Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Month: May 2010

Seeing Is Believing: Exclusive Pics

Ada soalan yang saya terima mengenai status berat saya yang terkini. 🙂 Adakah saya semakin kurus dan semakin hensem? Saya malas nak cakap banyak, a picture is worth a thousand words. And seeing is believing, jadi anda boleh lihat sendiri sama ada saya semakin hensem & kurus atau tidak. Ahaxz.. 😉

During CSR Visit at Zoo Negara

Itu dari depan untuk menguji tahap kehenseman. Untuk membuktikan tahap kekurusan pula, berikut adalah side profile. 🙂 Picture does not lie tau. hehe… Oh ya, biasanya saya tak link kan gambar kecil kepada gambar yang besar. Tetapi untuk memastikan gambar di bawah tidak diragui keasliannya, anda boleh klik pada gambar tersebut untuk melihat versi besar.

Side Profile- Boleh jadi pengacara Roda Impian

So, amacam? 😉

Added Later:

Sebelum ini saya sangat susah untuk dilihat dalam pakaian formal. Walaupun begitu tidak bermaksud saya selalu selekeh, cuma saya lebih selesa memakai jeans dan t-shirt. But because of  of that, I paid a heavy price for it in my life. Perceptions.

Dan untuk rakan-rakan yang tak percaya this day can come (yes, can and not will.), feast your eyes! :p

Another one with a very innocent look;

Which come from this group picture;

Sabri

Living With Self Limiting Belief

I am currently attending a course. It is a 16 days course designed to made your blood go green (emerald green to be exact) ~in the words of our facilitator. It is definitely a good experience and a good program. One biggest take away for me (there should be a few-but as I have gone through numerous courses before, I have learned pretty much of it before)

If you have followed this blog for some time, you will notice that I don’t have that many self limiting belief and I don’t pay that much attention to peoples’ perception. However, as a normal human being, sometimes I do let other people impose their limiting belief on me. It is happening unconsciously. And I am reminded again, it is not a nice feeling to be living with this self limiting belief.

Perception is just a view point. Most of the time it is biased and skewed. It is proven time and time again for me during this course.

For example in my case, I am slightly overweight. Hence, people close to me always assume that I am unfit.

And because I could not care less of what people think of me, I don’t mind. Everyone is entitled to their own opinion. This include people who are dear (or once was) to me. Unconsciously, this influence me as well.

In this course we are doing a few outdoor physical activities which require strength and fitness.

And each time, I became nervous. As this will be a team activity and each person was required to pass it before the whole group can move on, I became more agitated. I don’t want to be the person who let the team down. But apparently my worry was unfounded. I did quite well, and in some activity I directly contributed to the team achievements (we clocked the best time in a few activities and won the volleyball competition -overcoming a gap of 14 points from behind to win, thanks to yours truly serve).

In another case, during our CSR visit to Zoo Negara, I helped the zoo keeper to move few sacks of pellets (50kg each), something which I don’t know I can still do (once upon a time ago, I am able to do that, before I let people perception creeps in).

I found my confidence back in doing physical activities. I am normal. I can’t understand how I can let other people opinion affect my own valuation of myself. I am very fit and able to participate actively in outdoor activities!

Conclusion for this post; I know this is super cheesy and dramatic. But I still want to say it although it sounds very weird. I feel like a man again. :p

Apa Ertinya Menjadi Dewasa

I have been planning to write about this for some time but couldn’t find the time to do it and whenever the opportunity came I kind of not in the mood. However, today I think I have both the mood and the time. So here it goes.

What Does It Mean to Be An Adult?

I have spent some time thinking about the answers to the above question. The weird thing is, whenever I thought about it, I keep getting different answers. But lately, the same one keep reappearing in my head. Maybe its a hint to me that finally I almost found the correct answer.

So, What Does Being an Adult Mean to Me?

For me, it means I am making smarter choices in life. Before, I don’t like to drink plain water. I prefer sweet drink instead (a few times a day). I also don’t eat any vegetables. Now, I drank a lot of plain water every day (nearly 8 glasses a day if not more). I also significantly reduce my sugar intake (once a day only, if any) and start eating my vegetables, at least once a day.

The best part is, it has become a habit.

Means, I am not struggling to do that anymore. It has become a habit for me. When offered sweet drinks, it is perfectly normal for me to decline and asked for plain water instead. I am also willing to pay RM 1.50 to buy mineral water than to spend the same amount to buy Coke or juice. That’s a significant change for me.

Making Friends as an Adult

Being an adult also means I am less susceptible to peer pressure and I am ever ready to put my feet down and stand up for myself instead of being pushed around. I am perfectly happy only to be close to people that I want to and do not feel compelled to entertain and befriend everybody, especially if I thought they are a negative influence.

Nobody can force me to do something that I don’t want to do.

Living Life and Achieving Success in Life

I have a colourful past. I am pretty satisfied with it and I can honestly say I achieve a lot. However, this past few days I am thinking and benchmarking myself. What am I doing right now? What track I am on as of now?

Then, a realization hit me and I am grateful for that.

I realize that I am living my dream and I could not ask for a better today than what I am going through. This is the best day of my life! I am still writing my life-book and the prospect is bright.

I am grateful for the achievements of my past and very grateful for the achievements I am creating today and achievements I will be creating tomorrow. I know for a fact not many adults can claim so, a lot carries a lot of regrets and baggage with them.

This is important because I realize I am not living in my past. I am not wishing for a better future either. But I am busy, creating the life that I want to be in. Busy being present. What a really wonderful feeling to have and I am forever grateful to Allah for blessing me.

For me, these are what it means to be an adult.

In the next articles, I will wrote more about decision-making as an adult. 🙂

Mucho Gracias!

Sabri
Young Adult

Random Musings

1. I am grateful for being blessed with a lot of opportunities to develop myself.

2. I am grateful, I am being surrounded by competent people most of the time.

3. I am grateful I am being present.

4. I am grateful I am aware of my thoughts and am in control of it.

5. I am grateful I am blessed with adequate self confidence to carry myself through the challenges in life.

A Life Fully Lived

Nenek kesayangan (kami panggil Tok) saya baru meninggalkan saya pagi semalam. Saya berkesempatan untuk berada di sisinya sebentar ketika Tok menghembuskan sisa-sisa nafas terakhirnya. Pada saya, tok adalah contoh manusia yang menggunakan hidup sepenuhnya. Walaupun hidupnya tidak sempurna, tetapi usaha yang beliau berikan adalah jauh lebih hebat dari kemampuan dirinya. Biar saya ceritakan mengenai wanita hebat ini.

Tok berumur 89 tahun, lebih kurang sebaya Dr. Mahathir. Dan seperti mana Dr Mahathir aktif, begitulah juga tok. Cuma bezanya tok perempuan, dan tok bukan seorang bekas Perdana Menteri.

Pagi semalam, tok meminta di bawa ke hospital. Cho & Ayah Cho (pakcik & makcik saya) pun membawanya ke hospital. Tok masih gagah dan boleh berjalan sendiri (ramai rakan seusianya sudah terlantar di mamah usia). Di hospital, setelah diperiksa, doktor meminta tok agar di X-Ray. Paru-paru tok mempunyai sedikit air.

Ketika menanti giliran untuk di X-Ray, tok semakin lemah. Selepas di X-Ray, pernafasan tok mula tidak teratur. Jantung tok pula menjadi lemah. Tok di rawat di Zon Kritikal Bahagian Kecemasan. Pada waktu ini (kira-kira jam 9 pagi), Dr meminta Cho memanggil waris-waris terdekatnya kerana tok sudah tenat. Tok tidak memberi reaksi kepada sebarang ubat/tindakan yang Dr lakukan. Alat bantuan pernafasan disambungkan.

Walaupun Tok tenat, tetapi Tok tetap kelihatan tenang sepanjang waktu. Kami di suruh berjumpa berdua-dua.

Ketika saya berbisik ke telinga tok, saya lihat mata tok bergenang air mata. Saya mengusap dahi tok buat kali terakhir, masih panas. Saya menjadi semakin sebak. Mengetahui yang detik-detik terakhir tok untuk meninggalkan kami semakin hampir.

Dalam pukul 10.30-11 pagi, setelah ayah long dan mak long tiba, doktor menghentikan alat bantuan pernafasan. Saya menghubungi sepupu-sepupu saya memaklumkan pemergian tok.

Tok adalah seorang wanita yang cekal. Tok mempunyai 5 orang anak lelaki dan 3 orang anak perempuan. 2 dari anak perempuannya (makcik-makcik saya) meninggal dunia lebih dulu darinya. Setahun dua tahun yang lepas, anak perempuan tunggalnya yang masih tinggal (Cho) menjalani pembedahan untuk membuang fibroid. Bayangkan perasaan seorang ibu yang telah kehilangan hampir kesemua anak perempuannya, dan satu-satunya yang tinggal sedang bertarung di atas meja pembedahan?

Tok pernah mengucapkan kepada saya, jikalah beliau boleh menggantikan tempat makcik saya itu beliau tidak kisah. Tok begitu sayu dalam kata-katanya, tok merasakan beliau sudah hidup cukup dan tidak kisah untuk pergi ketika itu bagi pihak Cho.

Dengan izin Allah Cho pulih dan tok juga sihat seperti biasa.

Sejak seminggu lepas, tok mula mengatakan yang Tok tidak sesihat biasa. Mujur saya bercuti 2 minggu. Jadi saya sempat bertemu tok beberapa kali kebelakangan ini.  Minggu lepas Cho membawa tok ke klinik. Setelah pemeriksaan, Dr mendapati kandungan gula dalam darah tok sangat rendah. Dr meminta tok meminum lebih banyak air manis.

Tetapi tok fobia dengan gula. Sudah bertahun-tahun tok tidak minum air bergula. Tok tidak mahu. Tok takut terkena kencing manis. Ini disebabkan hampir kesemua anak-anaknya menghidap kencing manis (semestinya kerana kesalahan masing-masing, bukan keturunan) 😉

Ketika pertama kali saya bertemu tok dalam dua minggu ini, saya sudah dapat rasakan kesihatan tok tidak begitu memuaskan. Tok okay sahaja, tetapi cara beliau bernafas seperti ada yang tak kena. Tok ada bertanyakan bila Sabriza balik. Saya memberitahu tok, bulan 7 nanti. Saya menyuruh Sabriza menghubungi tok untuk berbual dengannya, just in case. Mujur Sabriza ada menghubungi tok keesokan harinya.

Pagi semalam tok dijemput Illahi.

Tok sudah bersedia. Beliau sudah seringkali memberitahu Cho yang beliau meletakkan wang untuk urusan pengkebumiannya nanti di bawah tikar tempat beliau selalu baring. Bahkan, beliau juga telah meletakkan semua barangan yang diperlukan untuk pengurusan jenazah di dalam satu beg.

Di saat-saat akhir hidupnya, beliau tidak mahu menyusahkan orang dan beliau memang the rock of her children life.

Tok, Seorang Wanita Hebat

Ayah adalah anak emas tok. Menurut makcik-makcik saya (menantu tok), bila anak tok sayang secara automatik menantu dan cucu-cucunya menjadi kesayangan tok. Saya rasa tok sebenarnya sayang kepada semua anak-anak lelakinya dan memang anak-anak lelakinya menyayangi tok lebih dari isteri masing-masing (saya rasa).

Ayah mengatakan yang tok sayang lebih kepadanya kerana dulu beliau bawa tok ke pasar setiap hari dan tiap-tiap hari pergi rumah tok (well, if you know my father, this should not be a suprise). Mak sampai kecil hati sebab ayah selalu cakap mak masak tak sedap macam tok (which hampir semua anak lelakinya buat dekat wife masing-masing).

Bila dia tahu ayah ngah nak datang, beliau akan hamparkan tikar, siapkan dan hidangkan minuman di ruang tamu.
Bila dia tahu ayah de nak datang, beliau akan suruh orang belikan keropok di Tanjung Lumpur sebab beliau tahu ayah de suka sangat makan keropok.

Saya dibesarkan dengan masakan ala-tok. Kadang-kadang ketika kecil dahulu, saya dijaga oleh tok. Emak pernah memberitahu saya, waktu kecil-kecil dahulu sebelum tidurkan saya, Tok akan menghalau semua ayamnya masuk reban dahulu. (sebab saya selalu terbangun jika terdengar bunyi ayam bising)

Tok tukang masak yang hebat. Air tangan tok memang unik hebat dan berbeza. Sup ikan jebung tok dan asam pedas tok adalah makanan common, tetapi rasa apabila ia dimasak tok sangat-sangat berbeza. Tok juga membuat rendang yang paling sedap pernah saya makan, (dan saya telah mencuba rendang di serata Malaysia). Saya pernah terdengar ketika hari raya, seorang makcik saya berkata kepada emak (mereka sedang belajar resipi tok) yang mereka perlu salin resipi tok ini betul-betul. Ini kerana walau seulas bawang tertinggal pun, anak-anak tok akan dapat rasa.

No offence to Sabriza and my mom, memang berbeza. Mak saya terpaksa develop kemahiran masak benda lain seperti telur bungkus (apa-apa yang tok tak masak), kerana apa-apa yang tok sudah biasa masak, mak mesti tidak dapat lawan. Even singgang (masakan paling malas di dunia) emak pun ayah cakap tak sama macam tok masak.

Contohnya pada hari raya lepas ketika menjamah rendang tok, saya immediately dapat agak yang mesti ada orang lain tolong tok masak rendang tersebut kerana ia tidak se pure rendang yang tok selalu masuk. Memang betul pun, Sabriza yang tolong rupanya. Saya sekadar berkata, “patutlah rasa lain”. 🙂

Tok, a Doting Grandmother

Saya tidak tahu bagaimana nenek/tok/tok wan anda. Tetapi tok saya sebiji seperti nenek konvensional dalam tv. Tok sangat penyayang kepada cucunya. Waktu kecil-kecil dahulu, saya sering mengikut tok ke pasar. Tok antara orang pertama bawa saya naik bas, teksi dan beca (Ya! Among the only few times saya naik beca). 🙂

Setiap kali ikut tok ke pasar, tok mesti belikan saya air tin/air kotak.

Kadang-kadang tok akan belikan cikedis (jajan) atau permainan juga.

Saya juga suka ke rumah tok waktu kecil-kecil dahulu dan lebih suka tidur di sana, sebab di rumah tok, emak dan ayah tak akan berani marahkan kami. hehe… :p (kalau kat rumah tu, hari-hari kena pukul). Sebab rumah tok dan rumah kami tidak jauh (satu Kuantan juga), dan memang ayah hari-hari suka pergi rumah tok, jadi memang saya sentiasa cari alasan untuk duduk di rumah tok.

Satu ketika dahulu, tok mempunyai kedai kecil dan empayar kuih rayanya sendiri di Kuantan. Setiap kali hari raya, sebahagian anak-anak dan cucunya akan membuka gerai menjual kuih raya. Di salah satu gerai inilah saya berkenalan dengan dunia keusahawanan. Saya rasa saya memang mendapat trait usahawan ini dari tok.

Tetapi yang kelakarnya, saya masih ingat hari pertama saya membantu ayah di gerai ketika bulan puasa (ketika saya darjah dua saya rasa). Hari pertama saya tolong, malam itu terus saya demam apabila berbuka di rumah tok. Habis ayah saya kena marah dengan tok sebab biarkan budak kecik tolong dia di gerai. hehe… :p

Kenangan saya yang terakhir bersama tok yang saya akan ingat sampai bila-bila adalah kejadian pada satu hari raya.

Ayah saya komplen yang beliau sudah tidak ada gigi, jadi beliau tidak boleh makan (4 batang je pun sebenarnya yang tak ada. Ayah saya memang jadi macam budak-budak kalau dengan tok). Lantas tok saya memberitahu beliau, “Alah, aku ni Hasan berpuluh tahun hidup tak ada gigi, boleh je makan. Banyak cakap pulak” (tok memang tak ada gigi langsung)

To think of it, antara makanan kegemaran tok lately adalah biskut kering yang keras tu. I doubt ayah boleh makan. Tapi tok makan selamba je walaupun takde gigi. 🙂

I think my memory of tok does not do justice for her. Ada banyak lagi sebenarnya memori-memori best dari seorang nenek yang terbaik di dunia ini. You can read some more from my sister’s blog here.

Semoga roh tok ditempatkan bersama roh orang yang soleh dan solehah.

Alfatihah.

Sabri

Pesanan Untuk Adik: Sebelum Memilih Calon Suami

Saya berbual dengan rakan saya semalam apabila saya menyedari umur saya sudah pun 25 tahun. Tahun depan, umur saya akan menjengah 26 tahun. Saya baru sedar saya sudah semakin tua. Ini bermakna, adik perempuan saya yang kedua, Sabriza juga semakin tua. 23 menjengah 24. Jika saya tidak kira umur saya sendiri, sudah pastinya saya tidak sedar yang Sabriza telah berada di pertengahan 20an. Ya, jika berdasarkan kepada komunikasi kami saban hari, saya masih ingat dia 16 tahun! :p (whether that supposed to be good or bad, I leave it to your imagination)

That’s mean in a year or two or three, there will be another person joining the family. My brother in law. So sebagai abang/bakal abang ipar yang baik, saya akan senaraikan di sini pesanan- pesanan dari seorang abang kepada adik perempuannya.

(Note: I call my younger sister, Kakak)

Let’s start with the hardest one.

Memilih Calon Suami

A lot has been said about this. A lot of people has given their opinions. As much as we want a perfect soul mate, we have to accept the fact that nobody is perfect. However, having said that it does not mean we should not try to be perfect ourselves. Anything lesser than that means you have not matured enough. Dan betul, jangan terkejut. Memang ramai orang yang berumur 30 an, anak berderet macam anak kucing pun belum matang lagi dalam hal ini.

Dari banyak-banyak kriteria yang telah disenaraikan oleh orang, abang rasa the most important one is; Sekufu

Ini yang akan menentukan sama ada dia boleh diajak balik kampung tidur di rumah emak ataupun lebih selesa tinggal di hotel kalau balik Kuantan.

Ini yang akan menentukan sama ada dia akan dapat “masuk” dalam keluarga kita atau tidak.

Ini juga yang akan menentukan sama ada kakak akan masih dapat menjadi anak yang diharapkan emak dan ayah atau tidak sepuluh tahun akan datang.

Dan yang lebih penting, inilah faktor yang akan menentukan sama ada kakak dan dia dapat menyesuaikan diri dengan keluarga dia nanti atau tidak.

Ayah adalah pemandu teksi dan emak kerani. Kita dulu sekolah rendah dah mesin kelapa, belah ikan bilis dan potong lada kering berkilo-kilo sehari. Walaupun sekarang abang (tulis apa yang sepatutnya di sini-Ummairah kata tak baik riak) dan kakak lulusan oversea, ingat ada jurang perbezaan yang sangat ketara dengan peers kita yang mempunyai orang gaji sendiri di rumah mereka.

Tidak ada siapa yang boleh claim mereka lebih baik. Baik anak pemandu teksi ataupun anak doktor. Kerana pada hari ini kita sama dan setara dengan peers kita.

Namun, hakikatnya kita dibesarkan dengan budaya berbeza.

Sekufu bukan hanya terhad kepada latar belakang keluarga, tetapi juga kepada tahap agama, pendidikan dan harta (sendiri bukan parents punya). Carilah yang boleh makan sambal belacan, masak lemak, tomyam emak (yang tak pedas tu) dan juga singgang kegemaran ayah.

Bolehkah kakak memilih orang yang tidak sekufu?

Boleh, just bear this difference in mind. Dan reviewlah balik pengalaman sepupu-sepupu kita dan make the best decision for yourself.

A Short Lesson On Cinta

Love is something that you do onto yourself. Cinta bukanlah butterflies in your stomach as the fairy tale says. Cinta datang bila orang yang kononnya kita “cintai” tidak berapa di depan kita. Kita membayangkan yang indah-indah belaka, betapa sempurnanya si dia, betapa baiknya si dia ketika dia tiada di depan kita.

Kita mencintai “angan-angan si dia” yang kita cipta sendiri dalam fikiran.

Itu hakikat cinta. Bullshit kepada myths yang sering dimomokkan dalam cerekarama, filem Hollywood dan filem Hindustan.

Ketahui hakikat ini dan gunakan kesedaran ini untuk mengawal dan membuat keputusan terbaik untuk diri kakak.

Something for you to ponder on

  1. Carilah lelaki yang baik. Lelaki yang baik dan setia sekarang ni susah nak cari. Btw, jiran rumah kita PUN kahwin dua tau. Call emak for full story. Siapa sangka kan? Jangan sia-siakan lelaki yang baik when you have found one.
  2. Jangan pilih suami sebab status. Status is temporary. Kita yang nak kahwin. Bukan kawan-kawan kita. Jadi pilih suami untuk diri sendiri. Jangan pilih suami untuk kawan-kawan kita. Means seseorang itu mesti seseorang yang kita senangi untuk diri kita sendiri, bukan yang kawan-kawan kita senangi semata-mata. Oh, the same goes to family. Pilih orang yang kita suka. Bukan orang yang family kita suka. (just bear in mind, restu tu penting)
  3. Extra mark kalau lelaki tu ada wawasan dan boleh ditumpang. Lelaki macam ni lagi-lagilah limited editionnya.
  4. Lelaki yang boleh bersabar dengan mood kakak tu.
  5. Jangan kahwin sebab desperate. Biarlah umur 30 pun tak kahwin. Kahwin hanya bila jumpa lelaki yang matang + baik + sesuai.

Permintaan Abang

Abang tak kisah sangat siapa kakak pilih. Tetapi kalau boleh, tolong pastikan dia bukan penonton Cerekarama dan Nur Kasih. Kalau boleh juga, abang harap sangat kereta dia bukan kereta Vios. Lagi bagus kalau downpayment kereta dia bayar sendiri dan bukan parents dia bayarkan.

Oh ya, dari apa yang abang tengok kawan-kawan kakak tak ada yang macam ni, tetapi kalaulah dapat mesti bagus:

Boleh diharap untuk tebang pokok depan rumah macam Ummar (senang sikit kalau ada dua orang suruhan kan… haha),  ataupun seseorang yang boleh layan ayah berborak ketika Ummar tebang pokok. Seriusly, kalau dia dapat buat ayah seronok berbual dengan dia pun dah kira bagus sangat dah (dengan syarat dia bukan satu kepala dengan ayah lah!).

Good Luck!

Sabri

p/s: Untuk bacaan tambahan, recommended : Giving 100% or Just Keeping Score

Dr. Sheikh Muszaphar Secrets Revealed

The title of this post was so cheesy. But I couldn’t help it. :p

Just finished reading, Journey to Space, a Memoir of Malaysia’s First Angkasawan by Dr Sheikh Muszhaphar (Dr SMS). The book confirmed what I suspect all along about him (click here for further reading).

Ramai orang menyangka superhero tidak mempunyai masalah dan jika mereka ada pun masalah mereka kecil dan tidak merunsingkan. Apa tidaknya, saban hari mereka menghadap orang awam dan orang-orang yang terhampir dengan muka yang manis dan ceria.

Kita juga menyangka yang superhero (mungkin terlampau extreme untuk kategorikan Dr SMS as superhero, but you got my point) mempunyai kekuatan luar biasa dan kita tidak akan dapat menjadi seperti mereka, tetapi sebenarnya tidak. Mereka dan kita sebenarnya sama sahaja. Yang membezakan kita dan mereka adalah mereka telah break through self limiting belief mereka. Mereka tidak bercerita dan percaya kepada bisikan-bisikan karut yang menyatakan mereka tidak mampu berbuat sesuatu.

Tahu atau tidak, berat Dr SMS adalah 98kg 2 years before he went for the space flight. He admit he was overweight due to the sedentary lifestyle he lead at that time. Heck, he might be a little bit taller than me, but I am not 98kg. So, who knows two year from now I might be on the moon pulak. It happened for Dr SMS, it might happened to me. :p

Ya, ya, saya tahu yang saya kurang sikit handsome dari beliau, tetapi umur saya baru 25. When Dr SMS applied to be an astronaut, he is 36. Dah tua sikit kan? So, balance la markah kan? 🙂

He is officially one of my idol now. To future doctors yang merasakan diri mereka selalu dihambat masa, ketahuilah bahawa selain dari menjadi doktor, Dr SMS juga adalah part time model, pemilik restoran, dan juga pelajar tahun akhir (Master in Ortophaedic) ketika masih bertugas sebagai doktor.

Beliau ada menulis bahawa beliau juga mengalami kesibukan seperti yang dialami oleh doktor-doktor lain. Tetapi beliau percaya, what the mind believe, the body can achieve. It’s all in the mind. Kesibukan itu adalah kekangan atau self limiting belief yang diimposekan oleh diri kita sendiri. Di samping sibuk dengan aktiviti-aktiviti di atas, Dr SMS juga masih sempat mengikuti program-program Mercy Malaysia sebagai sukarelawan (sebelum dia menjadi angkasawan ya).

Jadi, jika Dr SMS dengan berat 98kg sebelum dia menjadi angkasawan boleh buat semua yang di atas, anda juga mesti boleh ya rakan-rakanku doktor-doktor sekalian. 🙂

Dr SMS Seorang Yang Emosional

Berdasarkan laporan psikologi yang dibuat oleh pakar perubatan Rusia, mereka melaporkan yang Dr SMS (masukkan adjektif yang baik-baik~banyak saya dah lupa), tetapi beliau emosional. Walaupun saya tidak mengenali beliau secara peribadi tetapi dari penulisan beliau saya dapat rasakan yang pakar psikologi tersebut betul.

Berikut adalah quote beliau:

I knew I was different when I was growing up. I believed I was born for a purpose, to contribute something to the world. But I didn’t know what it was and I didn’t know how to go about doing it and when I should do it. But I knew I didn’t want to just get married, have kids and live normal life. At least not until I found out what I supposed to do. -Dr Sheikh Muszaphar

Dr SMS mahu kahwin, mahu ada anak dan mahu hidup normal seperti orang lain (baik VIOS, Honda CRV atau kereta-kereta cantik lain), tetapi itu bukanlah satu-satunya tujuan beliau untuk hidup. Beliau mahu menyumbang sesuatu yang bermakna kepada dunia. Dan beliau emosional dalam pencarian beliau.

Adakalanya beliau bertanya kepada diri sendiri, sama ada betulkah jalan yang beliau pilih ini? (ketika sebelum dan selepas menjadi angkasawan) Namun setiap kali beliau berfikiran demikian, beliau akan cepat-cepat menghapuskan fikiran tersebut dan dengan penuh yakin dan azam beliau berkata kepada diri sendiri, “Ya, I was destined for something bigger”. Walaupun beliau ketika itu belum menjadi angkasawan dan negara kita belum pun mempunyai program angkasawan lagi, tetapi dalam hati beliau, beliau tahu dan memang yakin, he was destined to contribute something meaningful in life.

He does not allow other people limiting belief got to his mind either.

A Health Scare

Membaca memoir Dr SMS di mana beliau meluahkan inner thoughtnya, memahami semangat dan keazamannya (determination) membuatkan saya rasa yang beliau dan saya hampir sama. Jika anda lihat gambar-gambar beliau ketika kecil, beliau kelihatan seperti sedikit pemalu (dibandingkan dengan abang-abangnya). Namun beliau mempunyai keazaman untuk berjaya yang sangat membara.

