Sabri.me, Inside Out

A-Type Geek, All Around Family Man

Tag: recommended (Page 1 of 4)

Kenapa Pengantin Gagal Merancang Majlis Impian Untuk Hari Bahagia

Impian #1: Impian semua orang untuk mengadakan sebuah majlis perkahwinan yang diingati sehingga mati.

Impian #2: Impian hampir semua orang normal mahukan majlis impian sebegitu pada harga serendah mungkin.

Namun, tidak semua orang normal mahu meluangkan masa mempelajari cara dan mendalami ilmu  bagaimana untuk menjadikan kedua-dua impian itu satu realiti.

Sungguh sayang sekali kerana merancang perkahwinan yang ekonomi dan bajet itu tidak semudah seperti yang diperkatakan. Dan sudah tentunya tidak semudah teori.

Menurut pengamatan saya, ada dua punca UTAMA kenapa menjadikan majlis impian pada harga bajet itu sukar.

 Pertama: Kekangan Keluarga dan Bakal Keluarga

Bakal pengantin biasanya muda. Mereka akan berdepan dengan ibu bapa dari generasi veteran yang lebih berpengalaman dan lebih dulu makan garam dari mereka.

Tersilap langkah, tersilap kata, akan dikuncilah pergerakan bakal pengantin dan keluarga akan take over menguruskan majlis kahwin mereka. Banyak bakal pengantin yang “desperate” telah gagal untuk meyakinkan keluarga mereka. Jadi, terpaksalah mereka berhutang, membuat personal loan dan menambah kad kredit (atau meminjam wang pasangan) untuk memenuhi syarat dan permintaan keluarga.

Jika ini yang terjadi, bakal pengantin boleh katakan “bye bye” sahajalah kepada semua cita-cita mereka.

 Penyelesaian: Pendapat ibu bapa dan keluarga tidak boleh dibantah atau ditingkah. Cuma, bakal pengantin perlu faham strategi yang dapat mempamerkan kebijaksanaan dan kematangan mereka, seterusnya mendapatkan kepercayaan keluarga untuk menguruskan majlis impian mereka seperti dirancangkan.

kahwin-usia-muda

 Kedua: Bakal Pengantin Lemah Tenaga …

Bukan, saya bukan bermaksud bakal pengantin lemah tenaga batin.

Maksud saya, bakal pengantin tidak cukup bertenaga untuk menguruskan majlis kahwinnya sendiri dengan penuh minat. Untuk menguruskan majlis kahwin, ada banyak perkara yang perlu dipantau. Pengantin kadang-kadang terlepas pandang, hanyut mengikut arus atau tidak tahupun ada perbelanjaan yang boleh dikurangnya.

Jadi mereka keluarkan duit setiap kali ada orang minta.

Jika tidak ada duit, mereka swipe credit card atau buat personal loan untuk kahwin.

Ini sesuatu yang amat merugikan bagi jangka masa panjang.

Penyelesaian: Bakal pengantin perlu tahu di mana wujudnya peluang-peluang penjimatan dan membuat keputusan secara sedar, bukan ikut-ikutan.

Insya Allah dengan itu, impian pengantin untuk mengadakan sebuah majlis perkahwinan impian pada harga bajet (murah) akan menjadi kenyataan.

Sudahkah anda hadiri Seminar Rahsia Kahwin Bajet? Kedua-dua penyelesaian ini (dan 7 lagi shortcuts untuk kahwin bajet) akan dikupas secara panjang lebar. Klik di sini untuk baca lebih lanjut, mengapa seminar ini telah di tailor made untuk anda.

Oh ya, mahukah anda mengelakkan 7 kesilapan yang biasa dilakukan bakal pengantin? Download laporan PERCUMA, 7 kesilapan yang biasa dilakukan bakal pengantin di sini.

Atau, jika anda sudah download laporan percuma tersebut, ambil langkah seterusnya dengan hadiri Seminar Kahwin Bajet untuk menguasai 7 Shortcut Kahwin Pada Harga Bajet!

Kenapa Perlu Perkahwinan Bajet? Majlis Kahwin Murah?

Sejak beberapa artikel yang lepas kita asyik membicarakan persoalan cara kahwin bajet. Bagaimana untuk mengadakan majlis kahwin yang murah. Faktor yang menyumbang kepada kos perkahwinan dan sebagainya.

Saya menjangkakan yang semua orang tahu dengan jelas kenapa kita perlu kawal kos majlis perkahwinan kita secara spesifik.

Baiklah, hari ini saya akan berkongsi pula faedah yang anda akan perolehi dengan mengadakan majlis pernikahan dan perkahwinan yang mudah dan murah. Yang bagusnya, jika anda sebelum ini masih 50-50 mengenai idea kahwin bajet pun akan seronok dan menyedari betapa idea kahwin bajet ini bukan semata-mata untuk orang miskin atau tiada duit, ia adalah untuk orang kaya yang bijaksana juga.

Kenapa Perlu Majlis Perkahwinan Bajet?

Supaya anda akan ada lebih banyak wang untuk buat benda lain yang anda lebih gemari.

Saya rasa tidak salah jika saya generalisasikan, bakal pengantin yang berkahwin pada umur 20-35 tahun bukanlah dari golongan yang mempunyai wang berkepuk-kepuk di bank. Bila saya maksudkan berkepuk-kepuk saya memang maksudkan berkepuk-kepuk. Setakat ada RM1 juta dalam bank, itu saya tidak hairan, itu belum cukup kaya untuk beli semua benda. Itu tidak berkepuk-kepuk lagi. Definisi berkepuk-kepuk ini mungkin dalam RM20 juta ke atas. Yang 3 generasi makan pun belum habis.

Ok, bila hampir semua bakal pengantin tidak kaya dengan duit berkepuk-kepuk, ini bermaksud mereka tidak dapat beli semua benda yang boleh dibeli di dunia ini. Mereka terpaksa buat trade off. Orang yang ada RM1 juta dalam bank pun tidak boleh beli kereta Ferrari, banglo di Putrajaya dan berkahwin seperti artis secara sekaligus dalam minggu yang sama.

Jadi kita terpaksa membuat pilihan dan prioritikan yang mana lebih utama.

Yang bagusnya, apabila kita dapat menjimatkan lebih dari biasa kos majlis perkahwinan kita, kita akan ada lebihan wang. Lebihan wang ini boleh anda gunakan untuk honeymoon di luar negara, downpayment rumah idaman, mengubah suai hiasan dalaman rumah, membeli perabot dan perkakas rumah atau banyak lagi kemungkinan yang memerlukan wang.

Wang lebihan itu hanya boleh didapati jika anda menganjurkan majlis perkahwinan yang jimat.

honeymoon di pelbagai destinasi

Honeymoon di pelbagai destinasi

Dan anda tidak perlu bimbang.

Majlis perkahwinan yang ekonomi, majlis kahwin yang bajet bukanlah majlis kahwin yang tidak meriah dan tidak bermakna.

Idea majlis kahwin bajet saya adalah majlis kahwin impian anda. Full stop.

Semua kriteria majlis impian anda, tercapai. Full stop.

Cuma, ia bukan majlis perkahwinan “untuk orang” dan bukan majlis kahwin untuk “menunjuk-nunjuk”. Full stop.

Belanjalah sebanyak mana sekalipun untuk apa yang anda mahu, tetapi potong sehabis mungkin untuk benda yang anda sendiri tentukan anda tidak perlu.

Itu sahaja.

Dan faedah anda dapat dengan buat begitu?

Lebih duit untuk travel, beli rumah, renovate rumah dan sebagainya.

Honeymoon di Luar Negara

Honeymoon di Luar Negara

You deserve to spend your money your way. Itu idea saya.

Itulah Majlis Kahwin Bajet.

Good luck!

 

Sabri

p/s: Jadi, sudah bersedia untuk mengetahui strategi dan shortcut untuk kahwin bajet? Klik di sini untuk mendaftar seminar kahwin bajet.

Anda sendiri tentukan prioriti anda

Anda sendiri tentukan prioriti anda

Kahwin Bajet Yang Murah | Tips Memilih Tarikh Majlis Impian

Anda akan berkahwin tidak lama lagi? Tahniah!

Untuk beberapa bulan yang akan datang ini, ia akan menjadi tempoh masa yang paling kritikal, penting dan sibuk dalam hidup anda. Tetapi, jangan bimbang. Jika anda mengikuti rancangan, strategi dan shortcuts yang betul, ia juga akan menjadi antara pengalaman yang paling menyeronokkan.

Anda akan berkahwin. Bagaimana untuk merancang hari bahagia yang menjadi impian selama ini? Apa perkara yang perlu didahulukan?

Baiklah, untuk membantu anda saya akan berkongsi perkara-perkara penting yang perlu dilakukan satu-persatu secara bersiri di sini.

Menetapkan Tarikh Majlis Kahwin

Sudah tentunya sebelum semua persiapan lain dapat dibuat, tarikh perlu dipilih dan ditetapkan dahulu. Katerer, mak andam mahupun photographer semuanya akan meminta tarikh majlis untuk mereka lihat sama ada wujud kekosongan atau tidak di dalam kalendar mereka. Jadi amat wajar untuk anda menetapkan tarikh majlis impian anda dahulu sebelum mula mencari pembekal atau vendor untuk hari bahagia anda.

Sedikit Tips Untuk Menetapkan Tarikh Hari Perkahwinan

Di dalam Seminar Kahwin Bajet, ada strategi khusus yang perlu diberi perhatian dalam menetapkan tarikh hari perkahwinan, selang masa di antara majlis nikah, jamuan di rumah pengantin perempuan dan majlis sambut menantu di rumah pengantin lelaki. Ya, jika anda menyusun atur cara program berdasarkan ikut-ikutan anda akan kerugian besar. Sertai seminar kahwin bajet ini untuk mengetahui strategi menguruskan aturcara program untuk mendapat penjimatan maksima!

Selain dari strategi yang telah saya khaskan untuk kongsi bersama peserta kursus kahwin bajet, ada beberapa lagi tips umum yang tidak kurang mantapnya dan saya boleh berkongsi dengan anda.

Tarikh Popular Untuk Majlis Kahwin (Contoh: Cuti sekolah)

Antara tarikh kegemaran yang dipilih untuk mengadakan majlis kahwin adalah ketika musim cuti sekolah. Biasanya tarikh cuti sekolah dipilih untuk memudahkan sanak-saudara yang jauh datang memeriahkan majlis.

Sesuaikah mengadakan majlis walimatul urus ketika musim cuti sekolah?

Sesuai, jika anda tidak menggunakan khidmat katering dan memerlukan bantuan sanak saudara untuk “rewang” ketika kenduri kahwin tersebut.

Sesuai, jika majoriti dari sanak saudara anda tinggal melebihi 200km dari lokasi majlis dan anda menjemput lebih dari 800 orang tetamu ke majlis anda (anda menjemput ramai orang dan anda inginkan sanak saudara anda datang ke majlis anda juga).

Apa yang perlu anda ambil kira jika buat majlis kahwin ketika musim cuti sekolah?

Pertama, jika bajet anda kecil, anda perlu sedar yang sanak saudara dari jauh ini perlu anda ambil kira kebajikan mereka. Mereka tidak meminta, tetapi sebagai anggota keluarga yang mengambil berat, adalah molek jika anda menyediakan tempat untuk mereka berehat/bermalam dan memberi saguhati untuk cover minyak kereta dan tol perjalanan mereka.

kursus kahwin murah

Kedua, majlis kahwin ketika musim cuti sekolah juga kemungkinan besar dikenakan harga premium sedikit oleh vendor. Ini disebabkan oleh prinsip asas supply and demand. Ketika musim cuti sekolah, lebih ramai orang berkahwin dari waktu-waktu biasa. Jadi ketika ini supplier-supplier, katerer dan photographer mendapat lebih banyak pelanggan dari waktu bukan cuti sekolah. Kemungkinan ada dua tiga majlis dalam satu hari, maka sebagai contoh, katerer sudah pasti memberi keutamaan kepada majlis yang memberi lebih keuntungan kepada mereka.

Ketiga, oleh sebab besar kemungkinan tetamu ketika musim cuti sekolah akan menghadiri dua atau tiga majlis dalam satu hari, jumlah collection derma tetamu/rakan-rakan juga akan berkurang, kerana wang tersebut akan dibahagi-bahagi. Contoh mudah, jika di satu pejabat ada dua orang pekerja akan melangsungkan perkahwinan ketika musim cuti sekolah yang sama, dan kebiasaannya kutipan derma kilat akan dibuat untuk membeli hadiah atau sebagai sumbangan kepada staff yang akan berkahwin di pejabat tersebut.

Jika pada waktu bukan musim cuti sekolah, RM100 yang dikutip misalnya akan dihadiahkan kepada staff yang akan berkahwin tersebut keseluruhannya. Tetapi jika musim cuti sekolah, tidak hairan jika ada dua orang staff yang akan berkahwin. Dalam kes ini, seorang staff yang berkahwin akan menerima RM50 sahaja.

Fenomena yang sama akan berulang dengan sumbangan tetamu.

Bagaimana?

Senario-senario di atas nampak ringkas dan tidak signifikan. Tetapi anda perlu aware, jumlah kutipan dan sumbangan perkahwinan ini boleh mencecah RM 1000-RM 2000 apabila dikumpulkan.

Begitu juga sebagai contoh harga katerer. Jika ketika musim cuti sekolah harga sekepala naik RM1 sahaja seorang (dari RM9.50 ke RM 10.50), untuk jemputan tetamu seramai 1000 orang, jumlahnya sudah mencecah RM 1000 tambahan.

Jumlah tersebut amat sangat membantu melicinkan majlis perkahwinan terutamanya yang mempunyai bajet yang kecil.

Saya telah bentangkan pros and cons mengadakan majlis kahwin pada musim cuti sekolah. Yang pasti, setiap senario mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Keputusan akhir terletak di tangan anda.

p/s: Sudahkah anda download ebook PERCUMA mengenai “7 Kesilapan Yang Biasa Dilakukan Bakal Pengantin Dalam Merancang Bajet Perkahwinan“. Ebook tersebut boleh dimuat-turun secara percuma di sini dengan klik link ini (Klik Di Sini Untuk Download)

p/p/s: Jika anda sudah download ebook PERCUMA di atas, anda dijemput untuk menghadiri Seminar Kahwin Bajet yang akan mendedahkan lebih banyak lagi strategi dan tips untuk kahwin bajet (Klik di sini untuk maklumat Kursus Kahwin Bajet ini).

Cara Memahami Hati dan Tindakan Manusia

Puas saya mencari tajuk yang sesuai untuk artikel ini. Saya pada asalnya mahu menamakan artikel ini sebagai “Why We Do What We Do” or “Nothing Has Meaning Except…”, tetapi dalam Bahasa Malaysia bunyinya pelik dan tidak menarik.

Semua kejadian yang berlaku di dalam kehidupan kita, pasti ada sebab disebaliknya. Sesuatu itu tidak terjadi kerana sia-sia. Kenapa kita pakai jam tangan kanan atau kiri? Kenapa kita lancar bertutur dalam Bahasa Malaysia dan Inggeris tetapi bukan Bahasa German? Semuanya ada penjelasan.

Kita tidak boleh ubah “sebab” kenapa sesuatu itu berlaku. Tetapi kita boleh belajar daripadanya, berfikir mengenainya dan memilih maksud kenapa sesuatu itu terjadi dengan pilihan yang dapat membantu kita menjalani kehidupan dengan lebih baik.

Mungkin ada yang akan menganggap kita terlebih berfikir, “overthink” dan sebagainya. Tetapi itu tidak mengapa. Asalkan selepas setiap analisa kita ada konklusi dan tidak terperangkap dengan information overload.

Sebab dari kejadian-kejadian yang berlaku setiap hari di sekeliling kita, kita dapat belajar mengenai manusia lain dan dapat devise cara yang terbaik untuk berkomunikasi dengan pelbagai kelompok manusia setiap hari.

Sebagai contoh, kita lihat kawan kita selalu terbersin apabila berada di tempat yang berdebu. Ini memberi tahu kita yang dia adalah seseorang yang sensitif dengan habuk. Jadi janganlah kita bawa dia melalui atau ke tempat-tempat berhabuk, kecuali jika kita memang mahu dia bersin banyak-banyak.

How you do one thing, is how you do everything.

Manusia adalah hasil dari tabiatnya. Our inner world, shape our outer world.

Terutamanya untuk adik-adik saya, saya suka berpesan. Bukan susah sangat untuk menilai manusia ini. Kita jangan cepat untuk menghukum orang, bagi plenty of chances and opportunities untuk orang itu membuktikan dirinya sendiri. Setiap manusia ada kelebihan masing-masing.

Seorang yang suka memandu dengan laju, mungkin tidak sesuai untuk kita ambil sebagai pemandu anak-anak kita ke sekolah, tetapi boleh kita jadikan pemandu ambulans atau pelumba F1.

Seorang yang agresif tidak sesuai untuk kita letakkan sebagai penyambut tetamu, tetapi amat bagus kita letakkan sebagai pengawal keselamatan.

Ini sekadar contoh.

Sifat dan sikap manusia adalah kelebihan. Ia bukanlah kelemahan. Jangan kita judge seseorang itu berdasarkan sikap dan tidak memberi peluang untuk mereka berubah. Jika kita bijak membaca manusia, kita boleh letakkan mereka di tempat yang betul yang akan complement kelebihan mereka.

Jika kita memahami rakan-rakan kita, lebih mudah untuk harmoni. Kurang pening kepala dalam kehidupan.

Dan yang lebih penting, kita tahu jika kita dalam kesusahan nanti, siapa yang boleh kita minta tolong.

Manusia boleh berubah. Manusia AKAN berubah. Apabila reason WHY nya cukup kuat.

Orang gemuk boleh kurus.
Perokok boleh berhenti merokok.
Penagih dadah boleh berhenti menagih dadah.

Cuma kita kena beri mereka sebab yang KUAT supaya dapat kita pujuk mereka untuk berubah.

Di situlah pentingnya, kenapa kita perlu mengenal manusia. Kenapa kita perlu melihat tanda-tanda yang ditunjukkan melalui tingkah laku mereka.

Pesanan untuk adik-adik saya, sebagai contoh jika mahu memilih calon isteri atau suami. Don’t ignore the small flags. You can learn a tonne just by observing someone.

Orang baik akan menunjukkan ciri-ciri orang yang baik dan orang yang sebaliknya juga akan menunjukkan ciri-ciri yang sebaliknya. Tidak ada benda yang berlaku kerana saja-saja. Sesuatu itu berlaku kerana kita percaya, kerana itu tabiat kita atau kerana itu cara kita dibesarkan/di didik. Ia bukan berlaku kerana saja-saja tanpa sebab.

Tidak ada orang hipokrit di dunia ini, cuma ada orang yang tidak mengenali orang yang hipokrit. Equip Yourself.

Sekarang mari kita belajar menginterpretasi keadaan atau situasi pula.

Setiap yang terjadi itu, ada hikmahnya. Hikmah tersebut boleh jadi hikmah yang menyedihkan, dan boleh jadi hikmah yang memberi kita kekuatan. Kita yang pilih, apa maksud sesuatu kejadian.

Sebagai contoh, anda gagal dalam sesuatu peperiksaan. Atau gagal mendapat straight A.

Anda boleh menginterpretasikannya sebagai “Aku memang bodoh. Aku tak payah belajar lagi sebab aku tak akan ke mana-mana. Tuhan nak bagitau aku better aku kerja cari duit.”

Dan anda boleh menginterpretasikannya, “Ini tak boleh jadi. Aku boleh buat lebih baik. Aku bukan bodoh. Tuhan nak suruh aku cari cara belajar yang lebih baik ni. Sebab mungkin belajar macam ni okay sekarang, tapi nanti bila kelas makin susah cara belajar macam ni dah tak cukup.”

Anda buat pilihan apa maksud yang anda mahu. Sentiasa pilih pilihan yang akan membantu anda menjadi manusia yang lebih baik.

 

Sabri

Sebab Kenapa Kita Mudah Dan Akan Selalu Kecewa

Saya beri jawapan ringkas yang cepat dahulu. Penerangan menyusul selepas itu.

Kerana kita berharap kepada selain dari Allah

Pernahkah kita mengunci jam loceng? Tetapi tiba-tiba for some reason, jam loceng tersebut tidak berbunyi?

Pernahkah kita menanti-nanti satu panggilan atau mesej, tetapi mesej atau panggilan tersebut tidak sampai-sampai kerana kita dikatakan berada di luar kawasan? (dan kita menggunakan Maxis atau Celcom, bukan Digi!)

Pernahkah kita menunggu-nunggu seseorang yang berjanji akan sampai lagi 5-10 minit, tetapi sudah lebih 20 minit beliau tidak muncul-muncul?

Pernahkah kita menanti sesuatu yang telah dijanjikan oleh seseorang atau sesuatu (organisasi, sistem, mesin), tetapi ia tidak dapat dipenuhi semata-mata kerana alasan yang cukup remeh pada kita?

Adakah kita kecewa?

Saya tidak tahu mengenai anda, tetapi saya kecewa. Jika tidak kecewa sangat pun, kecewa sedikit itu pasti. Banyak lagi benda lain yang kita boleh buat, banyak lagi benda lain yang kita boleh fikirkan jika minda kita tidak ter-occupied dengan janji-janji yang dinantikan itu. Bukan begitu? 🙂

Kita menjadi mudah kecewa, mudah dipermainkan kerana kita menaruh harapan kita kepada makhluk yang banyak kelemahan. Kita meletakkan expectation atau sepatutnya tanpa turut CC (carbon copy/hantar salinan) expectation tersebut kepada “boss” makhluk tersebut.

Pengalaman saya sendiri, apabila kita minta sesuatu secara direct kepada orang yang berkenaan, peluang untuk mendapat apa yang diminta itu sentiasa 50-50. Tetapi peratusan itu akan tinggi sedikit jika kita CC emel permintaan/request kita tadi kepada boss orang yang kita minta itu. Lebih tinggi level boss yang kita CC kan itu, lebih tinggi peratusan permintaan kita itu tadi akan menerima balasan.

Begitulah juga dalam hidup.

Kita expect sesuatu, tetapi manusia itu cepat leka dan lemah. Jadi jangan lupa untuk kurangkan expectation kita yang tidak perlu kepada manusia, dan expectation yang perlu-perlu sangat itu, jangan lupa sambil kita memberitahu kepada manusia tadi, panjatkan sama (CC) permohonan tersebut kepada “the ultimate boss” manusia tadi. Boss yang Maha Pencipta dan Maha Pemberi Kurnia.

Kerana akhirnya yang menentukan sama ada sesuatu itu terjadi atau tidak adalah Dia.

Berharap kepada manusia ini mengundang kepada resah dan gundah kerana emosi manusia itu sendiri yang tidak stabil. Sekejap okay, sekejap tidak. Sekejap outspoken, kejap makan dalam sendiri menjadikan kita sukar untuk meramal dan berkomunikasi dengan efektif.

Kadang-kadang kita kecewa sebab kita “manja”. Kita tak biasa dan tak berharap pun kepada sesuatu. Tak pernah kita minta.Namun kerana kita selalu mendapatnya, kita berasa seronok dan selesa. Malah sampai tahap ketagih. Apabila tiba-tiba kita tidak mendapatnya (lagipun kita memang tidak pernah minta!), kita jadi marah, geram, kecewa dan grumpy.

Kita terlupa untuk mensyukuri nikmat yang kita dapat sebelum ini tanpa di minta. Kita ingat ia telah menjadi hak (rights) kita dan bukan sekadar keistimewaan (privilege) sekejap yang disampelkan kepada kita.

Berapa kali ia terjadi kepada kita? Elok-elok sahaja tiap-tiap hari cerah, tiba-tiba hari kita ada program outdoor inilah yang nak hujan. Berapa kali kita mengeluh? Sedangkan memang kita tak pernah minta supaya hari spesifik tersebut supaya cerah sehingga ke petang kerana terlupa?

Expect sesuatu, tetapi anggaplah bahawa jika expectation kita itu tertunai ia cuma satu bonus.

Sebelum tidur semalam, saya berbual dengan adik saya. Kami bertukar-tukar cerita mengenai hidup kami. Saya menekankan lesson of the week minggu ini untuk saya kepada beliau, “Jangan berharap kepada selain dari Allah, harapkan manusia memang kita akan kecewa.”

Namun sebagai manusia, kita tidak dapat lari dari berasa kecewa juga. Jadi sambil berbincang dan bertukar pendapat itu, saya tanyakan kepada adik saya,

“Aku tahu jangan berharap kepada selain dari Allah, memang betul. Dan memang betul kalau kita berharap betul-betul pada Allah, kemudian dapat, best gila rasa. Rasa macam nothing is impossible. Tapi kenapa dalam certain-certain hal kecil, perasaan kecewa tu tetap ada bila kita tak dapat?

Macam mana supaya tak rasa kecewa? Allah layan tak benda kecil-kecil ni? Aku rasa kerja aku bagus, aku rasa orang nampak cuma aku nak sorang ni appreciate sikit. Tak over sangat ke benda-benda kecil ni pun nak mintak sedangkan dia dah bagi kesenangan overall?”

Jawapan adik saya;

“Alah, kalau benda besar-besar dia boleh bagi, kalau setakat benda yang kecik tu no hal lah. Benda kecik je pun.”

Bercakap dan meluahkan perasaan pada orang lain meletakkan kerisauan dan kekecewaan kita dalam perspektif. Benda yang kita anggap besar pada kita tu, sebenarnya kecil gila pada orang lain (walaupun saya telah cuba explain pada adik saya how it disrupt rhythm life saya ni). Bila berfikir balik, betul lah saya rasa.

To be upset over what you don’t have is to waste what you do have.

Banyak sangat benda-benda best yang berlaku dalam hidup kita ini, kita lupa untuk berterima kasih, lupa untuk menikmati dan lupa untuk meminta supaya ia tetap berterusan dapat kita nikmati.

Count your blessings! BERHENTI KECEWA! 🙂

 

Sabri

Pesanan Untuk Adik : Cara Untuk Mudah Terbabas Dalam Hidup

Hari ini adalah pesanan untuk diri saya sendiri. Mungkin kita boleh sama-sama mendapat manfaatnya. Saya akan memberi dua contoh general. Walaupun begitu, open your eyes. Perkara ini terjadi selalu di sekeliling kita dalam pelbagai bentuk dan cara. Bahkan mungkin pada diri kita sendiri.

Bagaimana untuk mudah kita terbabas dalam hidup?

Untuk melakukan sesuatu yang biasanya kita tidak lakukan? Untuk ter melakukan sesuatu yang tidak disengajakan? Baik tidak sengaja yang besar, yang kecil yang baik, mahupun yang tidak baik.

Caranya adalah bertindak mengikut audiens yang ada di sekitar kita ketika itu ataupun melayan orang berbeza-beza mengikut sejauh mana kita kenal orang itu.

Reasonnya, bila keputusan kita mengikut audiens yang ada di sekitar kita, secara tidak langsung kita sebenarnya melatih diri kita untuk “give in” kepada peer pressure. Kita bertuah jika berkawan dengan kawan-kawan yang baik. Namun apabila kita dihasut oleh kawan-kawan yang lain, amat besar kemungkinan integriti diri kita akan di compromise.

Turut berisiko adalah apabila kita melayan orang berbeza mengikut sejauh mana kita kenal orang itu. Acapkali orang yang tidak kita kenali akan mendapat “benefit of the doubt” berbanding orang yang kita kenali.

Sebagai contoh jika ditakdirkan anda perlu membentuk sebuah pasukan bola sepak dan kekurangan seorang penyerang, anda di beri pilihan antara Fakri Shaarani dan saya. Anda tidak pernah melihat saya bermain bola sepak (saya stranger), tetapi anda pernah melihat Fakri Shaarani bermain bola sepak di TV (artikel ini di tulis sejurus selepas Sukan Sea Jakarta. Nak katanya, Fakri memang kena teruk lah sebab banyak miss peluang, penalti dan sebagainya) 🙂

Logik kah untuk kita mengatakan, sebab kita dah saksikan Fakri Shaarani main, kita hilang kepercayaan kepada beliau dan lebih prefer saya (kerana anda tidak pernah melihat saya dan kelemahan saya), main instead of Fakri?

Sudah tentu orang yang berfikir demikian, bias dan sedang membuat keputusan yang tidak tepat bukan?

Bila kita kenali seseorang itu dengan rapat dan kita tahu kekuatan dan kelemahannya, itu bukanlah reason yang kukuh untuk discount kebolehannya dan memberi benefit of the doubt kepada orang yang kita tidak kenali (atau tidak kenal dengan rapat).

Orang yang kita tidak kenali itu mungkin sebenarnya lebih teruk dari orang yang kita kenali rapat tadi.

Jadi kesimpulannya, jangan memandang rendah kawan-kawan anda. Discount them at your own peril. Pada bila-bila masa yang anda perlu untuk membuat keputusan atau pilihan, jangan bias.

Evaluate orang yang anda tidak kenali, dan orang yang anda kenali secara adil. Jika tidak, memang anda akan senang “terkena”, sebab mindset anda, all that glitter is diamond. Dan memang selalunya orang yang anda kenal dengan tidak rapat, lebih selalu nampak “glitter”nya.

Kedua, jangan mudah give in kepada persekitaran anda. Sebagai contoh yang mungkin kita sendiri selalu lakukan. Bila kita berada bersama dengan orang yang kita kenal dan hormati, kita segan untuk buang sampah merata-rata. Tetapi sebenarnya kalau masa tiada orang, atau masa bersama dengan orang yang “sekepala” dengan kita, kita akan campak sahaja sampah di mana-mana kita suka walaupun kita tahu buang sampah merata-rata itu tidak bagus.

Saya tidak sampai hati untuk mengelaskan orang sebegini sebagai hipokrit kerana secara sedar dan tidak, kita sendiri sebenarnya sering sahaja melakukannya dalam hidup kita. Bukan bercakap semata-mata mengenai membuang sampah, tapi banyak lagi perkara lain.

Strive to be consistent in doing things that is in line with your principle to the best of your ability.

Do not undermine your principle and give in to peer pressure. You give in one thing, you can give in to ANYTHING. It will be only a matter of time before something or someone overwhelm you.

Seperti satu quote yang cliche;

If you don’t stand for something, you will fall for anything.

Satu kesimpulan dari post hari ini, orang yang kita kenali dengan rapat tidak semestinya kurang hebat dari orang yang kita tidak kenal rapat. Grass is not always greener on the other side. Jangan mudah ter-WoW. Dan kedua, be the best self of yourself. Jangan dengan geng ni lain, geng tu lain. It’s playing dangerously! 🙂

Live life well! 🙂

Sabri

Tips Pertama Kali Bertemu Bakal Mertua (Untuk Lelaki)

Pertemuan kali pertama dengan bakal mertua adalah antara detik yang mendebarkan buat mana-mana lelaki. Maklumlah, secara tidak langsung anda akan memberitahu lelaki tersebut,

“Pakcik, saya mahu mengambil alih tanggungjawab menjaga anak kesayangan pakcik ni dari pakcik”.

Lebih-lebih lagi jika anda tidak tahu apa yang perlu diexpect.

First impression count. Seboleh-bolehnya anda tentulah tidak mahu berpura-pura dan mahu menjadi diri sendiri. Tetapi anda perlu tahu yang anda perlu menjadi versi terbaik diri anda sendiri. Be your best self.

Ground rule, this is not the time to act cool. Anda bukan hendak berjumpa dengan rakan anda. Anda akan berjumpa dengan lelaki dewasa yang sekurang-kurangnya 20 tahun lebih tua dari anda. Generation gap itu wujud.

Let me share some best practices and tips based from my experiences and tips from my mom. Tested and proven true.

Ingin saya ingatkan, mungkin pengalaman anda sedikit berbeza, itu tidak mengapa. Best practices yang saya kongsikan di sini, boleh dijadikan panduan untuk memudahkan dengan signifikan tugas anda mengambil hati bakal mertua.

1. Datang seorang

Saya tahu, ada lelaki yang nervous dan prefer jika ada kawan. Don’t. Walaupun kawan anda itu lebih tidak hensem mahupun tidak sebaik anda. Gentleman datang seorang. Banyak risiko datang beramai-ramai.

2. Datang apabila anda sudah bersedia

Datang apabila anda sudah yakin pasangan anda itulah orangnya yang anda mahu kahwini. Jangan datang semata-mata kerana pasangan anda paksa. Jangan datang sebagai pelakon tambahan (saya elaborate dalam point seterusnya).

3. Datang secara rasmi. Jadi hero, jangan jadi pelakon tambahan

Beritahulah pasangan anda, anda akan datang. Minta pendapatnya mengenai tarikh terbaik. Pastikan ketika anda datang, acara itu adalah untuk anda sahaja. Bukannya kebetulan dengan majlis perkahwinan abangnya, kenduri, rumah terbuka hari raya, hari jadi adiknya dan lain-lain.

Hendak bakal mertua mengenali hati budi anda dalam masa yang sekejap adalah susah. Hendak beliau mengenali anda ketika ada banyak distraction lain adalah jauh lebih payah. Bagaimana beliau mahu melayan anda lagi sedangkan beliau sendiri telah penat atau perlu melayan tetamu lain.

Anda perlu 100% masa dan perhatian to realize your full potential. Datang sebagai hero. Jika anda dijemput datang terlebih dahulu sebagai pelakon tambahan, pergilah out station, balik kampung atau sebagainya. Wanita jarang memahami kepentingan lelaki datang sebagai hero. Bahkan ada lelaki yang underestimate kepentingannya. Don’t gamble.

Sebagai hero, anda bertanggungjawab atas kejayaan atau kegagalan anda. Sebagai pelakon tambahan, ada banyak risiko.

Sebagai contoh, jika ada majlis kemungkinan besar bakal ibu dan bapa mertua anda berada di tempat berbeza. Bagaimana jika dari awal hingga akhir ibu mertua anda sibuk di dapur sedangkan anda telah mahu pulang? Dan beliau pula tidak muncul-muncul ke depan? Bukankah sudah menjadi dilema.

Apa kata beliau jika anda balik sebelum bertemu muka dengannya?

Begitu juga jika kebetulan anda datang wrong timing. Bakal bapa mertua anda duduk di dalam rumah dan kebetulan dari pintu pagar rumah sehingga ke sebelah bapa mertua anda ada orang lelaki duduk berderet.

Adakah anda akan pergi terus ke bakal mertua anda dan bersalam dengan beliau? Bagaimana jika anda ter-miss bakal Pak Long (sebab anda tidak kenal lagi) yang duduk dalam deretan tersebut? Apa kata beliau?

Tapi takkanlah anda hendak bersalam dengan semua sederet tetamu tersebut sehingga ke bakal bapa mertua anda seperti seorang ahli politik? (or worse, seperti budak lelaki yang hendak berkhatan)

Untuk sesetengah orang, mereka cukup street smart untuk handle perkara-perkara seperti ini. Tetapi jika anda sedang membaca mesej ini, lebih baik jangan mencari masalah.

Jadi hero, jangan jadi pelakon tambahan.

Beritahu juga anda ingin datang. Pastikan bakal bapa dan ibu mentua anda ada di rumah dan free ketika itu.

4. Rule of Thumb, tempoh lawatan kali pertama: 90 minit hingga 2 jam

Ini rule of thumb yang saya gunakan. Saya sangat cadangkan. Jangan duduk terlampau sekejap sehingga dikatakan tidak sudi duduk lama-lama dan jangan duduk terlalu lama sehingga tiada topik mahu berborak. Don’t overstay your welcome.

Biar orang berat hati mahu melepaskan anda balik. Jangan orang tak sabar-sabar tunggu anda balik.

Saya prefer pergi dalam jam 11 pagi atau 3 petang. 11 pagi anda akan secara automatik boleh meminta diri sebelum atau selepas makan tengah hari dan pukul 3 petang secara automatik anda boleh minta diri dalam pukul 5.

5. Untuk markah tambahan,tips emak saya bawalah buah tangan

Bawalah buah tangan. Macam-macam boleh. Yang paling mudah adalah buah-buahan (preferably Buah-buahan tempatan).

Emak saya suggest kain pelikat atau kain batik. Tapi mana nak cari. Buah-buah lah yang paling senang. Kain-kain ni mungkin untuk generasi lama oklah. 🙂

6. Bawa Sugus dalam poket

Ini tips emak saya yang saya improvise. Emak saya pesan bawa gula-gula untuk diberi pada kanak-kanak. Namun ada ibu bapa yang takut anaknya tercekik makan gula-gula, nak bawa coklat cepat cair dan bulky. Sugus anda flexible dan hampir semua budak-budak suka dan selamat untuk dimakan. Bawa 5-6 biji letak dalam poket seluar. (jangan bawa chewing gum atau gula-gula berangin)

Nampak ada budak kecik, panggil dan tunjukkan sugus, usapkan kepalanya dan bagi dia Sugus tu. Jika kebetulan ada banyak budak kecil dan stok Sugus anda sedikit, pilih budak yang paling penting. Sama ada bakal adik ipar anda (8 tahun ke bawah) atau bakal anak-anak saudara anda.

Ibu bapa (most probably bakal abang atau kakak ipar anda) yang melihat anda baik dengan anaknya akan mudah untuk berbual dengan anda. Pesan emak saya, di rumah orang yang tak dikenali, tackle budak-budak dulu sebab itu paling senang. Lepas dapat tackle budak, emak atau ayah budak tu akan cepat terbuka hati untuk menerima kita pula.

Seriously, this is one of the proven way to start a conversation.

7. Start the conversation

Jangan tengok TV sangat. Jadikan TV bahan berbual tidak mengapa. Soalan yang biasanya saya akan guna sebagai mukadimah adalah, “Pakcik sihat? Pakcik dah lama duduk sini”

Kemudian ceritalah dari situ. Jika di kampung-kampung sedikit biasanya Lorong-lorongnya tiada nombor. Selepas Lorong Kenari diikuti Lorong Merbok dan Lorong Nuri. Berbeza dengan lorong kawasan perumahan yang biasanya mengikut turutan nombor. “Pelik ya pakcik lorong-lorong di kawasan ini, tadi saya terlepas satu simpang…”

Ketika berbual, jangan tunjuk pandai. Biarkan bakal mertua anda banyak bercerita. Jika dia tidak bercerita banyak, tanya banyak sehingga beliau bercerita banyak.

Sebab jika anda tidak bertanya, anda yang akan ditanya.

Atau worse, dua-dua membisu. Lagi haru.

8. Senyum, tetapi jangan bermain mata dengan pasangan di hadapan bakal mertua

Self explanatory

9. Dua decision-maker yang anda perlu impress, Bakal ayah mertua & bakal ibu mertua

Yang lain seperti pasangan anda, adik beradiknya, makcik-makciknya adalah bonus. Core adalah dua orang ini. Pay the most attention to them. Untuk orang lain, beri perhatian juga. Tetapi jangan sampai ter-ignore this two key decision maker.

That’s all from me, Good luck! 🙂

 

Sabri

Page 1 of 4

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén