Anda mahu belajar cara membaca orang? 🙂

Saya share kepada anda satu soalan yang akan menceritakan banyak perkara mengenai orang yang menjawabnya. Tetapi awas, this is not a tool to judge people. Soalan ini bergantung kepada cara ia dilontarkan boleh menjadi bahan untuk merapatkan komunikasi dan juga sebagai topik pemula bicara dengan orang yang sudah lama kita notice kehadirannya tetapi jarang bercakap.

Contoh senario:

Kita hari-hari nampak A di pejabat tapi kita tak tegur. Tiba-tiba hari ini ketika sedang menunggu lif sama, dia ada. Dua-dua diam tetapi tidak selesa. Maka soalan ini boleh dijadikan ice breaker.

Walaubagaimanapun, lihat kesesuaian sebelum bertanya. Sebarang “kemalangan” yang terjadi akibat soalan ini tidak ditanggung penulis. 🙂

Soalan: Nampak lain lah hari ini.

Soalan ini soalan yang harmless. Soalan ini adalah versi “Cerah cuaca hari ini ya”. Saya cuba sedaya upaya untuk tidak berbual dengan topik lame seperti cuaca, jadi soalan ini sering saya jadikan conversation starter. Kadang-kadang memang orang yang saya tanyakan tu saya lihat “lain”, tetapi tidak tahu apa yang lainnya, namun selalunya saya tanya tanpa sebab pun. Semata-mata pemanis mulut.

Dalam berpuluh-puluh kali saya bertanyakan soalan ini kepada ramai orang, saya dapat melihat pola yang jelas dan cukup berbeza bergantung kepada jawapannya.

Ramai orang yang berkeyakinan diri, berpangkat (boss), berperawakan menarik (tidak semestinya hensem atau cantik), biasanya akan menganggapnya sebagai pujian. Mereka akan membalas dengan “terima kasih”, “ya ka? Tudung I ni” dan lain-lain variasi yang menandakan mereka suka.

Setengah yang lain pula menganggap statement itu sebagai ada something is wrong dengan mereka. “Lain” itu bermaksud tudung mereka senget, ada sambal tumis di bibir, style rambut hodoh, jerawat banyak dan sebagainya buat mereka. Walaupun sebenarnya tak ada apa-apa yang macam tu pun. Kita cuma kata mereka nampak lain. 🙂

Orang-orang ini biasanya orang yang kurang keyakinan diri, insecure ataupun single sedang mencari pasangan.

Again, don’t judge a person solely on this. You might agree or disagree, its up to you. Saya share just as a tip untuk start a conversation je. 🙂

Then selepas melihat respons orang yang menjawab tadi:

-Jika response itu positif, teruskan keceriaan perbualan itu dengan berkata, “Patutlah nampak lain, nampak happy je hari ni. Ada apa2 good news ke?” (walaupun orang tu bukan tengah happy, tapi sebab imej diri dia positif they will play along) 🙂

-Jika response itu menunjukkan orang yang menjawabnya sedang down, low on self confidence, pick them up and be empathic to whatever they are saying at that time. 🙂

In no time, you will be a master conversationalist! 🙂

Good luck!

 

Sabri