Bukan setakat itu,  untuk menjadi angkasawan juga, seseorang itu diwajibkan mempunyai tahap kesihatan sempurna (dalam ayat Dr SMS, ini kerana mereka tidak mahulah terpaksa bawa seseorang angkasawan itu turun dari stesen angkasa semata-mata kerana angkasawan tersebut sakit gigi kan.. Membazir minyak pulak nanti. hehe). Jika Dr SMS di dapati tidak mempunyai tahap kesihatan yang bagus, beliau tidak boleh mengikuti ekspedisi angkasa itu nanti. Jadi pemeriksaan kesihatan ini penting untuk beliau lepasi.

Ketika dalam ujian perubatan untuk menjadi angkasawan, dalam satu ujian, air kencing Dr SMS di dapati mempunyai sedikit masalah. Di sebabkan sebelumnya beliau mengambil madu dan Diet Coke, air kencingnya pada ujian tersebut mempunyai sedikit masalah. Beliau di minta untuk membuat ujian sekali lagi keesokannya. Jadi seharian, Dr SMS tidak makan apa-apa dan beliau minum air masak sebanyak mungkin. Di sini saya teringat pengalaman saya bulan lepas. hehe… Apa yang saya boleh katakan, great minds think alike. :p

Ingatkan saya seorang sahaja yang berfikir macam tu. Dr SMS pun fikir macam tu, not bad lah. hehe. 🙂

Keesokannya, bila diuji semula air kencing beliau, ia normal kembali. Tetapi disebabkan doktor yang memeriksa beliau lebih pakar, beliau kantoi. Jadi Dr SMS disuruh minum air glukos dan diuji semula 2 jam selepas itu. Nasib baik, ia normal. Terselamatlah beliau. 🙂

Saya hanya memetik satu dari detik-detik mencemaskan beliau. Saya pilih yang di atas sebab it,s something that I can relate to.

Dr SMS, Truly Malaysian

Dalam satu kejadian lagi, tahukah anda bahawa Dr SMS hampir dibuang dari latihan kerana menyimpan dokumen rahsia kerajaan Rusia mengenai roket Soyus. Pihak Rusia menyangka yang Dr SMS adalah perisik yang mahu mencuri maklumat mereka. Kejadian ini berlaku kerana semangat ingin belajar dan berjaya yang tinggi dalam diri beliau. Disebabkan perasaan ingin belajar ini kuat, beliau telah meminta beberapa dokumen dari rakan-rakan beliau dari Rusia mengenai Soyuz kerana beliau ingin mendalaminya. Rakan-rakan Rusia ini pun berilah.

Suatu hari komputer beliau diperiksa dan dokumen tersebut dijumpai di komputer beliau.

Beliau menerangkan yang beliau cuma ingin belajar mengenai Soyuz. Sebab itulah dokumen tersebut ada dalam komputer tersebut. Tambah beliau lagi, memandangkan dokumen tersebut dalam bahasa Russia, jadi beliau tidak faham pun isi kandungan dokumen tersebut. Jadi tak apa lah, beliau biarkanlah dan tak delete lah.

Now, isn’t that Malaysian way of thinking? hehe…

Sebab pihak Russia pula berkata, jika beliau bukan perisik dan jika beliau tidak faham dan tidak dapat membaca dokumen tersebut, bukankah lebih logik jika beliau delete sahaja dokumen tersebut? Buat apa simpan sedangkan beliau tidak faham?

See perbezaan cara orang Malaysia berfikir (tak apa lah attitude) dan orang luar berfikir? Kita pun selalu buat macam tu kan? 🙂

This book is a very good read. Dr SMS is officially one of my idol now. Not because of his popularity nor his handsome face but for his inner strength. I admire him for his ability to break through his own self limiting belief and be able to communicate that clearly.

One interesting fact, he repeatedly mention in the book that if he can inspire even one person, he will consider himself  a success. And Dr SMS, I hereby declare you a success! 🙂

Well Done Dr.

Sabri

p/s: Gambar pilihan, Dr SMS dan bakal isteri beliau. Untuk menjadi angkasawan rupanya sangat banyak dan sangat besar pengorbanan yang mereka berdua terpaksa tempuhi rupanya. Tahniah atas ketabahan anda berdua!

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén