Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: August 2019

Perubahan Itu Sukar Tapi Perlu

Bila ditanya adakah saya risau untuk berpindah ke Iraq, jawapan saya konsisten. Saya tak risau untuk pergi ke Iraq, saya risau untuk yang ditinggalkan.

Setiap kali saya menerima email atau WhatsApp dari Malaysia berkenaan kerja, hati saya gundah gulana. Boleh affect rhythm untuk hari tu. Yalah, dengan perlu focus dengan perkara di sini lagi, saya harap sebenarnya kawan-kawan dan team di Malaysia boleh carry on the struggle di Malaysia seolah-olah saya tidak pernah ada di sana. Mereka boleh sebenarnya. Banyak benda yang saya pun tidak tahu, sama macam mereka. Cuma berdasarkan kepada pegangan, mesti ada sebab benda tu dibuat (a.k.a sangka baik) dan cari jawapannya. Jika di cari benda yang baik, kita akan jumpa jawapan yang baik. Jika di cari benda yang salah, kita akan jumpa jawapan yang salah. Sebab interpretation orang macam-macam. Senang je.

Saya berat hati untuk cakap tak tahu ataupun untuk tidak membantu, sebab emak saya selalu pesan, permudahkan kerja orang. Nanti Allah permudahkan kerja kita. Plus kadang-kadang sesuatu itu mudah untuk kita, tapi sangat susah untuk orang lain. Jadi mana benda senang-senang tu, tolong je lah.

Tapi bila selalu sangat kita buat macam tu, keadaan jadi terlalu bergantung kepada kita. Bottleneck tu akan jadi pada satu point. Ini tidak bagus. Tidak bagus untuk keseluruhan system dan juga tidak bagus untuk bottleneck itu sendiri juga.

Saya faham keadaan di sana. Jika ketika saya ada pun, pressure dan load itu pun sudah amat berat dan menekan, inikan pula selepas perpindahan keluar personnel. Ada yang dengan replacement, ada tanpa ganti. Workload itu lebih punishing.

Namun jika saya berterusan carry sedikit load tersebut dari jarak jauh sekalipun, kebergantungan itu akan berterusan dan mungkin akan lebih parah kelak. Lebih teruk jarak yang jauh menyebabkan saya tidak dapat membantu dengan efektif. Time invested will not be proportionate dengan result harvested. Tambahan pula, load di sini pun agak banyak yang saya perlu turut carry.

It’s hard for me to say no. Dan memanglah saya tidak akan kata no. Saya akan tolong, sebab saya yakin dengan tolong orang, Allah akan tolong kita. Cuma kadang-kadang saya terfikir juga. Walaupun kena dump tu pedih sangat-sangat, tapi it is necessary dari terus-terusan berada dalam relationship sebab kasihan (pity-love). Saya harap mereka juga faham situasi yang saya sedang alami. I need to move on. They need to move on.

Ya Allah, permudahkanlah urusanku, urusan-urusan kawan-kawanku , urusan-urusan mereka yang berinteraksi denganku, di dunia dan akhirat.

Iraq: Minggu #5

WoW. Full. Sibuk.

Sedar-sedar sudah 5 minggu di sini rupanya. Alhamdulillah, rasanya saya berjaya hit the ground running. Dan sekarang pun saya rasa majoriti stakeholder yang saya jumpa treat saya normal and as equal, tidak rasa dianggap baru lagi. Cuma on the inside saya masih berjaga-jaga. Trust is earned. Jadi saya tidak mahu ambil enteng trust orang.

Semoga Allah terus memimpin saya dan menguruskan apa yang tidak mampu saya uruskan.

Iraq: Hari Raya Korban 19

Banyak anekdot mengenai Hari Raya Aidiladha di sini yang boleh saya tulis atau kongsikan. Maklumlah, Hari Raya Korban ini adalah Eid Mubarak untuk orang Iraq (berbeza dengan kita di mana hari raya puasa lebih meriah) Tetapi bukanlah tujuan saya menulis ini sebagai travelog. Lebih kepada catatan peribadi saya untuk revision kemudian.

Lagipun satu catatan panjang lebar berbentuk anekdot telah saya kongsikan di FB, cukuplah.

Apa yang ingin saya rekodkan, ini kali pertama saya menyambut Hari Raya di perantauan, jauh dari keluarga. Memang ini yang saya tunggu sebenarnya. Lebih dua puluh tahun. Saya tak boleh skip Hari Raya tanpa sebab, memang emak saya tak bagilah. Pergi bercuti lepas raya pun emak saya tak berapa bagi. Tetapi kali ini terpaksa berjauhan sebab tugas, itu tidak mengapa. hehe..

Sedih ke? Entahlah, tidak juga. Cuma saya rasa bagus juga. Ia buat saya lebih menghargai hari raya. Dengan berada jauh kali ini, definitely 100% saya akan lebih menghargai hari raya yang akan datang apabila berpeluang merayakannya bersama keluarga.

Secara peribadi pula, saya turut berpeluang fine tune takbir raya saya (secara video-con dengan emak saya), memang rare. Sebab sebelum ni memang tak ada sebab untuk saya buat macam tu kalau di depan mata.

Alhamdulillah, pengalaman-pengalaman ini membuatkan saya menjadi manusia yang lebih baik. Insya-Allah.

Iraq : Minggu #4

Minggu ini full swing saya bertugas secara independent. Sibuk boleh tahan. Saya banyak kena catch-up, alhamdulillah saya secara peribadi rasa satisfied. Ada kena fine tune sedikit tapi saya boleh grasp the situation in front of me and handle it well. Alhamdulillah.

Di sini proses hand-over sistemnya agak sistematik dan saya pernah bekerja dengan kebanyakan colleague di sini, jadi smooth transition tu. Senang untuk saya catch up.

Sebelum ini apabila join meeting, saya cuba menyerap sebanyak mungkin, memerhati dan memahami bagaimana keletah dan budaya di sini. Minggu ini saya mula perlu participate dengan aktif. Getting better dengan tips-tips dari kawan-kawan yang lebih lama.

Cuma, seperti yang pernah saya sebutkan sebelum ni. Bila kita bermula di tempat baru, cycle untuk kita membuktikan diri pun bermula semula. Segala support system, trust deposit yang ada sebelum ni di tempat lama, akan reset. It’s okay. Itu lumrah di mana-mana. Cuma saya perlu sentiasa aware mengenai perkara ini dan give 120% every time.

Dalam kehidupan peribadi, alhamdulillah. Saya berjaya continue habit yang saya cuba maintain dari Kerteh, walaupun minggu #1 dan minggu #2 agak challenging dan nampak macam tak akan kekal. Mungkin juga dengan doa ibu yang mahu anaknya konsisten, saya berjaya kembali put the habit on track pada minggu #3 dan #4 ini.

Saya akan menyambut Hari Raya AidilAdha di sini. Tak sabar rasanya nak makan ketupat, kuah kacang, lemang dan rendam. Harap-harap lah Dewan Makan menyediakan juadah raya tersebut. Pada raya ke 2, akan ada aktiviti Qurban di dalam kem, manakala pada raya ke 3, insyaallah saya akan menyaksikan aktiviti Qurban dengan penduduk tempatan di luar kem.

Akhir sekali, seperti kita-kira orang di sini, 2 Jumaat lagi sebelum kepulangan saya ke Malaysia. Looking forward to it.

Iraq : Minggu #3

Saya enjoy bekerja di sini. Dalam sebuah organisasi besar dan berlapis-lapis birokrasinya, bekerja di “frontier” seperti ini rasa seperti dalam sebuah startup. Lebih agile.

Bekerja dengan pelbagai budaya pun memberi perspektif berbeza. Cabaran? Ada, tapi di mana-mana pun ada cabaran. Worth it dan tidak worth it sahaja. Cabaran di Malaysia, worth it. Tapi cabaran di sini sangat worth it. So, tak boleh complain.

Ini minggu pertama saya bertugas solo. So far masih steady.

On personal side, saya kena mula jaga makan, cari masa untuk exercise dan have a plan untuk kembali kepada fitness level awal tahun, jika tidak lebih baik.

Satu lagi perkara yang saya rasa perlu direkodkan, bulan pada waktu malam di sini adalah bulan yang paling cantik saya pernah tengok (walaupun cuma bulan sabit). Terang, jelas dan kuning yang betul bersinar.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén