sentiasa menang.

Ambil contoh Tan Sri Muhyiddin bekas Timbalan Perdana Menteri. Buat benda yang betul pun, bos dia tak suka jugak. Kena pecat lagi. 30 juta rakyat Malaysia tahu dia kena pecat. Dia defend diri dia, tapi ada bos dia kisah?

Itu timbalan perdana menteri. Penyokong ramai backup pun tak luak bila lawan bos.

Kita?

So, pray hard. Berdoalah. Sebab dalam alam ini, cuma ada satu bos yang paling besar sekali. Bos kepada segala bos. Dan dia Maha Adil. Bos ini sahaja yang boleh pakai. Maka, mintalah kepada Dia, supaya Dia settlekan bagi pihak kita.

Ameeen.

 

Sabri
Pendoa

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén