Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Orang Perempuan Ni Tak Boleh Tipu Sikit Ke?

Disclaimer One: Maaf ya blog ini agak shallow sikit. Lebih-lebih memalukan lagi memandangkan penulisnya adalah orang hampir-hampir dewasa. This is the only purpose why this blog exist. I want to be able to blog like my sister. (80% rhetoric, 20% substance and 100% cool). If you are looking for a more serious content, check my serious blog, SaifulSham.com

Disclaimer Two: Post below are written from my limited experience with women. I don’t know that many women, this is just from my observation and what I thought.

Give me any decent girls and by decent I mean perempuan yang baik-baik, tak gedik dan yang biasa-biasa, if they asked me whether diorang cantik atau tak, I will say, “Cantik la tu, nak cantik macam mana lagi…” (with a stern face)

To clear the air kot-kot nanti ada yang cakap perempuan tak gedik tak tanya lelaki macam tu, saya nak bagitau ada je perempuan tak gedik tanya lelaki macam tu. I am a guy and I know. Girls are naturally insecure and sometimes diorang perlukan kawan-kawan (kawan biasa) mengaffirmkan self-confidence diorang. Baik yang cantik atau tak, diorang sama-sama perlukan pujian. From my experience, girls like to be complemented.

The reason why I say “Cantik la tu, nak cantik macam mana lagi…” sambil pura-pura marah adalah kerana nak cover. As I said, I will say that to every decent woman yang tanya. And of course, tak semua 10/10. Tetapi dengan pura-pura marah I will get away dan tak nampak sedang menipu. 

Sebagai contoh, pernah tak katakan ayah anda sedang memandu, dan ibu anda (atau anda) suruh dia bawa laju-laju lagi (atas apa juga sebab, nak cepat shopping ke, nak cepat balik tengok tv ke). Dan ayah anda akan menjawab dengan tegas, “Laju la ni, nak laju macam mana lagi”

Bila ayat, nak XXX macam mana lagi digunakan, itu bermaksud penanya sedang bertanya soalan bodoh. Soalan yang jawapannya sudah terang lagi bersuluh. Dan jawapan itu juga mempunyai maksud tersirat XXX sudah berlaku.

Jadi bila saya cakap, “Cantik la tu, nak cantik macam mana lagi…”  bermaksud saya sedang konon-kononnya marah sebab orang cantik bertanya sama ada dia cantik atau tidak. 🙂

Brilliant is it? 🙂

Bukan apa, sebab saya rasa kebanyakan wanita ada inner beauty masing-masing. Kalau dia ok, ok pun, tapi kalau dia baik, boleh lepas sebagai cantik jugalah. Sejuk mata memandang.

Saya tak sampai hati nak cakap, okaylah tu ataupun lebih ganas lagi, tak. Tak cantik langsung. 🙂

Btw, okaylah tu mean tak. 

When speaking about beauty, there is only 2 scale. Cantik and the rest. Go figure.

Tapi from my experience pulak, perempuan tak pernah pun camtu.

From my mom, to my sisters, to my friends, to almost every girl I think, diorang tak pernah nak cakap laki yang okay-okay tu hensem.

At most they will say, “Okaylah tu, asalkan sejuk mata memandang.”

Which means, one way or another tak handsome mana. Or kalau ya pun, boleh tak bagi jawapan yang terang-terang sikit. Ini vague sangat. Women must know this, you MUST tell men exactly what you mean. Diorang kurang paham kalau ayat tak jelas sangat ni (there are a lot of references & quotes on this, Google kalau tak percaya).

Well, NOT that I (we) need it. But its still a nice answer to hear.

Cuba korang tukar cakap:

“Hensem la tu, nak hensem macam mana lagi?” (dengan muka geram seolah-olah lelaki hensem tadi tanya soalan bodoh sebab dia memang hensem)

Gerenti lelaki tadi akan tersenyum kembang sampai telinga sepanjang hari.

Dan elakkan cubaan-cubaan menipu seperti:

“Erm…”

“Erm… tak taula”

“Erm… hensem kot”

“Erm… bolehlah”

“Erm… hensem”

(atau pun apa2 jawapan affirmative yang dilakukan dengan muka simpati)

Tak meyakinkan langsung. 🙂

Btw, for normal guys, whether you think they are handsome or not, normal guys will think they are at least decent. Muka macam tongkang pecah pun, diorang akan rasa diorang decent. And that’s what make them attractive, their confidence. This you can’t change. Its by nature. 

Come on, mungkin you don’t want to give a wrong impression. Tak nak bagi harapan dan tak nak lelaki tu mengada-ngada kalau puji. Tapi most often than not, lelaki yang korang ada romantic interest pun korang tak nak layan sangat.

Sebagai contoh, if your significant other ada some advantage yang lebih sikit, perempuan jarang puji sangat. Sebab diorang takut diorang punya significant other tu terlebih perasan dan menggunakan kelebihan tu untuk tackle perempuan lain pulak and tinggalkan dia.

Again, I am generalizing here, but I think it is at least 65% true.

Plus, kita bukan cakap pasal mat rempit. Ini a decent guy.

At least kalau dia tak hensem pun, bagilah markah kesian (tapi jangan tunjuk kesian) kat dia. For guys we don’t discriminate (except perempuan tu terlampau gedik dan memang tak lawa). Kitorang at least akan buat dia rasa happy. Bukan kita tipu, tapi… kita cakap apa yang dia nak dengar. Kita tak sampai hati kecilkan hati orang. Lagi-lagi orang yang baik.

But girls…

Please girl. Next time remember.

“Hensemlah tu! Nak hensem macam mana lagi” (dengan stern face)
The guy will be surprised, pleased with himself , will respect you more and to some extent fall over you. Diorang akan rasa korang ni tegas, ada taste (not suprisingly). 🙂 

Ok, our Mars & Venus IOI lesson ends here.

Now, I can go back to sleep. Dah terluah apa yang terbuku di hati. hehe…

Previous

Confession of a Shopaholic

Next

Wateroholic

1 Comment

  1. hahahaha. ade orang kate abang “urmm oklah. bolehlah…” ke? that was a slap on the face, dude!
    tak lah. pmpuan being honest sbb dier tau the guys can take it. hati waja. and the guys plak mmg harus wajib fardhu kifayah cakap the girl cantik/kurus kalau ditanya sbb that is the ONLY right answer.

Leave a Reply

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén