Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: February 2016

Sastera dan Saya

Hobi saya adalah membaca.

Masa yang paling santai dalam hidup saya yang saya ada, adalah ketika saya berada di Tingkatan 1 – Tingkatan 3. Tolak sikit bulan-bulan awal Tingkatan 1, di mana ketika itu saya masih cuba recover dari kekecewaan UPSR, baki tempoh masa tersebut adalah waktu yang saya ada agak banyak masa.

Jadi masa yang terluang itu saya habiskan dengan membaca. Spesifiknya, membaca dengan meminjam buku dari perpustakaan SABS. Saya masih ingat ketika itu, sehari saya akan meminjam dua buah buku yang dapat saya habiskan pada hari yang sama juga. Esoknya, saya akan pinjam buku lain pula. Lagi best buku tersebut, lagi mudah untuk dihabiskan.

Di perpustakaan SABS ini, buku bahasa Melayunya sedikit sahaja. Cuma ada tiga rak. Saiz tiga rak ini adalah kira-kira 1.8m tinggi dan lebar mungkin dalam dua depa lebih sikit (lebar papan hitam kelas).

Pilihan utama saya sudah tentulah novel-novel Alaf 21 tetapi perpustakaan sekolah mana ada novel-novel macam tu. Yang ada cuma novel-novel serius. Waktu itu saya selalu mengeluh kenapalah buku-buku dekat library ni tak best. Tak boleh ke beli buku yang ada kat kedai buku tu? (ye la, mana ada buku sasterawan negara dekat kedai buku mainstream ketika itu) Jadi nak tak nak, saya hadap je lah apa yang ada. Bermulalah exposure saya dengan buku-buku sasterawan Malaysia seperti A Samad Said, Usman Awang, Keris Mas dan lain-lain. Novel Di Hadapan Pulau, Rimba Harapan (Jungle of Hope) yang menjadi teks KOMSAS Tingkatan Lima telah saya khatamkan ketika di menengah rendah lagi. Termasuklah novel Salina, novel evergreen tulisan A Samad Said.

Dalam banyak-banyak sasterawan ini, yang saya paling minat adalah Usman Awang. Usman Awang pernah bertugas sebagai polis, jadi kadang-kadang terselit watak polis dalam novel-novel dan cerpennya. Sebagai remaja lelaki, saya suka cerita polis dan askar ni, jadi sebab tu saya rasa novel beliau lebih cool.

Selepas Usman Awang, saya prefer A Samad Said sebab susunan bahasanya cantik. Lagi pula ada beberapa novelnya kalau tak salah saya latar masanya ketika tamat Perang Dunia Ke-2, ada sikit-sikit baur perang lagi. Saya rasa cool lah.

Bila pinjam dua buku sehari, dalam masa beberapa bulan sahaja dengan mudah almari tersebut dapat dihabiskan. Bila buku Bahasa Melayu dah habis, nak tak nak saya terpaksa start pinjam buku Bahasa Inggeris.

Saya masih ingat novel Inggeris pertama yang saya habis baca, Kidnapped oleh Robert Louis Stevenson. Sebenarnya novel tu saya dah pernah pinjam waktu sekolah rendah darjah 4 (sebab cikgu suruh pinjam satu buku BM dan satu buku BI). Tetapi saya tak habiskannya.

Waktu sekolah menengah baru dapat habiskan. Ye la, dulu English saya bukan bagus sangat. Mungkin in a way ada hikmahnya, sebab tu di sekolah menengah English saya jadi significantly lebih baik kerana saya paksa juga diri untuk habiskan baca dan faham.

Ketika inilah saya mula diperkenalkan kepada Mark Twain dengan kisah Tom Sawyer dan Huckleberry Finn, Sweet Valley High. Mula-mula merangkak, tapi lepas sebulan dua baca buku BI, saya dah dapat momentum. Kalau tak salah saya, di SABS lah saya jatuh cinta dengan John Grisham.

Alhamdulillah sampai sekarang minat membaca tu kekal.

Saya harap kalau dah tua nanti, kalau masuk hospital ke apa ke, selain pastikan bawa baju dan pakaian, mesti kena ada buku dan laptop.

Stranded Near Deer Mwass

In an unfortunate incident, the train ahead of us met with an accident, causing a temporary halt throughout Egyptian rail network.

I noticed that the train has not been moving since at least 4.30 am this morning.  
Alhamdulillah we are okay, we nearly board that doomed train. We are now waiting to resume our journey back to Cairo.

InsyaAllah, we will still be on time for our flight back to KL tonight.

Morning view from the last wagon:  

The Luckiest Person on Earth

I am writing this on a Trans-Egyptian train crossing the vast Sahara Desert. It’s a 10-hours journey one way. The longest train ride I have ever been on.

It is part of the itinerary for my backpacking trip to Egypt this year, with my wife and colleague Naquib.

Throughout this trip, seeing how normal Egyptians works & live and seeing the disparity between the rich and the poor, and reflecting on my own life, my heart was touched and I am grateful on how lucky my life has evolved.

Normal people are blessed if they have one or two things going right for them. For me, I have three main things that made life such a bliss and so much more easier.

Luxor- View of the West Bank from Across the River Nile

First, I am grateful for my wife. The best gift I have ever got in this life, she is the answer to my prayers. Sharing this trip with her, made this trip more memorable. Seeing the joy in her eyes made all the effort and hassle worthwhile. Trips that we took together to see places that she never visit before are my ways of thanking her for all that she have done to make my life easier and calmer.

Second, I am grateful for my career. I got lucky and I did fairly well in #2kerja , some people are struggling with one. Allah has been kind to me, Alhamdulillah.

Third, I got the opportunity to see the world and Allah has removed all the barrier that has potential to stop me from grabbing the opportunity. Some people has the means, but not the time and the opportunity to go. Some people has the time, but couldn’t afford it. I am grateful everything pans out alright for me.

There are of course, a lot of reasons for you not to travel. People stopping you or bothering you, so that you feel the hassle just not worth it. For me, this verse rings true:

“And they (the disbelievers) schemed, and Allah schemed (against them): and Allah is the best of schemers.” (Surah Ali Imran, 3:54).

Seek help only from Allah and He will help you accomplish all that you wish.

Nostalgia Zaman Remaja

Ini port tengahari saya ketika di SABS. Sampai sekolah pukul 12, makan cendol campur tak nak kacang dulu sebelum masuk.

  
Kalau pergi awal sekolah (sebab naik main Red Alert LAN dekat cyber cafe) makan cendol pulut, kira lunch. Pakcik yang sama masih Jual cendol, cuma bezanya dulu guna tangan sekarang dah pakai generator. Dulu kerusi sikit je (duduk atas tebing majoritinya) sekarang ada dalam 10. Dan sekarang pakcik ni dah ada assistant.

Rasa cendol tu?

Nostalgik. Takdelah sedap macam cendol Wahab di KL, tapi meet the purposelah.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén