Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: July 2010

Bagaimana Untuk Mengatasi Rasa Sedih

Setelah lama tidak menulis sesuatu yang bermanfaat, biar hari ini saya berkongsi sesuatu. Bagaimana untuk mengatasi rasa sedih?

Dalam hidup ini kita tidak dapat elak dari perasaan sedih. Lebih muda kita, lebih banyak “peluang” untuk kita bersedih. 🙂 Kita boleh sedih kerana macam-macam punca. Kecewa, putus cinta, gagal dalam peperiksaan dan banyak lagi.

Sebelum kita pergi lebih jauh lagi, first thing first. Saya tahu kemungkinan besar anda ada perkara yang anda sedang sedihkan sekarang dan anda hendak tahu tips-tips baru yang boleh menghilangkan kesedihan anda sekarang juga.

Jadi, ini dia.

Hidup Kita Adalah Satu Pattern

Dan kesedihan adalah “akibat” dari pattern ini. Kita tidak akan sedih secara tiba-tiba. Kita biasanya akan sedih apabila:

  1. Kita berfikir mengenai sesuatu atau
  2. Kita mungkin sedih apabila kita melakukan sesuatu atau
  3. Kita juga boleh sedih jika kita pergi ke suatu tempat tertentu atau
  4. Apabila kita memenuhi “pattern” kesedihan kita, baru kita sedih.

Jadi perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah elakkan dari melakukan perkara-perkara yang akan melengkapkan “pattern” kesedihan anda ini.

Kita perlu “aware” dan sedar mengenai apa yang kita fikirkan untuk dapat mengawal dan mengelak dari melakukan pattern-pattern yang akan membuat kita sedih ini.

Sekarang, setelah kita mengelak dari melakukan perkara yang membuat kita sedih, ada satu lagi perkara yang kita perlu tahu.

Kenapa Kita Suka Mengundang Kesedihan Kepada Diri Sendiri?

Kerana ia membuatkan kita rasa bagus mengenai diri sendiri. Menangisi nasib diri kita, merasakan orang lain telah menganiaya kita memang seronok. Saya turut tidak terlepas dari melakukannya (dan ya, memang saya teraniaya!) 🙂

Percayalah, saya turut merasai apa yang anda rasakan.

Memang benar orang yang menganiayai kita itu zalim. Tetapi tidak bermaksud kita turut kena menzalimi diri kita sendiri. Orang yang menzalimi kita sedang bersenang-lenang, takkan lah kita nak menyeksa diri kita kan?

Dengan menjadi manusia yang lebih baik, kita memberitahu orang yang membuat kita bersedih itu, “I don’t care, you are a loser because I am better.” Nampak memang macam over statement macam itu, tetapi it helps us overcome kesedihan
yang kita alami tu.

Know this, sadness is not just an emotion. It is a disease.

Kita perlu sembuhkan penyakit sedih ini.

Untuk menyembuhkan penyakit sedih ini, ada beberapa perkara yang kita boleh buat:

1) Learn New Skills
Belajar skill baru buat kita rasa berguna. Ia menambahkan self esteem kita. Tidak kisahlah sama ada kita belajar membaiki kereta, menunggang kuda, mencuci baju ataupun membajak sawah. Skill yang paling bagus adalah skill yang melibatkan pergerakan (as opposed to computer skills).

Contoh bagi saya: Saya ke Penang belajar membuat ais krim, ke Phuket belajar memasak makanan Thai, ke Kemboja mengukir buah-buahan, memasak Kek dari emak dan adik saya. Do all you can to learn new skills, walaupun mungkin kena pergi jauh sedikit.

Jika bajet anda menghalang, belajarlah skill-skill ini dari ahli keluarga terdekat anda.

2) Shopping
Hehe… Bukan girls sahaja yang buat. Seriously, shopping is a good therapy. Tetapi memang saya cuba sangat-sangat elakkan. Actually memang sangat tidak bagus kita melepaskan kesedihan dengan cara ini.

Cuma sekali sekala, kita terasa teringin tu, tak apalah. I leave it to your good judgement untuk determine bila appropriate, bila tak. Sekali-sekala maksud saya, beberapa kali setahun je ya. Bukan sekali sebulan! 🙂

Tetapi, ingat. Alang-alang berbelanja, pastikan anda membeli sesuatu yang anda memang perlukan, memberi faedah jangka panjang dan masih dalam kemampuan anda (jangan berhutang atau membayar ansuran!).

Saya juga mendapati, shopping sebagai terapi ini, kuantiti turut membantu. Sebagai contoh, jika anda membeli “banyak” benda, anda akan cool lebih cepat. 🙂

Jika saya rasa perlu sangat untuk shopping untuk release stress ni, biasanya saya akan pergi ke kedai buku. Dalam Rm 300, saya boleh dapat banyak buku yang bagus-bagus.

3) Exercise
Yup! Dulu saya sering buat. Tetapi tidak lagi sekarang. 🙂

Waktu exercise dulu, memang saya dapat rasakan yang stress tu pergi, seperti peluh-peluh yang tersejat tu.

4) Travel
Jauh berjalan luas pemandangan. Pergilah melancong. Melancong ke tempat asing sebenarnya membuat semua deria kita lebih alert (itu antara sebab saya suka solo adventure). Yalah, di tempat yang signboardnya pun kita tak tahu baca, memang mata kita terpaksa bukak luas-luas. Tangan pula sentiasa bersedia untuk bertindak. Kalau jalan di tempat yang kita tidak biasa, buat muka macam rusa masuk kampung, nanti kena kidnap pula kan.

Bila kita membuka semua deria kita untuk memerhatikan alam sekitar, kita sebenarnya membuka pintu hati kita. Membuka minda kita untuk menerima sebarang kemungkinan. Sesuatu yang bagus untuk membantu sebagai terapi.

Satu lagi perkara yang baik, apabila kita lebih “alert”, kita sebenarnya menggunakan lebih banyak bahagian dalam otak kita dan kita tidak memberi peluang langsung kepada otak kita untuk membuat atau berfikir mengenai perkara yang menyedihkan.

5) Buat aktiviti-aktiviti Extreme
Aktiviti-aktiviti extreme seperti Flying Fox, Bungee Jumping, White Water Rafting even Paintball pun boleh. Aktiviti extreme ini berfungsi sebagai “farmasi” sementara untuk badan kita. Ini kerana ketika melakukan aktiviti-aktiviti ini, hormon-hormon seperti adrenalin akan diberikan kepada saraf kita. Hormon-hormon ini akan melawan hormon kesedihan yang anda dan membantu membuang perasaan-perasaan sedih yang ada.

Di samping itu, aktiviti-aktiviti ini akan membantu kita menggunakan masa dan mengelakkan kita dari melakukan perkara-perkara yang akan membuatkan kita sedih.

Apakah Sedih Sebenarnya?

Kita telah pun membaca mengenai punca sedih dan apa yang kita boleh lakukan untuk mengatasi rasa sedih. Sekarang tibalah masanya untuk kita belajar ilmu makam yang lebih tinggi pula supaya kita dapat lebih mengenali diri kita.

Pernah tak kita tanya diri kita, apa sedih tu sebenarnya?

Sebenarnya kesedihan itu adalah perasaan takut. Itu sahaja.

Kita sedih sebab kita takut sesuatu. Kita takut sesuatu terjadi. Sesuatu yang kita fikirkan. Sesuatu yang kita tidak pasti penghujungnya. Sesuatu yang kita tidak tahu kesannya kelak. Sebab itu kita sedih.

Ketahuilah bahawa ia cuma perasaan takut kita sahaja.

Acknowledge this and move on.

Satu perkara yang kita perlu tahu, kadang-kadang tanpa kita sedar kita ketagih untuk sedih. Ya, betul. Such thing exist. Secara kita tidak sedar, kadang-kadang kita akan masuk dalam mode meyedihkan diri sendiri. Be aware of such thing and avoid doing that. Ini kerana selalu berada dalam mode sedih ini akan memakan diri kita sendiri. Lama kelamaan, perasaan gembira dan lapang dada akan hilang dari diri kita jika kita selalu sangat bersedih.

Cheer On! 🙂

Sabri

Positive Thinking is Hokey

1) Apparently an octopus is better than me in making predictions. Weird, very weird. Apparently pasukan-pasukan yang saya sokong/jangka akan menang Piala Dunia ini, kalah awal. Dalam kes England, oklah. To be expected, mereka memang ada penyakit keturunan. Tetapi Germany yang main dengan penuh bergaya ketika mengalahkan England dan Argentina boleh tumbang di tangan Spain. Apabila saya menonton Germany mengalahkan Argentina, saya tidak syak lagi yang Germany bakal menang World Cup. Mereka bermain dengan kemas, sistematik dan efisien. Terkejut saya bila tau mereka kalah. Malam ni saya tak tahu nak sokong siapa.

Maybe, bak kata Dr M, “I have a habit of choosing the wrong people”.(dalam tu ayat) :p  Hopefully tak lah kan. hehe…

Wish List

2) On another note, my wishlist now has just became significantly shorter. 🙂

I am grateful for the opportunity and abundance in this world that I have been blessed with. Thank You Allah!

Teater Uda & Dara

3) Sudah beberapa bulan saya tidak ke Istana Budaya. Tiba-tiba terasa teringin nak pergi menonton teater, jadi semalam saya ke sana semula. Teater Uda & Dara ini arahan Dato Rahim Razali. Kali pertama saya menonton teater di mana persembahannya dihentikan selama 15 minit kerana masalah teknikal (bukan break biasa).

Teater Uda & Dara ini jalan ceritanya tidaklah sedramatik teater Natrah, tetapi saya kagum dengan attention to detail dalam lenggok bahasanya. Saya enjoy bahasa-bahasa puitis (does not mean jiwang okay!), ia mempamerkan keindahan bahasa kita. Saya rasa ia adalah style Rahim Razali.

Dan endingnya pula saya rasa, boleh sangat diperbaiki. Ceritanya tidak ditutup dengan kemas.

Bagi orang lain, mereka mungkin memberi markah rendah kepada teater ini (di tambah pula dengan masalah teknikal di tengah-tengah). Tetapi saya, saya akan berikan low A, atau strong B kepada Uda & Dara. Mungkin dalam 75 markah macam tu.

Satu dialog yang saya ingat adalah;

Biarlah malam menjadi saksi.

Biarlah alam menjadi wali.

Sweet. :p

Positive Thinking is Hokey

Buat mereka yang baru mengenali saya, mereka mungkin notice yang saya lain sikit. Saya lebih sabar sedikit dalam menghadapi situasi atau orang yang bermasalah.

Ada yang bertanya, apa rahsia saya. Bila saya memberitahu I try to find the good things in people, orang akan bercakap, “Oh, positive thinking yer”.

Saya tidak suka persepsi itu.

Its not positive thinking. Positive thinking ada konotasi that you are living in denial. Kejadian yang buruk dan negatif yang terjadi adalah tetap negatif. No matter how we try to comfort ourselves by saying it is not.

For me, apa yang terjadi is a blessing. Saya tidak membezakan yang mana satu adalah kejadian positif dan yang mana adalah kejadian negatif. To keep it simple, this is my mantra. Nothing has meaning, except the meaning that we attach to it.

Its different from positive thinking.

Events are events. Its neither positive nor negative.

How we react to events determines the results that we get. I plan to write more on this, but suddenly I remember there are a few stuff I need to get done and I need to sleep early today because last night I sleep very late. Just in case there are sleep debt I need to pay.

But I promise I will write more on this soon! 🙂

Sabri

This is Cup Cake : Post for My Sisters

Sabriza sedang mencuba-cuba untuk membuat cup cake kebelakangan ini dan telah upload beberapa picture di Facebook. I don’t want to discourage her actually, but hmm… I feel I wanted to show her what a REAL cup cakes look like. Maybe she will get the hint. hehe… :p

Btw Kak Ana, this is made in Kuantan by one of my ex-classmates. This IS cup cakes.

Sebagai moral support, I think I can say this about my sister. I believe she can turn things around. Yes! 😉

Dalam masak-memasak ni, she is indeed a little bit slow. You should see her first dish. I still remember the chicken masak something which does not look or taste like chicken at all. Only Ummar (perut tong sampah) is able to muster enough courage to eat it. Even she herself was a little bit hesitant to eat her own cooking. haha…

But that’s like 12 years ago la kan. I couldn’t say FOR SURE, she has improved. But from what she has been bragging, IT SEEMS that she has improved la kan.

What a brother can do, except to encourage his sister la kan. So, Kak Ana (and Ummairah), the above are pictures of a real cup cake.

And a little tip I think to make yours a little bit more presentable, sapu cup cake tu dengan krim/nutella, rata tapi nipis. Kemudian cecahkan cupcake tu dalam chocolate rice atau yang warna-warni tu. Jadi lapisan kat atas tu akan jadi warna-warni, tetapi kemas.

And a little bit of brotherly wisdom, master one type of design first. Lepas dah cantik and kemas baru try buat design lain dulu.

My Wish List

My sister is coming back from UK in a few weeks.

Plus, I know a few people who want to give me some presents.
They keep subtly asking what I want. (and complaint how hard
it is to buy presents for guys.)

So I shall make it easy for them with this wishlist.

First and foremost,

DON’T buy me key chain or fridge magnet. I don’t have that
many keys and I can buy fridge magnets from every conceivable
places available on earth in China. New York, Milan, Kuala Lumpur,
they have everything in one place in Guangzhou. :p

And don’t worry. My wishlist is pretty short. I am not that greedy. :p

1) Theodore Boone – John Grisham

The latest novel by John Grisham. I was pretty tempted to buy this myself.
Have saw it a few times in the bookstore. However, I am trying hard to
resist the temptation.

Although I really wanted this book, but as for this moment I still have
plenty of books I have not read yet and I think its not right for me
to buy another one.

However, if someone else buy it for me, I think that’s alright right?

I promise and I am pretty sure I could finish it in 2 days maximum. 🙂

2) Jorg Gray Watch – JG6550L

I am not a watch collector. I have been wearing the watch that I am wearing
right now for more than 3 years already. Its justified if I get a new watch
now right? (especially if someone else is paying) 😉

This watch caught my eyes when I did a search about what watch Barack Obama
is wearing. He is wearing a different model of course, but it is of the same
brand.

And in case you are thinking to buy me a watch but a different model, its okay
as well. Surprise me. I like watches with white dial and dark straps.
Just don’t buy me watch with metal strap. I have worn watches with metal straps
twice in my life and I wish I haven’t.

Call me superstitious and what happened might just be coincidences, but I figure
why take chance?

Oh, its not as expensive as Tag Heuer or Rolex. Don’t worry. Obama is not a fancy
person. This is a gift from his body guard. He wore it during the inauguration ceremony.

3) iPad

Well, I save the best for last. 🙂

I don’t have to justify this right? My iPod touch is the best gadget I ever bought
and it adds tremendous value to my life. I am sure iPad will do much better.

By the time you are reading this, you can be sure I have my hand on the John Grisham’s
novel. So, that’s leave you with option 2 & 3. :p

And don’t worry if there is more than one people bought me the same thing. I don’t mind having
two (of item 2 & 3~!) 🙂
Sabri
With Open Arms

Can This Analysis Get Me a Job as a Football Commentator?

Ok, Ada yang bertanya saya, England dah kalah. So what after this? Adakah saya masih follow World Cup atau dah stop?

Well, to be honest England kalah was not unexpected. Macam pasukan badminton Malaysia setiap kali sebelum Piala Thomas. We know that we are not that good to win dan sentiasa ada kelemahan2 “kecil”, we are willing to overlook it and berharap sangat2 diorang akan menang kan?

Waktu kalah tu memanglah frust sikit, tapi takdelah sampai rasa nak terjun Twin Tower tu kan? 😉

To answer that reader question, yes I still follow the matches. I will have new team to support in semi final but I am not sure yet which one. It will be either Argentina and Germany (or by a long shot Netherland).

Let me give you my amateurish, biased analysis of these teams.

Germany
They played superbly well againts England. Their game is purely simple, fast and a pleasure to watch (in term of their cohesiveness).

I am just not sure that impressive performance was due to luck or just because England play terribly bad. If they can play like they play againts England, they can easily win this World Cup.

Argentina
A dark horse. I don’t rate Maradona highly as a coach. In fact as a team they did very poorly in the World Cup Qualification.

However, this made them the underdog in the Finals. And you know how I feel towards underdogs right? 😉

I don’t think they play as effectively as Germany. As most South American countries, their strengh lies in the flair of the individual player. In Argentina case, it’s Messi.

Overall I prefer Germany’s way of playing than Argentina. But Argentina is the underdog. I can’t say no to underdog right? 🙂

But in case both team play very poorly, I might as well choose the Oranje (Holland).

Holland try to be as systematic as Germany, but they don’t gel very well yet. If they did, they will definitely be the team to watch. They are super hard working and didn’t tire easily.

However, one big problem they have is they seriously lack the killer instict. Their striker are not as decisive as German’s. They missed a lot of clear chance in the game againts Brazil preferring to pass to their team mates although they are in a better position to score and seal the game early.

May the best team win! 🙂

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén