Bila ditanya adakah saya risau untuk berpindah ke Iraq, jawapan saya konsisten. Saya tak risau untuk pergi ke Iraq, saya risau untuk yang ditinggalkan.

Setiap kali saya menerima email atau WhatsApp dari Malaysia berkenaan kerja, hati saya gundah gulana. Boleh affect rhythm untuk hari tu. Yalah, dengan perlu focus dengan perkara di sini lagi, saya harap sebenarnya kawan-kawan dan team di Malaysia boleh carry on the struggle di Malaysia seolah-olah saya tidak pernah ada di sana. Mereka boleh sebenarnya. Banyak benda yang saya pun tidak tahu, sama macam mereka. Cuma berdasarkan kepada pegangan, mesti ada sebab benda tu dibuat (a.k.a sangka baik) dan cari jawapannya. Jika di cari benda yang baik, kita akan jumpa jawapan yang baik. Jika di cari benda yang salah, kita akan jumpa jawapan yang salah. Sebab interpretation orang macam-macam. Senang je.

Saya berat hati untuk cakap tak tahu ataupun untuk tidak membantu, sebab emak saya selalu pesan, permudahkan kerja orang. Nanti Allah permudahkan kerja kita. Plus kadang-kadang sesuatu itu mudah untuk kita, tapi sangat susah untuk orang lain. Jadi mana benda senang-senang tu, tolong je lah.

Tapi bila selalu sangat kita buat macam tu, keadaan jadi terlalu bergantung kepada kita. Bottleneck tu akan jadi pada satu point. Ini tidak bagus. Tidak bagus untuk keseluruhan system dan juga tidak bagus untuk bottleneck itu sendiri juga.

Saya faham keadaan di sana. Jika ketika saya ada pun, pressure dan load itu pun sudah amat berat dan menekan, inikan pula selepas perpindahan keluar personnel. Ada yang dengan replacement, ada tanpa ganti. Workload itu lebih punishing.

Namun jika saya berterusan carry sedikit load tersebut dari jarak jauh sekalipun, kebergantungan itu akan berterusan dan mungkin akan lebih parah kelak. Lebih teruk jarak yang jauh menyebabkan saya tidak dapat membantu dengan efektif. Time invested will not be proportionate dengan result harvested. Tambahan pula, load di sini pun agak banyak yang saya perlu turut carry.

It’s hard for me to say no. Dan memanglah saya tidak akan kata no. Saya akan tolong, sebab saya yakin dengan tolong orang, Allah akan tolong kita. Cuma kadang-kadang saya terfikir juga. Walaupun kena dump tu pedih sangat-sangat, tapi it is necessary dari terus-terusan berada dalam relationship sebab kasihan (pity-love). Saya harap mereka juga faham situasi yang saya sedang alami. I need to move on. They need to move on.

Ya Allah, permudahkanlah urusanku, urusan-urusan kawan-kawanku , urusan-urusan mereka yang berinteraksi denganku, di dunia dan akhirat.