Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Category: Adventures (Page 2 of 27)

TEMPTations Cafe: Renaissance Hotel

Memikirkan mengenai tanggungjawab yang semakin bertambah di pejabat buat saya bertambah resah. Totally not fun. Kalau nak cerita pasal tu memang depressing. Jadi saya mahu mencoret sesuatu yang lebih positif.

Renaissance Hotel adalah hotel 5 bintang pertama yang saya telah jejakkan kaki sebenarnya. Saya tak menginap di situ ketika itu, cuma ada dinner sahaja. Saya masih ingat dengan jelas, sebab ia berlaku ketika jamuan akhir tahun Tingkatan 5 SEMASHUR. 

Untuk kami ketika itu, that’s the closest that we have to a Prom Night la. Dinner, give exchanges and a lots and lots of photo shoots.

Malam ini, I am staying at the hotel finally and I am bringing my wife to a dinner date at the restaurant. Not gonna comment on the food (they are superb as the first time I have been here, just had my lunch there this afternoon after my meeting. Tonight should be even better), but I like to share the memory of my first night here. 🙂

Fourteen years ago. Wow, what a long time. But the hotel itself doesn’t show any sign of aging. Their facilities are top-notch.

Fourteen years ago is the prom-nite. I still remember the night clearly. 

I enjoyed the food definitely but I think I am one of the “wallpaper” who wish the night to end as quickly as possible so that we can get back to our routine, SPM is coming!

All the cool kids are planning their outfits for that night and also planning what to buy for the gift exchange session (~RM30). Saya sedar diri, saya bukanlah cool sangat. Hadiah untuk gift exchange tu saya recycle sahaja dari hadiah bahas yang pernah saya terima (saya masih ingat hadiah tu, hadiah frame gambar).

 

Saya pun tak bercita-cita untuk menang best dress, waktu orang ramai cari blazer untuk pakai, saya settle cukup dengan kemeja putih dan tie maroon. Saya tak ada “Date”, orang yang saya usya pun (usya je sebab I know, they are out of my league at that time) saya pasti minat pada orang lain, basically beside the food I have nothing else to look forward to.

But even with that, it is a good night for me. Good food. Menang lucky draw (towel, I do feel a bit lucky that night) dan ada jugak orang ajak amik gambar (this is most probably equivalent to someone asking you to dance in normal prom-nite la kot). The fact that ada orang ajak amik gambar tu kira okayla, sebab I thought sebagai wallpaper, orang tak sedar pun kalau I tak ada.

Tonight, I gonna live that night again.

But this time, on my terms. My life has been blessed since that night, here fourteen years ago. Thank you Allah. Thank you for all the help and blessings. This will not be possible without your intervention.

And after a good dinner, unlike fourteen years ago where we need to take a bus for that long journey back to the hostel, I am looking forward to a luxurious sleep in one of the hotel’s room upstairs. 🙂 

Saya Lihat dan Saya Dengar Destinasi Kapal Ini Sudah Berubah

Tulisan di blog ini kebanyakannya adalah catatan untuk rekod saya di masa depan. Banyak kali bila saya baca semula tulisan lama, Saya boleh kata kepada diri sendiri, “oh, dulu aku pun alami benda yang sama.” And I can sort of reflect perbezaan dulu dan sekarang and how I managed to pull through.

Hari ini 20 November 2016, kami ada satu sesi Tell Me di pejabat. Sesi ini sebelum ini seperti sesi townhall bagi syarikat-syarikat teknologi. You can ask any questions, it’s time for candor, it’s time to have difficult conversations.

Tahun-tahun lepas, that’s the spirit. Orang tanya atau tak tanya tough questions, that’s a different matter. Tapi opportunity tu ada.

Tahun ini I have attended a few TM sessions that spiritnya lain. Lebih kepada Tell You instead of Tell Me. Yang peliknya, tahun ini adalah tahun pertama kursus Culture Belief dimandatorikan kepada semua staff. Sepatutnya implementasi elemen-elemen Culture Belief seperti “Tell Me Session” ini lebih baik hasil dari training-training tersebut.

Namun sebaliknya. Tell Me Session tersebut saya kira bukan sahaja gagal mencapai matlamatnya bahkan dari body language peserta dan presenter seperti hubungan trust itu telah mundur selangkah ke belakang (ya, disebalik ketegangan yang berlaku, ada soalan sukar yang berani di tanya dan tidak dapat dihandle dengan baik sehingga kelihatan presenter lost control of the crowd).

Antara salient points dalam sesi ini yang saya kira agak sukar untuk dihadam adalah,

  • There is no mutual trust or no such thing as nurture trust, trust must be earned (against the Culture Belief being shared, but don’t ask me why the message come across as so to the audience).
  • There is no such thing as work life balance. Must try to achieve work life integration (where there is no boundary between work and life anymore). I understand that to be successful in your career/work, you cannot shut-off your mind from your work. Clock-watchers will never be successful in any organization. But at least management should propagate the hope to rally the troops’ morale. Outright refusal to recognize the aspiration of work life balance are just cruel. The reason tech company like Google have sleeping pods and first class employee services (foods, laundry, etc) are to encourage staffs to spend more time at the office and to make the time as productive as possible (to reduce mind shut-down time). But they advertise this perks as benefit for staffs. Staffs are given the choice to spend most of their time at the office. They are not being forced to. Maybe, we need to take one or two tricks from these tech company playbook.
  • Your roles are either crucial or not crucial to the operation. You are either important or not important to the company. Flexi-time are only for non-crucial roles to the company. You decide whether you want to fall under Group A or Group B.

Salah Orang Sebelum Ini

Minggu lepas, dua orang rakan sepejabat saya mengunjungi Kerteh dan kami berbual agak panjang, catch up on each other’s life.

Saya sekali lagi diingatkan dengan fenomena “Salah Orang Sebelum Ini” ataupun dalam konteks yang diceritakan oleh kawan saya, “Salah Orang Yang Tiada”.

Saya tak pasti sama ada culture ini unik kepada syarikat tempat saya bekerja ataupun proprietary kepada sesetengah demografi, tapi benda ni memang wujud.

Sebenarnya tak perlu tengok jauh. Tun Abdullah dan Dato Seri Najib pun menyalahkan Tun Mahathir yang kononnya buat hutang banyak sampai subsidi terpaksa dirasionalisasikan. 

Even, Tun Razak pun disalahkan oleh generasi hari ini atas pengenalan Dasar Ekonomi Baru.

Culture Malaysia kah?

Ia menyebabkan saya risau nak bercuti atau berpindah, sebab kalau kita tak ada untuk menguruskan satu-satu masalah tersebut, atau tiada untuk mempertahankan diri, kita akan disalahkan.

Bahkan bukan setakat masalah, kadang-kadang sebab kita tak ada, benda rutin atau benda yang bukan masalah pun akan jadi masalah. Dan sudah tentu, kita akan disalahkan.

Smile. Jalan terus.

Handsome Ketua Pengawas

Saya masih ingat perbualan saya dengan adik saya. Ketika itu beliau baru masuk Tingkatan Satu. Saya di Tingkatan Tiga. Sesi orientasi di sekolah adik saya itu dikendalikan oleh badan pengawas. Saya tanya adik saya, “Handsome ke ketua pengawas tu?” (background kenapa keluar soalan tu saya lupa kenapa).

Adik saya jawab, “Dia handsome la, tapi sebab dia ketua pengawas kot.” 

(let me put it in layman’s term. Dia biasa-biasa je. Tapi jawatan/kedudukan dia buat dia lebih berkarisma/handsome).

Dalam kehidupan ini, banyak je situasi serupa. Seseorang pemimpin tu nampak lebih berkarisma dari seorang yang bukan pemimpin. Nampak segak. Cool. Kelakar dsbnya.

Kalau lawak yang sama, diucapkan oleh seorang tukang kebun, maybe takde orang gelak. Tetapi sebab lawak tersebut diucapkan oleh seorang yang berpangkat, ia jadi kelakar. Walaupun sebenarnya tak kelakar pun.

Sebagai ketua, terutamanya orang yang dah lama duduk dalam kepompong kepimpinan, kita kena sedar benda ni supaya tak syok sendiri. Pemimpin tak selalunya betul. Dan bukan sentiasa hebat. Kadang-kadang, kita diberi “muka” sahaja oleh orang yang kita pimpin. Walaupun kita rasa kita earn it, dan mungkin deserve lebih lagi, kadang-kadang kita je overestimate diri kita.

All Over Again

Satu perkara yang saya aware, hidup ini boleh dikatakan macam roda. “Boleh dikatakan”, sebab saya tak sanggup nak mengakui ia adalah kebenaran. Kenapa kita tak boleh sentiasa di atas? Kenapa perlu berada di bawah?

Berada di bawah, tak best.

Namun, suka atau tidak apabila saya rasa seperti di bawah, the fact that I understand that life can be like a wheel, make me stronger. And the fact that I have my conscience clear when I am on top, help me to sleep better now.

But the circumstances doesn’t change. When it’s not your turn yet, and you are not on top yet, you take shit from people, scrape whatever you can, even accept the fact that you just gonna be a wallpaper and do what you got to do to survive.

When I am back on top, it will strengthen my belief. Permudahkan kerja orang, supaya Tuhan permudahkan kerja kita. Never be an ass. Because life is like a wheel.

Detik Paling Dramatik Dalam Hidup

In the spirit of being grateful, especially waktu-waktu yang kita sedar, we are living the life that many people want to live, hidup yang menjadi impian kita pada satu ketika dulu. Ketika living a version of your dream life.

Dalam post ini saya ingin recall satu detik yang saya rasakan paling dramatik dalam hidup saya. There are many win, but there is only one win like this.

Momen itu saya masih dapat recall dengan agak jelas. Ketika momen itu terjadi terasa segalanya dalam slow motion. Saya masih menikmatinya setiap kali saya recall momen tersebut.

Detik itu adalah ketika pertandingan Bahas Piala Pusingan Splash. Johan daerah Hulu Selangor bertemu dengan johan daerah Kuala Selangor di tempat lawan.

Sedikit background, ketika itu saya di Tingkatan 4. Sebenarnya saya tidak pernah sangka saya boleh menjadi seorang pembahas. Ketika di Tingkatan 3 dan sebelumnya, saya adalah seorang yang pendiam dan pemalu. Di dalam report card saya, cikgu kelas tulis saya seorang yang “pasif”.

Namun ketika menjejakkan kaki ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP), satu cita-cita saya sejak kecil, saya telah berazam kepada diri sendiri ketika itu yang saya mahu menjadi “lain”. Ketika kereta yang membawa emak dan ayah saya pulang, ketika itu saya realise yang saya berseorangan di sekolah itu. Saya cuma kenal dua orang dari sekolah lama saya, itupun kami tidak rapat kerana berbeza kelas. Dan yang pasti saya adalah unknown entity kepada semua orang di sekolah tersebut.

Saya berazam yang saya akan cuba untuk tengok sejauh mana saya boleh pergi. Ayat yang saya gunakan kepada diri sendiri ketika itu, “Kita tak tahu setinggi mana langit tu, selagi kita tak sampai ke hujungnya.” So I said yes to many opportunity.

Sebenarnya saya menyertai bahas secara tidak sengaja. Ada pembentangan ketika kelas agama. Saya ketika itu macam boleh cakap sedikit. Sebenarnya sebab ketika Tingkatan 3 saya dan rakan-rakan selalu berbual dengan ustazah ketika kelas agama setelah ustazah habis mengajar (saya banyak mendengar sahaja sebenarnya, rakan saya Emirin lebih banyak bersoal jawab dengan ustazah).

Melalui pembentangan itu saya mendapat cukup kepercayaan di kalangan rakan-rakan untuk menjadi Pengerusi Persatuan Bahasa Melayu (ketika itu tidak banyak persatuan, ada tiga atau empat kalau tak salah saya. BM, BI, Sains dan Matematik-tak pasti Science dan Math gabung atau tidak). Jadi banyak rakan sekelas saya dalam Persatuan Bahasa Melayu. Sebab tu saya menang undian ketika itu.

Sebagai Pengerusi Persatuan Bahasa Melayu, kami kena menganjurkan Minggu Bijak Bahasa. Salah satu acara ketika minggu bijak bahasa tersebut adalah bahas. Dan bukan senang untuk mencari peserta bahas untuk homeroom. Jadi sebab saya yang organize pertandingan bahas tersebut, kawan-kawan sehomeroom suruh saya yang masuk. Dan sudah tentulah saya kena masuk kalau tak cukup orang. Sebab siapa suruh saya organize pertandingan tu.

Jadi saya pun masuk. First time saya bercakap depan lebih dari 40+ orang. Nervous jangan cakap. And I am not even the best debater. Dalam team saya ada seorang pembahas yang memang berbahas dari sekolah lama. Saya tumpang saja. Beliau bawa team kami menang.

Sebab memang talent bahas tak banyak, saya turut sama terpilih mewakili sekolah.

Dari situ saya mula berlatih dan polish skill berbahas. Sebab saya Pengerusi Persatuan Bahasa Melayu, saya jadi kapten pasukan. Sebenarnya antara impian saya adalah untuk menjadi kapten pasukan. Macam cool bunyinya. Cuma saya ingat kapten pasukan sukan lah. Tapi jadi kapten bahas pun oklah.

Bila jadi kapten, confident tu lebih sikit. Jadi bakat yang tak seberapa tu, dapatlah di polish kan sikit lagi. Masuk Bahas Piala Perdana Menteri. Cikgu-cikgu dan kami sendiri tak letak harapan tinggi. Tapi first round kami menang. Pasukan lawan terror, tapi kami menang. Seronok dan confident jadi tinggi. Pusingan kedua pun kami menang.

Namun pusingan ketiga lawan Sekolah Tuanku Jaafar (STJ), kami kalah. Memang kami out of depth. Kekurangan pengalaman kami memang terserlah ketika itu.

Tapi kami balik dengan pengalaman manis. Menang dua perlawanan dari target tak menang apa-apa, not bad. Saya ingatkan berakhirlah karier saya selaku pembahas.

Beberapa bulan lepas tu, saya dipanggil Cikgu Yusof (GPK HEM) ketika itu ketika prep malam. Beliau kata nanti ada pertandingan. Dia start train kami waktu malam. Cikgu Aisyah, cikgu bahas ketika itu coach kami waktu petang.

Saya tak sangka masih berpeluang berbahas. We train hard. Untuk pertandingan bahas Splash tersebut, kami jadi tuan rumah. Cikgu-cikgu yang terlibat giat memastikan pertandingan tersebut berjaya. Kami giat berlatih. Kami tidak tahu what to expect. Tapi pertandingan di sekolah sendiri, tidak boleh lah malu.

Hari pertama pertandingan, baru kami tahu tahap bahas di daerah Hulu Selangor. Nothing to worry about dalam pusingan awal. Kami menang bergaya. Tapi bagus juga sebagai pengalaman. Sebab menuju ke perlawanan akhir, lawan semakin sukar. Tapi kami tetap menang dengan bergaya.

Menang di tempat sendiri. Gembira dapat menang, tapi ia macam sudah dijangka. Cikgu Yusof terutamanya seringkali berkata, SBP lawan dekat sekolah sendiri, kalau kalah memang tak layak duduk SBP.

Saya ingat sudah selesai.

Selepas itu kami diberitahu, akan ada pertarungan akhir. Juara daerah lawan juara daerah.

Cuma kami kena lawan di daerah Kuala Selangor. Risau juga kami. Sebab truth be told, ketika pusingan daerah Hulu Selangor tersebut, banyak juga kami menang kerana faktor penonton. Yalah, kami bolehlah berbahas, tapi bukanlah berpengalaman sangat. Itu baru pertandingan kedua kami.

Namun kami sudah mula rasa sebagai pemenang. Cikgu bagi peluang kepada setiap orang untuk bawak 5 orang penyokong setiap seorang. Jadi apa lagi, mestilah yang dipilih secret admire masing2 kan. Hahaha…

Kami berlatih giat juga. Sebab kami takut, bertanding di gelanggang lawan.

Pada hari pertandingan, selepas Subuh kami bertolak. Sakit perut rasanya. Bertanding di dewan sekolah lawan. Agak sengit. I give my best but I cannot definitely say, we win.

Detik pengumuman dibuat, saya masih ingat. Kami semua duduk di dalam dewan bersama penyokong. Keputusan diumumkan dengan “ Bla bla bla … Usul pada hari ini ditolak/diterima.”

Secara slow motion kami dan penyokong-penyokong termasuk cikgu-cikgu berdiri mengangkat tangan. Euphoria. Bukan berdiri macam time perhimpunan, tapi berdiri macam kalau kita menang Olimpik tu. Berdiri dengan emosi.

(saya tak pasti kami kerajaan atau pembangkang). Tetapi saya masih ingat perasaan saya ketika itu. Sukar digambarkan.

Alhamdullilah. It’s a moment to remember.

Looking back through archive, I have written about this specific event six years ago actually. I just realised, it’s sixteen years ago now. WoW. 🙂

Nikmat Tuhan Yang Manakah Yang Hendak Di Dustakan

Seringkali bila saya muhasabah diri, tertenung kembali perjalanan hidup sehingga hari ini, saya tidak ada pilihan melainkan bersyukur dengan nikmat yang telah dikurniakan Allah kepada saya. Bila saya renung-renung, bukan sahaja doa-doa spesifik yang diminta telah dikabulkan, doa yang sekadar merupakan lintasan hati turut dikabulkan sama.

Benar, hidup ini bukan semuanya best. Tidak sunyi dari cabaran dan mehnah. Tapi dengan doa yang terkabul sebagai motivasi yang saya tidak menghadapinya berseorangan, memberi sedikit kekuatan untuk tegap mendepani cabaran. Kerap kali saya panjatkan doa (walaupun adik dan emak saya tidak bersetuju dengan doa ini ketika saya berbual dengan mereka mengenai hal ini), sering saya luahkan kepada yang Maha Mendengar, seriously saya bukan seorang yang kuat dan tabah. Jadi janganlah uji saya dengan ujian-ujian yang berat dan besar. Allah memang tidak akan menguji seseorang itu dengan sesuatu yang kita tidak mampu hadapinya, tetapi saya minta juga dalam keadaan itu pun saya minta waiver. Kalau saya mampu menjawab soalan Matematik Tingkatan Lima, janganlah uji saya dengan soalan Tingkatan Lima. Ujilah saya dengan tahap Tadika sahaja.

Kalau dilayan perasaan negatif yang melanda diri, memang akan hanyut. Jadi saya ingin mengambil kesempatan ini untuk recap beberapa nikmat yang telah saya nikmati.

Tinggal di Bachelor Pad Sendiri Di Ibu Kota dan Bertugas di Menara Berkembar Tertinggi di Dunia

Ketika saya mula bertugas di KL, saya menetap di rumah bujang bersama beberapa orang rakan. Seronok. Walaupun tinggal di rumah bujang tetapi ia bukanlah tipikal rumah bujang. Cukup selesa untuk kami bertiga dengan kemudahan yang lengkap.

Setelah beberapa tahun, apabila saya fokus ke arah persediaan untuk kahwin, saya berpindah solo ke bachelor pad sendiri. Di sini rumah saya memang paling selesa dan lengkap kemudahannya. Ada penghawa dingin. Internet Unifi.

Bekerja pula di menara berkembar tertinggi di dunia.

Apa lagi nak?

Ketika itu bila outstation ke Kerteh, bercuti di kawasan yang tenang sedikit atau ketika pulang ke kampung, terdetik dalam hati. Apa perasaan kalau hari-hari dapat duduk dekat tempat macam ni ya. Mesti best.

Tinggal di Rumah Kampung Yang Betul-Betul Kampung

Sekarang, sedar tak sedar lintasan hati saya tersebut telah diperkenankan. Saya cuma teringat ketika sedang menaiki tangga dapur rumah sekarang. Rumah yang saya tinggal sekarang, benar-benar rumah kampung. Rumah kayu, bahagian batu adalah dapur dan depan. Airnya sejuk, ayam berkokok di pagi hari. Jiran-jiran mengenali antara satu sama lain.

Segala apa masalah yang ada, patut tak jadi masalah lagi dengan suasana sekeliling yang mendamaikan ini.

Page 2 of 27

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén